Нашата група :)

Форум за организирани или неорганизирани несъстезателни карания, срещи и дейности на клубове, неформални групи и др., както и общи теми за карания, обединени по даден признак (например регионални).

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 500 / 5
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Re: Нашата група :)

Мнениеот kvelikov » Нед Май 16, 2010 5:16 pm

За аптечката си много прав, но нали все гледаме да сме по-леки и с по-малко багаж... :crazy:
Иначе аз имам в раницата бинт и цитопласт, а ако се наложат по-брутални действия, мулти-инструментите също помагат... :eyebrow:
Примерно, с клещи (от малките) съм вадил кърлеж, със свински опашки можеш да направиш турникет (за кръвоспиране)...
В колата имам готов комплект с кортизон.
Между другото, препоръчвам всеки да си носи ампула метилпреднизолон (+ампула разтворител+спринцовка и игла). Заема малко място, но при алергичен шок (ухапване от пчела, оса, стършел, змия и прочее гадинка), мускулната или венозна апликация може да е животоспасяваща.
Я се сетете колко хора спускат или просто карат със отворена уста - там може да влезе доста материал... :D
Разбира се, най-добре е да не се налага!
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот Reactor » Нед Май 16, 2010 5:21 pm

kvelikov написа:Я се сетете колко хора спускат или просто карат със отворена уста - там може да влезе доста материал... :D
Разбира се, най-добре е да не се налага!

Ооо,колкото по висока става скороста,толкова по широко зейвам ... :rofl:
Така е,по време на спускане се хващам,че наистина съм си отворил устата.Случвало ми се е да изплювам в движение невероятни "неща",за щастие живи все още :D
Аватар
Reactor

Рейтинг: 2000

Мнениеот vpravov » Нед Май 16, 2010 5:38 pm

kvelikov написа:За аптечката си много прав, но нали все гледаме да сме по-леки и с по-малко багаж... :crazy:

Ако някой иска направо окомплектована:
http://www.stenata.com/aksesoari/aptech ... -za-kolelo

Нямам точен кантар, за да я премеря, а и не ми се рови в момента да търся теглото и. Доста е компактна, но въпреки това успях да натъпча и една опаковка кислородна вода. Ако намеря някаква по-компактна тубичка с jodasept (или еквивалент) и това ще добавя. А идеята да си я взема дойде, разбира се, по трудния начин! :agree:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот borislav » Нед Май 16, 2010 6:11 pm

Какво има в тази аптечка?
Изображение
Аватар
borislav

Мнениеот vpravov » Нед Май 16, 2010 6:33 pm

borislav написа:Какво има в тази аптечка?

Две рола бинт
триъгълна кърпа за превързване
медицински ръкавици - де не се пипа с мръсни ръце
стерилни марли 5х5см. 2 опаковки (не знам по колко бройки са вътре)
цитопласт - малка ролка
лейкопласт - 10х6см. 5бр.
ножичка

едит: @kvelikov - ако не се лъжа си с медицинско образование. Кажи според теб, кое е по-подходящо. Йодасепт или някоя от антибиотичните пудри? Много противоречиви мнения чух от лекари.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот borislav » Нед Май 16, 2010 7:07 pm

Че то няма нищо за дезимфекция и спиране на кръвотечението, обезболяващи също няма. Не разчитай много на тази аптечка.
Хубаво е да има йод или йодасепт, кислородна вода, аулин или някое друго обезболяващо. Топоцин също мисля че е сред задължителните медикаменти
Изображение
Аватар
borislav

Мнениеот Alpina » Нед Май 16, 2010 7:11 pm

borislav, тези неща се набавят допълнително след купуване, защото на магазините за такива екипировки им е забранено дори мултивитамини да продават... или хайде да не са такива, но дори Витамин C... :beer:
Също така, медикаментите имат срок на годност и трябва да се обновяват - т.е. магазините ще са доста затруднени да следят и това :)
Аз от около година съм се оборудвал с Deuter - First Aid Kit M и в него допълнително няколко медикамента от аптеката по половин блистер

Разполага с
един бинт/марля 80мм x 100мм
един бинт/марля 100мм х 120мм
един ластичен бинт
една "триъгълна кърпа" 136мм х 96мм х 96мм
две марли 5см х 5см
една ролка лейкопласт 1м х 2,5см
5 броя цитопласт 10см х 6 см
една ножичка (не е лоша, но препоръчвам да се смени със хубава сгъваема)
едно спасително фолио 160см х 210см
един комплект латексови ръкавици
една свирка

Има описание на сигналите, които трябва да се дават със свирката при нужда от помощ, както и с ръцете...
Както и достатъчно място в калъфа за дребни допълнителни медикаменти...
Прикачени файлове
IMG_7686.JPG
Захващане за колан и дръжка
IMG_7686.JPG (229.02 KiB) Прегледано 1137 пъти
IMG_7685.JPG
Съдържание
IMG_7685.JPG (251.32 KiB) Прегледано 1129 пъти
IMG_7683.JPG
Инструкции
IMG_7683.JPG (224.37 KiB) Прегледано 1123 пъти
Последна промяна Alpina на Нед Май 16, 2010 7:58 pm, променена общо 3 пъти
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот THEZOGGO » Нед Май 16, 2010 7:12 pm

borislav написа:Че то няма нищо за дезимфекция и спиране на кръвотечението, обезболяващи също няма. Не разчитай много на тази аптечка.
Хубаво е да има йод или йодасепт, кислородна вода, аулин или някое друго обезболяващо. Топоцин също мисля че е сред задължителните медикаменти

:agree:
Аз мисля да взема това - http://www.stenata.com/aksesoari/aptech ... chka-kid-s и в него да добавя някои неща.
@Alpina
:agree:
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот borislav » Нед Май 16, 2010 7:25 pm

@Alpina прав, нямат право да продават, но не мислиш ли, че е по добре да отидеш в аптеката и да си вземеш всички медикаменти пресни, отколкото да набиваш цифра пари за една чантичка на Дойтер
Изображение
Аватар
borislav

Мнениеот Alpina » Нед Май 16, 2010 7:45 pm

Това, което се продава в нея, няма срок на годност - по-горе съм описал съдържанието, а само спасителното фолио (което съдържа злато и сребро) е сигирно повече от половината от цената на комплекта (тези които не го съдържат да на половин цена) :beer:
Отделно всичко е подредено и става доста компактно....

vpravov, шини с подходящо "ножче" в планината се правят на място... трябва ти само бинт :beer:
Последна промяна Alpina на Нед Май 16, 2010 8:18 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот vpravov » Нед Май 16, 2010 8:09 pm

borislav написа:Че то няма нищо за дезимфекция и спиране на кръвотечението, обезболяващи също няма. Не разчитай много на тази аптечка.

Боби, не случайно по-горе съм написал, че съм добавил кослородна вода. Сложил съм и топоцин, но той не е толкова проблемен, защото габаритите на опаковката са малки. Проблемен е йодисепта, доколкото тубичките са сравнително обемни. Цената не е малка, но не мисия, че е проблем.
Иначе, както обикновено, всеки трябва да си реши сам, какъв да е компромиса - цена, обем, тегло, съдържание и тн. Ако трябва да се втелясваме, то и шини за обездвижване на счупено трябва да мъкнем.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот did » Нед Май 16, 2010 8:17 pm

:offtopic:
Абе тия проблеми само "нашата група" ли засягат, че ги водите тук?

vpravov написа:Ако трябва да се втелясваме, то и шини за обездвижване на счупено трябва да мъкнем.

Няма нужда. Подходящо парче дърво плюс бинт върши работа. Няма да тръгна да си нося дърва в гората я :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vpravov » Нед Май 16, 2010 8:25 pm

did написа:
vpravov написа:Ако трябва да се втелясваме, то и шини за обездвижване на счупено трябва да мъкнем.

Няма нужда. Подходящо парче дърво плюс бинт върши работа. Няма да тръгна да си нося дърва в гората я :D

Това имам предвид. Както и сумати неща да се ползват за турникет и тн.

Иначе, ако на някой от модераторите му се занимава, информацията е достатъчно полезна за да се изнесе в отделна тема.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот Reactor » Нед Май 16, 2010 8:39 pm

С малко повече въображение и практичност,може да се използват много неща,които съществуват в естествен вид в Природата.Винаги си нося изсушена и стрита на прах Пърхутка за кръвоспиране при не големи рани.
Наложи ми се веднъж да спасявам човек с открита фрактура на долен крайник и обилно кръвотечение.
Единственото с което разполагахме в момента,беше клони по земята и колана на дънките ми.
Клон с колан става пефектен турникет!
Давам го за пример само,за да се разбере,че не всичко можем да си носим,но има неща на всяка крачка,които могат да бъдат използвани!
Аватар
Reactor

Мнениеот Alpina » Нед Май 16, 2010 9:02 pm

Трябва, трябва... но преди да се оказва каквато и да е помощ, човек трябва да има знания за това, което прави, защото иначе може да стане по-зле.
Само за пример - ако се попадне на човек, с притиснат крайник, който е бил така повече от час и нещо, може да се окаже че е животозастрашаващо, крайника да бъде освободен, без преди това да е сложен турникет или да има спешна помощ в непосредствена близост, защото при освобождаването му, натрупаните вредни вещества в него могат да спрат сърцето...
Изобщо в БЧК първото което учат е, че по-добре да не предприемеш нищо, освен да търсиш/насочваш помощ, ако не си сигурен в това, което трябва да направиш, защото много лесно можеш да убиеш пострадалия
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот kvelikov » Нед Май 16, 2010 9:05 pm

...за йодасепта от по-горе:
Добър е, но с оглед по-малък обем, кислородната вода е по-удачна.
Целта е да влезе навсякъде в джобовете на раната и да прецака анаеробните бактерии (безкислородните). Те са най-опасни...
Знаете, че тя става на пяна и точно тази пяна вади мръсотията и гадовете невън.
А и се предполага, че пострадалият ще отиде в болница след това, така че не е необходимо да се презапасяваме.
Виж, ако става въпрос за дву - и повече дневни карания, тогава е добре да има повечко неща.
:beer:
Аватар
kvelikov

Мнениеот VICTOR90 » Пон Май 17, 2010 6:30 pm

kvelikov написа:...за йодасепта от по-горе:
Добър е, но с оглед по-малък обем, кислородната вода е по-удачна.
Целта е да влезе навсякъде в джобовете на раната и да прецака анаеробните бактерии (безкислородните). Те са най-опасни...
Знаете, че тя става на пяна и точно тази пяна вади мръсотията и гадовете невън.
А и се предполага, че пострадалият ще отиде в болница след това, така че не е необходимо да се презапасяваме.
Виж, ако става въпрос за дву - и повече дневни карания, тогава е добре да има повечко неща.

ах ах Краси колко знаеш като тръгна да уча медецина тебе ще търся да ми обесняваш туй онуй :clap: :clap:
:beer: :beer:
поздрави на всички нашогрубци дай боже по другата седмица най сетне ще мога да карам с вас :beer:
ХИП ХИП РАКЕТА ХИП ХИП РАКЕТА
Аватар
VICTOR90

Рейтинг: 1220

Мнениеот sos » Пон Май 17, 2010 6:56 pm

Момчета, след като изчетох предишните постове спокоино и с радост ще карам с вас, и съм сигурен че ако ми се наложи сърдечна операция вие сте на среща :rofl: :rofl: :rofl:
ИзображениеИначе се казвам Добри!
Аватар
sos

Рейтинг: 1990

Мнениеот acidrain » Пон Май 17, 2010 7:32 pm

taurus13 написа:Я си кажете сега, кой смята да ходи на 22 май към Богдановците...или аз ще отсрамвам групата самостоятелно?!?

Аз ще съм там.Ако разбера, как се маха двойната задна седалка на кънекта, ще мога да взема двама пътника + 2 байка и багаж.
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот kvelikov » Пон Май 17, 2010 7:40 pm

VICTOR90 написа:ах ах Краси колко знаеш като тръгна да уча медецина тебе ще търся да ми обесняваш туй онуй :clap: :clap:
поздрави на всички нашогрубци дай боже по другата седмица най сетне ще мога да карам с вас :beer:

А сега ПРАВИЛНОТО изписване:
" Ах, ах, Краси, колко знаеш! Като тръгна да уча медИцина, тебе ще търся - да ми обЯсняваш туй-онуй...
Поздрави на всички нашогруПци! Дай Боже по-другата седмица най-сетне да мога да карам с вас..."

Мишок, не че съм учителка по литература, но да залегнеш върху правописа, че "по-другата" седмица ще те изпитвам... :rofl:
Липсва ми позитивната ти енергия в изкачването на стръмни планински пътеки!
Аватар
kvelikov

Мнениеот kapitanblood » Пон Май 17, 2010 7:45 pm

acidrain написа:
taurus13 написа:Я си кажете сега, кой смята да ходи на 22 май към Богдановците...или аз ще отсрамвам групата самостоятелно?!?

Аз ще съм там.Ако разбера, как се маха двойната задна седалка на кънекта, ще мога да взема двама пътника + 2 байка и багаж.

Аз с малкия съм на линия,само времето да е с нас :dontknow: ,,,,,за превоза още не съм го измислил ама...
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот VICTOR90 » Вто Май 18, 2010 5:10 pm

kvelikov написа:
VICTOR90 написа:ах ах Краси колко знаеш като тръгна да уча медецина тебе ще търся да ми обесняваш туй онуй :clap: :clap:

А сега ПРАВИЛНОТО изписване:
" Ах, ах, Краси, колко знаеш! Като тръгна да уча медИцина, тебе ще търся - да ми обЯсняваш туй-онуй...
Поздрави на всички нашогруПци! Дай Боже по-другата седмица най-сетне да мога да карам с вас..."

Мишок, не че съм учителка по литература, но да залегнеш върху правописа, че "по-другата" седмица ще те изпитвам... :rofl:
Липсва ми позитивната ти енергия в изкачването на стръмни планински пътеки!

човек като негледа допуска грешки в случая аз доста :rofl: :rofl: :blush: :blush: :blush: :blush: :blush:
ХИП ХИП РАКЕТА ХИП ХИП РАКЕТА
Аватар
VICTOR90

Рейтинг: 1220

Мнениеот kvelikov » Сря Май 19, 2010 9:28 pm

Да се похваля къде "орнах" тудей и йестъдей... :rofl:

viewtopic.php?f=5&t=22117&p=629672#p629672
Аватар
kvelikov

Мнениеот edinmilion » Сря Май 19, 2010 9:40 pm

Чудесно :)
Пирамидите си заслужава да се видят, иначе до най горната точка на пирамидите е кратко за колело. Виж по черните пътища наоколо е перфектно и това лято ще пробвам и аз, да видим кой път за къде е :beer:
edinmilion

Мнениеот mouse » Чет Май 20, 2010 12:36 pm

Обръщам се към хората които ще ходят на „Акция Богдановците”.Търси се доброволец на когото задачата му ще бъде да е на линия в случай на инцидент. Ще му бъде дадена за носене малка аптечка, и ще кара с последните за да може да реагира в случай на нужда .Трябва да има Вивателски телефон, и евентуално да има GPS или да може да работи с такъв, пък ще търсим някой да му даде.Това за GPS-а не е задължително,може да станат нещата и без него, тъй като организаторите ще му дадат радиостанция с която ще се осъществява връзка и ще се насочва ако потрябва намесата му. Не е нужно да има медицинско образование, задачата му е да помогне ако потрябва аптечка.
Аватар
mouse

Рейтинг: 1485

Мнениеот kapitanblood » Чет Май 20, 2010 1:04 pm

mouse написа:Обръщам се към хората които ще ходят на „Акция Богдановците”.Търси се доброволец на когото задачата му ще бъде да е на линия в случай на инцидент. Ще му бъде дадена за носене малка аптечка, и ще кара с последните за да може да реагира в случай на нужда .Трябва да има Вивателски телефон, и евентуално да има GPS или да може да работи с такъв, пък ще търсим някой да му даде.Това за GPS-а не е задължително,може да станат нещата и без него, тъй като организаторите ще му дадат радиостанция с която ще се осъществява връзка и ще се насочва ако потрябва намесата му. Не е нужно да има медицинско образование, задачата му е да помогне ако потрябва аптечка.

Аз ще я взема,така и така ще бъда от последните(синът ми е с мен),раницата ми е голяма,и не ми пречеи да взема една аптечка,с GPS,мога да работя,и радиостанция съм ползвал (10 години) :agree: ......и телефона ми е VIVATEL,все едно за мен говорите, :D
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот THEZOGGO » Чет Май 20, 2010 1:27 pm

При положение че синът ти е с теб, не мисля че е редно да се ангажираш с тези неща, тъй като трябва да се грижиш за него. Мисля че на мен може да ми дадете аптечката. :agree:
Както решите. :^:
Но щом телефона ти е Вивател. Може би е по удачно ти да вземеш аптечката. Май така е по разумно, аз съм на МТЕЛ и може би няма да имам обхват.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот kapitanblood » Чет Май 20, 2010 1:38 pm

THEZOGGO написа:При положение че синът ти е с теб, не мисля че е редно да се ангажираш с тези неща, тъй като трябва да се грижиш за него. Мисля че на мен може да ми дадете аптечката. :agree:
Както решите. :^:
Но щом телефона ти е Вивател. Може би е по удачно ти да вземеш аптечката. Май така е по разумно, аз съм на МТЕЛ и може би няма да имам обхват.

Решението е ваше,аз казавам какво мога и имам,и къде ще съм в колоната.....както решите.... :agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот THEZOGGO » Чет Май 20, 2010 1:42 pm

Аватар
THEZOGGO

Мнениеот kapitanblood » Чет Май 20, 2010 1:54 pm

THEZOGGO написа::beer:

:beer: + :popcorn:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood