Скърцане

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Скърцане

Мнениеот rusito95 » Нед Апр 18, 2010 8:13 pm

Добър вечер :D Имам един проблем свързан с новите ми курбели Shimano Altus . Купени са преди около 3 месеца и в началото нямаше проблем . Но ! От скоро се чува някакъв гаден звук излизащ от курбелите ми или от педалите или от средното движение . Звукът се издава само когато се изправя или когато карам седнал но с усилие върху педалирането . Звукът е силен и може да се опише като силно скърцане . Моля обяснете това от какво може да е :deal: Благодаря предварително . :beer: :beer: :beer: Лека вечер :agree:
rusito95

Рейтинг: 1160

Re: Скърцане

Мнениеот zafirovp » Нед Апр 18, 2010 8:19 pm

Здрасти. Знаеш ли каква марка ти е средното движение? Също така има значение на колко километра са.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот rusito95 » Нед Апр 18, 2010 8:30 pm

Ами средното движение незнам каква марка е :nono: Иначе то е на около 3 години вече :agree:
rusito95

Рейтинг: 1160

Мнениеот kapitanblood » Пон Апр 19, 2010 12:28 pm

Здравей,според мен средното ти е заминало вече,най-добре да отидеш в някой село-сервиз и да ти го сменят не е скъпо около 15 лева е за ALTUS(и ако нямаш необходимия ти инструмент за смяна ще го направят на място още 5 лева максимум)Това е за теб средно:
http://screambikes.eu/kurbeli-os-kaseti/os-kaseta-shimano-alivio-bb-un26-1.html
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот МИКИ МАУС » Пон Апр 19, 2010 12:52 pm

Преди да си купуваш нова касета затегни здраво курбелите, те трябва периодично да се претягат - има специален ключ за това , но става и с Гедоре. :smash:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Рейтинг: 1068

Мнениеот kapitanblood » Пон Апр 19, 2010 1:16 pm

МИКИ МАУС написа:Преди да си купуваш нова касета затегни здраво курбелите, те трябва периодично да се претягат - има специален ключ за това , но става и с Гедоре. :smash:

Специялния ключ се казва ШЕСТОГРАМ 8 мм.Ако бяха хлабави щяха да имат луфт!!!
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот veskoz » Пон Апр 19, 2010 1:40 pm

Преди да изхвърлиш средното. Отиди да ти го свалят, да намажат резбите (грес) и да го монтират пак. Просто водата в рамката го ебава. :agree:
Ако си на квадрат може и да има износен квадрат на курбела. Отиди все пак до сервиза, за да не мятаме боб. ;)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот Fanatico » Пон Апр 19, 2010 2:32 pm

kapitanblood написа:
МИКИ МАУС написа:...

Нарочно ще се заяда сега, заради трите ти удивителни. Искаш ли да ти кажа, че моите например не са с шестогран 8мм. По едно време бяха хлабави и нямаше луфт, просто взеха да пукат. Повтарям - нямаше никакви признаци на луфт !
И наистина си има специален камък, не знам колко мм е, но имам такъв инструмент (не гедоре), но предполагам, че ако се изясни размера - би могло да стане и с обикновен камък.
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот subritual » Пон Апр 19, 2010 3:24 pm

Абе от от всяка подвижна част може да е.
При мен например,педалите са проблема.От тези металните, евтините.Като заскърцат-разглобявам,чистя, смазвам, затягам и готово. И го открих,чак когато смених с други педали за проба.
Тъй че да се дават така решения ми се струва несериозно.
Тук да вмъкна един въпрос към майсторите:
Замисляйки се върху темата-дали е удачно ако примерно скърцат курбелите и са на шлици да кажем, да се сложи тънък слой грес?
Почти съм убеден,че ще обере скърцанията,ама дали няма да се развие луфт? :dontknow:
Аватар
subritual

Мнениеот Admin » Пон Апр 19, 2010 7:03 pm

subritual написа:дали е удачно ако примерно скърцат курбелите и са на шлици да кажем, да се сложи тънък слой грес?

Сервизните ръководства обикновено го изискват.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот kapitanblood » Пон Апр 19, 2010 7:07 pm

Fanatico написа:
kapitanblood написа:
МИКИ МАУС написа:...

Нарочно ще се заяда сега, заради трите ти удивителни. Искаш ли да ти кажа, че моите например не са с шестогран 8мм. По едно време бяха хлабави и нямаше луфт, просто взеха да пукат. Повтарям - нямаше никакви признаци на луфт !
И наистина си има специален камък, не знам колко мм е, но имам такъв инструмент (не гедоре), но предполагам, че ако се изясни размера - би могло да стане и с обикновен камък.

Добре ще се съглася с теб за специялния КЛЮЧ....само ми обясни какъв е да си го купя.Обикновенните касети са с нормален болт 8мм в смисъл главата му е за ключ 10-ка, а допълнително се продават шестограмни такива. ;).Ключът за този болт може да бъде гедоре,лула и обикновен ключ,ако е някъкъв друг болт бих се радвал да го видя. :popcorn:
П.П. Няма смисъл от заяждания,коментираме само,не е целта това да се заяждаме а да се учим взаимно. :magnify: :idea:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот Fanatico » Пон Апр 19, 2010 7:22 pm

:offtopic: Специално моя екстрактор е нещо такова (по-нисък клас). Болта ми на курбелите се развива с лъскавия камък (предполагам 8 или 10 мм). Имам предвид, че не е имбус, ами машинен (поне така пише).
Знам, че е може би е по-добре с шестогран да са, знам и че е за 15 минути работа да ги сменя, но не ми се занимава и не виждам проблем да си карам така.
:)

П.П. Ако не знаеш как се борави с екстрактор, трябва някой да ти покаже евентуално, понеже не е много забавно от форум. :D
Последна промяна Fanatico на Пон Апр 19, 2010 7:25 pm, променена общо 1 път
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот Gasolin » Пон Апр 19, 2010 7:25 pm

http://www.kolko.bg/bg/icetoolz-skoba-k ... /p/1207798 Първото в гууглето. Пристяга се на външната резба на курбела, завива се другата част и тя "избутва" курбела от средното. Всички курбели на квадрат падат така! Даже и да развиете "шестограна осмица" или "болта" или "гайката" курбел не се сваля с чук. >.> По темата: Свали си курбелите СЪС ключа от линка или подобен и погледни дали "дупката" има правилна квадратна форма. Ако не, сложи тънко парче ламарина между оста на средното и самата "дупка" на курбела. След това стегни добре (но не пренатягай) и събирай пари за нови курбели.
едит: като се заформи спор и всички стават мн бързи :D Съвета към автора си остава същия...
Аватар
Gasolin

Рейтинг: 1271

Мнениеот kapitanblood » Пон Апр 19, 2010 7:36 pm

МИКИ МАУС написа:Преди да си купуваш нова касета затегни здраво курбелите, те трябва периодично да се претягат - има специален ключ за това , но става и с Гедоре. :smash:

За махане на курбелите съм съгласен ама той говори за стягане а не за махане това са 2 различни работи;)
Незнам на колко си години ама съм виждал гедоре преди теб .И правя разлика между притягане и махане на курбелите ;).
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот kapitanblood » Пон Апр 19, 2010 7:51 pm

Gasolin написа:http://www.kolko.bg/bg/icetoolz-skoba-klyuch-za-kurbel-04a5-bg/p/1207798 Първото в гууглето. Пристяга се на външната резба на курбела, завива се другата част и тя "избутва" курбела от средното. Всички курбели на квадрат падат така! Даже и да развиете "шестограна осмица" или "болта" или "гайката" курбел не се сваля с чук. >.> По темата: Свали си курбелите СЪС ключа от линка или подобен и погледни дали "дупката" има правилна квадратна форма. Ако не, сложи тънко парче ламарина между оста на средното и самата "дупка" на курбела. След това стегни добре (но не пренатягай) и събирай пари за нови курбели.
едит: като се заформи спор и всички стават мн бързи :D Съвета към автора си остава същия...

Човека си е събрал пари за курбели.Проблема му е средното движение,сам казва че е на 3 години,не е висок клас и според мен,лагерите скърцат защото не са поддържани (смазвани) редовно,и квадрата се е заоблил.Иначе Gasolin добре те е насочил за клчючът за махане не курбели,само че ти трябва още една вложка за махане на средното;).Затова написах на човека да отиде в някой вело сервиз и да му рещът проблема за максимум 20-25 лева(толкова струва само екстрактора за махането на курбелите) ;).
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Назад към Веломеханик