Въпрос за XCT v2

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за XCT v2

Мнениеот zafirovp » Пет Юни 04, 2010 11:00 pm

Здравейте,
днес се сдобих с 2 вилки XCT v2. Свалени са от Voltage YZ 2. Ще се карат предимно в града и пътеки в Борисовата градина или Южния парк(без аграрщини). Има Preload (врътка за всеки ботуш за твърдостта на вилката). Прави към 5 оборота, като при всеки половин оборот се чува пукане. Чува се също така, че нещо стърже във ботуша. Разлика като цяло няма. Искам да питам защо се получава така. Това пукане присъства и при двете вилки. Също така на колко километра трябва да се прави профилактика и дали статията в сайта за XCM може да ми помогне сам да си направя профилактика на мойта вилка.

Мерси :agree:

ПС: Търсих в търсачката но поне на първите 7 страници няма нищо.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Re: Въпрос за XCT v2

Мнениеот uBaH » Пет Юни 04, 2010 11:22 pm

Имам същата вилка, защото имам и Voltage YZ 2 :D

Нормално е да се усеща триене, при въртене на врътките - все пак така се изменя, макар и малко, използваемата дължина на пружините. Чак като пукане не бих го определил, но и моята е така, следователно няма от какво да се притесняваш.
За това, че не намираш разлика при настройката на preload-a - и аз бях така в началото. Разлика си има, но не може да се усети без да покараш малко. Все пак за едната проба - завърти и двете врътки в крайно ляво, качи се на колелото, стъпи на педалите и натисни кормилото рязко надолу. После повтори същото в крайно дясно положение - ще видиш, че има разлика в силата, която трябва да приложиш, за да "свиеш" вилката до едно и също ниво.
Поддръжката - универсалното "лекарство" е силиконов спрей на праховите семеринги :agree: Преди всяко каране и след старателно почистване на стеншъните. Ефекта е повече от очебиен.
Профилактиката - за 1000 и малко км, моята не е отваряна, не виждам и смисъл - все пак вътре има само пружини - най-много да се наложи да се гресират.
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот zafirovp » Пет Юни 04, 2010 11:50 pm

Мерси. Сега ще се разтърся за такъв спрей.

ЕДИТ: Намерих темата на Bike Rider, само едно не ми е ясно. С такъв спрей само семерингите ли да пръскам. Как ще им помогне като пръскам от външната страна. Знам, че въпроса е много тъп и съм сигурен, че отговорът ще е още по-тъп но от толкова каране днес мисловния ми процес се срина.
Аватар
zafirovp

Мнениеот uBaH » Съб Юни 05, 2010 12:16 am

Относно спрея - има няколко места, на които може да го употребяваш:

1. Повдигаш семерингите и пръскаш под тях, за да се задържи някакво количество, било то и минимално за по-дълго време. Става лесно с плоска отвертка. Това, на няколко карания веднъж;
2. Самите семеринги, без да се прекалява - стават по-меки и вилката не "задържа", а се сгъва плавно;
3. Над тях, по стеншъните (40-50 мм) да се олее до долу - това май вече само при желание :D
Последните две, преди всяко каране или на 2 карания веднъж.

Как ще им помогне като пръскам от външната страна...

Всичко изброено по-горе няма за цел да смазва самата вилка - за това се грижи греста покрай пружините. Спрея се позлва само заради семерингите, които имат свойството да се втвърдяват с времето, като започват да "задържат". Пак повтарям, че е важно - всяко смазване да се прави само след старателно почистени повърхности.
И още един съвет - използвай някакъв парцал, който да държиш зад стеншъните и зоната покрай арката на вилката докато пръскаш, че иначе се омазняват гуми, капли и т.н. което не е никак приятно.

ПП: Днес я правих тая процедура и ако знаех, че ще има някой да пита, щях да направя някоя и друга снимка, за да го има показно. Не обещавам, но следващия път ще гледам да снимам кое, къде и как :)
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот zafirovp » Съб Юни 05, 2010 12:50 am

Мерси много. Вече за втора тема ми помагаш много. Ако се засечем по пътеките имаш една бира от мен. :beer:
Аватар
zafirovp

Назад към Веломеханик