Middleburn RS7 DH - Crankset

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Middleburn RS7 DH - Crankset

Мнениеот Harka » Вто Май 10, 2005 11:16 am

Ето за какво става въпрос:
Изображение
В този си вариант курбелът тежи 581 гр.
Въпросът ми е доколко има смисъл от толкова масивна плоча?
Аватар
Harka

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Вто Май 10, 2005 11:36 am

[quote="Harka"]

Ето за какво става въпрос:
[img]http://www.chainreactioncycles.com/Images/Models/Full/3344.jpg[/img]
В този си вариант курбелът тежи 581 гр.
Въпросът ми е доколко има смисъл от толкова масивна плоча?
[/quote]

по-устойчива е на странични удари. диаметъра на плочата е доста по-голям от диаметъра на болтовата окръжност (BCD) и при страничен удар има доста голямо рамо, което действа аксиално върху болтовете. Ако плочата е олекотена според мен има риск да се изкриви, дори може и паяка на курбела да замине.

решението за олекотена плоча е паяк с по-голямо BCD за да се намали рамото - това на картинката ми прилича на compact (94мм BCD) или се лъжа?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Harka » Вто Май 10, 2005 11:47 am

[quote="bikerider"]
решението за олекотена плоча е паяк с по-голямо BCD за да се намали рамото - това на картинката ми прилича на compact (94мм BCD) или се лъжа?
[/quote]

Това е паяка:
[img]http://www.chainreactioncycles.com/Images/Models/150/7057.jpg[/img]
Аватар
Harka

Мнениеот AgentOrange » Вто Май 10, 2005 1:50 pm

[quote="bikerider"]

Ако плочата е олекотена според мен има риск да се изкриви, дори може и паяка на курбела да замине.
[/quote]

Напротив, леката плоча крие доста по-малко рискове за паяка - при удар тя просто ще се изкриви и ще поеме цялото усилие.

Иначе, по темата - всичко зависи от това дали ще се ползва башгард. Без него XC плоча няма да оцелее дълго, с него почти няма значение ("почти" заради редките странични удари от вътрешната страна на плочата).
Аватар
AgentOrange

Рейтинг: 1965

Мнениеот bikerider » Вто Май 10, 2005 5:50 pm

[quote="AgentOrange"]

[quote="bikerider"]

Ако плочата е олекотена според мен има риск да се изкриви, дори може и паяка на курбела да замине.
[/quote]

Напротив, леката плоча крие доста по-малко рискове за паяка - при удар тя просто ще се изкриви и ще поеме цялото усилие.
[/quote]

Не е напротив :D, тва е другата страна на монетата. Зависи Harka на кое държи повече - на спайдъра или на плочата.
Аватар
bikerider

Мнениеот Harka » Вто Май 10, 2005 6:14 pm

По принцип държа на теглото, но не с цената на всичко.
Вярно, че с друга плоча ще спестя почти 100 гр., но пък съществува и един друг фактор - окомплектовката. Т.е. ако искам бързо и лесно да имам курбел с една плоча, то тя трябва е Solid. В противен случай се получава доста по - голяма играчка.
Аватар
Harka

Мнениеот bikerider » Сря Май 11, 2005 11:56 am

[quote="Harka"]

По принцип държа на теглото, но не с цената на всичко.
Вярно, че с друга плоча ще спестя почти 100 гр., но пък съществува и един друг фактор - окомплектовката. Т.е. ако искам бързо и лесно да имам курбел с една плоча, то тя трябва е Solid. В противен случай се получава доста по - голяма играчка.
[/quote]

Их тва тегло бее. Мойто колело е живо доказателство, че теглото не е ужасен проблем ако байка е измислен хубаво.
Агента има право и като се замисля май спайдъра ще ти създаде повече ядове да го смениш отколкото плочата. Така че може би наистина олекотена плоча е добър вариант - хем леко, хем "пазиш" спайдъра.

А най-добре е ако питаш мен, да не ги удряш изобщо. Ако мислиш да ги удряш е друг въпрос ;):D
Аватар
bikerider

Мнениеот Windstream » Чет Май 12, 2005 2:36 am

[quote="bikerider"]

Ако мислиш да ги удряш е друг въпрос ;):D
[/quote]

Мда, тогава правиш като мен - 19мм CrMo ос, CrMo курбели на шлици и допълнителни стягащи болтове, плътна 10мм Al6061-T6 плоча и макролонов E13 - почти бомбоустойчива комбинация е, вече че теглото ти такова таковата си е съвсем друг въпрос :) А като спомена колелото си - някоя снимка да пуснеш няма ли?

@Harka
Защо не си вземеш 5х110мм паяк, все още се намират хубави леки плочи за този стандарт. Башгардове също има разни, пък ако масовките не ти харесват винаги можеш да си направиш специален.
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот Harka » Чет Май 12, 2005 8:48 am

[quote="Windstream"]
@Harka
Защо не си вземеш 5х110мм паяк, все още се намират хубави леки плочи за този стандарт.
[/quote]

Проблемът е, че тези курбели в chainreactioncycles се продават само в комплекти - за trial, за DH, за XC и т.н.
Т.е. съм малко ограничен откъм окомплектовката им.
[quote]Башгардове също има разни, пък ако масовките не ти харесват винаги можеш да си направиш специален.
[/quote]

Башгардът е Е.13... :^:
Аватар
Harka

Мнениеот bikerider » Чет Май 12, 2005 10:13 am

[quote="Windstream"]
А като спомена колелото си - някоя снимка да пуснеш няма ли?
[/quote]

знам ли... не ми е на дневен ред :D
Аватар
bikerider

Назад към Архив