Нужда от фрезист

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Нужда от фрезист

Мнениеот Antediluvian » Съб Дек 19, 2009 11:12 pm

Става въпрос за изработката на ухо в София
преди да започна само да кажа, че вече използвах търсачката, и вече се занимавах на 3-4 места с разни "фрезисти"

Молбата ми е някой да каже, ЕДНО място, където са му изработили ухо, и не са казали "много е сложно", "нямаме подходяща машина", "отиди на компютърно - лазерна обработка да ти го очертаят, за да го изрежем" , "нямаме време, трябва 2часа да го изчисляваме" и т.н., става въпрос за елементарно нещо, което обаче с чупенето си създава големи ядове и ми писна...

В понеделник ще отида в сградата зад КАТ да видя там дали ще се навият.. ако вече и по готова мостра не искат, вече не знам.. !

Благодаря предварително!
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Re: Нужда от фрезист

Мнениеот рс » Нед Дек 20, 2009 9:13 am

По мостра или чертеж мога да ти направя желязно във Варна. От валцувана стомана - нищо специално, просто здраво.
Ще е тежко разбира се - поне няколко грама повече.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот ico 1 » Нед Дек 20, 2009 10:05 am

Ухото трябва да предпазва рамката от чупене или огъване. Най-трудното в случая е да се намери подходящ материал. Каква е рамката? Няма ли уши в магазините? Причинита да се чупят ушите много често са други компоненти, които не са изправни, не са регулирани или са неподходящи - верига, оптегач, венци, изродщина и т.н..
Аватар
ico 1

Рейтинг: 2000

Мнениеот МИКИ МАУС » Нед Дек 20, 2009 10:33 am

Не считам,че е извън темата да споделя малко опит по този въпрос: И аз се бях шашнал,че не мога да си намеря ухо, затова намерих фрезист- ухото беше без закръгления и трябваше да го пиля 2 часа на ръка. След това открих,че по магазините и даже по пазарите - Димитровград, има всякакви видове уши - над 30 размера. Съветът ми е : Търси по упорито или дай снимка на старите парчета, някой може да те открехне къде да си намериш. За мен фрезистът е несигурна и по-скъпа история . Дано малко съм ти бил полезен. Желая ти успех! :smash:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Рейтинг: 1068

Мнениеот Antediluvian » Нед Дек 20, 2009 12:50 pm

Изглежда не съм се изразил ясно...
фабрично ухо съм си намерил, но не ми върши работа.
искам по него да си изработя по-здраво такова, цената дори да е малко по-висока от тази на фабричното няма значение! Пъти повече пари ми излезнаха ремонтите от счупването му
Проблем с другите настройки нямам, просто фабричното ухо е пълен буклук и не е дори от алуминии.
Аватар
Antediluvian

Мнениеот МИКИ МАУС » Нед Дек 20, 2009 1:18 pm

ico 1 написа:Ухото трябва да предпазва рамката от чупене или огъване. Най-трудното в случая е да се намери подходящ материал. Каква е рамката? Няма ли уши в магазините? Причинита да се чупят ушите много често са други компоненти, които не са изправни, не са регулирани или са неподходящи - верига, оптегач, венци, изродщина и т.н..

Само да допълня, по скоро да наблегна на гореписаното. Ухото е бушон /предпазител /, който се чупи за да запази по-скъпи възли и компоненти. Ухото е най евтиния детайл отцялата система на задвижването и нарочно е направен от такъв материал да се чупи по лесно. На велосипеди "народен клас", декланшора е хванат директно за рамката и при удар си заминава.
Така ,че помисли още един път! :nono: :crazy:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Рейтинг: 1068

Мнениеот PtD » Нед Дек 20, 2009 1:43 pm

Понякога бушонът е проектиран твърде недооразмерен... Особено ако са използвани евтини материали! :idea:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот ico 1 » Нед Дек 20, 2009 1:50 pm

Затова автора трябва да каже за каква рамка става въпрос.
Аватар
ico 1

Мнениеот An Alien Hoopajupe » Нед Дек 20, 2009 7:04 pm

Drag teh bomb или некоя подобна предполагам :irked:
Изображение
Аватар
An Alien Hoopajupe

Рейтинг: 1263

Мнениеот Antediluvian » Нед Дек 20, 2009 11:25 pm

Точно така, рамката е ДРАг, но бехемот, и въпросния "бушон" е изключително лошо оразмерен /така ли се пише тази дума :D /
Имах възможност да се убедя, че причината е в самото ухо, а не в нещо друго и затова сега търся фрезист.
Колелото е подложено на изключително леко натоварване. Предвид сезона /сняг/ няма да се счупи лесно това ухо, но искам да си направя едно по-здраво, за да съм спокоен.
Аватар
Antediluvian

Мнениеот n3k01 » Пон Дек 21, 2009 9:29 am

От личен опит ти препоръчвам да си купиш материал от тук:
Склад за метали : АНГЕЛ СТОИЛОВ-96 АД
гр. СОФИЯ,ул. Илия Бешков 3 тел.: 02/973-17-70
За да ти направи цялото ухо всеки фрезист ще ти вземе прекалено много.Препоръката ми е да си намериш фрезист който да ти оформи само леглото на ухото към рамката и после сам да си го дооформиш на струг,ако ти не можеш сам то отиди при стругар пак ще ти излезне по ефтино.И фрезиста трябва да ти го направи подходяща дебелина.Защо ти препоръчвам да направиш така,ами защото на мене така ми каза един стругар който е колоездач,а аз не го послушах и горе-долу се сещам колко си навит да дадеш и знам че фрезист за да ти го направи от-до ще ти вземем повече от колкото си мислиш(за времето за което той ще ти направи ухо може да направи 2 -3 по-прости детайла и да изкара повече пари ;) )Има и други варианти но ти ще кажеш дали си навит да експериментираш. :D
Всичко това го казвам от собствения ми опит за последните 5 месеца ходене по майстори и накрая ухото ми излезна цифра но поне не ги дадох на веднъж. :beer:
n3k01

Рейтинг: 1252

Мнениеот Antediluvian » Пон Дек 21, 2009 12:47 pm

Имаш ЛС :beer:
Аватар
Antediluvian

Мнениеот veskoz » Чет Яну 21, 2010 12:24 pm

И в крайна сметка има ли доктор уши някъде? Имам мостра и нужда остра. Избушена е, но е ясно какво трябва да стане. Плащам като за 2!
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот CrZ » Чет Яну 21, 2010 10:52 pm

И аз се включвам със същия въпрос. Имам спешна нужда от фрезист, който да си разбира от работата.
LIKE A WATER DOWN THE HILL
Аватар
CrZ

Рейтинг: 1998

Мнениеот veskoz » Чет Яну 21, 2010 11:01 pm

Що за тъпа тема с един въпрос без отговор. Ще се принудя да направя нова със информация, цени, адреси и т.н. дип, че нямам време :(!: ....ма се дразня и ще намеря

"Едно място...", "Един човеек...", "Доста парии...." абе :smash: що за простотия :(!:
Аватар
veskoz

Мнениеот рс » Пет Яну 22, 2010 12:16 am

рс написа:По мостра или чертеж мога да ти направя желязно във Варна. От валцувана стомана - нищо специално, просто здраво.
Ще е тежко разбира се - поне няколко грама повече.

Материал по избор. Най-евтиният е 1,20 кг, най-скъпият 14 лв. Ако цената определя здравината... :dontknow:
Само че на 27 изчезвам за няколко седмици.
Правилник:
рс

Мнениеот hobi » Съб Фев 06, 2010 2:43 pm

МИКИ МАУС написа:
ico 1 написа:Ухото трябва да предпазва рамката от чупене или огъване. Най-трудното в случая е да се намери подходящ материал. Каква е рамката? Няма ли уши в магазините? Причинита да се чупят ушите много често са други компоненти, които не са изправни, не са регулирани или са неподходящи - верига, оптегач, венци, изродщина и т.н..

Само да допълня, по скоро да наблегна на гореписаното. Ухото е бушон /предпазител /, който се чупи за да запази по-скъпи възли и компоненти. Ухото е най евтиния детайл отцялата система на задвижването и нарочно е направен от такъв материал да се чупи по лесно. На велосипеди "народен клас", декланшора е хванат директно за рамката и при удар си заминава.
Така ,че помисли още един път! :nono: :crazy:

Не искам да потретвам, но погледни какво е написано по-горе. Ухото е напревено по-слабо с цел да пази рамката при евентуален удар, де факто като паднеш и/или удариш оптегача или ухото, трябва да се чупи то, а не да ти се криви рамката. Така че ако си правиш ново, по-точно ухо (макар да не ми се вярва да е по-точно от оригиналното) гледай пак да е по-слабо от рамката. Аз на старото колело съм си чупил ушите няколко пъти и винаги съм си взимал пак от магазина оригинални, за да си пазя рамката. :peace:
Бог обича смелите!
Аватар
hobi

Рейтинг: 1187

Мнениеот n3k01 » Съб Фев 06, 2010 7:03 pm

CrZ написа:И аз се включвам със същия въпрос. Имам спешна нужда от фрезист, който да си разбира от работата.

За ухо ако ти трябва само ще ти кажа че от 7те майстора с които пробвах 5 казаха ОК ще го направя и в крайна сметка само един ми свърши работа и ми излезна цифра.(и каза че повече с такива части няма да се захваща)Ако е за нещо с по малко "r -ове" както казваха те,т.е. нещо което ще го направят за час казано по друг начин :) пробвай зад химическия факултет на семинарията точно до бариерата,която се намира срещу Елемаг,една сградка в ляво и там в дъното е майстора.Ако не стане при този отиваш от към Джеймс Баучер влизаш в двора на пак някакъв факултет беше и не си спомням със сигурност дали беще от лявата или от дясната страна в дъното се качваш по едни стълби и излизаш на тъй наречения лазерен център.Там директно можеш да питаш майстора от вън дето бачка в един от гаражчетата в двора .С друго ако мога да ти помогна или пък не съм се изразил за нещо както трябва драсни на ЛС.
Що за тъпа тема с един въпрос без отговор. Ще се принудя да направя нова със информация, цени, адреси и т.н. дип, че нямам време :(!: ....ма се дразня и ще намеря

"Едно място...", "Един човеек...", "Доста парии...." абе :smash: що за простотия :(!:

Направи де,интересно ми е колко човека ще останат доволни от някой майстор.За детайли като едно ухо за колело никой не се захваща, поради простата причина че за това време за което ще ти направи едно ухо и сърце не му дава да ти каже после колко трябва да ти вземе,той може да направи 3 по-прости детайла от които ще вземе 5 пъти повече пари.А темата започна със въпрос кой фрезист ще ми направи ухо :agree: Иначе си има тема за фрезист в София.
n3k01

Мнениеот veskoz » Пон Фев 08, 2010 12:17 pm

n3k01 написа:не му дава да ти каже после колко трябва да ти вземе

Дава, дава... единични бройки е по-солено, ама като си загорел - т'ва е. Не ме интересува колко ще ми вземе поради простата причина, че трябва да изхвърля рамката. 2001 година е уши за нея няма - една актуална рамка е 129 лв (и надали е по-качествена) така че си струва.
18 - 20 лева не е цифрА за 1 брой.
Аватар
veskoz

Мнениеот n3k01 » Вто Фев 09, 2010 9:02 am

veskoz написа:.........
18 - 20 лева не е цифрА за 1 брой.

Е и аз така си мислех преди,даже и 30 си виках не е много.Да ама не ,човека като ми го направи ми каза така-за тия 4 часа работа попринцип трябва да взема 50 60 лв. :bigeyes: .Но остана бая материал и той склони да вземе материала ,който беше на стойност за около 40лв и му дадох 20лв защото все пак си беше единствения човек който ми го направи :D.Ето все пак малко линкове които може да са полезни :
http://www.pilo.co.il/
http://wheelsmfg.com/content/section/4/27/
http://www.mountainbikecomponents.co.uk/
n3k01

Мнениеот рс » Сря Фев 10, 2010 6:11 pm

Материалът за 40 лв за уши ли беше? Интересно ми е какво е струвало такава добра сума. Ако е алуминий, трябва да е 4-5 кила.
Правилник:
рс

Мнениеот n3k01 » Сря Фев 10, 2010 6:44 pm

рс написа:Материалът за 40 лв за уши ли беше? Интересно ми е какво е струвало такава добра сума. Ако е алуминий, трябва да е 4-5 кила.

Да алуминий си купих от по-скъпичкия 70...еди кво си проба беше.Взех си повечко с идеята да направя и башгард след време.За площа си беше с много приятно тегло не помня вече колко точно.Абе като цяло може би аз се прецаках с тоя майстор,но още по-като цяло с майстори фрезисти вече няма да се занимавам,ако мога да го направя без да искам услуга на фрезист ще го направя. :agree:
n3k01

Назад към Веломеханик