Прескачане.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Прескачане.

Мнениеот PRobably » Пет Фев 12, 2010 10:35 pm

Здравейте,днес сложих новия обтегач,венци и верига,но има проблем.На последната скорост-9та.-11т. веригата ми прескача постоянно,не може да се завърти дори 1 оборот. :crap: На другите скорости няма проблем само на последната.Касетата е деоре 32-11т,обтегач Шимано 105 (шосеен късо рамо), верига KMC X9 .От какво може да е проблема ? 1 час си играх да го настройвам,но без резултат. :V:
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Re: Прескачане.

Мнениеот did » Пет Фев 12, 2010 10:38 pm

Каква ти е командата?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот PRobably » Пет Фев 12, 2010 10:44 pm

Хмм забравих да спонема.Командата е Шимано Сейнт Дуал контрол шифтър.(спирачка и команда в едно) За 9 скорости,разбира се. :)
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Мнениеот did » Пет Фев 12, 2010 10:45 pm

А отпред с колко венеца си?

А рамката каква е?

А сметнал ли си предварително, дали наистина късо рамо ще ти върши работа?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Sasho_snegorina » Пет Фев 12, 2010 10:57 pm

В какво се изразява прескачането? Веригата се катери върху зъбите (щом са нови компонентите не би трябвало да има такъв проблем) или веригата минава от 9та скорост на 8ма скорост? Ако е второто, е до настройка на дерейльора. Виж ограничителните болтове на дерейльора дали му позволяват безпроблемно стои под зъбите на дадената предавка. Това става като гледаш веригата по дължина и отвиваш/завиваш двете болтчета за крайните позиции на дерейльора. Внимавай да не отвиеш прекалено и двете, което ще създаде предпоставка за влизане на дерейльора в спиците, късане на ухо и т.н. Успех!
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

Мнениеот PRobably » Пет Фев 12, 2010 11:01 pm

Точно с тези болтчета си играх 1 час...Веригата се опитва да се качи на 8ма скорост.Рамката е Рам Ам с един венец отпред.Веригата е нова касетара е ползвана,помислих че може би от там идва проблема, но зъбите не са износени.
Аватар
PRobably

Мнениеот did » Пет Фев 12, 2010 11:03 pm

Хм...

Щом ти прескача на малкия венец, може просто да ти е дълга веригата.

Като включиш на 9 скорост, обтегачът на дераельора върши ли въобще нещо или веригата си виси?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PRobably » Пет Фев 12, 2010 11:08 pm

Върши!Скъсих веригата до нужната дължина,но не съм сигорен може пак да е дълга.Мога да сляза до гаража да направя снимки.
Аватар
PRobably

Мнениеот SeSSion » Пет Фев 12, 2010 11:57 pm

Когато си полвал касетата да не би да си карал повече на последното венче?
Няколко пъти съм сменял верига и като я сложа на старите венци, и прескача (на тези, на които съм карал най- много). Може от това да е. Продвай със старата верига и виж дали ще прескача.
SeSSion

Мнениеот PRobably » Съб Фев 13, 2010 12:00 am

Касетата е ползвана,но не от мен...Видимо няма изновсане на венците.
Аватар
PRobably

Мнениеот did » Съб Фев 13, 2010 12:09 am

PRobably написа:Видимо няма изновсане на венците.

Е то бива и видимо да има...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот axelmax » Съб Фев 13, 2010 12:22 am

Този дерайльор е до 27Т,а ти искаш 32Т.
http://bike.shimano.com/publish/content ... _road.html

edit:
ААААА 9-та зъбчатка( 11Т), и аз имах подобен проблем с верига кмц,8 скоростна зъбчатка на Шимано и дерайльор Шимано Ацера.При мен можех да карам,но доста хрупаше.Така и не го оправих.

Ако искаш да смениш венците http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... odelID=387 :agree:
Последна промяна axelmax на Съб Фев 13, 2010 1:05 am, променена общо 3 пъти
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот veskoz » Съб Фев 13, 2010 12:22 am

Прекалено натегнато жило или много развит фиксатор. ;)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот PRobably » Съб Фев 13, 2010 12:44 am

Знам,че е за 27т.Най голямия ми венец е 32т и не съм го качвал на него.
@veskoz фиксатора е наполовина развит.Жилото наистина е малко натегнато ще пробвам да го разхлабя утре и ще пиша пак.
Аватар
PRobably

Мнениеот k0cTaHeB » Съб Фев 13, 2010 4:25 am

Може причината да е в предния венец, ако той е износен, може да прескача, защото на 11-32(ако отпред най-голямата ти плоча е 32) ти трябва най-голямо усилие при педалиране. Затова хората като сменят верига, сменят и предните и задните венци заедно с нея.

Прочети това: http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair011 и това http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair009
Изображение Интереса клати феса.
http://www.gravitamin.com http://chetaplusplus.com/
Аватар
k0cTaHeB

Мнениеот рс » Съб Фев 13, 2010 1:02 pm

измести си главината и съответно си поправи и балона смед това с половин милиметър наляво. Може и 1/4 да стигне.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот PRobably » Съб Фев 13, 2010 1:50 pm

рс написа:измести си главината и съответно си поправи и балона смед това с половин милиметър наляво. Може и 1/4 да стигне.

Нещо не те разбрах. :blush:
Аватар
PRobably

Мнениеот рс » Нед Фев 14, 2010 3:17 am

Извинявай, много бързах.
Както обясняваш, излиза, че обтегачът ти е твърде наблизо до венците и дори в крайното си освободено положение не може да свали на последния венец. Та ако огледаш, може да се окаже добра идея да мръднеш главината наляво. Това може да стане с промяна на дебелината на втулки/шайби от дясната страна, желателно е и да компенсираш с намаляване от лявата.
Ако така преместиш главината наляво, ще трябва да върнеш шината отново в средата. Нали и тя ще е мръднала.
Правилник:
рс

Мнениеот bikerider » Нед Фев 14, 2010 8:06 am

Олеле, какви балони, какви местения на главини, ти изобщо помисли ли в какъв филм го хвърляш това момче?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PRobably » Нед Фев 14, 2010 12:02 pm

bikerider написа:Олеле, какви балони, какви местения на главини, ти изобщо помисли ли в какъв филм го хвърляш това момче?

А май @pc е прав... :crap: Обтегача е в крайното си положение и постоянно прескача от 9та на 8ма.Видяло се е,че няма да се оправя сам,ще се ходи в сервиз.Може ли да ми предложите някой в който найстина ще ми свършат работа.Онзи ден отидох в веломания за простата работа да ми сглобят една главина.Взеха ми 15лв. и уж я оправиха.Подкарах си колелото вчера и к'во да видиш тя има луфт. :banghead: Отивам в понеделник при тях и им дигам скандал,писна ми вече! Или да ми върнат парите или да я оправят.Може ли проблема да идва от там? @bikerider може ли това да се оправи без промяна на дебелината на втулките?
Аватар
PRobably

Мнениеот рс » Нед Фев 14, 2010 4:34 pm

Местенето на главината спрямо оста е лесна работа, но все пак се иска малко познание и опит. Има възможност за грешки и/или загуба на много време.
Коя главина е правена в сервиз? Ако е същата - отивай в сервиза. Често шайбите са с близки размери според ума на работниците в сервизите. Оттам до разменянето на местат им крачката е малка. По-лошото е, че после не могат да ги наредят правилно посмъртно, ако нямат друга главина за образец :evil:
Щом проблемът е в относителното разположение на обтегача и главината, то тогава ти сам си решил 2/3 от проблема си :) Ако може да се избегнат сложни работи, направи го просто както предлага биче-рейдъра. За да се изясни работата, огледай няма ли възможност да сложиш за проба една тънка шайба, половин - един мм - върхо оста от страната на венците. Без да махаш нищо, само аавтомата, ако си с куха ос. Така главината ще се отдалечи и от положение 8 1/2, веригата ще дойде някоъде над 9. Ако това сработи, махай шайбата и помисли как да се направи. Може ушото да е криво, болтът на обтегача... обтегачът...
Правилник:
рс

Мнениеот PRobably » Нед Фев 14, 2010 6:58 pm

рс написа:Местенето на главината спрямо оста...

Така мислех да го направя и най-вероятно ще се справя. :peace: Обтегача не е проблема със сигурост,100% е главината...След 30мин. ще сляза до гаража да смимам.Веригата минава на няма и сантиметър от рамката.Проблема с луфта обаче остава,там ще се ходи в сервиз.Първо ще пробвам в веломания,но ако ми искат пари няма да стъпя повече там. :(!:
Аватар
PRobably

Мнениеот PRobably » Нед Фев 14, 2010 8:08 pm

Ето снимките.

Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
PRobably

Мнениеот veskoz » Нед Фев 14, 2010 11:21 pm

Може ухото да е мръднало малко. Изкриви го малко навън. "Изкриви" е много силна дума. Трябва да го направия адски, ама адски внимателно. Използвай дългото рамо на шестогран. За целта ще ти е нужен такъв, който е без абълковиден край. Вкарваш го в болта на дерайльора и дърпаш нагоре. ВНИМАТЕЛНО И БЕЗ ТЛАСЪЦИ! Трябват ти 2-3 милиметра, така че не напъвай много.
Успех.
Аватар
veskoz

Мнениеот Jovany » Пон Фев 15, 2010 9:45 am

PRobably написа:
рс написа:Местенето на главината спрямо оста...

Така мислех да го направя и най-вероятно ще се справя. :peace: Обтегача не е проблема със сигурост,100% е главината...След 30мин. ще сляза до гаража да смимам.Веригата минава на няма и сантиметър от рамката.Проблема с луфта обаче остава,там ще се ходи в сервиз.Първо ще пробвам в веломания,но ако ми искат пари няма да стъпя повече там. :(!:

Все пак не каза, дали си охлабил жилото, както ти препоръчаха по-горе? Предлагам ти следния алгоритъм:
Откачи напълно жилото на обтегача.
Охлаби болтчето Н на обтегача, за да видиш излиза ли още навън - тогава можеш да твърдиш, че "достига крайното си положение".
Настрой с винтче Н обтегача спрямо 9 венец и виж дали ще намериш положение при което не прескача към 8 венец.
Ако не се получава огледай за криво ухо на дерайльора, както ти препоръчаха, а ако се получава - в документацията на дерайльора е описано с каква хлабина да закачиш жилото.

Поздрави!
Jovany

Рейтинг: 1290

Мнениеот PRobably » Пон Фев 15, 2010 4:28 pm

@Jovany направих изброените неща по-горе,все още има проблем.
Аватар
PRobably

Мнениеот veskoz » Пон Фев 15, 2010 4:40 pm

Добре де от самосебесили се появи този проблем? Без да си пипал каквото и да е? Сам?
Аватар
veskoz

Мнениеот PRobably » Пон Фев 15, 2010 4:58 pm

Мне.Онзи ден за първи път монтирах новия обтегач и верига,а преди това венците не са карани от мен.Сложих ги мъчих се да ги настроя и неможаж.Ясно ми е,че така Ви е много трудно да ми помогнете...
Не ми е спешно,защото и без т'ва колелото не се кара сега,но все пак ми се искаше да ги оправя.В края на месеца ще сменя касетата и плочата с чисто нови.Ако и тогава има проблем ще го водя някаде на сервиз.
Аватар
PRobably

Мнениеот veskoz » Пон Фев 15, 2010 5:05 pm

Пробвай ухото.
Възможно е и новия ти (стар) дерайльор да има мъничко изкривяване. Ако е така и да се строшиш да правиш настройки както си трябва - няма да стане.
Аватар
veskoz

Мнениеот PRobably » Пон Фев 15, 2010 5:16 pm

Ще пробвам с ухото,ако се счупи майната му. :rofl: В бас нали се продават. :D
Аватар
PRobably

Следваща

Назад към Веломеханик