Мазен диск?! Нов диск...

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Мазен диск?! Нов диск...

Мнениеот DarkRow » Сря Апр 07, 2010 1:42 pm

Предната ми спирачка започна да скърца...спира, но се чува ужасяващо скърцане... В началото си го обясних с това, че спирачката е promax...така или иначе скоро ще се наложи да я сменям. Но после забелязах, че диска ми е мазен. Нямам никаква идея как е станало това, не е толкова мазен, имайки предвид, че спира, но все пак е мазен... Има ли някакъв начин да го почистя (тук проблема е, че ще трябва да изчистя и накладките, защото предполагам те са прихванали от диска...). Тоест, естествено че има, но какъв е той (с възможно най-малко разглобяване)? Иначе за нови спирачки нямам особенни финанси, мислех за BB 5/7, но такива пари нямам... Затова, тоя комплект - http://www.dimibike.com/product_info.ph ... cts_id=103 и http://www.dimibike.com/product_info.ph ... cts_id=102 струва ли си?
Аватар
DarkRow

Рейтинг: 1180

Re: Мазен диск?! Нов диск...

Мнениеот veskoz » Сря Апр 07, 2010 2:03 pm

Според мен си струва. Накладките заместители са им 15 лв комплекта (Rhino), които пък даже са по-добри от оригиналните. Аз съм карал доста време предшествениците (475) и ако изключа незадоволителната работа като цяло на resin-овите накладки, съм изключително доволен.
За обезмасляване на спирачки сме счупили сигурно поне 2 клавиатури от писане. Потърси. ;) :agree:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот Вилката » Сря Апр 07, 2010 2:12 pm

BB5 не е скъпа - 69 лв е тук: http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=174. Като качество май е на едно ниво с BR-M495.
Виж как ти се хваща дискът за главината - ако е на 6 винта, вземи ББ5, ако е на резба, вземи BR-M495.
Аватар
Вилката

Мнениеот DarkRow » Сря Апр 07, 2010 2:26 pm

На 6 винта е... А за ББ5 ще ми трябват ли други лостчета?
Аватар
DarkRow

Рейтинг: 1180

Мнениеот Вилката » Сря Апр 07, 2010 2:47 pm

Ами колкото са по-читави лостчета, толкова по-добре работи и спирачката. Ти не си казал сега с какви си, но предполагам, че са някакви комбинирани с командите. Ще работят и с ББ5, но може и да не вадят най-доброто от тях.
Аватар
Вилката

Мнениеот bdz43r » Сря Апр 07, 2010 3:02 pm

BB5 при еднакви лостчета е по-добре от BR-M495, а последната освен това май не се предлага с диск с болтове.
Аватар
bdz43r

Мнениеот veskoz » Сря Апр 07, 2010 3:36 pm

bdz43r написа:BB5 при еднакви лостчета е по-добре от BR-M495, а последната освен това май не се предлага с диск с болтове.

Абсолютно. Въпроса е до колко нуждата ще оправдае разликата в цените на "консуматива" ;)
Аватар
veskoz

Мнениеот fenoryl » Сря Апр 07, 2010 5:19 pm

Как разбра че диска ти е омазнен, при положение че спира добре. При триенето диска може да се изглади до толкова, че да изглежда като полиран. Опитай с препарат за дискове или ... аз лично използвам медицински спирт 95%. Въртиш гумата докато по парцалчето спре да се появява черно от диска. :)

Моите спирачки са Avid и Мagura ... но за съжаление марката не им пречи да не скърцат. :beer:
Powerplant: 1 × General Electric / Volvo Aero RM12 Afterburning turbofan
6× Rb.74 (AIM-9) or Rb 98 (IRIS-T) / 4× Rb.99 (AIM-120) or MICA
4× Rb.71 (Skyflash) or Meteor / 4× Rb.75 / 2× KEPD.350 / 2× Rbs.15F
Аватар
fenoryl

Рейтинг: 1455

Мнениеот subritual » Сря Апр 07, 2010 6:28 pm

При последното ми каране в кал дисковете заскърцаха много.След почистване всичко се оправи. :agree:
Аватар
subritual

Мнениеот toinspire » Чет Апр 08, 2010 9:42 am

Дисковата спирачка може да скърца по много причини (моментна влага, песъчинки и др. подобни), но от омазняване... :dontknow:. А казваш, че спира?! Просто почисти хубаво, без разни препарати и после слушай внимателно.
Относно нова спирачка, бих заложил на Avid. Цената е същата. Макар и да не съм очарован от новия модел (ББ7 - по- лек, но ми се струва и по- кекав) спирателната мощ е по- добра. За консумативите, да по- скъпи накладки, но на първата Shimano спирачка ги сменях доста, докато при Avid- ските съвсем не стоят така нещата (нещо като рекламата на Duracell). Подчертавам, че в случая говоря за ББ7, защото карам с такива, но при цена от 90лв. не излизат много от посечените алтернативи.
ПП. Не гледа цената на посочения от тебе магазин, просто е нереална.
Аватар
toinspire

Рейтинг: 1200

Мнениеот TENDER » Чет Апр 08, 2010 6:58 pm

toinspire, и от омазняване може да скърца.

DarkRow, без разглобяване няма да стане. А почистването на диска - с препарати! Избърши го със сух памучен парцал. Напръскай с Meglio (универсален обезмаслител, продава се в супрмаркети и магазини за битова химия и хранителни стоки) и търкай с ръка или някаква дунапренена гъба. Изплакни с топла вода. Насапунисай си ръцете със сапун и натъркай диска с ръце (внимавай, някои ротори имат остри ръбове) Използвай сапун а не веро. Верото се справя добре с кухненските мазнини, но за смазки и греси сапуна е за предпочитане. Изплакни с топла вода. Това би трябвало да е достатъчно, но ако искаш да си 100% сигурен че всичко е ОК мини го и с водна шкурка. Повече не пипай повърхноста на ротора която контактува с феродото с голи ръце.
За накладките. Ако са много омаслени първо ги измий със сапун и ги подсуши. Феродото мини със някаква средно едра към ситна шкурка, като слагаш шкурката върху равна повърхност а с ръка държиш накладката. Триеш феродото в шкурката като разпределяш усилието еднакво върху цялата му повърхност. Вместо шкурка може да ползваш ситна права пила за метал. Отнемаш колкото е необходимо от феродото докато откриеш чиста повърхност. След това заглади със ситна шкурка (но не водна) на сухо. Ако са слабо умаслени, давай направо със ситна шкурка докато откриеш чиста повърхност.
Почисти (по скоро остържи) феродо от страни с нож с остър връх или друг подходящ предмет докато се увериш че страните не са умаслени. Това е процедурата която аз правя и ефекта винаги е бил налице. Ако изпълниш всичко внимателно и старателно, би трябвало и при теб да е така.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот bikerider » Чет Апр 08, 2010 7:25 pm

Недейте да се самозаблуждавате, омаслени накладки НИКОГА не спират на 100% като преди. Ако ще и с радиация да ги облъчвате.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот TENDER » Чет Апр 08, 2010 10:02 pm

bikerider написа:Недейте да се самозаблуждавате, омаслени накладки НИКОГА не спират на 100% като преди. Ако ще и с радиация да ги облъчвате.
Не съм съвсем съгласен с теб. Много зависи от това с какво, колко и по какъв начин е умаслено феродото, а също и от вида на феродото.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот marsa » Чет Апр 08, 2010 10:36 pm

bikerider написа:Ако ще и с радиация да ги облъчвате.
Е, хайде сега! Докато не е настъпила химична реакция и промяна на материала, положението със сигурност е принципно обратимо. Пример - ултразвук, или химикал, който реагира с въпросната мазнина, но да не подвигаме въпроса за "рентабилно"-то :smash:
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Jaboka » Нед Апр 11, 2010 11:02 pm

Една баня в обезмаслител (или бензин) за час-два и да види как са след това. Иначе аз от време си запръсквам накладките на BB5-цата и диска с препарат за стъкла , нали се предполага да чисти дори мазнината оставаща от пръстите, пък и в главния офис все се намира.
...хванало го е бавното.
Аватар
Jaboka

Рейтинг: 1345

Мнениеот bikerider » Пон Апр 12, 2010 5:28 am

Jaboka написа:Една баня в обезмаслител (или бензин) за час-два и да види как са след това.

И пак няма да е същото, просто не става. Ако ще и в изопропилов алкохол да се киснат, винаги има минимална разлика спрямо току-що разработени нови.

@marsa: достатъчно е едно спиране с мазни накладки, така да кипне хубаво мазнинката и да проникне добре навсякъде, та чак до плочката. После идват магиите, ама просто не става като нова. Най-ефикасното отнемане на мазнина съм постигал с варене. И пак не е същото, дори след повторно обезмасляване и киснене. Просто не е, надолу се усеща.
Аватар
bikerider

Мнениеот Jaboka » Пон Апр 12, 2010 7:41 am

^ E може да не е същото но поне ще позакърпи положението та да не си купува нов диск/накладки. Два лева не са кой знае какъв разход нека пробва с бензинче та да не купува разни скъпи препарати, само ще му е малко досадно свалянето на ротора ако е на винтове.Ако не му харесва как спира тогава да тръгва по магазините
...хванало го е бавното.
Аватар
Jaboka

Рейтинг: 1345

Мнениеот Night_Falcon » Пон Апр 12, 2010 9:04 pm

Айде и аз по темата. Преди 2 дена, "любимата" ми предна спирачка (Juicy 7) реши да се разтече и да омаже новите ми накладки И новия ми диск. Иде ми да я хвърля от някъде, но няма много да помогне. Ето го и въпроса - какво да предприема, за да си възстановя новите накладки и новия диск, за да има максимален ефект?
Бакладките - да ги варя ли, да ги горя ли, какво да ги правя? А диска?
Благодаря предварително.
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот Ozzie » Пон Апр 12, 2010 9:12 pm

Night_Falcon написа:...да ги варя ли, да ги горя ли, какво да ги правя? А диска?

изгори ги
ритуално, с приятели (и после си купи нови)
:nuts:

за роторчето "Meglio" - много хубава работа върши, наистина!
В петък сменях уплътнение на капака на клапаните на Пежото, и си викам, 'що пък да не го измия тоя?
напръсках го с въпросното чудо, покисна 2-3 минутки и после като го изплакнах, все едно никога не е бил омазан в масло
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Night_Falcon » Пон Апр 12, 2010 9:47 pm

Накладките са точно на 2 дена... не ми се хвърлят 33лв ей-така. Питам за най-ефективния метод, ясно ми е, че няма да са като неомаслявани, но е по-добре от нищо.
Аватар
Night_Falcon

Мнениеот DTD » Пон Апр 12, 2010 10:04 pm

Аз съм се оттървавал от мазнина по накладките дори без да ги свалям... Прегряваш спирачката на някое спускане, умишлено. При мен почна да спира много, ама МНОГО... Като нова, че и по-добре. Има един минус на тоя метод - заминават ти малко накладките откъм проценти респективно хляб :D . Иначе всичко се изчиства... Предполагам от високата температура маслото се изпарява и същевременно диска и накладките се почистват чрез триенето, не знам... Но помага.
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот Ozzie » Пон Апр 12, 2010 10:15 pm

Night_Falcon написа:Накладките са точно на 2 дена... не ми се хвърлят 33лв ей-така.

ми шанс, к'во да го правиш
и аз не бих искал да ги хвърлям ('щото и аз не бера парите от дърветата), ама кратуната ми (колкото и да не ме слуша понякога) ми е по- ценна
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Апр 13, 2010 7:23 am

Айдее..Пак почнахме с гозбите. Рецепта за омазнени накладки:
Необходими продукти:
чифт омазнени накладки;
1-2 литра течност (според различни рецерти - вода, чист спирт, ракия, вино, бира, и др.);
мерудии - джоден, мащерка, кимион, розмарин..
сол и пипер на вкус.
След като накладкиге са запържени в мазнина ги поставете заедно с течността и подправките в тенждера под налягане на среден огън за около час. Сервирайте в кофа за боклук. :evil:

Важно: горното е шега и прилагането му на практика може да бъде фатално за Вашето здраве.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот marsa » Вто Апр 13, 2010 11:05 pm

С прегряване маслото ще изгори, но остават сажди и - чесито!

Интересна алтернатива е:
http://images.google.bg/images?hl=bg&re ... a=N&tab=wi
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот veskoz » Сря Апр 14, 2010 10:27 am

:offtopic: Това съм го виждал в "действие"... умрех от смях. Леген препълнен с чаршафи, включен в контакта. :bigeyes: :lol: :rofl: :lol: :rofl: :roll2: :roll2:
Аватар
veskoz

Мнениеот Вилката » Сря Апр 14, 2010 12:49 pm

:offtopic: Трябва да се внимава с ултразвуците! Тия на Азис правят всичко много мазно! :evil: :offtopic:

По темата: Винаги си струва да се опита една фина шкурка по накладките, а после Meglio и по тях, и по диска. Ако накладката не е много накисната може и да помогне.
Аватар
Вилката

Мнениеот Night_Falcon » Съб Апр 17, 2010 8:19 pm

След 1 час търкане на накладките със спирт, после минаване със финна шкурка, и после доволно разработване спират както преди да ги омасля :bowdown:
Аватар
Night_Falcon

Мнениеот bikerider » Вто Апр 20, 2010 6:55 am

Night_Falcon написа:След 1 час търкане на накладките със спирт, после минаване със финна шкурка, и после доволно разработване спират както преди да ги омасля :bowdown:

На равно със сигурност :)
Аватар
bikerider

Мнениеот _SoRa_ » Вто Апр 20, 2010 10:43 am

Аз да попитам - за профилактика на роторите.
До сега само чиста вода съм ги почиствала.
За скърцане /свирене/ си скърцат, понякога дори когато не натискам лостчето /докато си карам/.
Ако ги почистя с Мелиото, профилактично,ще има ли някаква полза за самия ротор :dontknow:

Накладките са горе долу за смяна.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот bikerider » Вто Апр 20, 2010 10:51 am

_SoRa_ написа:Ако ги почистя с Мелиото, профилактично,ще има ли някаква полза за самия ротор :dontknow:

Разбира се, ще махнеш по-добре мазнините. Аз правя като теб, обаче, след Меглиото винаги го мия със топла вода+сапун и най-накрая със студена вода.
Аватар
bikerider

Следваща

Назад към Веломеханик