Как да си предпазя боята ?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Как да си предпазя боята ?

Мнениеот ivanski » Чет Май 13, 2010 3:22 pm

Здравейте :) Наскоро си боядисах рамката и вилката със спрей и сега забелязвам че много лесно се бели боята (боядисах ги със спрей).Та искам да попитам някой знае ли по какъв начин да си предпазя боята така че да не се бели , мислех си за някакъв лак но незнам какъв , та ако някой знае нещо моля да пише :)
Аватар
ivanski

Рейтинг: 1180

Re: Как да си предпазя боята ?

Мнениеот kapitanblood » Чет Май 13, 2010 4:11 pm

ivanski написа:Здравейте :) Наскоро си боядисах рамката и вилката със спрей и сега забелязвам че много лесно се бели боята (боядисах ги със спрей).Та искам да попитам някой знае ли по какъв начин да си предпазя боята така че да не се бели , мислех си за някакъв лак но незнам какъв , та ако някой знае нещо моля да пише :)

Здравей,свали ли първо старата боя?Подготви ли основата за новата боя?Сподели какъв шпрей си използвал,лака не става за всякаква боя.......
:agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот kapitanblood » Чет Май 13, 2010 5:22 pm

http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=70752,темата е точно под твойта ;)
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот ivanski » Чет Май 13, 2010 10:25 pm

kapitanblood написа:
ivanski написа:Здравейте :) Наскоро си боядисах рамката и вилката със спрей и сега забелязвам че много лесно се бели боята (боядисах ги със спрей).Та искам да попитам някой знае ли по какъв начин да си предпазя боята така че да не се бели , мислех си за някакъв лак но незнам какъв , та ако някой знае нещо моля да пише :)

Здравей,свали ли първо старата боя?Подготви ли основата за новата боя?Сподели какъв шпрей си използвал,лака не става за всякаква боя.......
:agree:

Ами първо свалих старата боя със шкурка , там където имаше ръжда я махнах , накрая с гланцов спрей (бял) се боядисаха рамката и вилката , няколко ръце спрей , оставих рамката ден ,два да изсъхне и това беше :)
Аватар
ivanski

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Май 13, 2010 10:47 pm

Със спрей се боядисва само, ако си занесъл да ти напълнят боя/от тази за колите/ предварително и тогава боядисваш. Спрейовете, които се продават по магазините не са за цялостно боядисване на детайли.
Може да опиташ да покриеш боята с безцветен лак. Тогава няма да се драска боята, ще се драска лака. И в двата случая не е особено красиво.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот ivanski » Чет Май 13, 2010 11:30 pm

Какъв по-точно лак да взема , автолак ли как се води ?
Аватар
ivanski

Мнениеот did » Чет Май 13, 2010 11:33 pm

ivanski написа:Какъв по-точно лак да взема , автолак ли как се води ?

Зарежи лаковете. С тях никога не става както трябва. Искинското боядисване е праховото, а то не се прави в гаража.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот ivanski » Чет Май 13, 2010 11:35 pm

Тоест съм се прецакал и не може да се оправи тая работа освен с прахово боядисване, така ли да го разбирам ? :)
Аватар
ivanski

Мнениеот teodorchy_sofia » Пет Май 14, 2010 7:07 am

Единия вариянт е както ти казаха, да си сложиш лак. Според мен, обаче, няма да стане, защото този спрей не е "хванал" хубаво за рамката. Преди да боядисваш трябва да я минеш с няколко вида шкурка, да я китнеш със шприц, след това я грундираш, отново шкуриш ако има нужда и чак тогава се минава няколко пъти с АВТОМОБИЛНА БОЯ (по твой избор - мат, металик ..), пък после се слага и ЛАК. Тогава вече, ще стане красиво и боята ще е по-здрава, ако мога така да се изразя, и няма да жули толкова лесно :agree:
Другият вариянт е, както ти каза ДИД, занеси я на прахово боядисване (ако не искаш да е с автомобилна боя), там ще си избереш цвят, има колкото искаш (цената им е различна, обаче). Там вече ще ти я боядисат, ще се пече известно време (не знам на колко градуса, съжалявам :boggled: ) и ще стане готова, красива и със здрава боя.

Така или иначе не си се набутал много, мисля че един флакон (спрей) е около 5-10лв, така че ти си прецени.
BTW.. Сложи една снимка на рамката, да я видим :beer:
viewtopic.php?f=16&t=76145 DARTMOOR !!!
GSM: 0885 74 58 10 - Теодор.
Аватар
teodorchy_sofia

Рейтинг: 1145

Мнениеот wicked_bro » Пет Май 14, 2010 7:38 am

ако си достатъчно добър със спрея ефекта щее не по-лош от праховото..относно лака..тия дето са във флакони по-добре без тях... ако си намериш автобояджия да ти сложи автолак и да гo поопече.. ще си бетон.обаче намен последния път ми взеха 20лв. аз тая работа,коетo отнови ни връща към праховото което е 10тина някъде

...мисля че е безсмислено да казвам че трябва предварително да си изшкурил добре ,след това почистил с влажна кърпа или даже леко с разредител да смъкне всичко прашно и мазно... със спрея на малки дози от подходящо разстояние за да не се стича както и да не натрупва много боя на едно място отъдето главно идва лющенто
повече информация и снимки има в майспейса и фейсбука,ако някой се интересува да рови там.имам и скайп: wicked_and_wild,за повече контакти ползвайте разклонител
Аватар
wicked_bro

Рейтинг: 1609

Мнениеот ivanski » Пет Май 14, 2010 9:09 am

1.JPG
1.JPG (54.12 KiB) Прегледано 1213 пъти
2.JPG
Така изглеждаше преди.
2.JPG (66.81 KiB) Прегледано 1198 пъти
3.JPG
3.JPG (94.08 KiB) Прегледано 1197 пъти

За праховото боядисване знам , ама в това колело не ми се наливат пари , искам да вземам друго че това доста често се чупи ( както виждате сега е без капла ), затова търсих най-евтиния вариант. :)
Аватар
ivanski

Мнениеот sisko » Чет Май 27, 2010 3:17 pm

Ако още мислиш да го пръскаш със спрей мога да ти кажа аз как направих на моя байк.1-с една шкурка минах да бутна старата боя след това направих един слой със спрея,изчаках 15 мин. и така 3 слоя и боята не е мръднала.
sisko

Рейтинг: 1200

Мнениеот wicked_bro » Чет Май 27, 2010 3:40 pm

не прекалявайт със дебелината наслоя защото по-дебелото се лющи повече,освен това ще взмте да сътворите някви разтичания и....
повече информация и снимки има в майспейса и фейсбука,ако някой се интересува да рови там.имам и скайп: wicked_and_wild,за повече контакти ползвайте разклонител
Аватар
wicked_bro

Мнениеот zafirovp » Пет Май 28, 2010 2:58 pm

Аз скоро си боядисах моята. Все още не съм я зглобил. Значи сложих първо Дунав (нямаше Терминатор, но ми казаха, че това е по-добро). Седя цяла вечер и на сутринта боята си седеше. Слоя беше достатъчно дебел, но незнам защо нестана. После взех едра шкурка и подготвих основата. Стана доста грапава. След това сложих и няколко ръце черен мат (Cosmos). Кажете какво покритие мога да сложа на матова боя, за да стане по-трайна.

Мерси :beer:
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот wicked_bro » Пет Май 28, 2010 7:58 pm

забога....никога Космоос,ако поне малко самоуважение ви е останало
Аватар
wicked_bro

Мнениеот ahil » Съб Май 29, 2010 6:37 pm

Сигурно не си почистил добре.Преди да се пръска трябва да се почисти от прахоляка и да се обезмасли хубаво.Примерно със Коресилин или Ацетон.Боята в спрея трябва да се разджурка много добре.Май се слага и някакъв грунд между метала и боята.
ahil

Рейтинг: 1230

Назад към Веломеханик