На вниманието на всички самоосигуряващи се..

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: На вниманието на всички самоосигуряващи се..

Мнениеот bikerider » Пон Фев 01, 2010 11:44 am

:offtopic:

Виж, аз не коментирам дали плащаш или не плащаш. Коментирам друго - изказванията от тип "ми дай да спра да плащам данъци". Това и казах - ми хайде спри и после ще коментираме.

А това, че не виждаш опасността от подобни идеи за всички нас е друг въпрос. И без това осигурителната система се задъхва в момента. За здравната няма да говоря изобщо. Та дори не е необходимо всички да спрат да плащат данъци за да се доведат тия опорни стълбове на държавата до колапс. Достатъчно е 20% от недоволните като теб да го направят.

Освен всичко друго - държавата не е длъжна да ти осигури червен килим и ВИП лимузина до гишето на НАП. Ти си длъжния - да плащаш данъци. Оттам нататък борбата за подобряване на качеството на обслужване е съвсеееееем отделен въпрос. Смесването му с плащането/неплащането (както ти правиш) е силно непродуктивна тактика за борба с администрацията, тромавите й процедури и отвратителното отношение на чиновниците. Ако не ми вярваш - последвай призива ми по-горе.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Пон Фев 01, 2010 11:58 am

bikerider написа:Освен всичко друго - държавата не е длъжна да ти осигури червен килим и ВИП лимузина до гишето на НАП.

Напротив, напротив. Нека да не е чак червен килим, но е длъжна да ми осигури възможно най-бързия и удобен начин да се разплатя. В тази връзка, какво стана с е-правителството? :nuts:

Ти си длъжния - да плащаш данъци. Оттам нататък борбата за подобряване на качеството на обслужване е съвсеееееем отделен въпрос. Смесването му с плащането/неплащането (както ти правиш) е силно непродуктивна тактика за борба с администрацията, тромавите й процедури и отвратителното отношение на чиновниците.

В цялата работа не виждам защо върху мен трябва да лягат както плащането на данъците, така и борбата за подобряване на обслужването?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот did » Пон Фев 01, 2010 12:06 pm

PtD написа: В тази връзка, какво стана с е-правителството? :nuts:

Кое е-правителство?

В Гърция го въведоха само за няколко месеца и вече работи пълноценно. Поинтересувай се, какво става там (освен блокадите и задлъжнялостта).

Давам само няколко примера на законодателни промени, които отскоро са в сила в Гърция:

1. Няма такова нещо като "Държавен вестник" и ако има, той не е натоварен с никаква официална отговорност. Просто приеха закон, според който всеки един документ, подписат от държавен служител (включително министри и т.н.) влиза в сила, само след като е публикуван публично в интернет. Подписани и прибрани в чекмеджето разпоредби на чиновниците са НЕВАЛИДНИ, докато не се публикуват на сайта на съответната институция!

2. Всички правилници и закони първо се коментират в специални форуми, където всеки един гражданин може да си каже мнението. След това, разпечатки от тези форуми се прилагат към документите и се коментират при гласуването в парламента...

3. Всички плащания към държавните институции могат се правят по интернет, при това без тъпи изисквания, като "електронен подпис". Щом ти им даваш пари, ЗАЩО трябва да се идентифицираш? Не е ли важно само, че си получават парите??? Че може детето ти да иска да ти плати данъците!!!

и още, и още...

Ама фермерите явно не искат електронно правителство и демокрация, а ПАРИ. :dontknow:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пон Фев 01, 2010 12:35 pm

PtD написа:В цялата работа не виждам защо върху мен трябва да лягат както плащането на данъците, така и борбата за подобряване на обслужването?

Не "трябва" - просто е така. Защото ти си заинтересованата страна. Едното е от теб, другото е за теб. В единия случай ако не платиш, ще влезеш в затвора. Във втория случай, ако чакаш чиновниците сами да се наюркат, да си опростят процедурите, да съкратят щата и да си уволнят баджанаците... няма да коментирам. Ей затова. Защото не живеем в разграден сомалийски двор и за всякаквите претенции има съдилища.

PtD написа:но е длъжна да ми осигури възможно най-бързия и удобен начин да се разплатя.

Съгласен съм, че бюджета има пряк интерес от такова нещо, но все още не успявам да видя аргументи защо администрацията да е ДЛЪЖНА. А и дори да изровиш нормативен документ подкрепящ тези твои думи (в което не вярвам) - какво от това? Може да е длъжна, но на нейна страна е монопола върху принудата. И? Отвъд думите за неплащане на данъци нещо друго остава ли ти за борба?

После, да погледнем и от пазарната страна - иди в който и да е магазин и заяви, че търговеца е ДЛЪЖЕН да си подобри обслужването. Дали ще получиш друго освен усмивка? Тия неща с оптимизациите струват пари и ти го знаеш. И на тоя фон ти предлагаш да спрем да плащаме данъци? :)
Последна промяна bikerider на Пон Фев 01, 2010 12:45 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potter » Пон Фев 01, 2010 12:45 pm

bikerider - не ти ли писна да защитаваш някакви крайни позиции и да преиначаваш думите на хората? Разбира се, че събираемостта и организираността на системата имат общо. Какво ще кажеш за загубите, които търпи човек, прекарвайки толкова време из гишетата?

@NC - НАП имат ли ресурса да поемат толкова много обаждания, ако всички послушат съвета ти?

Edit: Да не пропусне човек някой клавиш..
Последна промяна hitar_potter на Пон Фев 01, 2010 12:50 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Фев 01, 2010 12:47 pm

PtD написа:Ъъ. Какъв колапс, какви 5 лева? Просто подчертах, че щом държавата ще ме спъва в плащането на данъците, аз ще съм спънат да ги плащам.
Не си спънат. Просто си мрънкаш "по принцип". Обслужването в НАП, дори въпреки проблемите със ИС е класи над повечето частни фирми в България. Има си съответните изследвания на мненията на клиентите.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Пон Фев 01, 2010 12:47 pm

@hitar_potter:
Отказвам да отговарям на хора, които дори не осмислят какво пиша. Още - не се кая за нищо, че да са ми "кайни" позициите. Бих бил благодарен ако ми посочиш конкретно кои думи съм преиначил.

И още - а твоята позиция каква е? Имаш ли такава или си от мрънкалниците?

Edit: все си мисля, че никой не те насилва да ми четеш постовете :popcorn:
Последна промяна bikerider на Пон Фев 01, 2010 12:52 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Фев 01, 2010 12:50 pm

PtD написа:Освен всичко друго - държавата не е длъжна да ти осигури червен килим и ВИП лимузина до гишето на НАП.
Напротив, напротив. Нека да не е чак червен килим, но е длъжна да ми осигури възможно най-бързия и удобен начин да се разплатя. В тази връзка, какво стана с е-правителството? :nuts:

http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/02/01 ... vitelstvo/
PtD написа:В цялата работа не виждам защо върху мен трябва да лягат както плащането на данъците, така и борбата за подобряване на обслужването?
Защото подобряването на услугите струва пари. Т.е данъци ;)
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот hitar_potter » Пон Фев 01, 2010 12:53 pm

bikerider написа:@hitar_potter:
Отказвам да отговарям на хора, които дори не осмислят какво пиша. Още - не се кая за нищо, че да са ми "кайни" позициите. Бих бил балгодарен ако ми посочиш конкретно кои думи съм преиначил.

И още - а твоята позиция каква е? Имаш ли такава или си от мрънкалниците?

Edit: все си мисля, че никой не те насилва да ми четеш постовете :popcorn:

Нямам позиция. Все още не съм имал удоволствието..
Коментирам поведението ти не само в тази тема.. Разгеждането на нещата едностранчиво не е много коректно, а често го правиш.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Фев 01, 2010 12:55 pm

hitar_potter написа:bikerider - не ти ли писна да защитаваш някакви крайни позиции и да преиначаваш думите на хората? Разбира се, че събираемостта и организираността на системата имат общо. Какво ще кажеш за загубите, които търпи човек, прекарвайки толкова време из гишетата?
Времето за обслужване в офисите на НАП е намаляло близо двойно за последните няколко години. Освен това ти били ми казал точно колко време губиш в НАП годишно? Ако разбира се не си счетоводител и не ти плащат за тая работа?

hitar_potter написа:@NC - НАП имат ли ресурса да поемат толкова много обаждания, ако всички послушат съвета ти?
Не помня колко беше максималния брой обаждания,който можем да поемем, но до сега за близо 3 години не сме имали затруднения. Ако не ме лъжа паметта обработваме няколко десетки хиляди обаждания на месец. Точни цифри няма право да дам, но можете да попитате пресцентъра на НАП.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Пон Фев 01, 2010 1:01 pm

NovemberCharlie написа:
Защото подобряването на услугите струва пари. Т.е данъци ;)

Тц! Не съм съгласен.

НЕПОДОБРЯВАНЕТО на услугите струва повече пари.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот hitar_potter » Пон Фев 01, 2010 1:04 pm

Още съм ученик, нямам директен сблъсък с НАП - само понякога съм помагал на майка ми с данъчната декларация. Нали се сещате, че веднъж от НАП, веднъж от митниците, веднъж от прекрасната ни здравна система, веднъж простотии с КАТ и така нататък - все загубени дни. И си се натрупват..

Повече няма да пиша в тази тема, не мислех и да пиша, ама..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PtD » Пон Фев 01, 2010 1:04 pm

Съгласен съм с did. Неподобряването на услугите води до загубени данъци (време, в което гражданите НЕ произвеждат продукт, а киснат в НАП), и то в по-големи количества, отколкото биха били няколкото милиона за оптимизиране на системата.

П.П. 4 часа загубени в НАП са всъщност поне един загубен работен ден - 1 час докато стигнеш до офиса на НАП и се върнеш на работа и още няколко часа да се отърсиш от шока... :8D:

@NC, разбирам, че милееш за институцията, но нещата биха могли да са МНОГО по-добре.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Daniel Panev » Пон Фев 01, 2010 1:10 pm

NovemberCharlie написа:
PtD написа:Освен всичко друго - държавата не е длъжна да ти осигури червен килим и ВИП лимузина до гишето на НАП.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/02/01 ... vitelstvo/

Любим похват на нашите държавни институции. Абе дебили ли сте или пак ще ми искате пари и за сертификат?
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот bikerider » Пон Фев 01, 2010 1:11 pm

did написа:НЕПОДОБРЯВАНЕТО на услугите струва повече пари.

Така е, ама на кого? На чиновниците ли?

@PtD: не виждам какво предлагаш, освен да спрем да плащаме данъци :) :popcorn:
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Фев 01, 2010 1:43 pm

did написа:Тц! Не съм съгласен.

НЕПОДОБРЯВАНЕТО на услугите струва повече пари.
Грешиш. Подобряването на услугите струва и то много пари. Това, което може би имаш предви е, че в дългосрочен план тази инвестиция се връща многократно. По тоя повод можеш да се запознаеш с Стратегическия план на НАП за 2008-2013г. Там пише какво искаме да направим. ;)
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Фев 01, 2010 1:56 pm

PtD написа:Съгласен съм с did. Неподобряването на услугите води до загубени данъци (време, в което гражданите НЕ произвеждат продукт, а киснат в НАП), и то в по-големи количества, отколкото биха били няколкото милиона за оптимизиране на системата.

П.П. 4 часа загубени в НАП са всъщност поне един загубен работен ден - 1 час докато стигнеш до офиса на НАП и се върнеш на работа и още няколко часа да се отърсиш от шока... :8D: .
И колко пари ще изкараш като физическо лици за тоя един ден в годината, дето ще го загубиш, че като му платиш 10% данък да станат милиони? А и как ще отърсиш от шока жената, дето цял ден виси на гишето да слуша безкрайните мрънканици и недоволства на данъкоплатците, дето всякакви бацилоносители й кихат и й кашлят в лицето, а тя трабва да се държи любезно с тях ден след ден? Или ще кажеш, че на нея за това й плащат? Да така е. Плащат й едни кирливи 500 лева, дето можеше и да са повече, но за целта трябва да вдигнем данъците, от което ще се извие такъв вой, че свят ще ти се завие.Ще питаш защо стои там ли? Ами защото все някой трябва да го прави. Ако не е тя, ще съм аз или ти.

PtD написа:@NC, разбирам, че милееш за институцията, но нещата биха могли да са МНОГО по-добре.
Ще стане, но бавно. Като в частния бизнес. Я ми кажи какъв процент от частните компании в България предлагат он-лайн услуги без да са длъжни?
Последна промяна NovemberCharlie на Пон Фев 01, 2010 2:00 pm, променена общо 1 път
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Фев 01, 2010 1:58 pm

Daniel Panev написа: Абе дебили ли сте или пак ще ми искате пари и за сертификат?
Както казах всяко нещо струва пари. Безплатен обяд няма ( бел на ред. - Има, има! В капана за мишки)

Edit: Я, новинка - http://dnes.dir.bg/2010/02/01/news5797226.html
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Daniel Panev » Пон Фев 01, 2010 2:22 pm

NovemberCharlie написа:Плащат й едни кирливи 500 лева, дето можеше и да са повече, но за целта трябва да вдигнем данъците...

Аре първо да почнете да си ги събирате тия, а? Да не говорим, че за тая работа, дето я вършат и това им е много. Една идея - вземи мини през офиса на Аксаков в работно време уж като клиент да видиш що е то сайтове за запознанства.
А, пардон - тогава си на работа. Я - ама и аз тогава съм на работа, пък съм минал. Как ли стават тия чудеса?

NovemberCharlie написа:Ще стане, но бавно. Като в частния бизнес. Я ми кажи какъв процент от частните компании в България предлагат он-лайн услуги без да са длъжни?

Бе тия, които трябва - предлагат, ше ти кажа... Пък ако не предлагат - конкуренцията им предлага. А както е тръгнало - сериозно обмислям да се местя при някои ваши конкуренти.
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот bikerider » Пон Фев 01, 2010 2:28 pm

:offtopic:

hitar_potter написа:Нямам позиция. Все още не съм имал удоволствието..
Коментирам поведението ти не само в тази тема.. Разгеждането на нещата едностранчиво не е много коректно, а често го правиш.

:rofl: :rofl: :rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Фев 01, 2010 2:30 pm

Daniel Panev написа: А както е тръгнало - сериозно обмислям да се местя при някои ваши конкуренти.

Това е твое право. Само да не се окаже, че рая не е толкоз хубав. ;)
Edit: Ние не трябва, ама пак предлагаме.

Edit2: За твое сведение НАП изпразходва 1.15 лв. за 100 лв. приход. :deal: - А ако смяташ принудителното е събрал около 5 лв. на 1 лв. разход. Я ми кажи колко процента от частния бизнес е по-ефективен от това?
Последна промяна NovemberCharlie на Пон Фев 01, 2010 2:41 pm, променена общо 1 път
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Daniel Panev » Пон Фев 01, 2010 2:36 pm

NovemberCharlie написа:
Daniel Panev написа: А както е тръгнало - сериозно обмислям да се местя при някои ваши конкуренти.

А - тва дърво съм го ял. По-добре са от вас... почти навсякъде :crap:
NovemberCharlie написа:Edit: Ние не трябва, ама пак предлагаме.

Ааа - трябва, трябва.
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот bikerider » Пон Фев 01, 2010 2:41 pm

Абе ... искам новия модел на моята рамка. Ама се дразня, че толкова бавно подобряват качествата й - всяка година по едно пъценце. А те са длъжни да подобряват качеството максимално... всяка година. Без да искат повече пари. А те ся ще искат. Гадове. Няма да им платя.

:nuts: :emlaugh:
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Фев 01, 2010 2:43 pm

Daniel Panev написа:
NovemberCharlie написа:

А - тва дърво съм го ял. По-добре са от вас... почти навсякъде :crap:
NovemberCharlie написа:Edit: Ние не трябва, ама пак предлагаме.

Ааа - трябва, трябва.
Ми не. Не са по-добре и не трябва.

Понеже сигурно не си го видял по-горе - Edit2: За твое сведение НАП изпразходва 1.15 лв. за 100 лв. приход. - А ако смяташ принудителното е събрал около 5 лв. на 1 лв. разход. Я ми кажи колко процента от частния бизнес е по-ефективен от това?

За сравнение средното за ЕС е около 1.70 за 100
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Daniel Panev » Пон Фев 01, 2010 3:23 pm

NovemberCharlie написа:Понеже сигурно не си го видял по-горе - Edit2: За твое сведение НАП изпразходва 1.15 лв. за 100 лв. приход. - А ако смяташ принудителното е събрал около 5 лв. на 1 лв. разход. Я ми кажи колко процента от частния бизнес е по-ефективен от това?

О, Боже - всеки частен бизнес, сравним с "бизнеса" на НАП е по-ефективен - въоръжени грабежи, взломни кражби, банкови обири - всички имат по-малко разходи от 1.15%
NovemberCharlie написа:За сравнение средното за ЕС е около 1.70 за 100

Дали, обаче, съотношението в качествата на предлаганите услуги е като 1.70 : 1.15...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот bikerider » Пон Фев 01, 2010 3:31 pm

Daniel Panev написа:О, Боже - всеки частен бизнес, сравним с "бизнеса" на НАП е по-ефективен - въоръжени грабежи, взломни кражби, банкови обири - всички имат по-малко разходи от 1.15%

Това не е всеки частен бизнес, това дори не е бизнес, а са престъпления. За които няма нужда от административна машина, чиновническа йерархия... така и аз знам да сравнявам. Всяка мрежа е по-гъвкава от йерархията и е по-оптимизируема. Това е ясно. Не виждам обаче защо сравняваме пак яйца с домати.

Айде да спазим мащабите - сравни разходите на НАП с произволна банка (или дистрибутор) покриваща цяла България. Не знам какво ще излезе от това сравнение, само знам, че горното е крайно некоректно.
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Фев 01, 2010 3:48 pm

Daniel Panev написа:О, Боже - всеки частен бизнес, сравним с "бизнеса" на НАП е по-ефективен - въоръжени грабежи, взломни кражби, банкови обири - всички имат по-малко разходи от 1.15%
Не се обиждай, но сравнението ти е глупаво и невярно
Daniel Panev написа:Дали, обаче, съотношението в качествата на предлаганите услуги е като 1.70 : 1.15...
[/quote]Зависи. Дефинирай качество на предлаганите услуги. Например в Естония всичко е онлайн. Обаче това за България не става, защото броят на хорат с компютър, вързан в нета е все още много малък.Например знаешли, че от района на Кърджали практически може да се счита, че онлайн услугите не се ползват? За разлика от бизнеса , който ако няма изгода, няма да извършва дейност в даден район на страната, НАП не може да си позволи да пренебрегва едни заради други. Т.е. ние не може да кажем, че няма да обслужваме хората от Кърджали, докато не си купят компютри. Или пък хората от София, които нямат компютри.
Последна промяна NovemberCharlie на Пон Фев 01, 2010 4:12 pm, променена общо 1 път
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Daniel Panev » Пон Фев 01, 2010 4:03 pm

@двамата държавни служители:
Не се обиждайте, ама вие започнахте с малоумното си сравнение на НАП с бизнеса (не знам що, ама "частен" много ви бърка в черния дроб, честно) - просто трябваше да ви сляза до нивото.

@Charlie:
Що реши, че предоставянето на онлайн услуги трябва да е за сметка на оффлайн същите? Никой не иска да се затварят офиси, клонове или както ги водите там.

Офф - айде стига, че тая тема от де почна, а де ще свърши...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Фев 01, 2010 4:11 pm

На всички :beer: :beer: :beer:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Пон Фев 01, 2010 4:14 pm

:beer:
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Други