Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот boriss13 » Сря Май 26, 2010 11:51 am

Fanatico написа:Маска или протектори ? :)
нямам нито маска, нито протектори

Протектори!
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Рейтинг: 2000

Мнениеот Sartor » Сря Май 26, 2010 2:03 pm

В България има ли дистрибутор на ВВВ Parts?

Не намирам никой официален под "Distributors" линка.
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот zafirovp » Сря Май 26, 2010 2:24 pm

Предложете маска, но по-дълбока, за да мога да нося очила с диоптър под нея.

Мерси :beer:
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот Sartor » Сря Май 26, 2010 5:43 pm

zafirovp написа:Предложете маска, но по-дълбока, за да мога да нося очила с диоптър под нея.

От личен опит ти казвам да не носиш така очилата си с диоптър - не само може да се счупят при някое падане, но и може да има по-лоши последици за очите ти... По-добре е да помислиш за някакви лещи, ако толкова не можеш да виждаш.
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот did » Сря Май 26, 2010 7:23 pm

Аз пък на zafirovp му казвам, да не харчи пари, преди да разбере какво и как ще кара. Вече си купи 1.6 кг каска, сега ако ще купува маска, да ходи да я пробва с каската, че двете не винаги пасват. А най-добре, предвид опита и колелото му, да забрави за маски и шлемове и да покара с това, което има.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот BurNiNg_IcE » Сря Май 26, 2010 10:53 pm

Sartor написа:
zafirovp написа:Предложете маска, но по-дълбока, за да мога да нося очила с диоптър под нея.

От личен опит ти казвам да не носиш така очилата си с диоптър - не само може да се счупят при някое падане, но и може да има по-лоши последици за очите ти... По-добре е да помислиш за някакви лещи, ако толкова не можеш да виждаш.

С очила е много гадно да се кара, особенно като са под маската от личен опит ти казвам.
Сега съм с лещи и просто няма по-голям кеф. :^:
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Mоля, да ми пишат само наистина заинтересовани хора!
Линк към по-големите внесени части до момента.
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Май 27, 2010 8:58 am

Schwalbe Space 26" x 2.35 еднослойна или двуслойна?
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот BurNiNg_IcE » Чет Май 27, 2010 9:09 am

EccentricMOTION написа:Schwalbe Space 26" x 2.35 еднослойна или двуслойна?

Тка като гледам цената на гумата ще да е еднослойна. ;)
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Mоля, да ми пишат само наистина заинтересовани хора!
Линк към по-големите внесени части до момента.
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот LIL » Чет Май 27, 2010 9:57 am

Не съм запознат с колоездачните маски, но някои тактически модели предлагат ето такава опция- http://www.opticsplanet.net/bolle-goggl ... apter.html хем ще си и балистично защитен :D

П.П. Никой ли спортен модел не поддържа подобна опция!
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот v.zarev » Чет Май 27, 2010 2:06 pm

Стоманен (железен :confused: ) стержен може ли да бъде отрязан/скъсен с ножовка или изисква нещо по-специално?
Изображение
Аватар
v.zarev

Рейтинг: 1378

Мнениеот kapitanblood » Чет Май 27, 2010 3:12 pm

v.zarev написа:Стоманен (железен :confused: ) стержен може ли да бъде отрязан/скъсен с ножовка или изисква нещо по-специално?

Може ,що да не .....само внимавай да не стане,оле майко кво направих......3 пъти мери 1 режи ;)
ако ме разбираш какво искам да ти кажа.
Успех. :agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Май 27, 2010 3:17 pm

Изисква се! Стержен НЕ се реже на ръка от неопитни. Търси специална скоба за рязане на стержени или водопроводна такава - на нея режат тръбите. Изключително важно е да е срязан право стержена иначе ще ти носи лагери, ще се суче...
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот v.zarev » Чет Май 27, 2010 3:35 pm

Благодаря! То и аз се замислх, че ако не го отрежа правилно ще излезнаат куп проблеми. Ще търся майстор или сервиз :beer:
Изображение
Аватар
v.zarev

Мнениеот bdz43r » Чет Май 27, 2010 3:39 pm

Моя пък си го отрязах с ножовка... преди 3 години... и е малко накриво. И да не повярваш, нищо им няма на лагерите.
Естествено мерих три пъти преди това и вложих малко мисъл.
Аватар
bdz43r

Мнениеот hitar_potar » Чет Май 27, 2010 3:40 pm

тъкмо гледах из темата за "безсмъртните" чаркове, та ми стана интересно, като видях интенса 951 без челце - какво става с тия рамки, след като бъдат заменени? и въобще с всички части, които са потрошени beyond repair - не е логично да се пращат обратно на производителя, който да може по някакъв начин да използва материала за изработката на нови рамки/компоненти/ала бала? знам, че в днешно време много от нещата излизат от фирмата след най-различни шантави термо-обработки, процедури, химични шашми, и т.н., и т.н.... но все пак, според мен е загуба нещо счупено да се хвърли на бунището. :dontknow:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот did » Чет Май 27, 2010 4:42 pm

EccentricMOTION написа:Изисква се! Стержен НЕ се реже на ръка от неопитни. Търси специална скоба за рязане на стержени или водопроводна такава - на нея режат тръбите. Изключително важно е да е срязан право стержена иначе ще ти носи лагери, ще се суче...

Глупости. Не е нищо фатално, ако срязът не е перфектен, стига дължината на стержена да е сметната читаво. Крив сряз не води до никакво сучене, износване и подобни дивотии.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот t.kyosev » Чет Май 27, 2010 4:49 pm

Един кратък офтопик въпрос: "Скобата", цитирана от EccentricMOTION не се ли нарича тръборез?
Примерна картинка: Изображение
Изображение
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот v.zarev » Чет Май 27, 2010 5:04 pm

did написа:
EccentricMOTION написа:Изисква се! Стержен НЕ се реже на ръка от неопитни. Търси специална скоба за рязане на стержени или водопроводна такава - на нея режат тръбите. Изключително важно е да е срязан право стержена иначе ще ти носи лагери, ще се суче...

Глупости. Не е нищо фатално, ако срязът не е перфектен, стига дължината на стержена да е сметната читаво. Крив сряз не води до никакво сучене, износване и подобни дивотии.

Хмм.. Все пак ще говоря с някой разбиращ от материята, аз мога да го резна, но се притеснявам да не направя необратима грешка :crap:

:beer:
Изображение
Аватар
v.zarev

Мнениеот gofren » Чет Май 27, 2010 6:11 pm

как се смята колко конски сили е един велосипедист. :dontknow:
Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Мнениеот did » Чет Май 27, 2010 6:17 pm

gofren написа:как се смята колко конски сили е един велосипедист. :dontknow:

В англоговорещия свят 1 конска сила = 745,699 871 582 270 22 W. (1)
В почти цяла Европа 1 конска сила = 735,498 75 W (т. нар. метрична конска сила). (2)

Значи, измерваш мощността на колоездача във ватове. После го питаш "Ду ю спийк инглиш?". Ако отговори "Йес", прилагаш формула (1). Ако отговори "Ъ?", прилагаш уравнение (2).
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Fanatico » Чет Май 27, 2010 6:23 pm

Кое от тук трябва да гледам, ако става дума за такива ?
Че малко ме объркват, понеже не разбирам всичко. :boggled:
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот X_NRG » Чет Май 27, 2010 6:25 pm

http://www.google.bg/search?q=horsepowe ... =firefox-a
1 конска сила = 745 Вата
Ако знаеш каква енергия изразходваш докато караш, ще разбереш колко конски сили имаш. :D Това, обаче, зависи от това по какъв терен караш, на каква предавка караш, дължина на курбели, големина на каплите и т.н.
Ето един сайт по темата: http://www.mne.psu.edu/lamancusa/ProdDi ... Ecalc1.HTM

П.П. did ме поизпревари
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот v.zarev » Чет Май 27, 2010 9:33 pm

Търся гума със стени предпазващи от снейкбайт вътрешната гума, защото напоследък това ми става навик.. Гумата ми трябва за задна, да се търкаля добре и да не е много тежка (в момента съм с Кабалеро 2,4 и стените му са като вестник :crap: ). А и размерът да е 2,35 - 2,4".

пп - знам че има много продукти на много марки и може сам да им прочета интервютата и спецификациите, но основно питам ако някой има опит с такъв проблем и с какви гуми го е решил :beer:

пп2 вътрешните са ми от дебелите и пак се пукат. Помпам ги на 3+ атмосфери но нацеля ли камък :xx(:

пп3 шината е мач магма за в-брейк - като я сравнявам с варианта за диск мисля че от там идва част от проблема..
Изображение
Аватар
v.zarev

Мнениеот gofren » Пет Май 28, 2010 12:31 am

X_NRG написа:

http://www.google.bg/search?q=horsepowe ... =firefox-a
1 конска сила = 745 Вата
Ако знаеш каква енергия изразходваш докато караш, ще разбереш колко конски сили имаш. :D Това, обаче, зависи от това по какъв терен караш, на каква предавка караш, дължина на курбели, големина на каплите и т.н.
Ето един сайт по темата: http://www.mne.psu.edu/lamancusa/ProdDi ... Ecalc1.HTM

П.П. did ме поизпревари

Мерси.
Значи ми изкарва, че аз съм мощен мах 0,7 конски сили, което изглежда нормлано имайки предвид това: http://vbox7.com/play:e620920e
Аватар
gofren

Мнениеот Fanatico » Пет Май 28, 2010 11:40 am

Така, имам известни затруднения, за харчене на пари. (~70лв) :D
Имам нови курбели => нова плоча, а старата ми верига е много, много изхабена, та се чудя, дали да не си купя направо нова касета и верига.
Обаче първо мислех, или протектори за коленете и надолу, или маска.
Също има вариант за маска/протектори + нова верига, само.
Касетата не съм я карал много, но не я взех нова, не знам точно колко е карана. ( за експлоатацията й, моля SeSSion за съдействие :D )
Какво бихте направили ? :)
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот Inzagi » Пет Май 28, 2010 1:20 pm

Аз си смених веригата сега в началото на сезана и като я слажих ми беше доста трудно да карам защото прескачаше постоянно,затова се наложи да сменя и касетата и се оправиха нещата ,преди това бях сменил курбелите .Може да пробваш - първо взимаш верига и ако ти прескача тогава сменяш и касетата.
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот gofren » Пет Май 28, 2010 9:52 pm

Колко е допустимият диаметър на ротора за задна дискова спирачка, монтирана на рамка Ontario?
Гледах сайта на драг не пише нищо :dontknow:
Аватар
gofren

Мнениеот did » Пет Май 28, 2010 9:55 pm

gofren написа:Колко е допустимият диаметър на ротора за задна дискова спирачка, монтирана на рамка Ontario?
Гледах сайта на драг не пише нищо :dontknow:

За задна спирачка по принцип няма ограничения, понеже няма как да я натовариш. Единственото ограничение е какъв диск влиза, без да опира в рамката.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Capoeira » Пет Май 28, 2010 10:24 pm

Карам с диоптрични очила от близо 2 години, с маска съм от година, Scott Voltage OTG. Стандарта се казва OTG (Over-The-Glasses). Марки който съм виждал да имат модели за колоездене са Scott, Oakley, Bole ... Проблем със стандартни рамки за очила няма. Дискомфорт няма при носене, самата маска е съвсем малко по-дълбока от нормалните. Проблема е, че не се запотява маската, ами очилата ти или поне при зимните карания ми правеше при спиране такива проблеми, но с тръгването се махаше в рамките на 20-30метра. Лично мнение е че не си давай парите за лещи само заради носенето на маска, първо не са по-скъпи от обикновенните, второ съвместимоста е същата, трето на каската изглеждат по еднакъв начин, четвърто дискомфорт няма особен.

t.kyosev написа:Един кратък офтопик въпрос: "Скобата", цитирана от EccentricMOTION не се ли нарича тръборез?
Примерна картинка: Изображение

Само не с подобен инструмент, личен опит имам точно с такъв инструмент и алуминиев стержен, почти всички себеуважаващи се производители слагат алуминиеви стержени. Инструмента след сряза прави двата края с 0,5-1мм по-дебели защото при среза леко избутва материяла встрани и прави един обръч с по-голяма дебелина която трябва да се обере след това за да влезнат: лапата, спейсърите, короната на долната чашка. Качествен лист за ножовка, добре затегнат, сносен лък(не от тези за по 1.50лв) и стига ръцете да не са ти тотално завряни в г*за става по-лесно и с доста по-малко доизкосуряване, да не кажа без никакво даже
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот zafirovp » Съб Май 29, 2010 11:48 am

Тази маска става ли за MTB. Само такава съм виждал, която е по-дълбока, за да събира очила.
http://www.uvex-sports.de/index.php?&id ... d+lite+(S1)&L=0
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум