Аvid BB7 свири като спира .....

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Аvid BB7 свири като спира .....

Мнениеот wicked_bro » Чет Май 13, 2010 8:41 pm

та имам ги от 1-2 месеца, свирят от началото..по скоро предната свири.задната спокойно мога да кажа че не го прави... това донякъде му свиквам макар че е неприятно ама последно време се появява една черта по целия радиус на диска приличаща на леко протрито чак малко като стопено около половин мм на ширина,з а спирането не съм забелязал да спира по-зле,освен като загрее което едва ли е от свиренето...предполагам въпроса е до настройка или до почистване,което би трябвало да е сходно със други дискови спирачки така че сигурнои и друг е имал подобни дертове.Спирачките са нови,карам ги с Тора на НТ2,което едва ли има значение ама да кажа
повече информация и снимки има в майспейса и фейсбука,ако някой се интересува да рови там.имам и скайп: wicked_and_wild,за повече контакти ползвайте разклонител
Аватар
wicked_bro

Рейтинг: 1609

Re: Аvid BB7 свири като спира .....

Мнениеот acidrain » Пет Май 14, 2010 6:23 am

Чертата най-вероятно е от някакъв боклук върху накладката.Свали накладките и ги почисти.
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот Decay » Пет Май 14, 2010 11:07 am

На мен не ми стана . Имах BB7 и ми свириха много здраво . Почиствах ги , всичко направих , ама си продължиха да свирят . Моя съвет е въобще да не се занимаваш с спирачката . :nono: :^:
Аватар
Decay

Рейтинг: 1162

Мнениеот Antares » Пет Май 14, 2010 11:13 am

Моя съвет е да не се престараваш със съветите! Че има риск да говориш глупости.

Коце, бибитките са музиканти и т'ва е. Шума да не те притеснява, а ако има деруга на диска - свали накладките и ги почисти с нещо сухо, че може наистина да има някакъв боклук, аз ползвам тоалетна хартия, само гледам да не е от тия, дето овоняват кенефа на нещо, дето си мислят, че е приятно. Ако забелязваш някаква по-сериозна неравност по тях - може да пробваш да я изпилиш, ама там вече става рисковано.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пет Май 14, 2010 11:59 am

Decay написа:Моя съвет е въобще да не се занимаваш с спирачката . :nono: :^:

Моя съвет е да си центроваш каплите при професионалист, който да ти наплете и натегне спиците правилно, да си изправиш дисковете, да си центроваш апаратите, да си смениш накладките с нови (щото старите най-вероятно си ги изхабил под ъгъл) и най-вече да спреш да даваш глупави съвети на база личната ти некомпетентност да решиш проблема!

@wicked_bro: колко често настройваш неподвижната накладка?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот vpravov » Пет Май 14, 2010 1:09 pm

Спомням си, че при подобен проблем, във фрикционния материал на едната накладка открих нещо, като по-големичко монолитно парче, което не се беше износвало равномерно с останалото покритие. Изчовърках го внимателно и проблема приключи. :agree:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот wicked_bro » Пет Май 14, 2010 1:35 pm

...ми тя е на не повече от 5 горски карания,реално не съм я настройвал още.каплирте ми е плел Богдан.и спирачките той ми е слагал... за неподвижнаа накладка иде реч и аз към нея съм се насочил.Има наистина има една долна бучица която още вчера май успях даотстраня и винтерес на истината, днес не свири май...
повече информация и снимки има в майспейса и фейсбука,ако някой се интересува да рови там.имам и скайп: wicked_and_wild,за повече контакти ползвайте разклонител
Аватар
wicked_bro

Мнениеот bikerider » Пет Май 14, 2010 2:57 pm

Да не би накладките да лягат прекалено навън по радиуса на диска и да остава ръбче? Иначе имах предвид, че ако не регулираш >>често<< неподвижната накладкам (както си пише по ръководствата) свиренето е гарантирано, особено на мокро.
Аватар
bikerider

Мнениеот veskoz » Пет Май 14, 2010 2:59 pm

Случвало ми се е и дистанционната пластина м-ду накладките да се е изкривила и да подсвирва, но за кратко докато се изпили.
:peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот jivkonik » Съб Май 15, 2010 11:23 am

veskoz написа:Случвало ми се е и дистанционната пластина м-ду накладките да се е изкривила и да подсвирва, но за кратко докато се изпили.
:peace:

Е то стигнеш ли до нея (пружинката, която ги разтваря, ако това имаш в превид под "дистанционната пластина") - сменяш накладките задължително!!!
То преди да се стигне до пружинката трябва да сменят, ако се съобразява човек с препоръките на производителя....
Аватар
jivkonik

Мнениеот storm » Съб Май 22, 2010 8:03 pm

wicked_bro написа: ама последно време се появява една черта по целия радиус на диска приличаща на леко протрито чак малко като стопено около половин мм на ширина

От това, което чета си иде реч точно за боклук във фреродото :dontknow:
1) Щом се получава леко износване и свирене, значи има триене
2) Привидното на "стопено" ме навежда на мисълта, че е метално или сплав - нагрява се при сприране и действа на феродото.

wicked_bro написа:.Има наистина има една долна бучица която още вчера май успях даотстраня и винтерес на истината, днес не свири май...

Бучицата, която си отстранил и след това изчезването на свиренето потвърждават горните 2 точки :popcorn:
Центровай си апарата и накладките ако трябва, но провери и деругата по ротора да не стане някой фал ;) :beer:
Поздрави :peace:
Барзи :peace:
Всеки луд :crazy: с номера си :scatter:
Аватар
storm

Рейтинг: 1269

Мнениеот wicked_bro » Нед Май 23, 2010 8:38 am

значи..след като махнах бучицата спея наистина ,обаче после пак започна само след наколко часа,отидох на майстор и той каза че е от вътрешната накладка която трябва да се извади навън да не опира диска в автомата.Май не е това защото сега свири повече от всякога, а аз нямам много време да и обърна внимание и си я карам така ,дано не прецакам нещо
Аватар
wicked_bro

Мнениеот blizzard » Нед Май 23, 2010 1:16 pm

bikerider написа:
Моя съвет е да си центроваш каплите при професионалист, който да ти наплете и натегне спиците правилно...

Може ли да разясниш как неправилно центрована капла (т.е. сучеща се връзка главина - шина) ще доведе до усуквания във връзката главина - вилка, което да доведе до свирене, че аз нещо не си го представям?
Или нямаш това предвид?
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот storm » Вто Май 25, 2010 12:09 am

:offtopic:
Аз не намерих връзка и също ще ми е интересни да разбера :)

On: С какъв размер ротор караш ? Знам че големите размери поради радиуса си (по-голямо разстояние от опорната точка - в твоя случей главината) също свирят :dontknow:
Другото ми предположение е крив ротор - според мен друго логично обянение няма. Проследи внимателно движението на ротора между накладките и ако има отклонение ще го забележиш или цялото търкало ще спре да се върти малко след завъртането поради триенето. Лекото завъртане може и да довере до засичане на диска точно на кривината, ако имаш малко търпение ;)
Сега се сещам да ти предложа и добре да изчистиш под накладките да няма нещо между буталото е накладката, което да я подпира и да седи на една страна :confused: :beer:
Барзи :peace:
Всеки луд :crazy: с номера си :scatter:
Аватар
storm

Рейтинг: 1269

Мнениеот wicked_bro » Вто Май 25, 2010 7:32 am

185mm идеално прав е той реално е съвсем нов,няма от какво да се е изкривил,главината е нова ,каплата е плетена от добър плетач уж :dontknow:

за под накладките не съм проверявал ама малко е странно да успее да се вмъкне там нещо
Аватар
wicked_bro

Мнениеот bikerider » Вто Май 25, 2010 11:07 am

wicked_bro написа:Май не е това защото сега свири повече от всякога, а аз нямам много време да и обърна внимание и си я карам така ,дано не прецакам нещо

Ако е стояла дълго време нерегулирана, значи се е износила под ъгъл. Сега като си я регулирал тя опира на ръб в накладката и се стреми да се движи, което и поражда свиренето. Трябва да я изчакаш да се износи успоредно на диска и междувременно да я дорегулираш редовно.

blizzard написа:Може ли да разясниш как неправилно центрована капла (т.е. сучеща се връзка главина - шина) ще доведе до усуквания във връзката главина - вилка, което да доведе до свирене, че аз нещо не си го представям?

Елементарно е - при неправилно центрована капла върху фланеца действа неравномерен опън, който го усуква, съответно усуква и диска. Връзката главина-вилка не се влияе от това, защото е една ос, съответно при спиране върху апарата не действа нищо (освен нормалните сили), тоест се получава аксиално движение на ротора спрямо накладките, което при спиране предизвиква свирене. Представи ли си го? :)
Аватар
bikerider

Мнениеот ellepero » Вто Юни 08, 2010 9:23 pm

Задната ми спирачка е механична и знам какво е..... Един приятел ми показа решение на проблеме, избаждаш накладките и търкаш една в друга в продължение на около 5-7 секунди издухваш прахта който се получил слагаш и караш бешумно .....Пробвай при мен става
Изображение
ellepero

Рейтинг: 1174

Назад към All Mountain/Ендуро продукти