Преправяне на рамка... ДА / НЕ ?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Преправяне на рамка... ДА / НЕ ?

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Май 05, 2010 10:52 am

Въпроси:
Защо главините клас Saint са с плътна ос? За какво е предназначен този клас компоненти? Защо предните 20мм осите са плътни в повечето случай /изключвам преходните оси и QR/. За какво се използват вилки с 20мм ос? В ТУ на какво ни учат - ела и провери...
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот bikerider » Сря Май 05, 2010 11:00 am

EccentricMOTION написа:Защо главините клас Saint са с плътна ос? За какво е предназначен този клас компоненти?

Защото драги ми техничарю, на тоя свят има и едно нещо, което се казва пари. Ако трябваше да се направят пак толкова здрави, прави и корави, но кухи, щяха да струва доста повече на производителя, ерго да му намалят маржа. Контра въпрос - защо главините на Крис Кинг са с куха ос? Нe всичко е R&D, но ти е малко рано да го проумееш.

EccentricMOTION написа:Защо предните 20мм осите са плътни в повечето случай

Би ли показал такава ос? Благодаря предварително.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Сря Май 05, 2010 1:34 pm

bikerider написа:
EccentricMOTION написа:Защо предните 20мм осите са плътни в повечето случай

Би ли показал такава ос? Благодаря предварително.

Земи си повече пуканки, че ще има да чакаш.... :popcorn: :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Сря Май 05, 2010 4:13 pm

:D
Аватар
bikerider

Мнениеот Capoeira » Сря Май 05, 2010 5:21 pm

Maxle-a ми е кух на рамката, доколкото помня във всички си разновидности е кух, даже на марзочи QR-20mm оста пак е куха сега на 888-ците ме мързи да я отвия, но почти съм сигурен че е куха.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот DTD » Сря Май 05, 2010 9:39 pm

ЕМ,

Ти плътна ос 20мм виждал ли си? Ако да сигурен ли си, че е било ос, че е било 20мм и, че е било от велосипед?
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Май 05, 2010 9:50 pm

Пу-пу. За предните обърках :D Но не отричайте, че задните са така ;)

Знаете, че при леенето детайлите при наличие дори само на една шупла се бракуват, понеже се отслабва конструкцията. Тук говорим за цяла кухина в оста. Не може да ме убедите, че куха ос от даден метал е по-здрава от плътна такава.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот рс » Чет Май 06, 2010 9:08 am

EccentricMOTION написа:Пу-пу. За предните обърках :D Но не отричайте, че задните са така ;)
Знаете, че при леенето детайлите при наличие дори само на една шупла се бракуват, понеже се отслабва конструкцията. Тук говорим за цяла кухина в оста. Не може да ме убедите, че куха ос от даден метал е по-здрава от плътна такава.

Я, тука вече се издаде, че не знаеш :)
Е по-здрава и лека е кухата. Естествено, си има изисквания за съотношението на отвора и дебелината на стената.
А плътна ос 20 мм е разхищение на материал и тегло. Пробутват реклама на балъци. Спокойно може да се направи нестрошаема 10 мм ос за колело. 20 мм - това трябва да издържи над тон статично, ако не два.
за стомана говоря
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот bikerider » Чет Май 06, 2010 9:23 am

EccentricMOTION написа:Не може да ме убедите, че куха ос от даден метал е по-здрава от плътна такава.

:rofl:

За задните оси - хайде първо наистина си научи уроците и тогава коментирай. Само от поста на pc би трябвало да разбереш защо повечето задни оси са плътни. Не храня особени надежди де, ти си като радио.
Аватар
bikerider

Мнениеот trix » Чет Май 06, 2010 7:56 pm

слабото място на оста от картинката е точно връзката между болтовете и средната част,ако са монолитно парче с размери от ухо до ухо(външни),ще е здраво.Нз що си мислиш че като си 105 кила,ти трябва няква суперОС :dontknow:
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот grebo » Чет Май 06, 2010 9:52 pm

EccentricMOTION написа:Пу-пу. За предните обърках :D Но не отричайте, че задните са така ;)

Шуплата е едно, на нея се гледа като на пукнатина, а пукнатината се разпространява с времето (умора). Отвора не се "разпространява", защото не е концентратор на напрежение (а шуплата е) абе виж и диаграмата на напреженията - на опън, усукване. А дали точно Тия конкретни детайли са само ляти или са минали през платична деформация? :xx(:
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Предишна

Назад към Веломеханик