XC кУлело...

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

XC кУлело...

Мнениеот Sartor » Вто Мар 23, 2010 4:24 pm

Запитването ми е, дали си заслужава да си взема колело от тук (Дания) и после да го пратя до България (я по пощата, я чрез DHL) или да изчакам да си взема направо нещо на родна земя след 2 месеца? За уточнение - на колело до 15кг (то за ХС нямам и намерение да е повече), ще ме ошушкат ~70евро.

По принцип няма да се дву-умя, но тука предлагат доста приятни промоцийки, които съм изброил по-долу.

Това което търся е колело с механични дискови спирачки (всички като им кажа тук за механични ме гледат на криво, а дори на някои места дават по-високи цени, защото трябвало да бъде custom work :crazy: на всякъде вече имали само с хидравлични), вилка с поне 100мм ход, команди Shimano Alivio (ST-EF50: понеже тези са ми най-удобни).

Ta имам няколко избора:

Scott Aspect 55 - 950лв (3 600кр)
Specialized Hardrock Disk 2010 - 1 130 лв
Ideal - 950 лв
Някаква местна марка, но беше снабдена с най-висок клас компоненти на Шимано, верига SRAM (с Power Link, или там както беше), вилка SunTour 100mm - 950лв.

Ta да чакам ли да се върна в БГ и да търся нещо местно или да си взема нещо от тук и да го хвърлям на самолету до Софията?
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Re: XC кУлело...

Мнениеот prokalnatiq » Вто Мар 23, 2010 5:08 pm

Надявам се това да те откаже : http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 597&lang=2
и това : като се има в предвид че по-малката номерация е по високо ниво http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 635&lang=2
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот dom1n3r » Вто Мар 23, 2010 5:14 pm

От всички предложение ми хареса най-много Хардрока 2010 . Той поддържа всичко,което си описал и мисля,че ще е по добре да изчакаш колкото трябва и да си вземеш от Бг.Не казвам ,че при теб са "тъпи" но по добре си го вземи от тук . Така Хардрока поддържа дискови и вилка 100 мм ход . На повечето за Хс колела съм забелязъл,че все са с некфи Сънтури и то все с 100 мм ход . Аз не виждам голяма разлика във велосипедите ,които са изброени . Тук е въпрос на вкус и предпочитание . :beer:
Човекът,който дели на нула и този,който може да удари циклоп между очите . :agree:
Аватар
dom1n3r

Рейтинг: 1126

Мнениеот Loxxxly » Вто Мар 23, 2010 5:47 pm

Според мен няма смисъл да се занимаваш с куриери итн. изчакай и си вземи от БГ в никъв случай няма да е по-лошо, а и парите няма да са повече въпреки, че там са промоционални... всичко друго са вече лични предпочитания :D
Аватар
Loxxxly

Рейтинг: 1200

Мнениеот Sartor » Вто Мар 23, 2010 8:52 pm

Да, гледал съм ги онлайн каталозите на БГ магазините, но така и така не видях точно тези модели: а именно Scott Aspect 55 (има само 50, на който разлиакта с 55 е точно в спирачките - 50 е с v-brakes).

Моя грешка, че съм писал Хардрок... по-скоро имах предвид Hardrock SPORT, като разликата е само в спирачките - Sport-a e s BB5, които смятам, че са по-добри от тези на Тектро.

Но като гледам май наистина ще е по-добре да си взема от България, освен ако не изкочи нещо наистина фрапиращо добро и от тук просто да си взема "бонус" аксесоарите: противоятърна тениска (дълъг ръкав), светлини (зареждат се на принципа на динамото - на спиците се закачат магнитчета, които им генерират електричеството, тежат около 200гр комплекта)...
Аватар
Sartor

Мнениеот madsnake » Вто Мар 30, 2010 7:28 am

Хардрок Спорт поне 2009та вървеше в В Брейк. Хардрок Спорт Диск вървеше с авидски механики. Говоря от личен опит, аз миналата година си взех спорт.
Аватар
madsnake

Рейтинг: 2000

Мнениеот dom1n3r » Вто Мар 30, 2010 12:45 pm

Раазликата в двете механики не е голяма. Дори с V-brake мисля,че ще е по-добре от дисковете,които не са много удачни . Пък и за този стил на каране н дали ще са дискове или v-brakes за мен няма особенно значение тъй като за ХС не ти трябват толкова добри спирачки . С който и да го вземеш няма да сгрешиш . АЗ бих взел v-brake (хубав а не от тея по 10 лв.) ,който може да ми свърши по добра работа от диска който не е сигурно дали ше спре :wavey:
Човекът,който дели на нула и този,който може да удари циклоп между очите . :agree:
Аватар
dom1n3r

Рейтинг: 1126

Мнениеот Sartor » Вто Мар 30, 2010 1:43 pm

dom1n3r написа:Раазликата в двете механики не е голяма. Дори с V-brake мисля,че ще е по-добре от дисковете,които не са много удачни . Пък и за този стил на каране н дали ще са дискове или v-brakes за мен няма особенно значение тъй като за ХС не ти трябват толкова добри спирачки . С който и да го вземеш няма да сгрешиш . АЗ бих взел v-brake (хубав а не от тея по 10 лв.) ,който може да ми свърши по добра работа от диска който не е сигурно дали ше спре :wavey:

Да ти кажа вече тук доста си изпатих от v-brake със служебното колело, тъй че бих искал да мина пак на дискови (нещо съм свикнал с тях). Вярно е, че v-brakes са доооста по-леки, но бих жертвал този лукс.

За сега съм се насочил най-вече към Scott Aspect 55 като се надявам, че в България ще го има, въпреки че не го виждам в каталозите на магазините, като втора (поради факта, че вилката е с по-малък ход) опция идва Specialized Hardrock DISK 2010 (гледам да се вместя все пак в някакъв бюджет).
Аватар
Sartor

Мнениеот Sartor » Пет Май 07, 2010 4:23 pm

За да не отварям нова тема, продължавам тук.

Вече се спрях на колело, което ще взема. Въпросът е размерът на рамката - по принцип съм за 18", но от друга страна 16" ще ми даде повече маневреност и възможности за по агресивно ХС каране из пущинаците.

Пробвах и 18" и 16" в местния парк и тест зоната и като чели 18" ми се стори по-удобната от 16" (на 16ката бях вдигнал седалката на макс и чувствах дискомфорт при сядането - идваше ми малко късо като чели колелото).

Вие какво бихте препоръчали?
Би ли се отразило здравословно този описан дискомфорт по-късно със 16" рамка?
Аватар
Sartor

Мнениеот t.kyosev » Пет Май 07, 2010 9:15 pm

Определено бих ти препоръчал 18" рамка, в случая, понеже все пак говориш за ХС колело. Според мен няма смисъл да се мъчиш на малко колело, стига да не си се насочил изцяло към по-нанадолните дисциплини.
С колело по мярка, ще можеш да караш дотолкова агресивно ХС, доколкото ти позволяват уменията. С малкото може би една идея повече, което донякъде ме съмнява. За сметка на това, ще имаш проблеми със стойката => по-бързо изморяване и повече травми.
Изображение
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Назад към Продукти за крос-кънтри