handmade chainTENSIONER

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

handmade chainTENSIONER

Мнениеот Stafref » Пон Апр 12, 2010 1:17 pm

Интересува ме някой от вас правил ли си е сам chaintensioner за колелото и имало ли е смисъл от него. Става въпрос за една ролчица дето опъва веригата след курбелите. Преди ги бях виждал по разни online магазини обаче в момента не мога да ги намеря и смятам да си направя сам понеже не е голяма философия(май...) .
Това реших да го правя понеже преди 2 дни след скок се сбогувах със дерайлъор,ухо и верига(която беше паднала и беше завлекла дерайлъора в спиците). Дразни ме,че дори при скъсена верига все се случва веригата ми да пада...а от 3те плочи отпред нямам намерение да се лишавам. Някой има ли идея как да процедирам и дали въпросното нещо ще ми върши работа?

п.с: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=10137 Май това беше,но не съм сигурен,че това става при 3 плочи отпред.
Рамката е HT2 впрочем.
The man who walks with the crowd is likely to find himself no further than the crowd.
The man who walks alone will reach places that nobody had seen.
Аватар
Stafref

Рейтинг: 1370

Re: handmade chainTENSIONER

Мнениеот TeDo_BaPHa » Пон Апр 12, 2010 1:31 pm

ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Stafref » Пон Апр 12, 2010 2:16 pm

Аха,именно. :) Значи ги имало...То аз и тук го намерих: http://www.bikescenter-bg.com/index.php?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=625&product_cat=132&lang=2.Но нямаше цена. 25лв. значи. И има ли задоволяващ ефект? Работи ли нормално с 3 плочи отпред.Щото гледам,че ролката само по 1 ос се върти....пък разликата от 1x9 до 3x1 ми се струва голяма.
The man who walks with the crowd is likely to find himself no further than the crowd.
Аватар
Stafref

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Апр 12, 2010 2:29 pm

За такова ли самоделно питаш? Правих си 2-3 такива - за мен, за приятелката ми. В моя случай беше с фиксирано рамо, използвах го за една плоча. Като отзиви мога да кажа, че работи шумно, за ръчна изработка - задоволително. Обира доста люлеенето на веригата, преди да се сдобия с водач го използвах с декланшор. Нямах проблем с падането на веригата. Като друг недостатък отбелязвам намалената производителност от работата на дерайльора - трудно включваше, особено в крайни позиции.

ППП.Ако се примириш с факта, че ще използваш само ДВЕ плочи отпред, може да погледнеш как е устроен truvativ shiftguide.
SP_A2545.jpg
(85.64 KiB) 160 пъти
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот bikerider » Пон Апр 12, 2010 2:43 pm

Stafref написа:Някой има ли идея как да процедирам и дали въпросното нещо ще ми върши работа?

Не. Ролката трябва да е непосредствено зад плочите... за три плочи малко трудно. Щом ти пада веригата, значи не караш по предназначение.

Всичките тези чаркове не работят добре, защото отклоняват странично веригата. Все някоя предавка страда, това е нормално, просто мястото, за което са предназначени не позволява такъв просвет, какъвто страничен ход има веригата.

Как да процедираш - ами откажи се от стремежа да е хем така, хем иначе. Ако искаш универсално колело - откажи се от качествено успокоение на веригата. Ако искаш хубава и безпроблемна осигуровка на веригата - откажи се от трите плочи. Пълно щастие няма в този вариант.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Stafref » Пон Апр 12, 2010 2:58 pm

Еми да,аз и преди имах чуденки по въпроса с тия гайдове и точно това направих-отказах се от тях. Но след като онзи ден се лиших от части за 100-150лв заради падане на веригата почвам да се чудя пак.
За пръв път ми пада веригата с такива последствия. И сега се чудя какви решения да измисля завбъдеще...щото аз много катеря(нямам намерения да махам плочи),но като изкатеря си пускам без едно наум :)
В интерес на истината аз съм си виновен за станалото.Някак си подозирах,че ще се случи рано или късно...дерайлъора беше с лек луфт,веригата малко по-дълга от нужното...само един такъв скок на скорост ми липсваше... Бе само не искам да се повтаря със следващите компоненти и затова търся съвет.
Аватар
Stafref

Мнениеот bikerider » Пон Апр 12, 2010 4:20 pm

За начало си скъси веригата. След това вече зависи от теб. Аз пак ще кажа, че щом ти трябва успокоител, значи караш не по предназначение (с три венеца). Трети вариант е да модифицираш обикновен водач за две плочи с по-дълга ос за ролката, така че да поема три плочи, но според мен няма смисъл.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Stafref » Пон Апр 12, 2010 8:02 pm

Аз пак ще кажа, че щом ти трябва успокоител, значи караш не по предназначение

И кво,щом съм с 3 венеца значи не трябва да спускам :D Много се спореше има ли стил AM,еми аз определям карането си като такова.
Не знам какво правя грано...не за пръв път ми пада веригата,но за пръв път всичко е на парчета след това.Не искам да се случва пак,значи ще мислим тактики явно.
Мерси все пак...следващия път ще натягаме яко веригата и ше се молим :D
Аватар
Stafref

Назад към Веломеханик