Велопарк за екстремно колоездене ще се строи на Узана

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велопарк за екстремно колоездене ще се строи на Узана

Мнениеот рс » Пет Дек 18, 2009 9:23 pm

Лифт няма, дотук добре. Ама целия зор е за онези 60 хилядарки
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот nicky bike » Пет Дек 18, 2009 11:07 pm

А бе пичове ,какъв лифт какви седалки (каквито никога не е имало по тази ски писта) да слезете на земята. Всичко което, ЩЕ СЕ НАПРАВИ е на поляната която както писах е достатъчно равна за какъвто и да било екстримизъм.
Тази година точно там направихме детското състезание във Велорали Узана.

Какви багерчета, какви лопати, какви ски писти никой не говори за спускане или нещо подобно. Просто темата е СБЪРКАНА по Принцип ,не по същество.
Найде наздраве. Идат празници да се повеселим. :drunk: :beer: :D
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Рейтинг: 2000

Мнениеот рс » Съб Дек 19, 2009 1:13 pm

Децата като чуят "колело" и си представят "лифт". И наричат това велоспорт.
Правилник:
рс

Мнениеот Freakhead » Съб Дек 19, 2009 11:28 pm

Децата викаш, хехе. Аз съм на 37, ти на колко си ? :beer:
The tea gonna chew come!
Freakhead

Рейтинг: 1220

Мнениеот рс » Нед Дек 20, 2009 9:18 am

:bigeyes:
и караш ли колело с помощта на лифт? Имах предвид колко е модно това, ама ако си на друго мнение, ще отстъпя пред твоята преклонна възраст :D
Правилник:
рс

Мнениеот Freakhead » Нед Дек 20, 2009 4:51 pm

Ами,когато имам възможност - карам на лифт, но иначе предимно си катеря баирите с колелото. Живея в Чехия. Тука всички карат колела. Предимно кроскънтри, но имат и доста байк паркове, направени по разни малки резортчета с 2 до 3 писти максимум. А също така количествот на квартални дъртове и импровизирани нортшорове е доста голямо. Хората просто тука копат здраво и карат здраво и не се питат модерно ли е или не и има ли смисъл или не. Копат и карат. Просто.
The tea gonna chew come!
Freakhead

Рейтинг: 1220

Мнениеот veskoz » Пон Дек 21, 2009 9:47 am

рс написа:37...преклонна възраст :D

К'ва преклонна уееее.... :rofl: :rofl: :rofl:
Freakhead написа:Копат и карат. Просто.

Добре казано. :agree:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот SpoileR » Вто Дек 29, 2009 9:12 am

рс написа::bigeyes:
и караш ли колело с помощта на лифт? Имах предвид колко е модно това...

Модно?!?!?! :eek3:

Извинявай, не че нещо, ама ти би ли извъртял Сопот нагоре със 20кг колело? :dontknow:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот рс » Сря Дек 30, 2009 8:38 pm

спускането само надолу не е каране на колело, а каране на танк.
Видях се с една госпожа, която се била в основата, или поне в кухнята на проекта. Тя каза, че се е свързала с габровските мераклии за колела. В някакъв магазин ги беше намерила, забравих името на собственика.
Проектър е само за парк, само с искуствени съоръжения, и само за най-ниско ниво карачи. За гости на близкия хотел е - общината подпомага местния бизнес индиректно.
Относно още развлекателни и спортни проекти - който има умна идея, да отива и да иска пари. Можело да се намерят. Въпреки, че за този район най-смисленият проект би бил проект за независима оценка на експлоатацията (разбирай изсичането) на стотина хиляди декара гори за дърва за горене и за износ на необработена дървесина. Местните ми разказваха и показаха тъжни неща в тази насока.
Също така всеки е добре дошъл да се включи със всякаква помощ. Идеи, работа, претенции - контактите са в сайта на община Габрово, в някаква еко секция.
Правилник:
рс

Мнениеот Capoeira » Чет Дек 31, 2009 12:27 am

рс написа:спускането само надолу не е каране на колело, а каране на танк.......

"Така си мислиш щото си гладен"
Подобни изказвания са в духа на доста неоснователна критика, която ми "бърка" силно под жлъчката.
Като знаеш някое по технично каране, да дойдеш да ни го покажеш, а?
В същия дух мога да кажа че и всички дисциплини в ски спусканията и слалома са видиш ли "търколи лайно"!
Следващия път когато кметицата реши да си "заработи-избие-върне" парите на местния бизнесмен, "подпомогнал" нейната предизборна кампания. или както е по-модерно да се казва по новините "кметицата лобира за инстересите на....", нека да не използва подобни високопарни думи като "велопарк", "екстремно" и т.н., нека си останем с нормално звъчащите и отговаящи на действителноста, велосипедна площадка със съоръжения изпитващи майсторството. Знам, че напоследък навсякъде е модерно да се тъсри сензацията, но нека поне във форума да не ставате за смях.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот axelmax » Чет Дек 31, 2009 1:32 am

Съгласен!:beer: :agree:
Колко замериса не е истина!!
Нали има проект,той да не е секретен?Айде някой ,който не пише по слухове на някакви лелки да даде подробна информация.

п.с. спускането е само надолу,което е истина ,е истина наистина :agree:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот рс » Чет Дек 31, 2009 1:58 am

Преди години и аз карах и спускане, но се отказах по едно време. Когато стана не технично, а техническо - направиха топлкова бързи и лоши трасета, че нещата опираха в голяма степен до вилки и окачване, и до ксъемта на лудия. Много малко техника на карането остана. Почти сигурен съм, че сега нещата са се върнали към по-голяма тежест на уменията и повече безопасност. Навремето мисля, че оставихме няколко инвалида извън трасето завинаги.
Признавам, че деля крос кънтри и разни други стилове, които не знам как да нарека на български, и спускането на два различни спорта. Като второто не наричам колоездене - извинявам се. Надявам се да са ми стари впечатленията, сега да е по-хубаво.
Конкретно този проект според жената-организатор въобще не е "екстремен" - това го чух лично от нея. Близо е до хотел "Импулс" и ще е много туристически продукт, насочен към гостите на хотела. Явно и комерсиален. Хубавото е, че се очаква да е евтино или направо безплатно.
За сериозните колоездачи във всякакъв смисъл вратите са отворени, поне на думи - да предложат проект, общинарите са готови да го разгледат и евентуално "прокарат". Ще им се отчете свършена дейност, а ще вземе да стане и нещо наистина.
Спускаческо трасе не може да се направи, поради липсата на лифт, и ограничения на някои зони (гори и вододайни). Може за туризъм, нещо приключенско - до Бузлуджа, на юг или на запад. Такива неща така или иначе се правят - тази госпожа може и да предложи съдействие $$$.
Добавено - докато пиша, се е пръкнало още едно мнение. Споменатите "лелки" отговарят за проекта. Специално заради форума съм ги издирил (една беше всъщност) и попитах. Каквото има, е на почти равно място, ключовата дума е "безопасно" и "лесно" и "начинаещи". Място да си оставиш децата за няколко часа.
За по-сериозен триал парк се чака някой, който да помогне на общината. Пиша съвсем сериозно. Жената е чела и гледала, и иска помощ за изграждането на природно-вписана зона. Паднали дръвета, скали, естествени форми на терена и т.н. Каза да се свържем с общинските структури ( зловещо звучи, нали ;) ) през сайта на община Габрово.
Това са нейните думи, пушекът от огъня ми да спре да излиза от вигвама ми, ако лъжа.
А от мене да добавя - Узана е на майната си наистина. Далечко се пада за да си струва специално ходене за едното каране от няколко часа. Там е хубаво за експедиционо каране или състезания, както и беше направено.
Правилник:
рс

Мнениеот рс » Чет Дек 31, 2009 2:21 am

Изображение
http://www.uzana-tourism.com/bg/slopes.htm
Така нареченият "велопарк" е покрай пътя надясно от обект "5" (х. Импулс). Точно между едни сиво-сини петна (май скали) и асфалта.
Това тук е което намирам в нета за тези неща. Има и телефон и име дори.
През месец септември 2009 г. в местността Узана се проведе първата национална екоинициатива „Велорали Узана 2009”. Идеята има за цел екоинициативата да се превърне в традиционна, като всяка година акцентът да бъде различен – екотуризъм, алтернативни спортове, културни мероприятия.

Поради заявения голям интерес за участие в организирането на събитието, Община Габрово предоставя възможност за партньорство при провеждането на следващата екоинициатива през 2010 г.

Предложенията за участие могат да бъдат ориентирани, както към цялата екоинициатива, така и към отделно мероприятие от нея. Текстът трябва да съдържа достатъчно изчерпателна информация за вида /идея, послание, обосновка/ и начина на провеждане на мероприятието, както и приблизителен финансов ресурс /примерен бюджет/, необходим за осъществяването му. Предложения могат да подават индивидуални участници, неправителствени организации, фирми. Тематични ограничения няма, но идеите трябва да кореспондират с общуването и алтернативните спортове в съхранена природна среда, опазване на биологичното разнообразие и осмисляне на свободното време чрез формиране на екологична нагласа и поведение.

Предложения в свободен текст се приемат на е-mail адрес: [email protected] и/или на пощенски адрес: 5300 Габрово, пл. „Възраждане” №3, за национална екоинициатива „Узана 2010”. Краен срок за изпращане на предложенията – до 17 часа на 1 март 2010 г.

Лице за контакти при необходимост от допълнителна информация: Силвия Иванова, GSM: 0898/558 525; 0884/513 585

Между другото, от "6" право напред, посока от клавиатурата към монитора, e добро за разходка до "долната земя" и обратно, като може да се обиколи от изток и да се върнеш горе по пътя покрай "3" след 3-4 часа. Тази година едни чичкивци с резачки и полувоенни руски камиони за поизсекли и изкаляли идиличния път надолу, но се минава някак и ще се оправи след някое десетилетие :)
Правилник:
рс

Мнениеот axelmax » Чет Дек 31, 2009 5:33 am

Винаги е било опасно,може на НДК да паднеш и да си строшиш врата.За късмета на лудия си прав :agree:
Като не е екстремен ,защо навсякъде се води екстремен?Да правиш детска площадка към частен хотел за 120 000 лева,е егаси да не кажа ЕБАТИ .............Как са спечелили проект за "катерушки с hands-free" елементи (каквото и да е това), не ми е ясно.Нали уж се ползват ескперти(тези от магазина нищо не ми говори)за да има тежест,обосновка на тази идея.Никой ли не си прави сметка,че имаме едно трасе в цяла България.Как им е хрумнала подобна идея за такъв парк.В Столицата ако се направи подобно нещо ,но града не около него ще е рай(НДК ще се опразни разбира се) :bawling:.Има едно местенце на бул.Сливница(идеално,ако нямаше да строят мега сграда).Жалко за сумата,която ще потъне за глупости.

@SpoileR- някой надолу си ги носим (толкова си можем :D )
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот рс » Чет Дек 31, 2009 2:23 pm

Oбади се на телефона и покоментирай с жената. Ще каже как се намират пари за такива неща. В София ще е по-трудно, поради лакомията за всеки един терен.
Думата "екстремен" "екстрийм" е помиярска чуждица - и просто модерна. Бихме могли да си имаме чудесен български израз, ако не бяхме на изчезване. Започвам да разбирам французите, които си ползват техни думи. А ние - изгорим си боклука и му казваме "рециклиране". Нито "ре-" знам какво значи, нито "циклиране". Същото като екстрийм - и затова леля ви Златка от Габрово ви прави екстремен парк с с детски кофички и лопатки за посетителите.
Правилник:
рс

Предишна

Назад към Общ форум