Самооценка на планинското колоездене, като СПОРТ в БГ

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Самооценка на планинското колоездене, като СПОРТ в БГ

Мнениеот eMcKu » Вто Яну 26, 2010 12:47 pm

:clap: аз съм професионалист, а вие ? :clap:
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Рейтинг: 2000

Мнениеот 25thframe » Вто Яну 26, 2010 2:14 pm

tanya написа:...

:agree:
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот tanya » Сря Яну 27, 2010 1:15 pm

Ето една хубава 10 седмична базова тренировъчна програма Цък
Преди години бях попаднала на интересен сайт за ендуро състезания. Беше насочен към планинско колоездене (маратонски дисциплини) и триатлон. За съжаление вече не си спомням името, но имаше страшно интересни и полезни неща относно тренировъчната работа и подготовката за такъв тип състезания. Беше насочен към любители, което ми допадна, защото не съм професионалист и нямам възможността да отделям много време за тренировки. Тази програма си я набелязах тогава и си я запазих, но за съжаление така и не можах да я реализирам. След като се роди големият ми син, единственото време, което бих могла да отделям за тренировки беше рано сутрин. Замислих се дали си струва да ставам всяка сутрин в 5ч и да излизам с колелото. Честно казано, домързя ме. По-скоро не намерих мотивация за себе си за да го направя. В ученическите си години можех да ставам всяка сутрин в 5ч и да ходя да бягам. След това цял ден училище, тренировки. И така година след година. Тогава явно съм намирала някакъв смисъл за себе си за да го правя, а и в интерес на истината не ми тежеше и не се уморявах. Сега обаче положението е различно.
Та ще се радвам, ако на някого му бъде полезна и я изпълни. Тренировките са дадени по дни и седмици. Всяка тренировка е описана детайлно. Както вече казах, насочена е към любители състезатели. За изпълнението и през работните дни са предвидени час и половина, а през почивните дни около 4 часа.
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот eMcKu » Сря Яну 27, 2010 3:29 pm

За всяка една по сериозна програма се изисква работа в аеробен, анаеробен и максимален праг. За всеки от тези прагове има пулсови граници. За всеки спортист тези граници са индивидуални, следователно трябва да се определят. Без определените граници, немогат да се спазват и праговете.
Та, моя съвет е, преди да започнете такива програми, да отидете да си направите функционални иследвания и там да се определи всичко. След известно време да отидете пак, защото след 1-2 месеца тренировки пулсовите граници ще паднат и ще трябва да се определят нови.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот X_NRG » Сря Яну 27, 2010 5:28 pm

eMcKu написа:да отидете да си направите функционални иследвания

Какви са тези функционални изследвания? Какво представляват?
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот eMcKu » Сря Яну 27, 2010 5:46 pm

X_NRG написа:
eMcKu написа:да отидете да си направите функционални иследвания

Какви са тези функционални изследвания? Какво представляват?

Ами тичаш на пътека или въртиш педали на велоергометър. Олепен си с всякакви датчици, дишаш само през устата с тръба, а носа ти е с щипка /така ти се измерва кислородната консумация/. На всяка минута и тридесет секунди се повишава скоростта, като в началото почваш от ходене. Целта е да изкараш колкото може повече стъпала и да развиеш максимален пулс.
За велоергометъра няма да коментирам, защото е жалка картинка и при него почти няма натоварване.
Иначе такива изследвания се правят в София, сигурно и другаде из страната, но не знам. Дианабад - в спортния център и в НСА пак там.
По - късно ще пусна видео материал от НСА и мога да приложа мои изследвания, да видите как изглежда крайния резултат.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот hitar_potar » Сря Яну 27, 2010 7:42 pm

ако обичаш, наистина постни тези изследвания и покажи видео - доста съм заинтересован от това. :agree:
ще ти бъда благодарен!
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Tonko » Сря Яну 27, 2010 7:58 pm

Емски, поясни на момчетата, че тези изследвания се правят за хората трениращи маратонски дисциплини (шосе, ХС .. ). Всичко това е чудесно и не мога да не се съглася, че това е правилния подход при тренировка за такива мероприятия, но ДХ и 4Х изискват съвсем друга кондиция и начин на тренировка (естествено работата за обем и издръжливост е задължителна, без тях няма начин).
Спортно техническите прегледи са такива за колоездачи, аз лично съм ги изкарал многократно, но не с такава насоченост за спорт като хокей на лед например консумацията на въздух не се следи, само границите на гръвното и пулса при определено натоварване. При тези за маратонскки дисциплини се взима даже и кръв през определен интервал от време, за да се анализира количеството на кислород в кравта при определено натоварване.

P.S.
Емски, ти явно учиш в НСА или шосе или планинско, мисля че можеш да дадеш доста добри съвети насочени към ХС аудиторията. Аз лично споделям това което съм изпитал на собствен гръб и ако има заинтересовани на драго сърце бих споделил и повече подробности.
Аватар
Tonko

Рейтинг: 1482

Мнениеот eMcKu » Сря Яну 27, 2010 8:53 pm

Ето обещаното клипче и една снимка - http://vbox7.com/play:43a982eb
Изображение

Ако искате подробности, няма проблем да драсна някой ред.
Не съм в НСА, и не бих искал да влизам там. Не съм и на шосе, а планинското го практикувам като хоби ;) За DH и 4X съвети няма как да дам, дори и да ми се иска :D Написах това по горе, по повод програмата на Таня, в която са включени тези компоненти на тренировка, та ако някой реши да се захваща с нещо подобно да е по - подготвен :8D:
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот X_NRG » Чет Яну 28, 2010 12:11 am

С кого трябва да се свържа, за да си направя тези изследвания и каква е цената?
Не се занимавам професионално, но ако цената не е много солена, би ми било интересно да видя разликата в данните веднага след като излезна от "зимния сън" след няколко месеца и данните след като отново се вкарам във форма. :)
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот tanya » Чет Яну 28, 2010 9:23 am

@ X_NRG, такива изследвания се правеха преди в спортните диспансери. В Търговище имахме такъв. Навремето съм минавал всяка година на пълен преглед със съответните натоварвания, след това и електрокардиограма, кръв, урина. Като се замисля, това е времето когато са ми правили най-пълни изследвания във всяко едно отношение.. Във Варна също съм си минавала на такъв преглед отново в спортния диспансер. Проблемът е, че в един момент започнаха да ги закриват. Поне нашият в Тъговище от много години не работи. Сега да искам да си направя функционални изследвания и да си ги платя, няма къде.
В София предполагам, че не съществува този проблем. Само софиянци трябва да кажат къде и колко е цената :)

Напълно съм съгласна с това, което каза Емски. За да е максимално ефективна една тренировъчна програма, трябва да са пределно ясни границите при различните зони на сърдечната дейност - аеробен, анаеробен режим, максималният пулс. Формулите дават само някаква обща представа, но не са точни за всички. По формули моят максимален пулс трябва да е около 185 най-много. На мен обаче ми се случва на някои изкачвания на моменти да карам с 190-192 и то в продължение на 1-2 минути, без да имам усещане, че това ми е предела. След това леко отхлбвам и пулсът ми пада.
Та и моят съвет е, който има възможност да си направи функционални изследвания.
Последна промяна tanya на Чет Яну 28, 2010 9:47 am, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот bokicha » Чет Яну 28, 2010 9:43 am

eMcKu написа:Дианабад - в спортния център и в НСА пак там

Ако не греша- 30лв май беше цената.
Аватар
bokicha

Мнениеот Tonko » Чет Яну 28, 2010 8:08 pm

Ето едно малко включване и от мен насочено към момчетата, които искат да се подготвят за (Сопот например) за ДХ и ХС. Програмата е за подготовка на руски състезатели по хокей на лед, което от опит мога да кажа, че предполага много пот и мъчение, но резултатите в последствие са безспорни. Това че е за хокей на лед не трябва да ви притеснява, натоварването много се доближава до това на спускането, но времевите диапозини са малко по големи при хокея (натоварване и почивка).

http://www.dailyhattrick.com/hockeycoac ... rogram.pdf

Тази програма в частност не съм я изпробвал на собствен гръб, но съм тренирал чрез подобни програми, малко разминаващи се от тази и моя съвет към всеки желаещ, да се занимава с нея, е да направи поне едномесечна подготовка за издръжливост състояща се от тичане по 40-50 мин нормално темпо, като след влизане в някаква кондиция, може да започнете да редувате бързо и бавно темпо за определени периоди от време, например на 400 метра писта може да започнете първо с половин обиколка бързо темпо, половин високо темпо, и това предполага поне три пъти тренировки на седмица, леко се градира в продължителността на режимите на тичане.

Едно много важно пояснение : не следвайте програмата 100% имам предвид теглото на тежестите не трябва да е едно към едно ... съобразете го със собствените си възмойности.

Гарантирам ви чудесна кондиция след един цикъл от няколко месеца, а до Сопот има чудесен времеви прозорец в който да станете машинки.
Стискам палци и не забравяйте, че колкото повече пот хвърляте при подготовка, толкова по лесно и безболезнено ще е по време на каране :D
Аватар
Tonko

Рейтинг: 1482

Мнениеот i love bikes » Чет Яну 28, 2010 10:36 pm

Не е лошо също така да се прочете Weight training for cyclists - второ издание( за което благодаря Daniel Panev :beer: ).
Много полезна книга. В нея са посочени упражненията, с които да тренирате - горна, долна част и коремните, и гръбните мускули - като въвежда в едногодишна тренировъчна програма ( която вие сами правите, като са дадени примерни ). Насочена е най-вече за хора, които поради една или друга причина не използват тренъор.
Съвет - не пренебрегвайте загрявката ( около 10 минути ), нито стречинга. Добре е до половин час след тренирвока да 'апнете. През това време тялото ви по-бързо си възвръща изгубената енергия.
Да, с тежести винаги трябва да се внимава! Нито много леки, нито прекалено тежки. :agree: Също така трябва да се придържате към правилна стойка докато изплънявате дадено упражнение.
Между другото друг важен елемент от тренирането са упражненията за коремните мускули и "гръбчето" :D . Важно е да се тренират ( не само за да имате най-изразените плочки сред вашите приятели :D ). Помагат за по-добра стойка върху колелото, за по-добро равновесие, дори за по-ефективно въртене.
i love bikes

Рейтинг: 1545

Мнениеот kikon » Съб Яну 30, 2010 7:18 pm

Направи ми впечатление, че и в пинкбайк започнаха да пускат статийки по темата за физическата подготовка.

http://www.bikejames.com/about/free-stuff/mtbbwworkout/

Aз от месец разцъквам в къщи по тази (благодаря за което на Жоро) - кратка и приятна, поддържа те във форма. Иначе си ходя на плуване, помага за дишането и натоварва равномерно.

Има много програми, коя за хокей, коя за баскетбол или кикбокс, обаче всички работят главно върху няколко аспекта: експлозивност, сила и издръжливост. Затова съм на мнение, че която и да се хване, няма да се сбърка. Строго специфичните тренировки са за тея дето гонят наистина високите резултати, максимумът, който могат да изцедят. За всички останали е достатъчно просто да се поддържат във форма :)

Другата страна на монетата е храненето, ама тва е друга тема :)

Още нещо, може би най-важното от всичко е да тренираш така тялото си, че да работи като едно цяло. А за това се иска здрав корем. Брус Лий го е казал :)
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Предишна

Назад към Общ форум