Преден дерайльор - размери и параметри

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Преден дерайльор - размери и параметри

Мнениеот atanasuzunov » Пон Фев 22, 2010 10:52 am

Здравейте на всички! Мисля да си купувам нов преден дерайльор, обаче срещам опции и размери с които не съм много наясно. Спрях се на модел който се описва като " Top pull, Low Clamp, с размери 31.8 или 34.9 ". Top pull - явно е в коя посока се опъва жилото - нагоре, Low Clamp - според мен е къде се намира скобата за захващане в долната или в горната част на дерайльора. НЕ са ми ясни размерите какви са и на кое точно са. Как да разбера на мен какъв ми е нужен. Също така как да разбера какъв точно тип Clamp ми трябва, дали Low Clamp ще ми свърши работа и какво значение има това за работата на дерайльора, кой тип е по-добър. Рамката ми е Bachini позната също и като Sprint - Apolon (ако това има някакво значение).
Ще съм благодарен на всички които ме "светнат в тези неща".
Take the best, fuck the rest!
Аватар
atanasuzunov

Рейтинг: 1200

Re: Преден дерайльор - размери и параметри

Мнениеот hitar_potar » Пон Фев 22, 2010 11:45 am

принципно дерайльора зависи от съвместимостта му с рамката. има 3 различни вида дерайльори, все не мога да ги запомня как точно се водят като наименования, но просто обяснени са: Е-тайп (захваща се не за рамката, а за средното движение на курбелите), дерайльор с висока скоба (самия дерайльор е по-ниско разположен от скобата за захващане), дерайльор с ниска скоба (дерайльора е разположен над скобата). примерно бившата ми рамка - giant reign 2006 - не беше съвместима с първите 2 вида, единствения вариант беше дерайльор с ниска скоба. понеже твоята рамка е твърда и няма разни изчанчени тръби, последните 2 вида дерайльори ще ти паснат без значение кой ще избереш - мисля, че няма нужда да си узложняваш живота с Е-тайп.
а размери 31,8 и 34,9 - новите предни дерайльори идват с пластинки за скобата, за да можеш да ги монтираш на различни рамки - скобата си е оригинално 34,9, ако рамката ти е с тръба с по-малък размер, просто добавяш и пластинките.
надявам се съм помогнал поне мъничко. :D ако има още нещо неясно, питай. :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пон Фев 22, 2010 1:08 pm

High Clamp е необходим, ако рамката не позволява клетката да е на нужното разстояние от голямата плоча. За всички останали е препоръчително да е Bottom Clamp. Дърпането се определя от това как са прокарани жилата на рамката, тоест ако нямаш уши за броня под тръбата ти трябва горно дърпане.

Е-Type изобщо не го коментирам, тъй като е предназначени само за рамки с прекъсната или липсваща седалкова тръба.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот atanasuzunov » Пон Фев 22, 2010 2:04 pm

Супер, благодаря ви много за информацията!
Take the best, fuck the rest!
Аватар
atanasuzunov

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик