Забранено ли е карането в ловните стопанства

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Забранено ли е карането в ловните стопанства

Мнениеот t.kyosev » Сря Апр 07, 2010 9:12 am

Покрай празниците брат ми се беше прибрал в България и решихме да покараме по някой не особено труден, но красив маршрут и се спряхме на описаният от did към Тамръш.
Дотук всичко добре. Навлязохме в ловното стопанство, като видяхме табела забраняваща навлизането на МПС-та на външни хора. Преминахме бариерата и започнахме да си изкачваме най-спокойно по пътя покрай реката. 6-7 километра по късно ни застигна джип, от който двама мъже ни питаха кавко правим там. Не сме ли видели, че е забранено. Казахме им че на табелите е пишело че забраната е само за МПС-та. Отговорът беше "МПС-та, АТВ-та, мотори, колелета- не може". Животните сега били бременни и можело да пометнат ако ги изплашим. Освен това можело някой по погрешка да ни отстреля. Доколкото зная сега ловците са извън сезон и не би трябвало да се стреля, но и ми стана интересно как така ние с колелетата ще стреснем животните, а пушките няма.

Яд ме е че на слизане не прочетох отновно табелата и не я снимах, за да съм напълно сигурен, кой е бил в правото си.
Споменаха, че било забранено минаването и над Кричим, понеже и там имало ловно стопанство.
Също така ми стана интересно, че мъжа ми каза че било разрешено да се ходи пеш в местността и даже щели да ни осигурят водач. Справка със сайта им показа, че това удоволствие струва 30 евро.

Понеже съм виждал доста изписано за карания по тези места ще съм благодарен, ако някой може да ми разясни дали това е разрешено или земята е със статут близък до частна собственост и влизането там от външни лица е забранено без съответно заплащане.
Изображение
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Re: Забранено ли е карането в ловните стопанства

Мнениеот outfaced » Сря Апр 07, 2010 9:24 am

Тия малоумници не се отказват. Миналата година имахме доста интересен разговор с охраната и техния "шеф" .
След като им цитирахме закона:

Чл. 87. (1) Отбелязването на границите на гори и земи от горския фонд не трябва да се извършва с ограждане или по друг начин, ограничаващ свободното придвижване на хора, диви животни и води, с изключение на обекти, непосредствено свързани с националната сигурност.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) Собствениците на гори и земи от горския фонд могат при доказване на свои специални нужди да ограждат част от своята територия само с разрешение на съответното държавно горско стопанство.

Чл. 89. Ползването на горските пътища се извършва свободно, независимо от собствеността на горите и земите от горския фонд, без да се повреждат пътните платна и съоръжения.

http://www.lex.bg/laws/ldoc/2134178816

нещо се спекоха и ни пуснаха. След малко се ометоха и самите те и вече всеки можеше да минава.
До преди това връщаха даже и туристи.

Цялата работа там е, че независимо от сезона някви баровци с нужните връзки в ДАГ си организират стрелба и за да не се хабат да вървят много пеш, че е мъъъъка са си сложили хранилките на сами пътя. И все пак за да не вземат да гръмнат някой турист за най лесно врътват един телефон на аврите в ДАГ и си осигуряват държавана охрана на частното мероприятийце.
Последна промяна outfaced на Сря Апр 07, 2010 9:29 am, променена общо 1 път
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Сря Апр 07, 2010 9:28 am

ммм да, а те с техния джип явно са били безшумни като комарчета?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот t.kyosev » Сря Апр 07, 2010 9:48 am

Благодаря за разяснението. Предполагах, че нещата седят така и сме били в правото си да ползваме пътя. Предполагам че случаят в Тамръшкото стопанство не е изолиран и темата ще е полезна, в подобни ситуации и на други места. Определено пак бих карал натам, но бих предпочел следващия път да е в по-голяма група.
Изображение
Аватар
t.kyosev

Мнениеот moz » Сря Апр 07, 2010 10:12 am

Следващият път с камера и после да обясняват на журналистите коя разпоредба им дава право да не допускат хора в държавната гора, за да охраняват ловци.
moz

Мнениеот did » Сря Апр 07, 2010 11:34 am

Нищо ново... Пазачите на горските стопанства винаги са били и са най-големите бракониери. Естествено, че няма да ви пуснат. То там не е за гледане, какво се прави сега, щото ако видите колко народ с пушки има в забранения сезон...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот t.kyosev » Сря Апр 07, 2010 12:28 pm

От казаното по-горе си вадя следните изводите:
Преминаването през ловни стопанства е разрешено(визирам пътеките и пътищата ставащи за разходка/каране, а не цепенето през храсталаците).
В случай на проблем с охраната цитираме членовете от закона за горите, споменати от outfaced.
И личен извод- следващия път се събираме по-голяма група, за да има повече свидетели.

Жалко, че заради подобни проблеми такива хубави кътчета остават забравени и непосещавани от туристите.
Изображение
Аватар
t.kyosev

Мнениеот An Alien Hoopajupe » Сря Апр 07, 2010 7:45 pm

t.kyosev написа:Жалко, че заради подобни проблеми такива хубави кътчета остават забравени и непосещавани от туристите.

Така и е по-добре да си остане,от туристи природата освен боклук друго не е видяла.
Изображение
Аватар
An Alien Hoopajupe

Рейтинг: 1263

Мнениеот t.kyosev » Сря Апр 07, 2010 7:55 pm

Значи вместо туристи е по-добре да се качват чичковци с джипове, които да отстрелват животни извън сезона ли? Аман от такива "туристи". Когато съм в планината си събирам боклука, нося си го с мен и си го свалям в града. Повечето хора които съм виждал на по-отдалечени места от асфалта правят същото. В по-голяма степен боклук правят именно хората, за които явно работи в момента стопанството.
Изображение
Аватар
t.kyosev

Мнениеот taurus13 » Чет Апр 08, 2010 8:51 am

Няма оправия с тия за съжаление. Ловът е хобито на големците и ловните стопанства са "техния двор" - няма как да те пуснат вътре току така. Нали знаеш...И ловец съм и рибар съм...на закона ма-та е-ал съм...
Изображение
Аватар
taurus13

Назад към Общ форум