Избор на заден дерейльор за DH

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на заден дерейльор за DH

Мнениеот Sasho_snegorina » Пон Мар 09, 2009 10:56 am

Здравейте, искам да сменя задния дерейльор на колелцето ми. Рамката е Drag The Bomb, касетата е шимано 9-ка, командата е Shimano Deore 9, ориентирал съм се към шосеен дерейльор Shimano Sora 3400, цената му е 39.90лв. Искам да знам дали точно този дерейльор ще се държи достойно дълго време, или ще започне да се разлуфтява? Също така ме притеснява това, че касетата ми е MTB 11-32 зъба, а дерейльорчето го дават, че работи само до 11-27. Дилемата ми е също между дълго и късо рамо, все пак колелото се кара по пресечен терен и дългото рамо крие рискове, но при сгъване на рамката дерейльорът трябва да отпусне доста веригата (следователно трябва да я има в запас), за да не изкърти ухото. Средното е с една плоча, сегашнитя дерейльор е с дълго рамо, шимано деоре (доста стар модел), разстояние между центровете на водещите ролки - 87мм. Също така искам да попитам ако някой има под ръка дерейльор с късо рамо и средно рамо, може ли да премери, и да каже какво е разстоянието м/у центровете на ролките при тях. Не е задължително да купувам точно Sora-та, може и друг модел, финансовият ми диапазон е до 60лв. Благодаря предварително
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

Мнениеот Holz » Пон Мар 09, 2009 11:02 am

Здравей, имал съм Sora с късо рамо и карах с него над година.Много камъни е видял,но все още държи.Накрая му се счупи един от 4-те нита,но въпреки това не отвори луфт и тн.(като се има предвид,че така карах 3-4 месеца). Също така и е лек.Единствение недостатък според мен е,че пружината му е слаба и удря в рамката,затова сега съм със Saint...но за 39лв по-добър няма според мен!

:beer:
не, а ти ?
Аватар
Holz

Рейтинг: 1864

Мнениеот GECKO » Пон Мар 09, 2009 11:32 am

Бая си го мислил, и в правилна насока. Разпъването на веригата с тази рамка е около 4см на максимално сгъната рамка. Освен това, скоростите трябва да оберат разпъването при смяна на предавките. Няма да се разминеш с късо рамо, защото то трудно ще ти покрие само разликата във скоростите, а за разпъването да не говориме. Няма добро предложение, защото Sora-та в случая ти е единственото. Alivio-то е чудесен избор, и аз бих се насочил към него, но е предвидено за 8 скорости, и няма да работи толкова прецизно. Тук и смятам, че е основната грешка в цялата система. Компоненти за 9 скорости могат да се карат (ако не и по-добре) със 8 венеца/8 скоростна верига/команда, но обратното не става, и като си избрал висок клас венец/верига, сега остава да страдаш от този си избор. Ако имаш възможност да се насочиш към Tiagra, смятам, че ще ти е далеч по-добре. Също така, ако ти изпадне възможност да пазаруваш от Европата, можеш да пробваш с някой Deore LX със свалена цена.

9-ка скорости си е голяма инвестиция, и не-винаги оправдана. Ако нямаш/те финансова възможност да поддържате такава скоростна система (или просто не ви се занимава) е къде-къде по-удачно да се заложи на 8-ца. Няма много хора, които биха оценили по-доброто регулиране на каданса, което ще се получи с 9-ката, още по-малко във спускането ;)
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот Cipokrila Zizibaga » Пон Мар 09, 2009 7:30 pm

Здрасти, гледам че се чудиш дали да си вземеш SORA,...та така де, препоръчвам ти го,брат ми кара с точно такъв с късо рамо+ касета SHIMANO 32т (8-скорости) и работи като часовник,много е стабилен и още не е се разпаднал за разлика от други подобни, за тези пари едва ли ще си намериш по-удачен вариянт :popcorn:
Аватар
Cipokrila Zizibaga

Рейтинг: 1334

Re: Избор на заден дерейльор за DH

Мнениеот bodo » Пон Мар 09, 2009 11:07 pm

Sasho_snegorina написа:Здравейте, искам да сменя задния дерейльор на колелцето ми. Рамката е Drag The Bomb, касетата е шимано 9-ка, командата е Shimano Deore 9, ориентирал съм се към шосеен дерейльор Shimano Sora 3400, цената му е 39.90лв. Искам да знам дали точно този дерейльор ще се държи достойно дълго време, или ще започне да се разлуфтява? Също така ме притеснява това, че касетата ми е MTB 11-32 зъба, а дерейльорчето го дават, че работи само до 11-27. Дилемата ми е също между дълго и късо рамо, все пак колелото се кара по пресечен терен и дългото рамо крие рискове, но при сгъване на рамката дерейльорът трябва да отпусне доста веригата (следователно трябва да я има в запас), за да не изкърти ухото. Средното е с една плоча, сегашнитя дерейльор е с дълго рамо, шимано деоре (доста стар модел), разстояние между центровете на водещите ролки - 87мм. Също така искам да попитам ако някой има под ръка дерейльор с късо рамо и средно рамо, може ли да премери, и да каже какво е разстоянието м/у центровете на ролките при тях. Не е задължително да купувам точно Sora-та, може и друг модел, финансовият ми диапазон е до 60лв. Благодаря предварително
Давам ти една идея, която е проверена и работи:
Взимаш един дерайльор RD-M601 Shimano HONE с късо рамо
Изображение
Това елиминира нуждата от ухо и спестява разходи в бъдеще. За сметка на това се налага още един разход - смяна на оста на главината с http://screambikes.eu/product_info.php? ... ts_id=1592
Аватар
bodo

Рейтинг: 1995

Мнениеот Stiwi » Пон Мар 09, 2009 11:19 pm

Аз също карам с SORA и сам много доволен доста зор е видял и все още се държи .. :) :agree:
Аватар
Stiwi

Рейтинг: 1328

Мнениеот bobiracing059 » Пон Мар 09, 2009 11:36 pm

Аз от както карам ДХ си карам със Срам Х9
Много съм доволен,3 съм строшил от падания.
Моделът с най-късо рамо по мой наблюдения е най-издръжлив,карал съм около 30 спускания на Сопот с него и му нямаше нищо,паднах лошо на рок секшъна и го одарих но не отвори луфт,нито се изкриви.
Много съм доволен и смело го препоръчвам.
Иначе ако нямам голям бюджет,бих взел новото Деоре на шимано или пък някой по нисък клас на Срам,също биха свършили работа но според мен са на едно по яко падане. ;) :beer:
Ram Bikes Team
Аватар
bobiracing059

Рейтинг: 1317

Мнениеот CrZ » Вто Мар 10, 2009 11:52 am

Имах 2 тиагри - и на двете за по-малко от 3 месеца им изпадаха нитовете. Не мисля, че най-доброто и предназначение е ДХ. Едно приятелче сума време си кара сората, преди да се разпадне.
LIKE A WATER DOWN THE HILL
Аватар
CrZ

Мнениеот Sasho_snegorina » Вто Мар 10, 2009 12:15 pm

Много ви благодаря, колеги, изборът вече е направен, имам си чисто нова Соричка :beer:
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Мнениеот Reloading » Вто Мар 10, 2009 1:16 pm

Здравей , аз преди няколко дена си купих LX Shimano , изглежда ми доста сполучлив на пазара го намерих за 55лв. в състояние каквото и в магазина ти го дават.. (отлично) така че може да разгледаш и този модел

П.С. Давам ти пример за сравнения с други за да си прецениш кой затеб е най добрият. :agree:

Поздрави
.
Аватар
Reloading

Рейтинг: 1385

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Яну 30, 2010 5:51 pm

Ще използвам темата на Сашо, за което му се извинявам и благодаря за информацията която е събрал.

След като днес счупих ухо и заден дерайльор, имам нужда от нов. Касетата е 8ца/11-32/, командата е 8ца/аливио/, рамката е с обикновена ос с QR. Ще го използвам основно за спускане. Бюджета ми варира около 50лв. Имам няколко варианта:
1. Sora + ново ухо, предполагам късо рамо.
2. Alivio + ново ухо
3. Hone
От тук и въпросите за Hone - четох че може да се монтира БЕЗ главина Hone, като се подмени оста на старата главина с плътна с гайки. От къде мога да си купя такава ос, може ли да стане монтажа по този начин, тази ос такава ли е?
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот FireFoXa » Съб Яну 30, 2010 8:00 pm

Сора с късо рамо работи идеално с касета 11-32. Лятото като карах със Сора си качваше без проблеми на най-големия венец, така че от тази гледна точка нямай притеснения :beer: :beer:
Аватар
FireFoXa

Рейтинг: 1980

Мнениеот did » Съб Яну 30, 2010 8:05 pm

FireFoXa написа:Сора с късо рамо работи идеално с касета 11-32. Лятото като карах със Сора си качваше без проблеми на най-големия венец, така че от тази гледна точка нямай притеснения :beer: :beer:

Сигурно си пробвал това със сората на Драг Бегемот, нали? Ако не си, не бъди толкова уверен в препоръките!

@Ексцентричното Двежиние:
Що не спреш да наливаш пари в бездънния стомах на тоя хипопотам и да си купиш планински велосипед? Всяка инвестирана стотинка в това животно е хвърлена на вятъра. Нито ще се научиш да караш нагоре така, нито надолу, нито никак, нито ще ти е кеф, нито ще спре да се чупи...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Яну 30, 2010 10:44 pm

@дид, за съжаление не мога да си позволя да отделя необходимата сума за нормален велосипед. Което в моя случай означава поне 1-2 000лв. Това което мога да отделя са по 50-100лв на месец да подменя това, което се счупи. Искам да карам, но нямам пари.
Към момента решението е дерайльор Hone в комбинация с плътна ос.

Изниква нов въпрос - съвместим ли е Hone с 8ца команда и 8ца касета? Може ли да се настрой да работи подобаващо? Благодаря Ви предварително за отговорите по темата.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот did » Съб Яну 30, 2010 11:03 pm

EccentricMOTION написа:Изниква нов въпрос - съвместим ли е Hone с 8ца команда и 8ца касета? Може ли да се настрой да работи подобаващо?

Разбира се, че може, стига да си с подходяща команда.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот X_NRG » Нед Яну 31, 2010 12:57 am

EccentricMOTION написа:@дид, за съжаление не мога да си позволя да отделя необходимата сума за нормален велосипед. Което в моя случай означава поне 1-2 000лв. Това което мога да отделя са по 50-100лв на месец да подменя това, което се счупи. Искам да карам, но нямам пари.

Съжалявам за офтопика, но, Ники, 50-100лв на месец са достатъчно пари, за да поспестиш за няколко месеца (които и без това се очертават студени) и да вземеш една здравичка твърда рамка. Вярно отзад няма да е "меко", но то и сега не е особено, а ще свалиш килограмИ от колелото, както и височината на средното и ще се родиш! :) Плюс това до колкото знам отпред си с Epicon, който доста добре ще лепне на някоя твърда рамчица, челният ъгъл ще стане дори по-приятен от на "мечката" и няма да висиш над кормилото и т.н. :) Плюсовете са безброй. :)
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот FireFoXa » Нед Яну 31, 2010 1:26 am

EccentricMOTION написа:Изниква нов въпрос - съвместим ли е Hone с 8ца команда и 8ца касета? Може ли да се настрой да работи подобаващо? Благодаря Ви предварително за отговорите по темата.

Съвместим е, в момента карам такъв с късо рамо на твърдака ми. Командата е Аливио, касетата е срам пг830 и верига срам 8 скорости. При мен няма проблеми.. :beer:

did написа:Сигурно си пробвал това със сората на Драг Бегемот, нали? Ако не си, не бъди толкова уверен в препоръките!

На твърдак го карах :blush: Писах по инерция, не се усетих че става въпрос за мека рамка. :beer:
Аватар
FireFoXa

Мнениеот kikon » Нед Яну 31, 2010 10:51 am

X_NRG написа:челният ъгъл ще стане дори по-приятен от на "мечката" и няма да висиш над кормилото и т.н. :)

http://www.pinkbike.com/photo/3500295/
http://www.pinkbike.com/photo/3542298/
http://www.pinkbike.com/photo/3546302/
http://www.pinkbike.com/photo/3420733/
Мисля че те не са на същото мнение :crazy:
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот KiD_WiTh_GuN » Нед Яну 31, 2010 11:57 am

kikon написа:
X_NRG написа:челният ъгъл ще стане дори по-приятен от на "мечката" и няма да висиш над кормилото и т.н. :)

мечката a.k.a. Бехемота :D
Да влагаш чувства не е като да чувстваш влага!
Аватар
KiD_WiTh_GuN

Рейтинг: 1418

Мнениеот EccentricMOTION » Нед Яну 31, 2010 12:07 pm

Благодаря Ви за приятелските съвети, но не се отказвам от мечтата си - целта е в следващите месеци да инвестирам в монтаж/спирачки, скорости, движения, главини/ понеже в момента нямам нищо свясно. Перспективата е да се върна в старата фирма 2рия семестър, от където ще имам допълнителни доходи. Целя закупуване на нови компоненти от намаления. Живи и здрави следващия сезон заминавам за "Европата" да работим - от там рамка и вилка.

Понеже незнам - питам.
Относно стандартите - GS, SGS както и top-normal, low-normal. Кое какво е и какво трябва да избера в моя случай? До колкото успях да прочета се отнасят накратко за дължина на рамото и дърпането, но кое какво е - нямам представа. Go, go, go!
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот X_NRG » Нед Яну 31, 2010 12:11 pm

Ева, не ме разбра. :) В една друга тема той се беше оплакал по този въпрос и просто използвах неговите думи.

EccentricMOTION написа:Карам моя в момента с Epicon 140mm, DA, отзад със 165мм шок - геометрията е ужасна. Като тръгна надолу и вися над кормилото.

П.П.
EccentricMOTION написа:Относно стандартите - GS, SGS както и top-normal, low-normal. Кое какво е и какво трябва да избера в моя случай? До колкото успях да прочета се отнасят накратко за дължина на рамото и дърпането, но кое какво е - нямам представа. Go, go, go!

GS и SGS означават капацитета на дерейльора (респективно дължината на рамото му).
Прочети тази статия за капацитет на дерейльора. -> http://mtb-bg.com/index.php/special/rep ... -repair009

Top-normal и Low-normal също са споменати по-долу в статията.
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот Capoeira » Нед Яну 31, 2010 2:53 pm

kikon написа:

Ха ха и аз така съм чувал че колелото се кара от там от където завива, демек отпред, ама де да знаеш може накоя "бомба" да има втора чупка и да може да се завива и от задницата. Стига глупости за да караш достатъчно уверено и да се нарече каране трябва да караш с предната гума, а не да догонваш колелото бокирайки от уплах постоянно задната гума и хвърляйки се наляво и надясно след коеллото. Когато го пробваш ще се убедиш че много по лесно може да задържаш избраната от тебе линия и опасноста от това да не прескочиш кормилото ще се изпари мигновенно
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот bozidar » Нед Яну 31, 2010 7:11 pm

Хахаха аз редовно си прескачам кормилото ....................
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

Мнениеот botroid » Нед Яну 31, 2010 11:00 pm

bozidar написа:Хахаха аз редовно си прескачам кормилото ....................

Толкова ли е трудно да балансираш и да изместваш назад центъра на тежеста си? При спускачите това е толкова развито, че става автоматично, както дишането :)
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот bozidar » Пон Фев 01, 2010 12:04 pm

botroid написа:
bozidar написа:Хахаха аз редовно си прескачам кормилото ....................

Толкова ли е трудно да балансираш и да изместваш назад центъра на тежеста си? При спускачите това е толкова развито, че става автоматично, както дишането :)

Дам така става ако го видя, а ако не видя канавка, си правя свободни полети по 2-3 метра, без колело :D
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

Мнениеот bikerider » Пон Фев 01, 2010 4:06 pm

botroid, това с изнасянето само назад е погрешно, защото намалява сцеплението отпред и стават още по-лоши омазвания от една невинна човка с прескачане на кормилото.

@EM: бих взел Hone, но без главина с проходна ос ми е малко трудно да си представя откъде ще намериш плътна ос , която да може да поеме и дерайльора (като дължина). Онази ос, която си показал, няма да стане.

При всички положения обърни сериозно внимание на did, защото при смяна на рамка ще има и странични разходи от несъвместимости. Това което ти е казал реално ще ти спести пари в дългосрочен план - купи си подходяща рамка и тогава ъпгрейдвай.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Фев 01, 2010 4:16 pm

Колко трябва да е дължината на оста в такъв случай? Посочената от мен е 10х175. Монтажа на Hone зависи само от главината/оста или от цялата рамка?
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот bikerider » Пон Фев 01, 2010 4:20 pm

Извинявай, пропуснал съм да погледна отдолу, мислех че е за 135мм. Така по снимка трудно мога да измеря подробностите, но ако конусите могат да се регулират като за 135мм главина, ще има място и за гайката на дерайльора.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот FireFoXa » Пон Фев 01, 2010 10:36 pm

Отностно Hone дилемата, може да караш главина Хоун с плътна ос и дирейльор на ухо, но комбинацията между дирейльор и обикновенна главина, било тя и с плътна ос мисля че е невъзможна. Може и да е възможно, но самата ос която слагаш не трябва да е на гайки, както хиксърска/обикновенна, ами на шестограН, като траялските главини или оригиналната ос на Хоун. Макари като се замисля към дирейьора има гайка с шестограм, която не би трябвало да има проблем да се завие на плътна ос, а от другата страна да си на обикновенна гайка. Оста на хоун мисля че е по-дълга от нормалната ос. :idea:
Карам хоун от лятото, и минуси на комбинацията хоун дирейльор/главина не виждам, освен че като трябва да махам задната капла трябва да махам и самия дирейльор. :beer:
Аватар
FireFoXa

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Фев 01, 2010 10:44 pm

Оста 10ка ли е ? След ден-два ще разберем, ще кажат в магазина. Перспективата е, че имам нужда от нова задна капла, натам се сещаш.
Гайката, с която се затяга дерайльора с главината или с дерайльора дойде? Снимчица ?
Аватар
EccentricMOTION

Следваща

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд