Пътеводител на галактическия сисадмин

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Пътеводител на галактическия сисадмин

Мнениеот Antares » Чет Май 27, 2010 2:08 pm

...без паника!

Добро утро. Тоест не, излъгах, не е добро. Станал съм в 6.30, при това не за каране, или поне не точно. Каране е, но към работа. Това не вещае нищо добро.
Кратко катерене, най-стръмното за целия предиобед и изкачих връх "Асеновградски Надлез". О каква епична урбанистична гледка, развалена от някакви планини...
Изображение
Няма какво да описва пътя до работата - като изключим, че с огромна доза талант и недостатъчна светлина вечерта, почти успях да си съсипя веригата и обтегача. И имаше обърнато колело и псувни. Успях да излезна от асфалтовата джунгла и да хвана къра.
Изображение
В буквалния смисъл. Черен път до бълващия дим в далечината завод. През ниви, яребици, гущери, зайци, сутрешна роса + черен път = кален сисадмин. Не правете това, ако нямате дрехи за преобличане. Аз имам.
Работния ден протече горе-долу така - работа и некромантия - опити за правене от умрял обтегач работещ такъв.
Изображение
Над първото няма да се спирам, второто протече горе-долу така - с два чифта клещи, блага дума на уста и дебилизъм докарах нещата до що-годе работещ вариант.
След това отново хванах къра. След като цял ден го правех в преносен смисъл - сега беше време да е в буквален.
Изображение
Пътят бе дълъг и носеше смесени чувства. Беше пътят към свободата, свобода от градската жега, свобода от работния ден, но... си беше жега. Мократа кърпа, която бях сложил на главата си бързо изсъхна. Черния път ме отведе до село Куклен, където направих първата си почивка до... място, избрано от много други хора за последна почивка - гробищата.
Изображение
Беше спокойно, тихо и има течаща вода, където наквасих кърпата си. Да, май не споменах, че пловдивското поле е адски жежко. Не се задържах дълго в селото, а и не виждам защо - две корнита и нагоре.
Изображение
И нагоре и нагоре. Да, в този сезон винаги катеренето ми се струва безкрайно. Хубавия момент беше, като влезнах в гората. Спрях се на любимата си чешма, но снимки няма, защото чалгата и съпътстващите я индивиди бяха полазили като хлебарки околността. Пих, позамих се, накиснах пак кърпата и нагоре. Стигнах до манастира, но не се задържах, нямаше защо - манастира беше също превзет, триумфа на автомобилния туризъм над природата. Нямаше какво да снимам. Тоест имаше, но нямаше смисъл.
Изображение
Добавих колелото си, за да украся малко панорамата :P Напълних си мяха с вода от Аязмото и айде пак на двуколесния кон. Продължих катеренето и стигнах до параклиса "въведение Богородично".
Изображение
Приятна гледка, контейнера малко не се връзваше с околната картина, но предпочитам контейнер, пред поле от боклуци.
Я, колко далеч, колко под мен е всичко.
Изображение
Умишлено си удължих пътя, заради тези поляни. вЕрвайте ми - струват си.
Изображение
На тази снимка един скакалец прояви интерес към фотографските ми неумения и кацна на дисплея. След като видя колко зле снимам - избяга дори без да каже къде бъркам.
Изображение
Не, тези снимки далеч не описват какво представляваше тази поляна.
...раница и колело, дъх на сено, дъх на сено...
Няма как да опишат опияняващия аромат на мащерката, песните на безброй птички, успокояващото скрибуцане на скакалците, тишината, спокойствието... Е, не можах да се сдържа - пльоснах се като гьон на поляната, и му ударих една дрямка.
Изображение
Абе къде е тая пътека бе, Цанко?! Тоя човек ме прекара веднъж по тия поляни, но повече сам тази пътека не съм я намирал. И като един виден последовател на сектата "Свидетели на Админа" - не можах да се сдържа и да не храсталясам.
Изображение
Е, понеже съм фанатик-фундаменталист - дори и горясах.
Изображение
Знаех си, че в определената посока има черен път, но не знаех, че трябва да мина през стена от храсти...
Изображение
Е, стигнах до безименния параклис със големия кръст, полюбувах се на синьото небе, спокойствието, тишината, ширналата се равнина със своите градове, села, заводи и най-вече на факта, че не съм там долу.
Е, от там започна частта, малко лишена от естетизъм, но добре заредена с адреналин, скорост и клони, които леко поокастрих. Но чак толкова жертвоготовен не съм и препочетох да наблегна на карането (и кастренето), отколкото на снимането ;) Покорно моля за прошка.
Е, стигнах и до Брестник, където също не се задържах, изпружих колчето и яхнах устремено към града. Кефа не беше свършил тук, обаче. По пътя видях едно черешово дърво, вън от заграждения и парцели, обсипано с узрели череши. Е, не, не мога!
Изображение
Спрях и се натъпках като пордот. Баща ми сигурно би казал, че са оловни, че са бензинови, но все пак работя в завод за продукти за растителна защита и май предпочитам оловните, пред тези, пръскани с нашите творения.
А останалото е математика.

П.П. Това ми е първи допир с плиткаса веб, та май нещо размера на снимките не е това, което беше. Да не казвам и с какво съм снимал, че...
Ама тъй де, имало си плюсове да работиш на къра :D
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Re: Пътеводител на галактическия сисадмин

Мнениеот kapitanblood » Чет Май 27, 2010 3:10 pm

:agree: :agree: :agree: Супер....от къде намираш време за такива карания през седмицата... :bawling: :bawling: :bawling:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот bikerider » Чет Май 27, 2010 3:38 pm

Всички сисадмини имат много свободно време... ако нямат си правят :evil:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот wicked_bro » Чет Май 27, 2010 3:47 pm

аве шиле,по нормалния път и на едно завряно място се свиваше в ляво ...ама преди тва оная долната пътека дето сваля от колелот ненужни неща като вериги,дерайльори пък на мен и обувките ми свали...а за черешите тва не е тайна за никого..оловният облак като тръгне от КЦМ,стига точно до оградата на черешите(или на лозето) и не им вреди,,освен това дъжда измива всичко :eyebrow: .. на работаа не в ли учат така
повече информация и снимки има в майспейса и фейсбука,ако някой се интересува да рови там.имам и скайп: wicked_and_wild,за повече контакти ползвайте разклонител
Аватар
wicked_bro

Рейтинг: 1609

Мнениеот outfaced » Чет Май 27, 2010 4:56 pm

па мойта работа е в някво равно поле ... тюх :xx(:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот 5roff » Чет Май 27, 2010 5:37 pm

А останалото е математика

Е това... това верно прозвуча добре- ЯКО! Иначе евала за карането (уважавам хората, които карат сами понякога :D )
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Рейтинг: 1944

Мнениеот wicked_bro » Чет Май 27, 2010 8:27 pm

Владо изхождайки от мъдростта че балкана ражда хора а полето тикви... мисля че наесен може да напишеше подобен очерк само че вместо череши да има тиквеник накрая :)освен тва в полето и череши има понякога и......най-важното.диниииии. А моята работа като е в града..само липа можах да набера :)
повече информация и снимки има в майспейса и фейсбука,ако някой се интересува да рови там.имам и скайп: wicked_and_wild,за повече контакти ползвайте разклонител
Аватар
wicked_bro

Мнениеот veskoz » Пон Май 31, 2010 8:35 am

wicked_bro написа:...мисля че наесен може да напишеше подобен очерк само че вместо череши да има тиквеник накрая :)

...по-добре налято с качамак :) :P
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот sergeh » Сря Юни 02, 2010 11:34 am

Браво, хубаво разказче и добър пример за околоградско каране!

Та в тази връзка, малко извън темата, но да попитам - това първото черно пътче - с гущерите, росата и т. н. веднага след надлеза ли почва и в каква посока е - доколкото схващам, работиш в Агрия, натам ли води? Изобщо ме интересува най-пряката връзка по черни пътчета "кв. Тракия - коя да е точка на Родопите". Тоя въпрос стана за мен актуален (засега теоретично, а надявам се в скоро време да го проуча и практически), след като наскоро стегнах един резервен байк, с идеята да го карам из близките околности, защото основния ми стои на вилата и се използва за по-сериозни карания през уикендите из Средна гора. Виждам във форума, че има една група, която кара отвреме-навреме вечер в посока "Смирненски-Марково", та ми е интересно дали има и други алтернативи за 2-3 часови карания около Пловдив, с максимално застъпване на "планинския" елемент :-)

А дали няма да е добре да се съберат track-ове и да се направи една карта с кратки маршрути около Пловдив, която да е достъпна в интернет и да стимулира извънградските карания? Нещо от сорта:
Изображение
Аватар
sergeh

Рейтинг: 1880

Мнениеот Antares » Сря Юни 02, 2010 1:12 pm

Гущерово-яребично-заешкия черен път започва след околомръсното. Като идваш от Асеновградския надлез, преминеш Т-образното кръстовище, където започва околовръсното и веднага след него, свиваш надясно по ситен камънак, бележещ началото на нещо като пътека. По нея достигаш почти до Ж.П. линиите към КЦМ-то, от там реално започва черен път, преминаващ под далекопроводите който върви успоредно на линиите.
До агрия има два прелеза. На първия те съветвам да пресечеш и да преминеш от другата страна (гледайки по посока Асеновград - дясната страна) на релсите, защото от тази се стига до едно лозе, което е "изяло" черния път и трябва да се бъхтиш през изорана настилка между лозята, а може и някой да се заяде. На втория прелез аз завивам наляво, за да стигна до Агрия. На дясно почва черен път, който отвежда до гробищата на Куклен. Направо може би ще се стигне до КЦМ, а може би не - не съм проверявал.
Дано ти е било полезно.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот sergeh » Сря Юни 02, 2010 2:31 pm

Определено ще ми е полезно, благодаря! Ще го пробвам при първа възможност (дори днес времето е много благоприятно за едно леко вечерно каране с опознавателна цел).
Аватар
sergeh

Мнениеот taurus13 » Чет Юни 03, 2010 10:09 am

Важното е да се забавляваш...има си някаква особена тръпка в самотните карания. Всъщност, те не са самотни - наоколо е пълно с дървета, птички и пчелички. :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Antares » Чет Юни 03, 2010 11:32 am

То и аз не съм сам, тъй че :D

Иначе определено си имат специфичен чар подобни разходки. Но го има и другия момент, че при спусканията рядко си давам много воля на скоростта, че после няма да има кой да ми прибира кокаляците :D
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот sergeh » Вто Юни 08, 2010 11:44 pm

Хм, Antares, не си поддържаш добре пътя :nono:. Първият ми извънградски рейд с "пловдивския" байк приключи безуспешно. Устремът ми беше спрян точно до един участък с малки дръвчета, преди да стигна до прелеза, от един двусантиметров трън в задната гума. И както си бях тръгнал по чехли и на майтап, вечерното каране се превърна във вечерна разходка с опознавателна цел в крайградския район :wavey:.
Аватар
sergeh

Мнениеот Antares » Сря Юни 09, 2010 6:50 am

Пътя доста добре си го поддържам. Бая от клоните, по пътеката параклиса-Бресник съм ги окастрил. А за тръните - и двете ми гуми са дебели, а и никога не излизам извън града с колелото, без да имам комплект лепенки, щанги, помпа, както и резервна гума :nono:
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот wicked_bro » Сря Юни 09, 2010 8:42 am

в тоя район мие недостижимият рекорд за пукане 13 на задната и 8 на предната..дупки от бабини зъби...тогава карах с шефа той се представи със скромните 7+4....нито лепенките,щангите и лепилот ,нито резервната гума ме спасиха.. а освен тва макар и рядко се е случвало даси нося лозарски ножици да кастря,нали съм си агрономин
Аватар
wicked_bro

Мнениеот sergeh » Сря Юни 09, 2010 1:33 pm

Хм, достойно постижение! Ще трябва да се изобретят някакви протектори, подобно на текстилните вериги за сняг (не съм ги виждал на практика обаче), които да се слагат, когато ще се кара в тоя кър :^:
Аватар
sergeh

Мнениеот vlassadar » Чет Юни 10, 2010 1:47 pm

Пешо, много яко разказче :agree:

Вълшебната отвара е просто... боза. Във вътрешните гуми нали. Само по Витоша, Рила и Пирин трънките не са проблем, но тия бабините... Сега имам една оранжевка дето върши чудеса.
Аватар
vlassadar

Мнениеот sergeh » Чет Юни 10, 2010 3:05 pm

Ами препоръчай нещо - марка, от къде си я купил ... Макар че на градското колело имам гуми с боза във вътрешните гуми и е много относително колко върши работа - за малки дупки от тип "бабини зъби" може би, но за трън, останал в гумата с по-сериозни размери - нямам наблюдения как се справя.
Аватар
sergeh

Мнениеот vlassadar » Чет Юни 10, 2010 4:52 pm

Веломания я разпространяват, но май става с поръчка, не зареждат много-много от нея в магазините. D-r Sludge беше ако не се лъжа, с приятен оранжев цвят. В засъхнало състояние е много здрава и се образуват някакви фибри. За по-големи бодили които стоят вътре изобщо не е проблемно, но май е важно вътрешните да са с по-голям размер балон, моите са 2.30 (вътрешните и външните) иначе с онези 1.95-2.10 много се разпъва гумата и съответно дупките, които им се случват => не работи толкова ефикасно системата.
Аватар
vlassadar

Назад към Общ форум