Какъв размер резба?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Какъв размер резба?

Мнениеот olav » Съб Май 01, 2010 6:46 am

Здравейте
налага ми се да скъся една хубава вилка, но после трябва отново да се направи резбата, за да се монтира към рамката.
Какъв размер се води тази резба.
В един магазин за инструменти установих, че плашката трябва да е 26 мм, но се завиваше само 2-3 обората, което означава, че съпката на резбата не отговаря.

Това е резбата на най-често срещаните вилки.

Изображение
olav

Рейтинг: 1180

Re: Какъв размер резба?

Мнениеот МИКИ МАУС » Съб Май 01, 2010 7:19 am

Прощавай, но като увод - не се прави на Отворко. Иди при стругар - с резбомер ще ти каже - колко витки са в цол- общо взето резбите на вилките са стандартни- сега цолова резба, преди на българските и съветските - милиметрова.
Има една стара поговорка: Колкото и да си гладен, колкото и малко брашно да имаш - иди при майстор да ти направи хляб. Надявам се да съм ясен,рано сутринта в Деня на труда - не си хвърляй труда за не съвсем ясни за теб неща! Бъди щастлив ! :nono: :wavey:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Рейтинг: 1068

Мнениеот Fanatico » Нед Май 02, 2010 7:15 pm

От форума няма начин да получиш отговор специално по този въпрос. ;)
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот did » Нед Май 02, 2010 7:55 pm

Fanatico написа:От форума няма начин да получиш отговор специално по този въпрос. ;)

Що да няма начин?

Имам резбомер, ама нямам 1" вилка под ръка. Всеки, който има вилка 1" и резбомер може да провери и отговори за минута. Всеки работник в магазин - също. Всеки работещ в сервиз - със сигурност.

Обаче въпросът е толкова ЕЛЕМЕНТАРЕН, че никой не иска ЛИЧНО да иде и да провери, пък и да знае - не иска да отговори. Що пък и трябва да го прави, след като авторът на темата го мързи :dontknow:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Fanatico » Нед Май 02, 2010 8:35 pm

Ами преди около 3-4 дена се наложи да търся вилка 1' за колело на приятел. Ходихме по магазините, като бяхме измерили дължината на стержена, дебелината точно и отделно носих долния лагер от чашките и горната притягаща конусна гайка. Пробвахме на няколко вилки, като на всяка вървеше по различен начин, ту хлабаво, ту стегнато, ту почти не вървеше.
Имам предвид, че е по-добре ако има начин, да се види резбата на самата гайка, за да се направи такава, подходяща на стержена на вилката, защото като гледам какви стандарти имат някои производители и магазини - направо ми се плаче.
:)
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот did » Нед Май 02, 2010 8:49 pm

Има само един СТАНДАРТЕН вид резба на 1" стержени.

Китайските идиотии, правени в час по трудово обучение в училище за слепи инвалиди, не се коментират.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот olav » Нед Май 02, 2010 11:41 pm

Както сте прочели в първия пост, преди да попитам тук, отидох с вилката в един магазин за инструменти, където смятах, че имат всичко.
Служителката мери резбата няколко минути с различни шаблони от два стандарта, но накрая каза, че нямат плашка за резба като моята.
Спомням си, че казваше, че не е нито 26х1 мм, нито 26х1.25 мм, или пък каквито и да е близки размери, с които разполагаха.
След като и тук не получих отговор, направих следното:

Поставих непосредствено до участъка с резбата лист милиметрова хартия и направих снимка. Установих, че приблизително на 20 стъпки от резбата отговарят 21 мм.
Преизчислено това отговаря на резба 26х 1.05 мм.
След няколко дена пак ще отида да попитам конкретно за такава плашка.

Изображение
olav

Мнениеот МИКИ МАУС » Пон Май 03, 2010 7:13 am

Нямам възможностите на лидерите във Форума да давам уроци по машиностроение, но...
1. Резбата е цолова :bawling: 24 витки в цол /разликата между милиметрова и цолова резба е голяма ,но за професионалисти
2. разказвам ти практичен опит, а не теории на вероятностите
3. Резбата се прави на струг , а се калиброва с пфлашка.
4.
Във всеки град има стругар, който знае какво прави, без да го вълнуват писаните по Форумите ала-бализми.
5. Класика при рязанета на вилка с резба е- 95% първоначално се отрязва по -дълга, след това се реже повторно и се хвърля. /споделен опит, не само мой/.
6. Трябва да се реже точно ,защото контрагайката е със засечка и трябва да опре плътно в горния край на вилката.
7. Трябва да удължиш и канала за шайбата със зъбче.... и тн, и тн...
... и на края , за да почнат да подскачат и тряскат минуси, всички велики и великолепни ,обичани от мен съфорумници - съвет, не само към теб-НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ОТВОРКОВЦИ ПО ВСИЧКИ ВЪПРОСИ, или поне първия опит го направи с вилката на някой ,който мразиш. Хайде чао и ни разкажи накрая историята на твоята вилка. :wavey:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Мнениеот olav » Пон Май 03, 2010 9:09 am

Благодаря за съветите, варианта със стругаря ще бъде резервен.
Да се върнем на моя въпрос, заради който отворих тази тема.
Като отида в магазина, за какъв размер плашка да попитам.
Продавачката ми каза, че дори да я нямат в момента, могат да я доставят, ако съществува такава.
olav

Мнениеот Ozzie » Пон Май 03, 2010 5:35 pm

Мики ще ни обясниш ли каква е разликата между "инч" и "цол"?
:popcorn:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот МИКИ МАУС » Пон Май 03, 2010 6:11 pm

Ozzie написа:Мики ще ни обясниш ли каква е разликата между "инч" и "цол"?
:popcorn:

За съжаление открих само стария справочник " Пресмятане и конструиране на машинни елементи " - стр.254 - Резба цолова с ъгъл на профила 55 / градус нямам на клавиатурата / /БДС 1587-73 / - за въпросната резба - 3/16, 24 навивки в цол, стъпка в мм -1,058. Радвам се , ако съм помогнал на машиностроенето във Варна и тук се моля още един път да ми съдействуваш като МОДЕРАТОР - за повече информация относно сингулатора. Чао и бъди щастлив. :wavey: :evil:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Мнениеот veskoz » Пон Май 03, 2010 11:07 pm

Мишка, инч=цол=2,54mm... БДС не го гледай. оти 5% (допустимия брак) би требвАло да те откажат от колоезденйето бре.. :agree:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Вто Май 04, 2010 6:01 am

25.4. А Мики знае това отлично :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Ozzie » Вто Май 04, 2010 5:31 pm

туй ми беше въпроса де, защо на 25,4 мм веднъж трябва да им викаме "цол", веднъж "инч"?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот МИКИ МАУС » Чет Май 06, 2010 7:52 am

Ozzie написа:туй ми беше въпроса де, защо на 25,4 мм веднъж трябва да им викаме "цол", веднъж "инч"?

1 инч = 1 цол = дюйм = 0,254 см / В Русия е поразпространено дюйм, В България цол / - става въпрос за резби

пп Отговора давам единствено и само за да разбера ,как най -ярките звезди ще започнат да ръфат от тялото ми -1156 -20 =1136. / .. и аз да се приобщя към вайкащите се онеправдани съфорумници / ...а за ярките звезди - те си знаят- БОГ И АЗ ГИ ОБИЧАМЕ! :clap: :clap: :clap:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Мнениеот bikerider » Чет Май 06, 2010 9:27 am

Ozzie написа:туй ми беше въпроса де, защо на 25,4 мм веднъж трябва да им викаме "цол", веднъж "инч"?

А защо не?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот МИКИ МАУС » Нед Май 09, 2010 8:13 am

1 инч = 1 цол = дюйм = 0,254 см / В Русия е поразпространено дюйм, В България цол / - става въпрос за резби

Естествено - 2,54 см ПРОЩАВАЙТЕ!
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Мнениеот hitar_potter » Нед Май 09, 2010 1:27 pm

Ако се не лъжа, did беше обяснил в една тема наскоро.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот olav » Пон Май 17, 2010 12:15 am

още не съм намерил Изображение
olav

Мнениеот Jovany » Пон Май 17, 2010 2:41 pm

ето това ти трябва, както са ти казали по-горе

http://www.cheapbikeparts360.com/products/park-tool-fork-threadingchasing-tool-set/

питай тук :http://www.bgcert.com/bg/organization.php?id=3747&g_id=1, ама за едно изделие :dontknow:
Jovany

Рейтинг: 1290

Мнениеот ico 1 » Пон Май 17, 2010 4:51 pm

olav написа:още не съм намерил Изображение
Просто режеш стержена с ножовка (гледай ножовката да върви право), но преди това навиваш онази конусна гайка за горния лагер, която си показал на снимката. Рязането трябва да започне от към шлица за шайбата на чашките. След като отрежеш стержена развиваш гайката. Ако върви трудно накрая започни да я завиваваш и отвиваш. Тя ще оправи резбата на стержена.

П.П. Правил съм го това много пъти и досега не съм имал проблем.
П.П.2 Горе описаната операция важи за вилки, на които резбата на стержена им е била здрава преди това. Няма как да нарежеш нова резба с гайка.
Аватар
ico 1

Назад към Веломеханик