Каква раница ?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Каква раница ?

Мнениеот Stuny » Съб Апр 03, 2010 6:31 am

Trans alpine(25л) не ми е много удобна при ходене пеш. Ползвам я само ако багажа е наистина малко , иначе предпочитам да съм със 70л Ташев , явно си има разлика м/у пешеходна и вело-раница и при каране и при ходене.
Stuny

Рейтинг: 2000

Мнениеот THEZOGGO » Съб Апр 03, 2010 7:39 am

hrissim написа:Има ли достойна и по-евтина алтернатива на Deuter - Trans alpine 30 ?
Че до 1 седмица трябва да се оборудвам с раница и за колелото? А и да не е по-малка от 25 литра? Ще я ползвам комбинирано - и за краткотрайни забежки горе без колело.

Какъв ти е бюджета за раница?
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот hrissim » Съб Апр 03, 2010 9:36 am

Stuny написа:Trans alpine(25л) не ми е много удобна при ходене пеш. Ползвам я само ако багажа е наистина малко , иначе предпочитам да съм със 70л Ташев , явно си има разлика м/у пешеходна и вело-раница и при каране и при ходене.

Е аз досега на дълги карания с туристическа раница карах колелото с 65+10 - ми не е оферта. На DH бута каската на моменти, която ми пречи да гледам. :bigeyes:
Карах и с другата ми раница REGATTA Advance 35л. Като я свалих след 3 часово въртене на Обиколката на Витоша беше подгизнала на частта, която се опира до гърба от пот.
Велораниците са по-късички май?

THEZOGGO написа:......
Какъв ти е бюджета за раница?

Мога да си я позволя Deuter - Trans alpine 30. До 200лв.? Или да си взема още една туристическа до към 45л.? :banghead:
Просто се чудя дали има същата алтернатива на по-добра цена. Щото този модел все пак е старичък.
Що не и по-добра? :)
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот sailman » Съб Апр 03, 2010 10:19 am

Ми, Ристо, аз лично съм твърде доволен от Транс Алпина. Поне за мен, това е оптималният вариант, ако да е "старичка", както казваш ;)
Факта, че 80-90% от правещите сериозни преходи мои познати и приятели карат с този модел, сигурно значи нещо :idea: Не смятам, че е въпрос на мода, просто, трудно е да се намери алтернатива на нещо тъй добре измислено и изработено...
Едва ли е единствената подобна раница, ама аз поне на нещо що-годе подобно не съм попадал.
Използвал съм я и зимата за ски - говоря за ски преходи (когато са кратки, за дълги си имам Мамут :D ), не пистово, където се налага да си слагаш ските на раницата и нямам забележки откъм функционалност.
При разумно подбиране на екипировката без проблем побира необходимото за 10-12 дневен летен преход с велосипед в Родопите без съпорт. Само храна се пазарува тук-там, примерно през 2 дена.
Толкоз мога да кажа по въпроса, без да изпадам в логорея, щото повечето неща, за които да се оглеждаш сигурно ги знаеш - не си оскоро по баирите ;)
Та, ако нямаш против да си "като всички" :D ти препоръчвам Транс Алпина. Ако, обаче намериш някаква интересна алтернатива ще е твърде радващо да споделиш за туй събитие. :agree:
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот hrissim » Съб Апр 03, 2010 1:15 pm

Благодаря sailman за споделеното мнение базирано на опита ти и на тези около теб :agree:
Модата е на заден план при мене - цвета само подбирам, че синьо не харесвам за спорт.
Като пообърнах нет-а за качествени производители на байк-раници/Deuter, Dakine, Vaude, Ortlieb, Ergon, Husky/ си харесах 3 раници отговарящи на критериите ми, като ги степенувам така:
1. DeuterTrans Alpine 30
2. Vaude Bike Alpin Vent 30 + 5
3. Dakine Apex
За съжаление втората няма къде да я пробвам /а много ми се иска/ - на сайта на вносителя не я виждам.
А знам, че раница трябва да се понапълни и да се пробва на гръб в магазина.
:beer:
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот did » Съб Апр 03, 2010 1:27 pm

И трите са чудесни колоездачни раници. Между първата и третата разликата е, кое ще ти допадне повече като гръб и конструкция (джобове, наличие на хидратираща система, секции в раницата...). Ако отнякъде се докопаш до Vaude-то, ще ми е драго да чуя отзиви, понеже от тая марка досега нещо по-ниско от топ-качество не съм намирал. :beer:

Аз не мога да кажа мнение за никоя, освен за Дойтера. На мен тя си ми харесва, но това не я прави "съвършена".
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот THEZOGGO » Съб Апр 03, 2010 3:28 pm

1. Deuter Trans Alpine 30

Обем:30 л.
Размери:53 / 34 / 24 (H/B/T) cm
Тегло:1230 грама

2. Vaude Bike Alpin Vent 30 + 5 Backpack

Обем 30+5 л.
Размери: 50,0 x 26,0 x 20,0 cm
Тегло: 1370 грама

3. Dakine Apex

Обем: 26 л.
Размери: 48 x 27 x 20 cm
Според официалния сайт на Dakine - Цък, Тегло: 950 грama.

Според мен Deuter Trans Alpine 30 е най-добрия избор, откъм тегло и обем, между изброените 3 модела раници.

@hrissim
Отзиви за Dakine Apex можеш да получиш от codename47, младежа кара с такава раница.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот hrissim » Съб Апр 03, 2010 6:53 pm

Благодаря ви - и аз клоня към Дойтера. :agree:
Намерих му и евтина реплика :D
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот DenisMutlu » Съб Апр 03, 2010 9:51 pm

Можете ли да ми препоръчате раница с следните изисквания:
1. Да може да побере camel back 3L
2. Да е "от оня тип, които имат мрежа на гърба и рамка държаща самата раница леко извита, така че да не опира на гърба".
3. Да е 25-30L капацитет.
4. Да има цветови избор който да включва червено.
5. Да има опция за закачване на каска от външната страна.
6. По възможност да се поръча или купи някъде из България и да не чакам 15-20 дена доставка ;)

За цена съм съгласен да платя до 200лв. Не мога да си позволя повече.
Аватар
DenisMutlu

Рейтинг: 1327

Мнениеот hrissim » Съб Апр 03, 2010 10:43 pm

Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот THEZOGGO » Нед Апр 04, 2010 12:09 am

hrissim написа:
DenisMutlu написа:...

http://www.stenata.com/ranitsi/20-40-li ... futura-28-

:agree:
Ето едно полезно видео. в което се показва колко неща и по какъв начин може да събере Deuter Futura 28 http://www.youtube.com/watch?v=YEygcTUX4sQ
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот DenisMutlu » Нед Апр 04, 2010 1:41 am

Коледа ще дойде по-рано за мен тази година хахаха :)
@hrissim златен си :bowdown:
П.С.
Само не видях camel back къде мога да напъхам?
Може би там където пише H2O? -> http://www.draussen.de/img_pro/422_img4_598x1196.jpg
Аватар
DenisMutlu

Мнениеот Sartor » Нед Апр 04, 2010 11:31 am

DenisMutlu написа:Само не видях camel back къде мога да напъхам?
Може би там където пише H2O? -> http://www.draussen.de/img_pro/422_img4_598x1196.jpg

Да, това е обозначение за ОТВОРА на камелбека, от където да излиза маркуча.

Ето как изглежда на моята: http://www.facebook.com/photo.php?pid=3 ... 1158377361
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот Чоко и Боко » Нед Апр 04, 2010 7:59 pm

Може ли модела Deuter Trans Alpine 30 да се използва като туристическа раница или му липсва нещо като функционалност?
Аватар
Чоко и Боко

Рейтинг: 1405

Мнениеот joropc » Пон Апр 05, 2010 8:38 pm

Чоко и Боко написа:Може ли модела Deuter Trans Alpine 30 да се използва като туристическа раница или му липсва нещо като функционалност?

Може..
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот pe60t0 » Вто Апр 06, 2010 8:33 pm

Зависи какво разбираш под туристическа раница. За малки преходи е перфектна, но ако трябва да се използват палатки, чували и тн става малко трудно. Но дори и с 25 литровата съм правил солидни преходи. В крайна сметка всичко е до изобретателност. Определено може да се използва за туризъм. :agree:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот hrissim » Сря Апр 07, 2010 5:03 pm

"Появила" се е нова раница на Deuter - Trans Alpine 32 EL, в отдела Dry Shield. :snorkel:
За по-високи байкъри.
Е взех си нея, защото исках най-голямата bike раница, която да става и за краткотраен /уикендски/ пешеходен туризъм.
Според мен разликата в носенето идва от кръстния колан.
Всички туристи знаят, че средата на уширението /при тази раница е мрежесто/ се слага да е точно на тазовите кости, така че тежестта на раницата да отива директно в тазобедрената става и надолу. Т.е. да се освободят раменете, гръбнака, кръста от тежестта.
Та при нея като отпуснах раменните презрамки ми пасна на таза идеално.
При байк раниците това не е от значение? Поне не видях никой байкър да носи неговата така. :dontknow: Даже повечето байк-раници, които разглеждах, са без уширение за таза.
Deuter Trans Alpine 32 EL е същата като 30 литровата, с малко разлики:
- 2 литра повече обем,
- 30 гр. по-тежка,
- 18 лв. по-скъпа,
- 2 см. по-висока,
- по-"косо" е разположен основния цип на раницата /по-близо до гърба му е горния край/ за по-добър и безпроблемен достъп до багажа в основния обем.
Ето я:
Изображение
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот hakama » Чет Апр 08, 2010 11:36 am

Привет, малко измествам темата но ще си позволя да пусна моя пост:

Търся раница подобна на Ташев рок ъгъл 35.
Около 30л, само че с две големи прегради (или голяма + малка), удобен гръб и презрамки, и да е лека (под 800г) .
Бюджет 60-80лв

Ще се позлва за ежедневни нужди в града , за еднодвевни преходи в планината с и без колело и за кратки трипове из родината...
Deuter ми се виждат тежки и скъпи въпреки че са много удобни.

Засега се двоумя се дали да не си взема Ташев Рок Игъл 35 Ps или Crd , някой има ли впечатление от раницата в употреба как се държи?
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Мнениеот DenisMutlu » Чет Апр 08, 2010 5:32 pm

Trans Alpine 32 EL има ли като Фурура 28 извит гръб с мрежичка?
Аватар
DenisMutlu

Мнениеот joropc » Чет Апр 08, 2010 6:36 pm

Интересното е ,че цените на раниците Deuter в Германия са почти същите като в България.....даже някои модели са по-евтини.
Тия от "Стената" нямат милост...
http://www.sport-conrad.com/index.asp?d ... &kat_id=97
Ама ние в България сме си баровци,по-големи от немците. :crazy:
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот hrissim » Чет Апр 08, 2010 7:06 pm

DenisMutlu написа:Trans Alpine 32 EL има ли като Фурура 28 извит гръб с мрежичка?
.
Не.

@joropc, те си имат намаления - планинарски форум примерно 8%, попълваш клубна карта в магазина след 2-3 покупки стават 10% ;)
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот joropc » Чет Апр 08, 2010 7:20 pm

hrissim написа:
DenisMutlu написа:Trans Alpine 32 EL има ли като Фурура 28 извит гръб с мрежичка?
.
Не.

@joropc, те си имат намаления - планинарски форум примерно 8%, попълваш клубна карта в магазина след 2-3 покупки стават 10% ;)

:offtopic: Ицо,аз също имам карта за 10% намаление в "Стената",.......но имам същата отстъпка и в Conrad-Sport и то при покупката само на ски с панти т.е. явно и немците си имат такива карти...Друг е въпросът с доставките(транспорта),но и той си има евтини решения.На всички ни е ясно,че вносителите на туристическа и спортна екипировка у нас се уливат.Факт!Да не говорим,че "злите" езици говорят ,че у нас се вкарва второто качество на на продуктите от даден производител(не става въпрос за раниците).Всъщност това сме го обсъждали в друг форум. :peace:
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот trix » Пет Апр 09, 2010 10:53 pm

http://www.dimibike.com/product_info.ph ... c05668afe8 аз сам с такава и единствената ми забележка е че не може да се натъпче много и да се използва проветрението на мрежичката защото като се издуе и разбираш че дъгата е наобратно,ама то и за какво ти е да я тъпчеш като прасе за коледа
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот hakama » Съб Апр 10, 2010 8:05 am

Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Мнениеот codename47 » Съб Апр 10, 2010 7:11 pm

може ли един въпрос - на кое място би трябвало да е положението на колана про раниците за колело - на кръста над "тазовата кост" или по-нагоре, т.к. при пристягане на ремъците за да не се клати раницата при мен това положение идва доста нагоре?
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот veno » Съб Апр 10, 2010 10:39 pm

на кръста, ако ти идва нагоре раницата ти е малка...
Аз си поддържам колелото във www.velo09.com

Изображение
Аватар
veno

Рейтинг: 1692

Мнениеот coby » Пон Апр 12, 2010 9:21 am

Здр. Гледам че в саита на Ташев. се предлагат раници VANGO.http://www.tashev.bg/bul/backpacks_vango.htm Някои ползвал ли е такава, да каже някакво мнение. И по точно дали ще стават за по високи хора. Че малко сме пораснали повечко :D
coby

Рейтинг: 1200

Мнениеот pe60t0 » Чет Апр 15, 2010 2:57 am

Не съм ги ползвал тия раници, обаче различни продукти на VANGO са ми правили доста добро впечатление. Гледам има модели с цена горе долу в едни граници с Ташев и аз бих избрал Ванго-то. Вече дали става за големи хора трябва да провериш конкретния модел/размер.

Ако решиш да си купуваш такава дори може да намериш някой от хилядите магазини на Острова за туристическа екипировка(вкл. ebay, amazon) където можеш да я намериш за по-прилични пари.

Успех :popcorn:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот blizzard » Чет Апр 15, 2010 10:00 am

Раничките на Vango определено изглеждат по-добър вариант от Ташев. Лично на мен ми хвана окото http://www.tashev.bg/bul/rapide_20.htm. Тясна е, което е доста ключово при удобството на колело, кръстният колан не е много широк, има бая отделения и поне според описанието е пригодена за носене на велоекипировка. Пише, че е включена хидратираща система, но за тези пари имай едно наум, че може да се окаже, че не е много качествена и да трябва да я смениш. Лично аз на твое място направо бих поръчвал. И моите впечатления са, че Vango правят качествена екипировка, въпреки че точно раница тяхана не съм ползвал.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот veskoz » Чет Апр 15, 2010 1:59 pm

veno написа:на кръста, ако ти идва нагоре раницата ти е малка...

...а не може ли да ти е голЕм гъза, пък раницата да си е точна ? :dontknow:
Аватар
veskoz

ПредишнаСледваща

Назад към Продукти за крос-кънтри