Кой с какво се "стимулира"?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Кой с какво се "стимулира"?

Мнениеот kvelikov » Сря Май 26, 2010 9:14 pm

Днес в една аптека се сетих, че тук не съм срещал подобна тема.
Потърсих в търсачката на "стимуланти", "допинг", "хапчета" - не намерих... :dontknow:
И нали медицината все ме преследва, реших, че може и да е полезна за немалка част от хората във Форума.
При активно спортуващите контролът е доста занижен и "услужливи" треньори карат децата да се тъпчат с *айна! Не знам на кого помагат, но съм убеден, че това не са спортуващите и спорта.
Нека всеки сподели с какво се стимулира (ако го прави) - витамини, минерали, кофеин, билки, аминокиселини, знайни и незнайни бълвочи... :D
Тези със забранените медикаменти със сигурност няма да си кажат, но поне ще прочетат какво могат да си причинят. :skull:

От стимулиращите напитки пия само кафе, а от хр. добавки Убихинон (Коензин Q10).
Въпреки това забелязвам, че най-стимулиращо ми действа карането в добра компания... :beer:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Re: Кой с какво се "стимулира"?

Мнениеот Stancho » Сря Май 26, 2010 9:18 pm

Стимулирам се с редовно каране и малко упоритост да не спирам при лека умора. Това е моя лек, а някои други познати използват Изостар от време на време и тук там съм срещал почитатели и на протеиновите вафлички... За мен обаче това са пълни глупости и не ми трябва да си давам парите за тях и да ги консумирам.

Иначе комбинираните витамини от аптеката, тези дето се разтварят във вода, са добра идея.
Последна промяна Stancho на Сря Май 26, 2010 9:18 pm, променена общо 1 път
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот did » Сря Май 26, 2010 9:18 pm

сбъркал си форума. Пробвай в http://koloezdene.com/forum/
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот hrissim » Сря Май 26, 2010 9:21 pm

Освен това по време на каране:
kvelikov написа:...
Въпреки това забелязвам, че най-стимулиращо ми действа карането в добра компания... :beer:

и тези:
ИзображениеИзображение
И след всяко сериозно каране/оденье - Един коктейл от разтворими витамини и микроелементи СУПРАДИН и УПСАРИН.
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот vpravov » Сря Май 26, 2010 9:33 pm

@hrissim :agree: The same shits!!! Добре ми действат!
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот kvelikov » Сря Май 26, 2010 9:36 pm

did написа:сбъркал си форума. Пробвай в http://koloezdene.com/forum/

Хм, забелязал съм, че в повечето случаи даваш ценни съвети и наистина разбираш от материята. :agree:
Този път, обаче, грешиш...
Мисля, че негативизмът в случая е излишен.
Или не пиеш кафе, чай, кола, витамини при нужда...?

Извинявам се за :offtopic: , просто слушайки тук-там разговорите на тийн-байкърчета как да станат по-издръжливи и бързи, все си мисля, че са на една крачка от гадната химия. Един да спреш, значи си бил полезен.
Аватар
kvelikov

Мнениеот X_NRG » Сря Май 26, 2010 10:03 pm

Великов, прав си, че трябва да се информират, но в повечето случай твърдоглавието пречи прекалено много, за да има какъвто и да е ефект.
Аз кафе не пия - ужасно смърди. С кола се наливам доста, защото ми е вкусна, а не защото смятам, че е стимулант (знам, че не е полезна). Витамини и упсарини понякога след каране. Имам една кутийка Изостар и от време на време си разтварям когато карам, но честно да си кажа - ефект не съм усещал.
Що се отнася до протеиновите "бар"-чета, мога да споделя скромния си опит. На велорали "Черни връх" 2009 раздаваха в началото на състезанието. Веднага го опитах, стори ми се крайно неприятно на вкус и го прибрах в джоба. Докато стигна до върха с 20кг мекица, всичките ми сили ме бяха напуснали и на около 1км преди върха щях да се откажа. Добре че се сетих за джоба. Толкова вкусно ми се стори тогава и наистина ме вдигна на крака. От това мога да съдя, че са доста практични за изморителни карания, където не може да се носи прекалено много храна (като че ли това велорали е идеален пример). Във всеки случай, обаче, ако имам възможност да си взема цър-пър в раницата, не бих го заменил с протеинова вафличка. :)
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот taurus13 » Сря Май 26, 2010 11:14 pm

На кратки карания и вода почти не пия. На по-дълги обаче си приготвям разтвор от витамини и минерали + упсарин и го пийвам на малки глътки често. Също така задължително някакви захарни изделия, защото дават бърза енергия. Едно време сипвах и по един редбул на литър бъркоч, ама много взе да ми страда язвата, та го отказах. Иначе кофеина е добър стимулант.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Май 26, 2010 11:54 pm

МЕД! По два пръста от буркана преди каране.
Шоколада и други подобни бих казал, че дават енергия но бързо те дехидратират. За да се отделя енергията и е необходима вода, или пиеш или ти я взима от организма.
Всякакви редбули, шаркове - пийте си ги на партита или в дискотеката. За хапчета/ампули/ - витамин Б12 или отново Б, но комплекс. Ако имате познат лекоатлет - ще ви обясни обстойно.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот lib.tech » Чет Май 27, 2010 12:13 am

Мед, плодове, ядки и много вода!
Аватар
lib.tech

Рейтинг: 1166

Мнениеот marsa » Чет Май 27, 2010 12:47 am

Iso пих веднъж, и след като се изпиках в ярко зелено, реших че не ме кефи. По време на карне ям солети почти постоянно, пречат на изведнъж-сполитащия глад, както и набавят елементарни соли (май), по средата на каране задължително пилешка супа, може кебапчета с картофи, а като ми скимне и домати със сирене. Сникерса товари, фъстъците и шоколада не са добри за каране. Корнитата се понасят добре, стига да не се прекалява, добре е винаги да има в джоба ;)

Чистата вода, разбира се е много важна - както за пиене, така и за жебуркане! Иначе пропих кафе тази година, покрай ранните излизания за дълги карания.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот kvelikov » Чет Май 27, 2010 6:38 am

kvelikov написа:
did написа:сбъркал си форума. Пробвай в http://koloezdene.com/forum/

Хм, забелязал съм, че в повечето случаи даваш ценни съвети и наистина разбираш от материята. :agree:
Този път, обаче, грешиш...
Мисля, че негативизмът в случая е излишен.
Или не пиеш кафе, чай, кола, витамини при нужда...?

Извинявам се за :offtopic: , просто слушайки тук-там разговорите на тийн-байкърчета как да станат по-издръжливи и бързи, все си мисля, че са на една крачка от гадната химия. Един да спреш, значи си бил полезен.

У-важаеми!!!
Не съм убеден, че цакането с минуси е начина да се избиват комплексите на някой анонимко... :crazy:
Научете се, че това е ФОРУМ, което значи, че е създаден, за да се ОБЩУВА!!!
Колкото и да ми ги наредите, няма да промените позицията ми, а виждам, че и интерес към темата не липсва.
Тъжно, У-важаеми, тъжно...
Аватар
kvelikov

Мнениеот WestIce » Чет Май 27, 2010 7:53 am

Ям и пия каквото ми падне. Попринцип незнам да се стимулирам, но преди едно състезание изпих 2L Pitbull energy drink, защото бях спал само 2 часа и ми се отрази доста неблагоприятно. :bigeyes:
Аватар
WestIce

Рейтинг: 1248

Мнениеот tanya » Чет Май 27, 2010 8:47 am

На мен Isostar-а ми действа добре. Използвам го при по-дълги и тежки карания. Ако нямам Isostar, си правя в бидончето коктейл от супрадин или суправит, нещо от тоя сорт. Чиста вода пия само при по-леки карания. При големи натоварвания, ако пия чиста вода, още на втория-третия час започвам да изпитвам неописуема жажда и колкото и вода да пия все ми е жадно. Затова си ползвам Isostar-а или суправита. Кола изобщо не обичам да пия и ми е гадно от нея.
Друго... Навремето вземах и витамин Ц при натоварвания, а след края на карането Аспирин. Отдавна не съм ги ползвала, но Аспирин-а ми помагаше за възстановяване след изтощителен преход. Сега ходя по-рядко в планината и просто забравям да си вземам.
Още нещо, което преди десетина години използвах редовно при тежки преходи в планината - Енерджикс. Според мен имаше добър ефект. След това поизчезна от аптеките и на много места се опитваха да ме убедят, че вече не се произвежда :D
За храна - най-добре нещо от рода на корнитата. На мен са ми вкусни и не са прекалено сладки. Още, различни видове ядки, курабийки с овесени ядки и мед. Понякога нося и по някой сандвич, въпреки че на мен лично повече ми тежи после на стомаха, отколкото да ми дава енергия. Използвам ги само при по-лежерни карания.
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот BurNiNg_IcE » Чет Май 27, 2010 9:06 am

Маам кебапчета и пия бира. :beer:
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Mоля, да ми пишат само наистина заинтересовани хора!
Линк към по-големите внесени части до момента.
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот Daniel Panev » Чет Май 27, 2010 9:52 am

BurNiNg_IcE написа:Маам кебапчета и пия бира. :beer:

Бира - най-добрата изотонична напитка :agree:
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот _SoRa_ » Чет Май 27, 2010 10:24 am

Ако ще карам за кратко /до 40км/ се старая да не ям обилно преди това.
30мин преди самото каране хапвам 2-3обикновенни бисквити или 2-3 бисквити "Фавори".
За по- дълго каране си взимам Isostar, но ми е малко гадно на вкус :xx(: Нося си и вафла и малко пакетче бисквити "Пикник" :D Н2О си е задължително.
За състезанието в Ст. Загора си купих протеиново блокче. Толкова сладко на вкус, че чак отвратително.
По време на Джирото /тазгодишното/ говориха точно за храненето. Госта на предаването каза, че е добре да се ядът бързи въглехидрати. Една от репликите му беше "ако ще карате, моля ви не взимайте сандвичи...".
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Май 27, 2010 11:01 am

А от къде набавяте Isostar толкова лесно?
Защо да не взимаме сандвичи - Турбо-тучо-тучо след "Черни връх" мин година мааше от специалните сандвичи - две пилешки пържоли/или шницели бяха/ и по средата филийка хляб. А нагоре доста енергия изхабиха с нас, докато ни чакаха да допълзим догоре.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот taurus13 » Чет Май 27, 2010 11:03 am

WestIce написа: Попринцип незнам да се стимулирам, но преди едно състезание изпих 2L Pitbull energy drink, защото бях спал само 2 часа и ми се отрази доста неблагоприятно. :bigeyes:

На твое място щях да съм умрял..... :bigeyes:

_SoRa_ написа:"Госта на предаването каза, че е добре да се ядът бързи въглехидрати. Една от репликите му беше "ако ще карате, моля ви не взимайте сандвичи...".

Ако е за спортни карания е вярно - храната се разгражда поне за 4 часа и само тежи в стомаха. Ако обаче съм тръгнал на няколкодневно каране, което макар и изтощително, не е със състезателен характер, предпочитам да си ям както обикновено, защото корнитата и бълвочите действат като допинг до един момент и после се оказваш изцеден. Поне при мен е така.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот evilzet » Чет Май 27, 2010 11:09 am

Ако карането ми е до 3 часа, минавам без нищо специално, само вода, Корни, някой банан. Ако е над 3 часа, пия Изостар и хапвам същите работи. Проблема е при карания над 5-6 часа - тогава, както писа Таня, се обезводнявам много и колкото и да пия, не мога да се напия. Корема ми е пълен с вода(изостар), а съм жаден. Трябва си и по-истинска храна за тези преходи, например пилешко, пуешко и др.под. Почва и да ми се гади, ако преям на някоя по-основна почивка. Бях си правил Power курабии, по рецепта от този форум. Станаха доста добри, с единствената забележка, че дават много реактивна тяга. :D Купих си скоро едни таблетки с гроздова захар, по принсип трябва бързо да дава енергия, но не съм забелязъл. За Тасос си бях взел протеиново барче, което така и не опитах. Обаче какъв гел бяха дали от там. Все едно изядох някакъв сопол с вкус на Веро. Та, ако трябва да обобщя, опита ми се свежда до Изостар и бонбони с гроздова захар, освен конвенционалните храни.
evilzet

Мнениеот outfaced » Чет Май 27, 2010 11:18 am

абе на теория е ясно какво трябва да се яде ... ББфорумите и всякакви други спортни такива изобилстват от информация. На практика обаче въобще не се наяждам и въобще не ми е комфортно като ям само "специални" храни.
Като се замисля, напоследък ям само разни боклуци, дето въобще не се водят подходящи за спорт, па камо ли здравословни ... ама на, кат си хапна една пица калцоне и ми е кеф :lol:

а как освежаващо действа една зелена ябълка с малко моркови :)

корнитата и почти всякакви вафли яко ми втръснаха
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот sos » Чет Май 27, 2010 2:24 pm

Е, чакаите и аз да се обадя.Макар че Краси с теб сме карали и знаеш, но да си кажа :D Когато карам използвам L Карнитин течен,също така предварително разтворен протеин в които има различни минерали и магнезии, а също така набарах едни много качествени протеинови вафли,но тях ги ползвам само при дълги преходи.Кебапчета и бира също ма накрая като приключим.По време на каране от твърдата храна ми става зле и връщам :D
ИзображениеИначе се казвам Добри!
Аватар
sos

Рейтинг: 1990

Мнениеот _SoRa_ » Чет Май 27, 2010 2:39 pm

Вече ми втръсна от пилешко и пуешко. Още малко ще взема да кукдудякам :D
Риба тон същата работа.
Isostar се продава в големите супер/хипермарлет-и, 0,500гр е около 12лв.
_SoRa_

Мнениеот Анелия » Чет Май 27, 2010 3:08 pm

Всеки ден пия муливитамини. За съжаление разтворими от супермаркета, защото хубавите на капсулки са скъпи. Също така сега лятото разтворими калций+магнезий+вит Д, защото чрез потта излизат ценни минерали за тялото и стават крампи. Към някои хранения (към банан или овесени ядки) на работа си добавям протеинова пудра, защото няма как да мъкна мляко или друг продукт за белтъчини.
И така и така сме подхванали темата за храненето: на състезателно каране пробвах 30 км да не ям нищо, но резултатът беше изчерпан гликоген (на англ. се казва hit the wall/bonk) и хич не беше приятно да се влача до финала с последни сили. Така че си направих извода, че храната прави борбата, т.е. бързи въглехидрати са нужни. А това със сандвичите си е така. Не е никак полезно да изядеш един сандвич и докато тялото се занимава с храносмилане, ти да го караш да прави колоездене. Ям сандвичи само на дълги карания с компания, където знам, че ще спрем за по-дълга почивка. Карам доста, имам и други тренировки и ако не се храня, бързо ми спада енергията. Така че с добра храна се стимулирам най-добре: овесени ядки, много мляко, извара, месо, яйца, зеленчуци. Много обичам кафе и пия по 3 на ден, но не се гордея с това :)
Аватар
Анелия

Мнениеот _SoRa_ » Чет Май 27, 2010 3:15 pm

Има ли някаква полза от разтворимите витамини, които продават в магазините /тези от 4-5лв/?
_SoRa_

Мнениеот skiman » Чет Май 27, 2010 3:29 pm

_SoRa_ написа:Има ли някаква полза от разтворимите витамини, които продават в магазините /тези от 4-5лв/?

Да. Поемаш повече вода лятото.
Иначе разтворими витамини за 5 лв от магазина/аптеката, служат само да си направиш жълта или оранжева напитка с приятен вкус. Хубавите витамини са скъпи.
Аз лично ползвам тези.
Последна промяна skiman на Чет Май 27, 2010 3:33 pm, променена общо 2 пъти
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот Сашо » Чет Май 27, 2010 3:30 pm

Едно време по жътва в жегата на нивата се е яло студена супа с лук, сол, захар и оцет. Миналата година на дълги преходи си носех такива продукти+канче и лъжица и много добре ми действаха. Оцета беше домашен ябълков. Кафето също е стимулант. За вечеря задължително протеин за възстановяване. Сухите супи при походни условия също действат добре, защото възстановяват водно-солевия баланс. Наскоро се запознах с един колоездач, който я караше само на обикновен локум. Има още доста какво да се каже за това какво трябва и какво не трябва да се яде при каране, ама вече е писано в друга тема. Може би е хубаво да се систематизират нещата някъде.

ПП: Ама темата май не е само за храненето, а по принцип за "стимулантите". Аз лично се стимулирам от това да открия нови диви места, където не съм бил и където малко хора стъпват и знаят за тях. Да откривам преки пътища също ме стимулира много. Междувременно възникват и допълнителни "стимуланти" като търсене на вода, подслон, път и др.
Аватар
Сашо

Рейтинг: 1660

Мнениеот Вилката » Чет Май 27, 2010 4:47 pm

@Сащо - я им обясни как стимулират комарите на Мочарата в Пирин при катерене от 30% и влажност 90% :D

Най-голям стимул ми е да се загубя малко преди мръкване и да се наложи да се намеря много скоростно. Тогава гориш вместо бензин адреналин и фърчиш като моторетка по нанагорнищата. Веднъж, пак в района на Мочарата, ме стимулира вида на едно диво прасенце - 2 минути карах с пулс 190! :bigeyes:
Стимулира ме и мисълта, че на най-високата точка ще отворя бирите, които нося в раничката (и в съзнанието си) по целия път нагоре.

Относно похабения гликоген - него го горим първите 40-50 минутки, после идва кратка криза докато превключим на резервите в стомаха. Тогава е добре там да има вече посмлени бързи въглехидрати. За целта преди да тръгна ям нещо сладко и нося 1-2 вафли ако се проточи карането. Стигна ли най-високото - скара, бира за баласт по нанадолнището.
:beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот Reactor » Чет Май 27, 2010 8:32 pm

kvelikov написа:Въпреки това забелязвам, че най-стимулиращо ми действа карането в добра компания... :beer:

Към това прибавям Ариана Светло и Шоколад,разпределен на равни части за по трасето :beer:

И малко по сериозно по темата:
Не ползвам никакви по специални средства,но преди каране наблягам на месото в храната.
Странното е,че докато карам,не ми се яде!
Аватар
Reactor

Мнениеот Сашо » Чет Май 27, 2010 9:49 pm

@Вилката - наздраве :beer:
Значи стимулант за планинския колоездач може да бъде не само някаква напитка /изостар, кафе/, но и липсата на такава и стремежът да се добере до нея /бира/.
Освен това по отговорите забелязах, че стимулант може да бъдат както живи същества /комари/, така и умрели същества /месо/.
Аз бих добавил към стимулантите и дъжд, светкавици, секс и евентуално мусака при завръщането у дома.
Аватар
Сашо

Рейтинг: 1660

Следваща

Назад към Общ форум