Производство на колела :)

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Производство на колела :)

Мнениеот ahil » Съб Май 29, 2010 9:06 pm

Минавало ли ви е през главата да се захванете с производство на велосипеди?
ahil

Рейтинг: 1230

Re: Производство на колела :)

Мнениеот azze » Съб Май 29, 2010 9:13 pm

Не.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот BRAMBARA » Съб Май 29, 2010 9:18 pm

Как го измисли ??? :bowdown: :bowdown: :bowdown:
BRAMBARA

Рейтинг: 1014

Мнениеот zafirovp » Съб Май 29, 2010 9:51 pm

Това не е лесна работа. :nono:
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот ahil » Съб Май 29, 2010 10:33 pm

Предполагам,но май не е невъзможно.Ако се правят само рамките а всичко друго се купува?Тези рамки не изглеждат сложни,дет се вика ,три тръби на кръст :) Предполагам ,че са като всичко друго.Има си някакви стандарти,теория,готови формули...Четеш,правишр,не става,зарязваш,пак правиш,пак не става,правиш,не става...и в един момен започва да се получава.Номера е веднъж да се хване чалъма.После е по лесно.Предполагам се зглобяват на някакви стапели.Това май е нещо което може да се започне буквално в гараж от 2-3 човека и да се развие доста.
ahil

Мнениеот azze » Съб Май 29, 2010 10:39 pm

ahil написа:Тези рамки не изглеждат сложни,дет се вика ,три тръби на кръст

Три тръби на кръст,върху които има човек и на които има окачване и т.н. Нищо просто.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот _SoRa_ » Съб Май 29, 2010 10:59 pm

И заваряваш тези три тръби с електрожен.
Имаше нещо като геометрия на рамката, но то не е от значение.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Май 29, 2010 11:01 pm

*Помисли и за законовата страна - производството бива последвано от тестове, стандарти, критерии на които трябва да отговарят.
*Помисли относно материалите за качествена рамка.
*Друго - всичко е ок, сглобил си велосипед и го пускаш на пазара. След седмица-две младеж карал твой велосипед пада в резултат на счупеното колело и изхода е летален.

Идеята е добра, уреждаш качествени рамки на добра цена, но не ги правиш, произвеждат ги за теб, идват без лепенки. Внасяш компоненти на ниски цени от намаления, произвеждаш уникални велосипеди - уникални по монтаж, всеки с различен такъв за всеки джоб и вкус. Доказваш се на пазара като custom-велосипеди, ставаш лидер/Canondale от Щатските, Nikolai, които се славят с ръчно-изработените велосипеди/

ПП> Рисуваш страхотно! Друго мога да ти предложа - custom-велосипеди от към боя и декорация. Набавяш аерограф и това което го правиш на листа го правиш на велосипед. Аз бих дошъл да нарисуваш моя.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот did » Съб Май 29, 2010 11:09 pm

Весела темичка.

@ahil: Колко заварки на алуминий си направил досега през живота си?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот ahil » Нед Май 30, 2010 1:36 am

EccentricMOTION точно,уникални велосипеди в малки серии :) При уникалните неща цената майче не е твърда.В смисъл цената на едно уникално изделие може да е 2000 лева а може да е и 4000,това просто като пример.
Колела се правят отдавна,трябва да има изпитани рецепти.Някакви учебници за направа на колело или нещо такова...Предполагам ,че се използват определени материали и всичко си се знае за тях.Примерно стоманена рамка за БМХ.Някъде трябва да пише-рамка за БМХ може да се направи от такава,такава, или такава стомана.При първата стомана дебелината на стената трябва да е толкова мм,при втората толкова мм, и при тертата толкова мм...и т.н.

"Идеята е добра, уреждаш качествени рамки на добра цена, но не ги правиш, произвеждат ги за теб, идват без лепенки. "
Това е вариант,но май за да се започне така,трябват много пари на куп.Разработката на нова рамка ,прототипи и малка серия от няколко броя ще излезе луди пари ако го прави някой друг.Кой ще ги даде тези пари :) За да инвестира накой пари в нещо си,той трябва да види и да пипне нещо готово.Според мен първите рамки трябва да си се направят от предприемача.Така ще са нужни по-малко пари и ще се натрупа опит.Не знам...
Имам аерографи,аерографията ми беше хоби и рисувах години,но не ми се занимава професионално.Много е еднообразно,а е и вредно за здравето.
did никога не съм заварявал през живота си,но не падам от луната.Техничар съм,знам какво е пила,ъглошлайф,мащаб,чета чертежи ...цапал съм си ръцете.Човек може да се научи да прави доста неща,стига да има мерак и смисъл :)
ahil

Мнениеот did » Нед Май 30, 2010 1:45 am

Виж, защо просто не се занимаваш с това, от което наистина разбираш? Рисувай, работи с аерограф и остави правенето на рамки на други.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот МИКИ МАУС » Нед Май 30, 2010 6:13 am

Давай смело на пред! Така се правят революции. :D :agree:

НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА! - това го е казал Ерик Блеър, известен като зловещия пророк - Джордж Оруел.
Аз само допълвам - АМА МНОГО ГОЛЯМА СИЛА! :smash:

ПП ... и защо искаш да заваряваш тръбите на кръст? Струва ми се ,че ще се чувствуваш по-конфортно в Отечеството ни, ако ги завариш на звезда!!?
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Рейтинг: 1068

Мнениеот edinmilion » Нед Май 30, 2010 6:42 am

ahil написа:Това май е нещо което може да се започне буквално в гараж от 2-3 човека и да се развие доста.

Двама-трима са много в гаража ще си пречат, според мен един човек е напълно достатъчен (но това е мое мнение). За тестването на рамките обаче ще трябват повече бройки :lol:
edinmilion

Мнениеот blizzard » Нед Май 30, 2010 3:59 pm

Еми и на мен ми е минавало през главата. (=
Ако сериозно те кефи идеята, инвестира ти се време и пари и мноого нерви, няма лошо да се захванеш.
Разбира се няма изгледи да направиш нещо, което става за каране (или по-точно за продаване на някой, който иска да кара) в близките най-малко 20 години. (=
Геометрията както ти казаха е важна, но още по-лесна работа - елементарно копираш чужда рамка.
Качествен материал също можеш да намериш. Трудно, но защо не. Има Columbus, има Reynolds, има 1000 други.
Ако ще правиш рамките изцяло сам - гореспоменатите 20 години сигурно ще ти стигнат да се научиш да правиш добри заварки (дори да говорим за по-лесно обработваемата стомана) :)
Но все пак винаги можеш да намериш добър заварчик от миналите години и да подхранваш вътрешния му плам с шише ракия.
Тъй че - хващаш се, ако искаш да си начешеш крастата и да караш нещо, което сам си си направил
Ако искаш да печелиш - по-добре недей. Относно учебниците.. ако намериш нещо такова (което 100% ще е ръководство за правене на рамка с шевни тръби и муфи, сиреч от преди 1000 години), пиши, би било интересно. Но едва ли.

Доколкото си спомням LB Project бяха заварявани в български условия или бъркам?
Както и да е, не им се получи.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот ahil » Нед Май 30, 2010 11:54 pm

Не съм тръгнал да правя колела.Просто искам да правя нещо интересно което може да се развива много и въртя разни варианти.
Учебници и книги с теория трябва да има,има за коли,има за яхти,има за самолети,има за мотори,трябва да има и за колела.
"копираш чужда рамка"
Вариант е.Взима се една хубава рамка и се изкопирва на 90 процента.Само леко се променя дизайна :)
А ако се правят композитни рамки?Те май се произвеждат по-лесно.Но в началото ще е повече играчка.Не ми се вярва да се получават от първия път,ще трябва да се правят доста модели,матрици и прототипи докато се получи нещо качествено.Някой има ли инфо как се правят примерно карбоновите рамки?Предполагам се прави модел от стиропор и дърво,китосва се,шприцова се със шприц кит,удря му се една водна шкурка,боядисва се.Прави се матрица.Нанася се отделите,гел,слага се карбона, вакумира се и се "изпича".Хубавото тук е ,че лесно могат да се намерят качествени материали.В България се продава карбон,продават се и хубави смоли.Но в началото ще трябват доста пари,материалите са скъпи...
ahil

Мнениеот SpoileR » Пон Май 31, 2010 8:08 am

Ахиле, ако очакваш позитивен отговор, ето ти един от мен:

Ако си САМ човек и имаш МНОГО пари и МНОГО Свободно време и познания, не е невъзможно. :agree:

Твърдите рамки се преглъщат, но иначе ако си се ориентирал към МЕКИ рамки- т'ва си е цяла наука... особено със ИСТИНСКИ РАБОТЕЩО окачване...

Имаше тема някъде из форума: "На гости на Specialized, на гости на тоя, на ония и тн..." потърси ако ти се занимаваш и мисля, че ще се откажеш доста бързо...

ahil написа:стоманени рамки...

По- добре недей...
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот blizzard » Пон Май 31, 2010 11:21 pm

За карбона.
Щом мислиш, че можеш да намериш смоли и плат, трябва ти нали и автоклав (едва ли е сложно да се пригоди нещо), във форума преди време се въртеше една тема за някакъв пич (не в бг), който по описаната от теб процедура беше направил рамка. Ще се опитам да потърся, пробвай и ти. Ще съм ти благодарен, ако ми дадеш линк към местата където казваш, че се продават в бг плат и смоли (може и на лс). Ако си наистина зарибен по идеята, съм готов да се включа и да ударя още две ръце и малко акъл. (=

http://www.sheldonbrown.com/rinard/howibuil.htm тук можеш да знаеш, че човекът разбира какво говори.
http://www.bmeres.com/carbonframe1.htm а за това говорих в началото.

Бах, как ме зариби и мен. (=
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот outfaced » Вто Юни 01, 2010 8:35 am

ahil написа:Минавало ли ви е през главата да се захванете с производство на велосипеди?

вярно е че всичко започва с идея, ама начина по който излагаш твоята показва само, че не ти е много ясно за какво говориш ...

има разбира се ръчно изработени колела, но предимно шосейки и хардтейли за XC ...
http://www.cyclingnews.com/features/nor ... 0-part-one
http://pezcyclingnews.com/?pg=fullstory&id=8034

Alutech e пример за "човека - фабрика" - сам ходи в Тайван да си пазари профилите, конструира, заварява и сам сглобява всичко до последнто болтче. Може да разгледаш тука http://www.mtb-news.de/forum/showthread.php?t=383734 за какво става въпрос, ако искаш да правиш здрави и работещи колела за планина. Трябва доста солиден инжинерен бекграунд, ако искаш твоето произведение да прилича на нещо, да работи и някой някъде да не се потроши с него, заради кофти сметнати напрежения и якост или калпава заварка. Трябва да разбираш от алуминий и как се обработва - заварява, фрезова, термо- и хидроформова, закалява, боядисва, анодизира и какво ли още не. Това до голяма степен си е занаят и не се учи от книги и учебници.
И само да ти кажа - в БГ няма къде да намериш профили ставащи за производстов на байкове - нито като форма, нито като сплав, нито като качество.

За карбона пък да не говорим. Там си иска още по добро познаване на материята и технологиите и още по занаятчийска история. Карбона се "реди" по определн начин за да се получи якост в определена посока. То ако ставаше само с намиране на смола и плат и лепене как падне ...
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот gofren » Вто Юни 01, 2010 12:11 pm

Тези рамки не изглеждат сложни,дет се вика ,три тръби на кръст

Има си някакви стандарти,теория,готови формули...

Колела се правят отдавна,трябва да има изпитани рецепти.Някакви учебници за направа на колело или нещо такова...Предполагам ,че се използват определени материали и всичко си се знае за тях.Примерно стоманена рамка за БМХ.Някъде трябва да пише-рамка за БМХ може да се направи от такава,такава, или такава стомана.При първата стомана дебелината на стената трябва да е толкова мм,при втората толкова мм, и при тертата толкова мм...и т.н.

Ахиле, завърши едно машиностроене в ТУ.
Четеш,правишр,не става,зарязваш,пак правиш,пак не става,правиш,не става...и в един момен започва да се получава.

Не ми се вярва да се получават от първия път,ще трябва да се правят доста модели,матрици и прототипи докато се получи нещо качествено.

НЕ! Това да направиш колело не е като да правиш изкуство. Трябва да се сметне така, че произведе ли се един път да няма проблеми до края на експлоатационния си живот.
Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Мнениеот outfaced » Вто Юни 01, 2010 2:54 pm

a, па и още нещо има в цялата схема, което виждам, че явно убягва на кандидат майстора ... всъшност трябва да знаеш какво искаш да направиш и после да можеш да го провериш. Т.е. колело с какво поведение искаш да създадеш, за какви цели и терени ... как да реагира в завой, как да се държи на малки, на големи препятствия, на бавно, на бързо и тн.. Или иначе казано и най големия майстор да си, само с теория, добра работилница и въртене на модели на CAD не става. Трябва и да си добър карач или да имаш такива, с които да развиваш продукта.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот ahil » Вто Юни 01, 2010 4:50 pm

blizzard за тези зная,но ако се поразрови човек сигурно ще намери и още.

http://www.akp.bg/en/about.html
http://www.bkkbg.com/composites.php.htm
http://www.bestimex.net/komposits.html

Искам да се пробвам да произвеждам нещо,но още не съм решил точно какво.Но ще те имам впредвид.
Още нямам много информация и опит,но според мен този начин на правене на рамки не е много подходящ за серийно производство.Така ще стават бавно.За да се получи хубава гладка повърхност ще трябва да се нанася смола,да се шкури,пак да се нанася смола,пак да се шкури...трудоемко е.Според мен по-добрия вариант е с матрици.Като му се хване чалъма една композитна матрица се прави за един-два дни.Ако има много матрици,един човек на ден може да прави по няколко рамки.Чувал съм ,че от една добре направена матрица могат да се изкарат около 200 изделия :)

Явно говорим на различни езици :) Повечето хора които писаха в темата въобще не схванаха за какво говоря.Прави ми впечатлиние ,че хората у нас гледат много на дребно.Момчета гледайте цялото,не се хващайте за отделните думички...Не искам да правя нищо сам.Безсмислено е.Колко рамки може да направи сам човек през живота си?200-500?Няма смисъл.Но един човек може да започне много неща.Вие да не мислите ,че нещата стават изведнъж?Искаш да правиш примерно колела-някой ти дава един милион,правиш помещения в които могат да се съберат няколко тира,наемат се петдесет човека,правят се суперските колела,почват да се продават за по 7 хиляди и за един месец марката става световно известна...Не става така.Обикновенно такива неща започват почти от нулата.Примерно от един човек или малка грура от хора в гараж или в друго малко помещение.В началото е мизерия,няма пари,няма условия,няма опит,всичко става бавно...Така една,две,три ...години.Хората които никога не са участвали в такова нещо те мислят за глупак и луд.Но те гледат през техните си очи,не през твоите.Важното е да се прави.Когато правиш ти трупаш опит, запознаваш се с хора,които се чудят в какво да си инвестират парите,запознаваш се със дизайнери,със състезатели,със търговци,със други хора които произвеждат нещо,българи,чужденци...Демек запознаваш се с хора които могат да ти изпитват изделието,да ти го конструират,да го продават,да го рекламират,да го правят,и т.н.Те сами те намират,но трябва да покажеш ,че си сериозен.Подесетвам,от колела не разбирам почти нищо.Мога да си разглобя моя батал и да го зглобя след това.Мога да си центровам каплата,да сменя главина,да си залепя гумата като се спука...и дотам.Но не разбирам не защото съм тъп и некадърен а защото не съм си поставил за цел да разбера.Участвал съм в направата на доста по-сложни неща от рамка за колело.Сигурно стотици пъти по-сложни,а съм доста млад...Имам време да експериментирам и да си троша главата.
Учил съм скулптора,правил съм матрици.Работил съм със стъклен плат и смоли,правил съм модели,в момента уча SolidWorks,мисля да кандидатствам дизайн...
Постоянно ми повтарят ,че нещо не може да стане.Добре,че не слушам никой :)
чао
ahil

Мнениеот grebo » Чет Юни 03, 2010 3:18 am

За да си наясно с производството - за начало трябва да си наясно какво точно правиш. С проба-грешка нищо сериозно не можеш да постигнеш - хеле пък да направиш отговорен детайл като рамка, защото - цена-качество-то няма да ти е конкурентоспособно в най-добрия случай. Става въпрос за рамки.
На конкретния въпрос - какво да четеш?
:
Геометрията осигурява ергономичност - да речем че я откраднеш.. хубу.. ама:
Стандартизация/съвместимост/взаимозаменяеми детайли - машинни елементи му е майката.
Съпромата ще ти е необходим задължително - абсолютно всичко от него присъства. Теорията на механизмите - ако правиш "мекици" ще ти е необходима също. Трябва да познаваш и материалите, обработката, заваряването... А солид или кад са само инструменти.
Литература - в книжарниците на техн.вуз-ове можеш да си купиш, моя съвет е направо си купи инженер. :beer:
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Назад към Други