Износоустойчини неметални спейсъри/шайби

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Износоустойчини неметални спейсъри/шайби

Мнениеот fenoryl » Пон Юни 15, 2009 10:49 pm

Здравейте,

имам проблем с едни спейсъри, който въщност не са много спейсъри, а са и с друго предназначение. Поставят ги на кобилиците, по точно между рамената на кобилицата и рамката. Износоустойчиви и здрави, но не са метални. Предполагам повечето, които са пипали такива неща, вече се досещат. Та проблема е в това че моите са смазани, т.е. не вършат никаква работа и кобилицата и рамката ми се търкат много, което знаете че не води до нищо хубаво. Вече има и следи от търкането и то доста сериозни.

Ще съм много благодарен, ако някой успее да ми каже от какъв материал са или поне от къде да се снабдя с нови.

Обмислям варианта да сложа лагери, но знам само 1 място където ще ми го направят, но там искат да свърши сезона тъй като било бая работа и ... .А ако тръгна аз да се занимавам ще ми отнеме време да проектирам цялото нещо, тъй като вариантите са много а несъм за занимавал с подобни механики.

Някакви идеи? :crap:
Powerplant: 1 × General Electric / Volvo Aero RM12 Afterburning turbofan
6× Rb.74 (AIM-9) or Rb 98 (IRIS-T) / 4× Rb.99 (AIM-120) or MICA
4× Rb.71 (Skyflash) or Meteor / 4× Rb.75 / 2× KEPD.350 / 2× Rbs.15F
Аватар
fenoryl

Рейтинг: 1455

Re: Износоустойчини неметални спейсъри/шайби

Мнениеот Ozzie » Пон Юни 15, 2009 11:41 pm

P.T.F.E.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот marsa » Вто Юни 16, 2009 12:30 am

Тъй като не знам какво означаева горния пост, елементите за което питаш се наричат втулки, по- скъпите рамки често са си фабрично с лагеровка на тези места. Някой от рамките няма проблем да се лагероват сравнително лесно в последствие, за някои по- добре да търсиш нови оригинални втулки, или от стругар, от подходящ материл. Най- общо казано: влез в темата за ЧЗВ и търси там думата "втулки", или в търсачкат ана форума. Има изпусано много по темата.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот ddevil » Вто Юни 16, 2009 12:39 am

P.T.F.E. = политетрафлуороетилен или ала комерсиалното му име - тефлон :)
Каква е рамката?
Но по принцип този по повечето рамки не е кой знае колко износоустойчив. //разбирай за нормално да се сменят средно на сезон каране
Това тъй като по думите ти разбирам, че ги изкарваш един вид bomb-proof, а дефакто не съм сигурен дали и целта на втулките е да не се износват ;)
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Мнениеот Capoeira » Вто Юни 16, 2009 7:50 am

Стига сте лъгали и двамта човека. Ако исползва телфон след точно един месец ще го сплеска и то само защото самия тефлон е доста "мек". Предлагам ти да решиш тука:
http://www.oblicos.com/subgroup_bg.php?main_group_id=2
кое ще ти свърши работа, или Ерталаит или Ертацетал. Като и двете имат варианти със тефлонови нишки или смазка, това само информативно мисля че при тебе няма да се налага чак такива неща. Аз съм ползвал и даже още имам Ертацетал за втулките на Драг Ф4 и за година и половина никакви механични изменения, никакви звуци и каквото и да е. Изчключително лесен за обработка не е толкова лигав както Тефлона и повърхостната му твърдост е впчатляваща, само триещите се повърности не трябва да са много груби(предполагам при теб е от едната страна плочата на кобилицата от другата външния ръб на лагерното легло на рамката) Имат си складче и една пръчка ертацеатл е 2м но могат да ти отрежат 1м и струваше 5-7 лева подбираш си ги по диаметър.
Хората който предложиха Обикновен тефлон явно си нямат капка представа колко мек и механически неустойчив на натиск е Тефлона.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот imbecile » Вто Яну 26, 2010 10:55 am

Малко да съживя темата...
Рамката е Fusion Whiplash Extreme, four-bar окачване, ставите по окачването са с ролкови лагери на основната става до средното, на ставите на chainstay-a при задната ос и на кобилиците при закрепването им към седалковата тръба (само връзката между кобилиците и seatstay-a e със сачмени лагери). Всяка от тези стави разполага с двойка шайби, които най-общо могат да се нарекат „тефлонови” (в една друга show-off тема за рамката въпросните шайби бяха адресирани като „тефлонови”), които уплътняват подвижните части в ставата. Предвид високата твърдост на материала и графитено сивия цвят, предполагам далеч не са чисто P.T.F.E. Ако някой държи, мога и да ги снимам, но това едва ли ще внесе повече яснота.
Питането е – някой има ли идея какъв (вероятно) е материалът и какъв е удачен да се ползва за такова приложение? Поразгледах линк-а на Capoeira относно Ertalyte и Ertacetal (Delrin), които изглеждат възможни "заподозрени", но не го докарват на цвят, доколкото този фактор е от значение. Мнения?
In the quiet words of the Virgin Mary.... come again?
Аватар
imbecile

Рейтинг: 1862

Мнениеот fenoryl » Вто Яну 26, 2010 1:36 pm

Когато имах проблема намерих въпросната фирма и си взех Ертацетал. Имаше 2 разновидности черен и бял (щом те интересува и цвета). След като направих тези шайби нямам никакви проблеми вече. Движението е прекрасно. Материала се нагажда към сглобката.
Какъв диаметър ти е необходим? Имам 1 пръчка 12мм мисля че беше. Мога да ти дам ако ти върши работа да опиташ. Е ако си и от София.

От този материал съм правил и втулки за шок и втулка за кобилица на Drag The Bomb. До момента няма никакви луфтове - в кобилицата де (шока го смених). :)
Аватар
fenoryl

Мнениеот imbecile » Вто Яну 26, 2010 2:47 pm

Цветът не ме интересува :) просто споменах моите шайби с какъв са и се чудех ако са евентуално от ерталайт или ертацетал защо са графитени, след като тези материали са черно/бяло/кафяво (с тефлон) по каталог. А за размера 12мм. не ми върши работа, моите са три размера, като най-малкия е 14мм., всичките 1мм. дебелина. Овен това предпочитам да взема лист 1мм. и да изрежа от него що-годе кръгли шайби, но с равномерна дебелина 1мм, отколкото да режа от пръчка - няма начин да ги докарам равномерно на дебелина :) От друга страна ти твърдиш, че материала се нагажда спрямо сглобката, но това нещо не ми се връзва с необходимата за целта твърдост и якост на материала...иначе лесно ще отвори луфт :dontknow:
Питането си остава де, темата би била полезна, особено ако се включи някой с познания по инженерни пластмаси :popcorn:

П.П. Никъде в нета по каталозите не откривам Ертацетал на листове от по 1мм. обаче...ще се разходя до въпросната фирма да поразпитам.
Аватар
imbecile

Мнениеот fenoryl » Вто Яну 26, 2010 3:51 pm

Може би се изразих малко неправилно. При тази дебелина материала е достатъчно гъвкав за да се нагоди към сглобката. От друга страна е с достатъчно голяма повърхностна твърдост, за да не се изхаби бързо или да отвори луфтове.
Аз съм доволен. Ти си преценяш.
Колко до листове не съм сигурен дали имаше. Има телефони в сайта - обади се да попиташ.
Аз ходих при стругар. :)
Аватар
fenoryl

Мнениеот bikerider » Вто Яну 26, 2010 5:22 pm

На моята рамка тези шайби са от тефлонизиран найлон, поне така ми обясниха от производителя. Имам впечатление и от полиамидни такива, работеха съвсем задоволително.

Отиди на стругар, защото цяла заготовка ще ти излезе солено за няколко шайби.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Вто Яну 26, 2010 8:20 pm

bikerider написа:На моята рамка тези шайби са от тефлонизиран найлон, поне така ми обясниха от производителя.

Найлон??? Да не би да е полиетилен с висока плътност, т.е. PEHD?

Това PEHD е уникален материал - едновременно е измежду най-евтините полимери, има изключителна твърдост и отстъпва по някои показатели само на тефлона! Затова пък се обработва и отлива елементарно, издържа на всякакви киселини и произволни други химии... Силно подозирам, че повечето неща, които се представят за PTFE, всъщност са направени от PEHD и са безплатни.

Темата е изчерпана след поста на Capoeira!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот imbecile » Вто Яну 26, 2010 8:40 pm

@fenoryl & bikerider: :beer:

fenoryl написа:Аз ходих при стругар. :)

Можеш ли да дадеш някакви координати? Очевидно човека има достатъчно опит и се е справил чудесно :agree:

@did: Съгласен, стана ми интересно просто :) Няколко часа из Гугъл също внесоха светлина по темата.
Аватар
imbecile

Мнениеот bikerider » Вто Яну 26, 2010 11:17 pm

:offtopic:

did написа:Найлон??? Да не би да е полиетилен с висока плътност, т.е. PEHD?

Откъде да знам, гола вода съм в тези материи. Термина по памет беше "teflon-coated nylon washer".... все пак говорех със sales отдела... :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот рс » Съб Яну 30, 2010 2:10 pm

Найлона не е полиетилен, освен в българския народно-технически жаргон. Роднина е на полиамида, а тефлонено покритият найлон е пластмасова шайба, намазана с тефлонова смазка, примерно.
Материал за търсените втулки има всякакъв, но вероятно ще има проблем с металните повърхности. прочетох, че вече се трият където не трябва и са наранени.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Назад към Веломеханик