Команда и дерайлиор

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Команда и дерайлиор

Мнениеот crossenduro2 » Вто Мар 30, 2010 8:22 pm

Здрасти на всички !!! Прочтох скорошните теми за дерайлиори и команди и стигнах до следното решение .
Реших да минавам на Срам X7 с команда срам Х5 или пак срам Х7 . Но немога да реша каква комбинация . :dontknow:
Имам на разположение 160 лева предлагайте ми добри комбинации на Срам или ако има и много добри на Шимано .
Командата и дерейлиора ще се използват за средно агресивно АМ и ще се ползват с 8 венец т.е. няма да станат повечето десни команди !
Та предлагайте различни комбинации , става въпрос за дясна команда с дерейлиор не 2 команди .
Може да се дават примери от България и от СRC /chainreaction/. Искам превключването да става с лекота и да е здрав дерейлиора , че когато влезе в спиците да не става на трохи .
Изображение
crossenduro2

Рейтинг: 1225

Re: Команда и дерайлиор

Мнениеот THEZOGGO » Вто Мар 30, 2010 10:29 pm

Kaрам с Х7 команди и Х5 заден дерейльор.
Впечатленията ми са добри спрямо тази комбинация която карам от вече почти 3 години.
Никога не ми е влизал задния дерейльор в спиците. Това е въпрос на настройка, каране с водач и техника при спускане, както и нормално превключване на предавките, без напъване и сила. Също така и периодично следене за изкривено ухо на задния дерейльор.
Не мога да разбера как задната команда ще се ползва с 8 венеци и няма да станат повечето десни команди. Нещо си в грешка. Това че сега караш със 8 задни оборота не означава че няма след време да минеш на 9 ка. Освен това винаги можеш да ограничиш командата която е за 9 ка да качва/сваля до 8 предавки. Така че в твоя случай всички десни команди ще станат. Никъде не пише и никой не казва че непременно щом ще караш с 8 ца трябва точно командата ти трябва да е за 8.
Моя съвет за команда е Х7 а за заден дерейльор или Х5 или Х9. Ако ще взимаш компонентите от CRC в такъв случай може да се вместиш в бюджета от 160 лв, като в тези 160 лв може да влезне заден дерейльор Х9 и команда Х7. Препоръчвам ти дерейльор със среден размер на тялото. Няма да е лошо да си вземеш един водач за веригата ако караш с 1 или 2 предни оборота (ако разбира се нямаш).

Би ли пояснил какво разбираш под средно агресивно АМ каране?

До момента с какви задни дерейльори имаш опит?
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот did » Вто Мар 30, 2010 11:05 pm

THEZOGGO написа:Не мога да разбера как задната команда ще се ползва с 8 венеци и няма да станат повечето десни команди. Нещо си в грешка. Това че сега караш със 8 задни оборота не означава че няма след време да минеш на 9 ка. Освен това винаги можеш да ограничиш командата която е за 9 ка да качва/сваля до 8 предавки. Така че в твоя случай всички десни команди ще станат. Никъде не пише и никой не казва че непременно щом ще караш с 8 ца трябва точно командата ти трябва да е за 8.

Това не е вярно!

Команди 8 и 9 са напълно несъвместими и команда девятка не работи на 8 венеца! Не подвеждай момчето, че и без това му е каша в главата!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот THEZOGGO » Вто Мар 30, 2010 11:13 pm

Искаш да кажеш че не можеш да ограничиш командата ли?
И защо да не може да се ограничи ако наистина неможе.
За задната ми команда не се е налагало ограничение, но за предната я ограничих от 3 предавки на 2.
Обясни, явно аз съм в някаква заблуда, но ще се радвам да обясниш защо да не може да се ограничи командата.
Наистина ми е чудно как не може да се ограничи команда която е за 9 да качва само до 8.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот did » Вто Мар 30, 2010 11:19 pm

Прочети статиите в сайта за съвместимост на команди, дераельори и всичко останало. Писано е 100 пъти и не очаквах точно от теб такива въпроси. Има и поне 20 теми в ЧЗВ по въпроса.

hint: при касети с 8 и 9 венеца, разстоянието между двата крайни е едно и също, а разстоянието между съседните венци - различно. При седмиците вече и главината е различна и т.н.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот axelmax » Вто Мар 30, 2010 11:30 pm

Ти си ограничил предния дерайльор,а не командата.
Когато си с команда за 9 скорости и венци 8-ца,веригата не се депласира прецизно(не работи като "хората").

За АМ препоръчвам обтегач със средно рамо.
Последна промяна axelmax на Сря Мар 31, 2010 12:04 am, променена общо 1 път
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот crossenduro2 » Вто Мар 30, 2010 11:32 pm

Значи , досега съм имал опит само съ Ацера и Алтус затова искам да мина на нещо сигурно и качествено . Под средно агресивно АМ имам впредвид скокове 1 метър не повече, спускане , но и много обичам да катеря . Може да не е баш АМ :D ама за мене е ! :evil: Не искам и няма да мина на 9 касета в бъдеще ще си стоя на 8 -мица . Отпред имам 3 плочи и не искам да минавам на една .
Изображение
crossenduro2

Рейтинг: 1225

Мнениеот THEZOGGO » Сря Мар 31, 2010 8:43 am

did написа:Прочети статиите в сайта за съвместимост на команди, дераельори и всичко останало. Писано е 100 пъти и не очаквах точно от теб такива въпроси. Има и поне 20 теми в ЧЗВ по въпроса.

Да, тези статии наистина съм ги пропуснал, обещавам, че че ги прочета.
axelmax написа:Ти си ограничил предния дерайльор,а не командата.

Да така е.
@crossenduro2
Не съм искал да те подвеждам, ще прочета по задълбочено по въпроса и тогава ще давам съвети.

@did
Благодаря ти наистина за критиката, много има да се чете още.
Аватар
THEZOGGO

Назад към All Mountain/Ендуро продукти