Няколко въпроса за средното движение.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Няколко въпроса за средното движение.

Мнениеот ahil » Съб Дек 12, 2009 9:09 pm

Здрасти ;)
Взех си едно колело със прецакано средно и искам да го попостегна малко.Оста играе и май са разбити лагерите,също така не могат да се стегнат добре корбелите-постоянно шляпат.Имам няколко въпроса.Как да я разглобя цялата тази система?Ето до къде стигнах и ударих на камък..

Изображение

Изображение

Как да сваля корбела с венците?Яко се е заклинил.Как да извадя оста?Гледам има две врътки,предполагам те трябва да се развъртят?Какви ключове са ми необходими?Можете ли да ми ги покажете как изглеждат?Горе-доло колко струват?Гледам по онлайн магазините повечето средни движения не са като моето.Мястото където се хващат корбелите не е на квадрат а е назъбено.Тези назъбените по-добри ли са?Двата вида взаимно заменили ли са?Може ли на мястото на моето да се постави такова назъбено?
Сори за левашките въпроси,сега се уча :)
ahil

Рейтинг: 1230

Re: Няколко въпроса за средното движение.

Мнениеот sailman » Съб Дек 12, 2009 9:17 pm

Ей тука можеш да намериш отговора на доста подобни въпроси - http://www.parktool.com/repair/bikemap.asp
Също така прочети техническите статии от сайта, към който е този форум. ;)
Дерзай :agree:
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Рейтинг: 2000

Мнениеот MauiWowie » Съб Дек 12, 2009 10:05 pm

Курбелите на квадрат се свалят най лесно като отвиеш болтовете и след това излизаш пред вас и правиш няколко кръгчета докато усетиш че почнат да се разхлабват.
MauiWowie

Рейтинг: 1216

Мнениеот borislav » Съб Дек 12, 2009 11:59 pm

Развиваш гайкага от към венците след което взимаш едно дървено тпрупче и удряш леко няколка пъти, след което трябва да изпадне венеца с курбела. Самото движение се отваря със специален кляч, има го и в комбинираните ключове за балканче, но ако нямаш нито едно от 2те може и с тръбен ключ да го развиеш.

Препоръчвам ти да отидеш във велосервиз защото ще ти излезе същите пари, но ще спестиш малко нерви. Като си купиш шлицов ключ и самото движение (главина) е сащото като да си купиш движението и някой да ти го монтира
Изображение
Аватар
borislav

Мнениеот marsa » Нед Дек 13, 2009 12:03 am

Курбелите на квадрат не се свалят най- лесно с кръгчета, а с инструмент, който се нарича екстрактор за курбели. Назъбения вариант на курбелите се нарича шлиц. Шлица е следващото поколение след "квадрата". Не са взаимозаменяеми и ако избереш средно на щлиц ще трябва да смениш и курбелите. Средното ти може да се смени със средно на шлиц, но ако няма да инвестираш много във велосипеда, може да сложиш евтино средно - касета, което пак да е на квадрат.

В момента имаш некапсуловано средно с ос и лагери, което щом се е разлуфтило и е карано така, вероятно вече всичко е за смяна (не само оста или само лагерите), най- добре просто го смени с някакво капсуловано средно на квадрат, може и да не ти искат пари за смяната.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот MauiWowie » Нед Дек 13, 2009 12:23 am

marsa написа:Курбелите на квадрат не се свалят най- лесно с кръгчета, а с инструмент, който се нарича екстрактор за курбели......

Така е браточка :agree: , бас ловя че в тях само екстрактори за курбели се ритат и даже се чуди кои да използва.
MauiWowie

Рейтинг: 1216

Мнениеот рс » Нед Дек 13, 2009 12:51 pm

Може и само със смяна на съчми да се разминеш. Венците свали в сервиз, или ако пробваш с разни диви методи, нагрей ги до 80-100 градуса, ако са алуминиеви.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот Fanatico » Нед Дек 13, 2009 1:01 pm

рс написа:Може и само със смяна на съчми да се разминеш.

Може може, а след 2-3 месеца пак ще влезе в същата тази тема, да прочете как да сваля курбелите, че да сменя наново ... :crazy:

Към автора на темата :
Пич, виждам, че ще го караш градско, но според мен купувай си капсуловано (на квадрат VP е 18-19 лв) и пей сърце. :D :beer:
Преди да си купя капсуловано и аз бях така 2-3 пъти, но старата ми ос се изпоизяде от разбитите лагери, пък и ми писна само да ги сменям, затова направо минах на VP. :popcorn:
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот ahil » Нед Дек 13, 2009 11:12 pm

Eхехееe колко е писано майна :D
sailman сайтчето го попрегледах.Полезно е ,но гледам само картинки .С английския съм на вие,учих руски хехе.
Одеве карах към час с развита гайка на курбела-никакъв резултат.Лупках със трупчета и гумен чук-пак същото.Не ми се разкарва по сервизи,обичам да си образувам нерви :) искам да се науча сам да си го оправям,не изглежда сложно,просто трябва да рязбера как стават нещата.Преди две седмици некъде редих спиците на две капли.Няколко човека ми казаха че е много сложно,4е нищо няма да направя и само ше си изгубя времето..Оказа се супер елементарно.С първата си играх около 3 4аса а втората я навинтих за по-млко от 40 минути :eyebrow:
Утре ако ми остане време ще обиколя магазините да видя дали ще намеря капсуловано средно на квадрат и некакви курбели за него.А какви точно инструменти ще ми трябват?Този екстрактор ще свърши ли работа?

http://www.sprintmaxcom.com/e-shop/?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=60&product_cat=57&lang=2&

Бая се запалих по тези колела,май по-натам ако се поопарича,ще взимам и нещо по сериозно :)
ahil

Мнениеот marsa » Пон Дек 14, 2009 12:15 am

Екстрактора който си посочил е перфектен за домашна употреба. За монтиране на средното ще ти трябва и такъв ключ:
http://www.sprintmaxcom.com/e-shop/?ste ... 57&lang=2&

Като се предполага, че разполагаш с "раздвижен" (френски) ключ, или набор от ключове с големи размери, както и имаш изнтрумента, с който си развил болтовете на курбелите.

Като избираш средно движение ще трябва да посочиш неговата ширина, както и дължина на оста, може и да се разходиш с колелото ако се чувстваш несигурен.

Евала за ентусиазма, и аз първата си калпа я плетох няколко часа, а втората набързо :wavey:
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот ahil » Вто Дек 15, 2009 5:57 pm

10x
Ето какво купих:

Изображение

В скапания ми град не можах да намеря средно и поръчах на едно приятелче да ми вземе от неговия.Скифтайте какво ми домъкна:

Изображение

Изображение

Черните врътки в двата края са от пластмаса,дали са достатъчно здрави?Пластмаса и резба нещо не ми звучи добре :)
Взех си и един френски ключ 40 мм,старите се оказаха малки.За курбелите също имам ключ,само такъв където се стягат тези пластмасовите неща още нямам.Почвам да мърфеля.
ahil

Мнениеот Ozzie » Вто Дек 15, 2009 7:06 pm

На тези пластмасовите им се вика чашки. Достатъчно са здрави да си вършат работата. Няма за какво да се притесняваш.
За да ги сложиш ще ти трябва такъв ключ.
Не разбрах, за какво ти е френски ключ в цялата схема?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот ahil » Вто Дек 15, 2009 8:09 pm

Френския го взех за да развъртя с него това ограденото в червено:
Изображение
Не успях обаче.Ръчках го поне час и неще.Сигурно е раждясало или не е завито както тряба..знам ли.Нали трябва то да се отвърти?Или първо от другата страна?
Изображение
ahil

Мнениеот Ozzie » Вто Дек 15, 2009 8:23 pm

По принцип първо се сваля лявата чашка, след това дясната. Макар че при теб няма кой знае какво значение, така или иначе старото ти средно е за скрап.
Дясната чашка (тази която си оградил с червено) е с обратна резба, т.е. трябва да я развиваш по часовниковата стрелка. Въоръжи се с малко търпение и помощник който да притиска ключа да не се изплъзне, докато ти напъваш да я развиеш.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот МИКИ МАУС » Вто Дек 15, 2009 8:55 pm

Позволявам си -малко подробности ,воден от правилото -+не питай старо ,а патило+ Като гледам хала на старото движение - с френски ключ -боли много. Намери здрав тънък ключ 36 и ако не стане и с него - секач -резбата е лява за дясната чашка. С ъглошлайф ,внимателно направи два прореза , за да има къде да чукаш със секача. Дано не се стига до там.
При монтажа на новата касета, първо развий болтчето от долу, което държи водача на жилата за скоростите /ако стърчи навътре и не позволява на касетата да влезе-/. Внимавай как навиваш пласмасовите чашки /ако си си намерил ключ, който ти беше показан от Осизе / Най -напред на ръка да подведе 2-3 витки и след това с ключа. Почисти добре резбата, пласмасата лесно се завива "накриво". Смажи предварително ,малко. Най -напред навиваш дясната чашка без да затягаш, след това лявата и после последователно затягаш да няма луфт, но и да не затегне вала /средното движение/ . :smash: Без "докачение", но от написаното ми се струва, че тези операции малко надхвърлят техническите ти познания и умения. Ама - действувай! И бъди щастлив!
:banghead: :banghead: Пази пръстите! :deal:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Рейтинг: 1068

Мнениеот МИКИ МАУС » Вто Дек 15, 2009 9:00 pm

ahil написа:Френския го взех за да развъртя с него това ограденото в червено:
Изображение
Не успях обаче.Ръчках го поне час и неще.Сигурно е раждясало или не е завито както тряба..знам ли.Нали трябва то да се отвърти?Или първо от другата страна?
Изображение

Не е ръждясало , а има овал,тъй като лагерите са разбити и вала е натискал при въртенето на долу и е деформирал гнездото, където се навива чашката. Става с много борба.
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Мнениеот ahil » Чет Дек 17, 2009 7:12 pm

Малко развитие.
Купих още няколко ключа,с триста зора развих едната чашка и извадих оста със остатъците от лагерите:

Изображение

Остана ми само втората чашка-няма развъртане мамицата и....Първо пробвах само с ключа да я развъртя на ръка-въобще не мръдна.После пробвах с ключето и чукче-за един час игра се развъртя по малко от сантиметър.

Изображение

Мисля че ако почна да я блъскам по-здраво ще се развърти,но рамката е алуминиева и ме е шубе да не я повредя.Сега удрям леко и раздвижния ключ остава малки следи.Това ако почна да блъскам с повече пауар бая ще се наръфа.Това с ъглашлайфа и секача е вариант,обаче също ми се вижда доста рисково-пак ще трябва да играе чук.Някакъв друг вариант няма ли? :banghead: :)
ahil

Мнениеот рс » Чет Дек 17, 2009 7:51 pm

Да не въртиш наобратно?
Ако си обършеш оста и си вземеш две лагерчета за левче, може и така да тръгне.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот МИКИ МАУС » Чет Дек 17, 2009 8:12 pm

рс написа:Да не въртиш наобратно?
Ако си обършеш оста и си вземеш две лагерчета за левче, може и така да тръгне.

Засега можеш да се възползваш от този съвет, но при условие, че добре разгледаш чашките и оста след като ги почистиш добре. Трябва да са гладки , да нямат "раковини " по въртящите се повърхности. :deal:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Мнениеот veskoz » Пет Дек 18, 2009 2:30 pm

Не ти препоръчвам луп-луп операцията на елемент с милиметрова резба. Недей да го мааш, намери подходяща контра позиция и приложи голямо усилие. Резба не трябва да се развива/навива на тласъци (закон) освен, ако случая не е краен. А ииии мисля, че си обратно на луп-луп посоката. При въртене се е досамозатегнала чашката=>отвиваш на другата страна. Може и да бъркам, но в повечето случаи това е логиката.
Успех! :peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот ico 1 » Пет Дек 18, 2009 5:40 pm

Така, както го е показал на снимката е правилно - тази чашка се развива по часовниковата стрелка.
Аватар
ico 1

Мнениеот ahil » Съб Дек 26, 2009 5:06 pm

Зарязвах го 5 пъти,чак неска го развъртях.Общо време на мъките около 4 часа хехе... :)

Изображение

Вътре е доста мръсно,греста се е втвърдила.Как да почистя хубаво резбата?Мисля довечера да пробвам с четка за зъби и веро.Предполагам ще стане.Ще си сложа касетата.Искам да стане както си трябва.
ahil

Мнениеот Fanatico » Съб Дек 26, 2009 5:09 pm

ahil написа:Как да почистя хубаво резбата?Мисля довечера да пробвам с четка за зъби и веро.Предполагам ще стане.Ще си сложа касетата.Искам да стане както си трябва.

Аз винаги ако ще чистя нещо мазно - с бензин и четка за боядисване (разбира се четката за зъби в този случай е по - удачен вариант). :beer:
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот veskoz » Съб Дек 26, 2009 6:23 pm

Meglio 6 лв. Пръскаш обилно, четкаш, изплакваш, пак Меглио, оставяш 10-15 мин, изплакваш обилно, подсушаваш. При нужда го повтори няколко пъти, понякога е упорита гняс.
Не препоръчвам бензин, защото обърнато по този начин (средното нагоре) най-вероятно в дупката на сед.тръба ще подлизне чаааак до скобата и има риск да си съсипеш боята.
Успех.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот ahil » Съб Дек 26, 2009 6:30 pm

Мерси,тамън го почистих с АМБ ,също става :beer:
Двете чашки на касетата са различни.Възникна друг въпрос-коя чашка трябва да е от страната на венеца?
ПП
снимка на касетата:
Изображение
ahil

Мнениеот Ozzie » Нед Дек 27, 2009 11:16 am

Както са така на снимката, тази с ръбчето (в ляво на снимката) трябва да е от дясно (другата се сещаш къде и е мястото, нали? :thumb:).
Първо монтираш дясната, барабар с оста и лагерите и след това обираш лявата.
Аватар
Ozzie

Мнениеот ahil » Нед Яну 10, 2010 4:03 pm

Нагласих го,мерси.Остана да монтирам корбелите.На болтовете трябва ли да се слага силикон?Ако не сложа дали ще се развъртат?Преди не беше с болтове а с гайки и се развъртаха от време на време.Бях ги законтрил с шайби,от тези където са срязани и леко усукани.
ahil

Мнениеот did » Нед Яну 10, 2010 4:10 pm

ahil написа:На болтовете трябва ли да се слага силикон?

Сакън! Недей! Никкъф силикон там! :D

Малко грес трябва да сложиш на квадрата, а по резбата на болта не е лошо да се сложи няккакъв подходяш Локтайт за резби, за да не се раморазвъртат, но това за Локтайта не е задължително. Може и само с грес на двете места, стига да се затегне с подходящо усилие, с подходящ инструмент.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Ozzie » Нед Яну 10, 2010 4:35 pm

did написа:...а по резбата на болта не е лошо да се сложи няккакъв подходяш Локтайт за резби, за да не се саморазвъртат...

със същия успех може да се ползва и PTFE лента
и струва стотинки :)
Аватар
Ozzie

Мнениеот ahil » Пон Яну 11, 2010 12:14 pm

А с това ще стане ли?Нещо като Хелметекс е.

Изображение
Изображение

Какво представлява тази "PTFE лента" и от къде може да се купи,има ли я по железариите?Локтайт за резби не можах да намеря,взех един прозрачен Поксипол,но май няма да стане с него.Пробвах го-лепи прекалено здраво.
ahil

Следваща

Назад към Веломеханик