Raleigh Polaris 18'' Disc за 589,00 лв.
RAM ht.1 18'' V-break за 639,20 лв.
Висок съм 1,80 и тежа 110 кг. Първоначално се ориентирах към РАМ, но после, като се замислих - Райлито е с дискови спирачки - механични Schimano BR-M415. За неспециалист като мен това е много съществено предимство в сравнение с V-break на Рама, още повече, че обикновено отивам на някоя хижа в Събота и се връщам в Неделя - това са 50-100-150 км. ХС по шосе, черни пътища и планински пътеки. Не правя екстремни спускания, скачания, блъскания и прочие издевателства над велосипеда, но когато тръгна да слизам по някой черен път от Балкана или даже по шосе, дисковете са си дискове. 50 лв. разлика в цената не ми пречат, ако си взема РАМ-а, ще му сложа по-малко аксесоари и толкоз.
Кажете ми предимствата и недостатъците на тези два модела,

Някой беше писал, че на райлито му е шестоъгълно колчето на седалката и често се чупело, ама хората дават 2-год. гаранция. Ако само слабото колче му е кусура на райлито не е проблем. Искам да сложа доста аксесоари на велосипеда - багажници, кошници, дисаги и т.н., и да мъкна доста багаж с мен. Скоростта не ми е проблем, но здравината определено ме интересува - кой модел от двата е по-устойчив на натоварвания,