Въпроси по новия ми GENIUS PRO

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпроси по новия ми GENIUS PRO

Мнениеот mover » Пон Дек 14, 2009 8:43 pm

ЗДРАВЕЙТЕ!

ПРЕДИ ВСИЧКО ИСКАМ ДА ВИ КАЖА, ЧЕ ДНЕС, 14.12.09. ДО 0:00 ЧАСА ИМА ПРОМОЦИЯ В CHAINREACTION ДОПЪЛНИТЕЛНИ 10% OFF!!!
Аз "хванах" такава промоция на 30.11.09 и си купих L размер на това: http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=41722
Всъщност, КОЛЕЛЦЕТО Е ДОСТА ПО-ДОБРО ОТ МОИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ!

Това е истината, но имам амбиция да го настигна, за да му се радвам. Ще го карам повече около Пловдив, но също и около София (аз съм пловдичанин на мисия в столицата).
Ако можете да ме посъветвате, ще :beer: Моля, използвайте номерацията на въпросите/проблемите ми от 1. до 8. Разбира се, приемам и други съвети.
Няколко неща по сглобяването:
Беше си напълно здраво, много сигурно опаковано. Всичко беше центровано предварително, с малки забележки. Малко са разцентровани шините, задната повече.

Въпроси/проблеми:
1. Не можахме да монтираме жилото за дистанционния lock-out (това не го бях забелязал като екстра). Май жилото трябва да влезе в едно малко витче с радиален отвор, да се стегне, като преди това се завърти около втулката, която заключва вилката, но не се справихме. Ще го прави майстор.
2. След като го сглобихме, вкъщи свалих предното колело (без проблем), за да тренирам. Като го качих обратно, започна да стърже леко м/у накладките и диска. Трябва да се центрова. Опитах да стегна ръкохватката на quick-release при натисната спирачка, за да го центрова, но няма ефект. Така ли е всеки път, като се сваля и качва предно или задно колело?
3. Не мога да намеря това колело в нета. На него има лепенки Genius Apache Pro XC. Според моите приятели, тази рамка се използва и от някой друг производител: Specialized или др.
4. Трябва ли да се слага грес някъде, чел съм, че в главините има грес, но е транспортна и трябва да се проверят и напълнят наново.
5. Какво друго трябва да се направи на първо време? Знам, че след 30-40-100(?) км трябва да се провери и стегне наново.
6. Знаете ли как стои въпросът с гаранцията, че няма никакъв специален Warranty документ. Има фактури, разбира се.
7. Спирачките са разменени: дясната спира отпред, а лявата - отзад. Това нормално ли е? Едва ли е грешка, сирурно е английски стандарт.
8. Задните скоростите отдясно се включват нормално: с палеца - към по-голям венец (по-ниска предавка), а с показалеца-към по-малък венец.
Предните скорости вляво са наобратно: с палеца се влючва към по-малък венец (по-висока предавка), а с показалеца - към по-голям венец. Това нормално ли е?

Като цяло, не знам дали колелото ми е точно по мярка, казах, че е L, аз съм 182см, към 92кг.
Като го сравнявам със стария конфекционен Спринт (който ми е къс), Genius-a е доста по-различен; от една страна със сигурност е с по-къса горна тръба - с рулетка при Спринта е 605мм, а на Ginius-a 580мм, това си е 1" разлика. От друга страна, Giniusa е доста по -висок - горната тръба отпред при челото е поне 40мм по-висока от тази на Спринта и малко ме притеснява, защото плътно ми опира в чатала (а ако трябва да скачам на земята с рамка м/у краката?).

Вчера направих една обиколка около Гребната база в Пловдив (беше много студено). Чувството е много-много ралично в сравнение със старото колело. Определено в началото не е по-приятно. Разликата е огромна и трябва много и с всичко да свиквам.
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Re: Въпроси по новия ми GENIUS PRO

Мнениеот Fanatico » Пон Дек 14, 2009 8:53 pm

mover написа: ... 2. След като го сглобихме, вкъщи свалих предното колело (без проблем), за да тренирам. Като го качих обратно, започна да стърже леко м/у накладките и диска. Трябва да се центрова. Опитах да стегна ръкохватката на quick-release при натисната спирачка, за да го центрова, но няма ефект. Така ли е всеки път, като се сваля и качва предно или задно колело?

:agree: :beer:
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот veskoz » Пон Дек 14, 2009 8:59 pm

От къде знаеш, че челюстите ти са на център? Настройва се по обратния път колело-спирачка. ;)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пон Дек 14, 2009 9:03 pm

mover написа: ... 2. След като го сглобихме, вкъщи свалих предното колело (без проблем), за да тренирам. Като го качих обратно, започна да стърже леко м/у накладките и диска. Трябва да се центрова.

Пробвай монтажа с гумите надолу. Ако отново стърже, значи преди твоя демонтаж не е било монтирано правилно.

mover написа:Опитах да стегна ръкохватката на quick-release при натисната спирачка, за да го центрова, но няма ефект.

По принцип не се центрова диск спрямо апарат/накладки, а обратното. Диска трябва е успореден на равнината на рамката, оттам по него се центроват накладките.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Ozzie » Пон Дек 14, 2009 9:36 pm

по т.2
велосипеда е с хидравлични спирачки (ако се вярва на описанието на CRC)
възможно ли е да си стиснал леко лостчето, без преди това да си поставил защитната пластмаса между двете накладки?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот mover » Пон Дек 14, 2009 10:03 pm

Ozzie написа:по т.2
велосипеда е с хидравлични спирачки (ако се вярва на описанието на CRC)
възможно ли е да си стиснал леко лостчето, без преди това да си поставил защитната пластмаса между двете накладки?

Да, с хидравлични е.
Наистина имаше проблем, след като го демотирах. Когато се опитах да вкарам диска м/у накладките нямаше достатъчно просвет. Не знаех, че има трик (пластинка). Не съм натискал лостчето, защото колелото беше наобратно (на седалка и кормило).
При първоначалния монтаж беше в нормално положение.
Благодаря.
Аватар
mover

Мнениеот Bolverk » Пон Дек 14, 2009 11:41 pm

хей ще се опитам да ти отговоря тук :)

За т.1 си се ориентирал много правилно.
За т.2 отиди пак при майстор - може да се дължи на няколко неща като нецентрирана сприрачка или натиснато лостче когато между накладките няма нищо или нещо друго. Каквото и да е трябва да се види на място и да се оправи. Колкото до махането и слагането на колелата, аз си пренасям колелото около 1 път в седмицата по този начин (разглобено) и до сега не съм срещал такива проблеми. Тоест просто се подхожда внимателно и по определен ред.
За т.3 Има няколко причини за това че не можеш да откриеш колелото. Едната и основната е че сайтът на производителя не е обновяван с модели от 2008 година насам а това колело се появи преди няколко месеца. Тоест навярно моделът му е 2009 или 2010. Колкото до рамката не е невъзможно да се използва и от други производители. Реално Genius нямаха до сега разработка на MTB модели така че може просто да са закупили патентно право от някоя фирма. Рамките така или иначе се правят на едно място, а и тази практика е стандартна (нищо по-различно от всички български марки без изключение).
За т.4 Има няколко места който могат да се гресират. Освен стандартните неща като това че веригата пристига абсолютно суха, принципно този модел вилка започва да работи по-добре след първото сервизиране (не че ти препоръчвам да се хвърляш да го правиш). Главините също могат да се сервизират, но могат да се карат и така. Като цяло те съветвам за сега да не се отваря нищо а да оставиш това за на пролет точно преди да започне активният сезон на каране за теб.
За т.5 Точно така след около 100 км или обикновенно 2 седмици до месец каране трябва колелото пак да мине през техник (препоръчително) за да се провери за някой стандартни неща. Обикновенно отваряне на луфт в чашките, охлабване на курбелите и тн. Просто неща който означават че компонентите се наместват на местата си.
За т.6 Гаранцията в повечето случай се попълва онлайн в сайтът на производителя като там трябва да има съответната форма. Най-същественото нещо което ще ти поискат там е номерът на рамката на колелото (който е уникален за всяко колело). Номерът се намира на долната стана на тръбата на средното.
За т.7 Спирачките наистина са разменени спрямо нашият стандарт на каране. Това е англиският стандарт и освен това е такъв стандарта при моторите. Като цяло не е болка за умиране някой хора нарочно си обръщат спирачките понеже когато са десничари имат по-добър контрол над предната спирачка по този начин, а това понякога е много важно. Като цяло не е болка за умиране мисля че бързо ще свикнеш и няма да ти прави впечатление само предупреждавай някой на когото даваш кръгче коя спирачка коя е че да няма инциденти.
За т.8 Това е е нормално. Винаги скоростите са по точи начин. Малко ти е странно предполагам в началото но с времето ще установиш че е удобно.

За размерите няма как да се провери по друг начин освен с каране. Можеш да пуснеш снимка на някой който те е снимал докато караш да ти видим стойката но в това няма нищо сигурно. Стойкаата се променя спрямо вида на кормилото и дължината на лапата така че трябва да покараш за да се определи дали има нужда от корекции.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот mover » Вто Дек 15, 2009 9:31 am

Благодаря на Bolverk за изчерпателните отговори!
Сутринта гледах прогнозата. Май до Нова година ще извадим ските, няма да е много добро за колелата.
Поздрави на всички форумци!
Аватар
mover

Мнениеот Bolverk » Вто Дек 15, 2009 11:13 pm

Здравей,

Попаднах на следната информация за Колвлото ти:
http://cgi.ebay.com/Genius-Pro-XC-Alumi ... 45efd9d7fa
От това което видях разбрах че колелото е модел 2009 г. както предположих и в линка има и таблица с размери и геометрия. Има тежест на рамката и позволеният до 120 мм ход на вилката.

Поздрави.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот mover » Сря Дек 16, 2009 12:12 pm

Още веднъж благодаря на Bolverk!

Искам също да споделя отличните си впечатления от обслужването на sales отдела на CRC. Изключително са любезни за всякакви въпроси, както по доставката, така и за всичко друго, което ги питах. :clap:

В добавка, колелото имаше един незначителен смачкан неметален детайл. Аз им споменах това, без да искам компенсация, като се пошегувах, че ние в БГ казваме, че е за кадем (не може всичко да е идеално и добре че проблемчето няма никакво отношение към колелото като цяло). Те пък го взели насериозно и ми предложиха дискаунт за следваща поръчка. :deal: Така че съм с още няколко лири надолу от каталожнат цена.
Аватар
mover

Назад към Продукти за крос-кънтри