Rock Shox Vivid 4.1 - проблем

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Rock Shox Vivid 4.1 - проблем

Мнениеот gax0r » Пон Фев 01, 2010 12:03 pm

Добър ден на всички!
Проблема е следния : Имам рамка Scott High Octane 04 модел, шока е горепосочения. Реших да го сложа на най-долните дупки на рамката (за най-много ход), за да видя как е, но преди това не махнах пружината, за да видя дали някъде ще се удря. Като излязох, направих един "дроп" и шока изведнъж омекна, като спрях да видя какво е станало, видях това - http://prikachi.com/files/1330287K.jpg http://prikachi.com/files/1330289N.jpg , шока се е ударил в рамката. Въпроса ми е следния, има ли начин да се оправи или да се търси друг такъв счупен и да се вземе само тази част. Ако се сложи едно по-дебело уплътнение може ли да стане? Не съм отварял, нито пипал нещо, защото не разбирам. Моля по-опитните да изкажат мнение по въпроса.
Благодаря предварително!

Поздрави, Петър :beer:
gax0r

Рейтинг: 1275

Re: Rock Shox Vivid 4.1 - проблем

Мнениеот daf4ov » Пон Фев 01, 2010 12:21 pm

Така като гледам вероятно си е и загубил налягането в преливника.Малко се съмнявам да може да се намери точно за това място резервна част.Тъп въпрос,ама изтече ли масло от там?
Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride :)
Аватар
daf4ov

Рейтинг: 2000

Мнениеот Geronimo » Пон Фев 01, 2010 12:58 pm

daf4ov написа:Така като гледам вероятно си е и загубил налягането в преливника.

И аз съм на същото мнение. Шока има ли вентил за помпане налягането в преливника? Струва ми се ,че няма и имай в предвид, че за да заработи този шок трябва да се монтира такъв (допълнителни разходи). Ако има, помпай и виж дали излиза въздух.
И аз имам един въпрос/молба. Качи снимки да видим как е стоял шока на рамката, и какви щети има върху нея.
Аватар
Geronimo

Рейтинг: 1683

Мнениеот URNEST » Пон Фев 01, 2010 3:11 pm

Всеки Vivid има винтил помпене. Намира се под капачката, която се развива с Torx, но за помпенето се изисква специален преходник. Ако не си сигурен в възможностите си най-добре го дай в сервиз.
Аватар
URNEST

Мнениеот gax0r » Пон Фев 01, 2010 7:57 pm

Добър вечер на всички!
Geronimo, снимки на рамката нямам, но последствия при нея няма никакви.
daf4ov, цялото масло се изля.
Иначе винтил няма, но ако трябва може да се сложи.
gax0r

Мнениеот daf4ov » Пон Фев 01, 2010 9:08 pm

gax0r написа:daf4ov, цялото масло се изля.
Иначе винтил няма, но ако трябва може да се сложи.

То хубаво може да се сложи,ама в момента се чудя как може да се оправи този проблем със загубата на масло?
Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride :)
Аватар
daf4ov

Мнениеот DTD » Пон Фев 01, 2010 9:31 pm

Да не си завъртял шока с преливника към гумата? Иначе просто няма как и къде да се удари...
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот dimochito » Пон Фев 01, 2010 10:11 pm

От ребаунда да загуби налягане ... интересна логика ...

От снимките виждам, че "капачката" на карайния ребаунд е изкочила над нивото на което трябва да е! Върти ли се все още тази настройка? Да не би да е паднал "стопера", който я спира да се отвие? Възможно е уплатнението което е на капачката да не контактува с повърхност, поради това, че е отвито, и да пропуска масло!

Все пак трудно се гадае на снимки...
did написа:Сега видях - всъщност желязното е пластмасово, но направено от алуминий.

Price/weight/performance my friend. Pick 2.
Аватар
dimochito

Рейтинг: 1391

Мнениеот Geronimo » Пон Фев 01, 2010 10:14 pm

@DTD, и аз това си помислих (затова поисках снимка). На моя High Octane съм слагал шока и в 2-те позиции и няма проблем,но седалковата част ми е максимално нагоре. А и не ми се мисли какво ще стане с карбона като се срещне с шока (а в случая при рамката няма последсвия). Затова смятам ,че го е поставил с преливника напред. Като гледам дизайна на шока и като си представя как би стоял на най-долните дупки при BO ,се е сблъскал с планките на рамката, те са от плътен ALU и са способни на такова нещо спрямо vivid-а.

@gax0r, на отчупената част имало ли е резба. Гледам, че на този шок (снимката по-долу) настройката е доста по-навътре (а при теб е навън). Ако е така.. става много сложно за ремонт...
Изображение
Последна промяна Geronimo на Пон Фев 01, 2010 10:22 pm, променена общо 1 път
Аватар
Geronimo

Рейтинг: 1683

Мнениеот MAN6 » Пон Фев 01, 2010 10:21 pm

@geronimo & dtd:
Реших да го сложа на най-долните дупки на рамката

@all: единственото смислено решение, според мен, в случая е да се лишиш от настройката за рибаунда в края на хода, като мястото на "врътката" се запълни с течен метал, като обаче се има предвид че трябва да се остави и място на маслото да преминава към преливника.
и това ми изказване е на сляпо, тъй като не си спомням какво точно се случва(дали е възможно горепредложеното запълване без блокиране хода на маслото) под капачката на "врътката", освен че има "мини шиш" :)
кофти късмет си извадил...
ако се решиш на предложеното от мен- пиши ми лично съобщение за евентуална помощ :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот axelmax » Пон Фев 01, 2010 11:36 pm

Уплътнението е скъсано.
Може да се изгради,според мен.Течен метал и малко прецизна шлосерска работа(резултата зависи от уменията).Препоръчвам ти да слошиш нещо вътре,за да оформиш предишната форма на вътрешността.Отвънка лесно се коригира. :agree:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот gax0r » Вто Фев 02, 2010 9:46 am

Добро утро на всички!
Шока седеше с преливника на пред и нагоре, ударил се е точно в планките, както каза Geronimo. Парченце не можах да намеря въпреки, че търсих доста обстойно.
Не ми е проблем да се лиша от тази настройка, стига да може да се оправи. Geronimo, нито съм отвъртал, нито завъртал дадената капачка, но и на мен ми се видя, че е много навън. MAN6, ще ти пиша, но не знам точно кога, понеже съм втора смяна а сутрин съм зает.

Поздрави, Петър :beer:
gax0r

Назад към Веломеханик