модване на ролка на водач

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

модване на ролка на водач

Мнениеот outfaced » Пон Фев 22, 2010 12:59 pm

една такава чуденка ...
Имам водач, който след като се опитах да монтирам явно се оказа, че е само за един венец. Ок, да съм гледал кат купувам ... ама не съм :lol:
Та сега чуденката ми е (ако искам да става за 2 венеца) дали да струговам и да разширя леглото за веригата с 5-6мм или да взема да го срежа/скъся генерално целия с 5-6мм и тогава ролката да се плъзга по оста.
Изображение

има ли въобще някакво значение ?
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Re: модване на ролка на водач

Мнениеот bikerider » Пон Фев 22, 2010 1:03 pm

Карам с две плочи и ролка MRP за една. Никакъв проблем, веригата си се вдига върху левия фланец. Мислел съм си да отнема малко от диаметъра точно на това място, за да има протекция отляво, но на практика не съм имал проблеми с превключването, нито веригата стърже в планката, нито се е налагало да смъквам самата ролка надолу, така че се отказах. Ако държиш погледни ролките на MRP LRP, мисля, че и Kore имаха подобни.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот outfaced » Пон Фев 22, 2010 1:18 pm

Мдам, ама при мен нe става ... канала на ролката в момента е точно срещу големия венец и когато веригата е върху малкия едно че се усуква доста, второ че закача на моменти големия.
Водача е тип за ВВ

Изображение

в крайно положение -> малък венец отпред + най-голям венец отзад веригата минава почти плътно до металния държач на ролката (пластината за BB)
Аватар
outfaced

Мнениеот bikerider » Пон Фев 22, 2010 1:54 pm

Забравих да спомена - моята ролка е към планката със скосения фланец, за да се качва по-лесно веригата и да има по-малко отстояние. Веригата на 1:1 минава на около 1 милиметър от планката. От любопитство - за какъв chainline говорим, каква ос, колко дебела планка?

Но при всички положения: ако имаш проблеми директно отнемай материал на струг:
Изображение
Аватар
bikerider

Мнениеот outfaced » Пон Фев 22, 2010 2:26 pm

Изображение

3мм е дебела планката към BB
Аватар
outfaced

Мнениеот Ozzie » Пон Фев 22, 2010 7:31 pm

не знам колко може да съм от полза, при моя Стингър положението е следното:

DSCN9014c.jpg
DSCN9014c.jpg (100.3 KiB) Прегледано 1752 пъти
DSCN9015c.jpg
(207.3 KiB) 302 пъти
DSCN9016c.jpg
(410.45 KiB) 287 пъти

При предишния ми водач - Труватив Шифтгайд, веригата също се качваше по същия начин върху ролката.
Та не виждам, защо трябва да режеш ролката по червения контур, които си показал на снимката в първото ти мнение?
Поне мен това, че веригата заема това положение не ме е притеснявало никога.
Освен това, си мисля, че ако отнемеш материал от ролката по червения контур, просто няма да има какво да държи веригата близо до най- малката плоча, а нали все пак това целим - да не ни пада веригата от плочите? ;)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот outfaced » Пон Фев 22, 2010 8:57 pm

ти ма фърли в размисъл ... е и аз съм така в общи линии, но там от едната страна не ти ли трака на желязо :dontknow:
Освен това как въобще ти се качва веригата отгоре :eek3: ... при мен няма такъв филм. При теб като е на малък венец отпред предполагам, че веригата не опира или само леко докосва ролката на гайда. Нещо твоята конфигурация ми се види подозрителна. :D
Да, трябва да е близо до венеца, ама според мен не трябва да се качва отгоре на стъпалцето ... или съм тотално в грешка нещо
Аватар
outfaced

Мнениеот Jumpup » Пон Фев 22, 2010 9:10 pm

Най добре свали малкия венец и остани само с един. Аз поне така направих като си монтирах водача. Иначе ако исках да остана с два трябваше да купя Шифтгайд-а ама чух не добри отзиви за него. Дано някой ти помогне повече. Наздраве :beer:
Аватар
Jumpup

Рейтинг: 1671

Мнениеот outfaced » Пон Фев 22, 2010 9:14 pm

Ozzie написа:не знам колко може да съм от полза, при моя Стингър положението е следното...

Имаш ли дистанциона шайба между курбелите и водача ?
Аватар
outfaced

Мнениеот Ozzie » Пон Фев 22, 2010 9:54 pm

@Jumpup
след като не познаваш човека и стила му на каране, не е нужно да се включваш в темата

outfaced написа:Имаш ли дистанциона шайба между курбелите и водача ?

Между курбелите и водача - не.
Имам такава между муфата на средното и водча. Погледаното отгоре, подредбата е следната - муфа на средното --> спейсър --> планка на водача --> чашка на лагера.

...но там от едната страна не ти ли трака на желязо

не трака :)
Освен това как въобще ти се качва веригата отгоре :eek3:

честно казано - не знам :D
просто свалям на най- малката плоча и веригата се качва отгоре на ролката
предполагам заради разликата в диаметрите на двете плочи?

При теб като е на малък венец отпред предполагам, че веригата не опира или само леко докосва ролката на гайда.

веригата лежи доста стабилно и с голяма площ върху ролката (но не ме карай в 2200 да правя снимки)

....ама според мен не трябва да се качва отгоре на стъпалцето ... или съм тотално в грешка нещо

е пък може и да трябва?
може би да? :thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот outfaced » Пон Фев 22, 2010 10:32 pm

пак ще направя опит да монтирам ... ако стругаря вече не го с бастисал :blush:

обърквацията ми дойде от един друг водач, който видях, при който ролката на водача се плъзга върху оста си и следва веригата наляво-надясно като веригата си е все в гнездото и няма различни диаметри
Аватар
outfaced

Мнениеот Stancho » Пон Фев 22, 2010 10:33 pm

@Автора: Замислял ли си се да си смениш ролката с такава за 2 плочи, вместо да се мъчиш да нагаждаш тая... При Марто в Джестър имаше на Shaman Racing ролки за 2 плочи с лагер (бяха около 20 лв...), но не е задължително да е при него. В БАС предполагам че ще има някоя друга от водач ShiftGuide или нещо от сорта. Ако можеш да отделиш средства и намериш съвместима ролка мисля че ще е по - удачен вариант.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Ozzie » Пон Фев 22, 2010 10:35 pm

outfaced написа:обърквацията ми дойде от един друг водач, който видях, при който ролката на водача се плъзга върху оста си и следва веригата наляво-надясно като веригата си е все в гнездото и няма различни диаметри

чейнпич-ката? :D
Аватар
Ozzie

Мнениеот outfaced » Вто Фев 23, 2010 11:01 am

туй последното не го разбрах съвсем, но по темата ... значи аз явно съм си бил в заблуда как функционира тая джаджа. За сега си я взех все още цяла от стругаря.
От друга страна обаче и е тоя тука http://www.mtb-news.de/forum/showpost.p ... tcount=293 вика че като му е на малък венец отпред и голям отзад му се плъзга леко по пластината, кото би било изнервящо предивд, че като се катери нагоре комбинацията е почти винаги такава.

Може ли да замоля за още 2 снимки от страни на ролката и веригата в двете крайни положения -> малък отпред + най-голям отзад и голям отпред + най-малък отзад.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот bikerider » Вто Фев 23, 2010 11:32 am

Хлъзгането по пластината (при наличие на подходящ chainline) може да се оправи с шайби под ролката или спейсъри под/над пластината.

И все пак (понеже без цифри говорим малко наизуст) - колко мм ти е chainline-a, колко е дълга оста на средното, имаш ли дистанционни втулки под/над пластината? :)
Аватар
bikerider

Мнениеот outfaced » Вто Фев 23, 2010 12:29 pm

bikerider написа:Хлъзгането по пластината (при наличие на подходящ chainline) може да се оправи с шайби под ролката или спейсъри под/над пластината.

И все пак (понеже без цифри говорим малко наизуст) - колко мм ти е chainline-a, колко е дълга оста на средното, имаш ли дистанционни втулки под/над пластината? :)

така де ... довечера като монтирам ще го глася :)
Имам разни шайби под ръка и една голяма имам на средното (2мм дебела), която преди не сложих, тоя път може и да я сложа след пластината на водача. Ако ги сложа и двете означава обаче да изместя предните венци 3мм навън спрямо сегашното им положение, което в комбинация с лошия ми навик да карам голям отпред голям отзад ще ощастливи много веригата :lol:
Аватар
outfaced

Мнениеот bikerider » Вто Фев 23, 2010 12:31 pm

Е да, ама няма да ти дере по пластината :)
Аватар
bikerider

Мнениеот outfaced » Пет Фев 26, 2010 9:47 pm

bikerider написа:Е да, ама няма да ти дере по пластината :)

последно и това се оказа, че не е решение, ама дълга зa обясняване ...
В крайна сметка се получи точно като при Ozzie. Що първия път не стана ... не помня :dontknow: . Може би не е добра идея да се монтират водачи в 11 вечерта :D
Та, както и в някои други форуми зачетох, на малък венец отпред и 1-2-3 големи отзад съвсем леко веригата се търка в пластината. Но то се оказа, че точно толкова се търка и горе в предния дерейльор ... тъй че все тая :)
След известна играчка с точната позиция на ролката и веригата сама си се прехвърля от единия на другия диаметър.

джаджата кефи ... особено за теглото си (82г.)
case closed :beer:
Аватар
outfaced

Мнениеот bikerider » Съб Фев 27, 2010 1:58 am

Честито :beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот Ozzie » Нед Фев 28, 2010 11:32 am

outfaced написа:Може би не е добра идея да се монтират водачи в 11 вечерта :D

наистина не е! :thumb:
Дори и за всякакви компоненти, които монтираш за първия път.
Бях така, като слагах за първи път Hone-то. По никое време, на терасата, на лампа... И се чудех, 'що идва дълга линията на веригата... :emlaugh:
На другия ден, даже и тема пуснах във форума... И след като я пуснах, установих, че просто е трябвало да чукна леко десния курбел, че да влезе до края... :)

P.S. В последствие въпросната тема беше изтрита.
Аватар
Ozzie

Мнениеот honte » Сря Апр 28, 2010 3:20 pm

Тъъъй... днес ми пристигна с Еконт същият водач, за който предполагам е тази тема (купих го от outfaced :) ) и ТРЯБВА да разширя леглото/жлеба или както решите да му казвате, защото ще се кара с широка верига за single-speed. Идеята за струга, според мен, е неприложима, тъй като ролката, макар и много твърда, е пластмаса и ще се разтопи. Варианта, който ми хрумна, но е доста аграрен и неприемлив е макетен нож, търпение и късмет.
Питанките са:
1. Имате ли други идеи за разширяване на жлеба? (говорим за 2-4 mm)
2. Продава ли се като консуматив, резервна част само ролка? Не съм обикалял по магазините, затова задавам безобразно тъпи въпроси!
Сори.
Аватар
honte

Рейтинг: 1240

Мнениеот bikerider » Сря Апр 28, 2010 7:36 pm

honte написа:Идеята за струга, според мен, е неприложима, тъй като ролката, макар и много твърда, е пластмаса и ще се разтопи.

Първо, материала на хубавите ролки не е пластмаса, а "полиуретан". Второ, струговете имат реглаж на оборотите, а ножовете са безобразно по-твърди и остри от ролката и ще я режат като сирене. С пиличка и ножче ще я направиш на неправилен ъъъ неправилник :D

honte написа:2. Продава ли се като консуматив, резервна част само ролка? Не съм обикалял по магазините, затова задавам безобразно тъпи въпроси!

По принцип да.
Аватар
bikerider

Мнениеот fenoryl » Сря Апр 28, 2010 9:06 pm

Имах подобен проблем и реших, че не ми се дават 100-200лв за нов водач и си направих ролка, която да ми отговаря на изискванията.

DSCN1802.JPG
(229.02 KiB) 189 пъти

Материала е някакъв тип полиетилен. Използва се основно за водачи на верига.
Зъбно колелце от SRAM X4 заден дерайльор.
2 болта - клас 10,9 - 4мм

Малко рязане, пилене, шлайване ... и готово :)

Ако някой изявява желание мога да му дам чертежите. :)

Модифициран е TrivatiV Shiftguide - за 2 плочи :)
Powerplant: 1 × General Electric / Volvo Aero RM12 Afterburning turbofan
6× Rb.74 (AIM-9) or Rb 98 (IRIS-T) / 4× Rb.99 (AIM-120) or MICA
4× Rb.71 (Skyflash) or Meteor / 4× Rb.75 / 2× KEPD.350 / 2× Rbs.15F
Аватар
fenoryl

Рейтинг: 1455

Мнениеот outfaced » Сря Апр 28, 2010 10:04 pm

honte написа:1. Имате ли други идеи за разширяване на жлеба? (говорим за 2-4 mm)
2. Продава ли се като консуматив, резервна част само ролка? Не съм обикалял по магазините, затова задавам безобразно тъпи въпроси!
Сори.

както ти каза и байкрайдъра ... определено струга е вярното решение. Иначе е мизерно. Или ако ти се дават 12лири за нова ролка ... http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=23739
Или принципно на струг може да си направиш каквато си искаш ролка. Полиамид е най добре за тая цел.

Аз щях да я струговам ... но както се оказа ролката си е ОК, аз я бях монтирал грешно.
После пък се оказа, че като махна още едно звено от веригата и тя вече не пада. Та затова сега е у теб :8D:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот honte » Сря Апр 28, 2010 10:38 pm

Теко от Байклаб ми вкара тая психоза за стопяването, но като се замисля и де се стопи, то ще е около линията на ряза, т.е. няма да остана с едно разтопено топче. :D Че ще е струг, ще е струг, но ще е след 2-3 дни като се прибера във Варна, щото в София където и каквото и да съм поръчвал е било нефелно, така че ще се работи с проверени хора.

@bikerider, под "пластмаса" имах предвид някакви синтетика с търговско наименовение и неясен строеж и състав (даскалицата ни по химия беше алкохоличка и имаше някои особени теории), демек не е еди-каква-си марка, проба метална сплав. :agree:

:beer:
Аватар
honte

Рейтинг: 1240

Мнениеот outfaced » Сря Апр 28, 2010 11:11 pm

honte написа:но като се замисля и де се стопи, то ще е около линията на ряза, т.е. няма да остана с едно разтопено топче.

:D
Нищо няма да се стопи, стига са психира. При нас струговат, режат и шлайфат полиамид за какво ли не.
Аватар
outfaced

Мнениеот bikerider » Чет Апр 29, 2010 12:24 pm

@honte: исках да кажа, че дори да е от някакъв вид найлон или полиетилен (не ги разбирам тия органичните) стругаря си знае работата и ще го стърже на ниски обороти. Дори от най-твърдия полиамид да е, пак ще стане супер. Имал съм проблеми с полиамид само на високи обороти, което е разбираемо. На ниски си го режеше като алуминий с хубава стружка, без пушек и смрад... така че според мен се притесняваш излишно.

Всъщност не разбрах защо намесихме полиамида - ролките от полиамид са ужасно шумни, освен ако няма някакви меки разновидности... което също е вариант, но не е ясно колко лесно и евтино ще излезе да намериш такава. При всички положения това са излишни мърдания и разходи, отиди си на стругар и ще ти реши проблема безболезнено.
Аватар
bikerider

Мнениеот outfaced » Чет Апр 29, 2010 2:44 pm

че полиамида е твърд, твърд е ... туй му е хубавото - износоустойчив и едновременно с това със смазващи свойства. Намира се лесно. Ама за шуменето не знаех :)
Аватар
outfaced

Мнениеот bikerider » Чет Апр 29, 2010 3:27 pm

Вероятно съм малко краен: за мен ролка, която чувам е шумна. За други хора може да е приемливо решение.
Аватар
bikerider

Мнениеот axelmax » Пет Апр 30, 2010 12:21 am

Какъв материал препоръчваш,тогава?
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Следваща