Домейн 318 смяна на масло.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Домейн 318 смяна на масло.

Мнениеот PRobably » Пет Яну 15, 2010 3:16 am

От скоро карам Домейн 318 и може да се каже,че това е първата ми истинска вилка,но има един проблем в момента вилката е с пружини за 73кг. карач,а аз съм 63 и ми е леко твърда.Ако сменя маслото с 2,5W и сипя по-малко ще умекне ли? Има ли начин да умекне без да купувам нови пружини?
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Re: Домейн 318 смяна на масло.

Мнениеот Stancho » Пет Яну 15, 2010 11:05 am

PRobably написа:От скоро карам Домейн 318 и може да се каже,че това е първата ми истинска вилка,но има един проблем в момента вилката е с пружини за 73кг. карач,а аз съм 63 и ми е леко твърда.Ако сменя маслото с 2,5W и сипя по-малко ще умекне ли? Има ли начин да умекне без да купувам нови пружини?

Маслото няма общо с пружините... Провери дали компресията е отвита докрай и ако е така - нови пружини. Малото може да допринесе за съвсем малко по - гладка работа, но пак няма да е желания резултат.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот PRobably » Пет Яну 15, 2010 7:56 pm

Компресията е докрая...Пружини в бас трябва да има нали ?
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Мнениеот ssickk » Съб Яну 16, 2010 7:32 am

ако сипеш по малко масло няма да ти бачка ребаунда като хората....а пружината ако я извадиш тя е само 1 мисля трябва да е намазана с нещо цветно според каква твърдост е...
ssickk

Рейтинг: 1176

Мнениеот PRobably » Съб Яну 16, 2010 12:44 pm

Пружината една ли е или има по една в всеки крак? оригинална е за 73 кг. човек мисля,че червена.
Аватар
PRobably

Мнениеот ssickk » Нед Яну 17, 2010 1:54 pm

само 1 е ..хрумна ми защо не опиташ с някоа стара от БОКСЕР мисля че имаше такива с 180 ход и жътли...ако не си разбери какъв цвят е наи-меката маи още е жълта...
ssickk

Рейтинг: 1176

Мнениеот FireFoXa » Нед Яну 17, 2010 2:29 pm

Stancho написа: Малото може да допринесе за съвсем малко по - гладка работа, но пак няма да е желания резултат.

Тц... попринцип в този домейн маслото е 7.5в. С него вилката си работи като ФР вилка, прогресивна и не дотам отзивчива. Налееш ли 2.5 обаче, вилката става по-отзивчива и линейна. Така че маслото е от голямо значение за работата на вилката. Точно този домейн е с хидравлика от боксер тийм 09, така че може да си работи като DH и като FR, в зависимост от маслото и настройката на компресията.
@Автора, разрови се из търсачката, преди няколко месеца описвахме дилемите около маслото с бившия домейн на KrisMarS, който беше тестван с 7.5w, 5w, 2.5w масло на Motorex и накрая остана с 2.5w... :beer:

Стара пружина от боксер е силно вероятно да не стане, защото е различна дебелина. Боксера е с 32мм подпори, а домейна с 35мм. Ако не ти се дават пари за пружина, карай с максимално отвита компресия и тънко масло - 2.5w. Така ще получиш ФР вилка, настроена за спускане :beer:
Аватар
FireFoXa

Рейтинг: 1980

Мнениеот PRobably » Нед Яну 17, 2010 2:44 pm

Точно разказа на @Krismars ме наведе на мисълта да сменя маслото с 2.5W,така и ще напраря,а някакси това с пружините от Боксер не ми харесва,ще отида до бас да си купя,като ще е гарга да е рошава. :D Чудя се само дали да взема X-soft пружината която мисля,че беше за 63 кг.човек(точно колкото мен),но ще проверя пак.Та дилемата е дали да сложа най-меката или малко по-твърдата,защото с 2,5 масло и аз ако кача още малко килца,мисля че може да ми е мека или това може да се оправи с компресията? Едва ли ще има проблем,но все пак да питам.

П.П баси обърканото мнение. :banghead:

П.П2 забравих да кажа,че вилката ще се кара само надолу дропове няма да има.Такаче май е най-добре комбинацията x-soft пружина и 2,5W.
Аватар
PRobably

Мнениеот FireFoXa » Пон Яну 18, 2010 10:13 pm

PRobably написа:Такаче май е най-добре комбинацията x-soft пружина и 2,5W.

:agree: Хубаво мислиш :beer: А защо преди да дадеш едни пари за пружина не опиташ с 2.5 масло и твойта пружина? Ако все още ти е твърда и не ти харесва, тогава вземай по-мека. Ти след профилактиката ще налееш чисто масло в чиста система и от едно каране няма да ти се замърси маслото и ще можеш да го използваш и при евентуална смяна на пружината-> отваряне на вилка. То попринцип маслото в хубавите вилки няма как да се замърси особено, защото те си имат достатъчно добри уплътнения, които да го пазят. Помня старата ми Тора 289, един сезон не и беше сменяно маслото и като я отворих маслото си беше неразличимо от новото...
Успех с процедурата, не е никак сложна, но ако имаш въпроси питай :beer:
Аватар
FireFoXa

Мнениеот PRobably » Пон Яну 18, 2010 10:25 pm

Може и така да направя,но при положение че сегашната пружина е за човек тежащ 72-82кг,не мисля че има смисъл,при всички положения ще трябва да я сменя.
Досега никога не съм отварял качествена вилка,смених си маслото на един дроп офф трипъл,но единственото което направих е да отвия едни болтове отгоре и да налея маслото,не съм разглабял цялата вилка.
Та въпроса ми е ще се справя ли сам или да отида в сервиз.
Аватар
PRobably

Мнениеот FireFoXa » Пон Яну 18, 2010 11:21 pm

Немога да ти отговоря на този въпрос. Ако не си от клуба "ръцете ми пречат", и си изтеглиш manualа и се поразровиш да видиш как става, няма нищо сложно. Домейна си е вилка, като вилка, даже е доста просто устроена, и няма кой знай каква философия при отварянето. Няма нищо въздушно или капсулирано което да е проблем. Разрови се из срам-ския сайт, мисля че има инструкции. Като инструменти ти трябват шестогран 5мм, френски ключ или гаечен 24мм(по памет), и няколко малки шестограма 1.5/2мм за врътката на компресията. Ако нямаш налични малки шестограми, с отверка може да попрецакаш леглото на шестограма и да го направиш за отверка :D :D :D , но това не е препоръчително. :beer:
Отностно пружината, щом не ти свидят парите, давай, купувай смело - доволен ще останеш ;) :beer:
Аватар
FireFoXa

Мнениеот PRobably » Вто Яну 19, 2010 12:02 am

Ще пробвам сам,обаче още се чудя дали няма да дойде много мека вилката с това масло 2,5w и най-меката пружина. Мисля,че настройката на компресията е в достатъчно голям диапазон не ми се рискува.
А за парите...Свидят ми,ама няма как,бях планувал гума да купя с тях,но май ще изчака още малко.
Аватар
PRobably

Мнениеот did » Вто Яну 19, 2010 12:06 am

PRobably написа:Ще пробвам сам,обаче още се чудя дали няма да дойде много мека вилката с това масло 2,5w и най-меката пружина.

Stancho написа:Маслото няма общо с пружините...

Още ли не ти е ясно, че твърдостта на вилката няма НИЩО ОБЩО с маслото, което ползваш?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот PRobably » Вто Яну 19, 2010 12:40 am

Ясно.Разбрах,че от него вилката ще стане по линейна,това+меката пружина може ли да доведе до някакви проблеми,от рода на чест ботъм аут? Вобще не съм наясно и ако е някаква пълна глупост не ми се карай. :D
Аватар
PRobably

Мнениеот FireFoXa » Вто Яну 19, 2010 1:15 pm

PRobably написа:Ясно.Разбрах,че от него вилката ще стане по линейна,това+меката пружина може ли да доведе до някакви проблеми,от рода на чест ботъм аут? Вобще не съм наясно и ако е някаква пълна глупост не ми се карай. :D

НЕ... Имай на предвид, че вилката става по-линейна, но не си прави целия ход от "оли" :D Тя все пак си остава фрийрайд вилка, просто започва да работи по-нанадолно и се усеща някаква прогресия в работата и. Все пак имаш компресия и ребаунд, с които не е забранено да си играеш докато напипаш перфектната настройка на вилката :D :popcorn:
Аватар
FireFoXa

Мнениеот daf4ov » Вто Яну 19, 2010 2:02 pm

PRobably написа:чест ботъм аут?

Да не ти свиди да я ботъм аутнеш :evil: ?
Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride :)
Аватар
daf4ov

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик