КЗП и велосипедите

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

КЗП и велосипедите

Мнениеот Falcor » Пет Юни 04, 2010 7:46 am

КЗП започва проверки безопасни ли са велосипедите
Източник: News.Plovdiv24.bg 13:41 / 03.06.2010

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проверява дали магазините продават безопасни детски велосипеди. С това започва националната кампания „Безопасност на велосипедите". В зависимост от височината, детските колела са три размера - до 43.5 см., от 43.5 до 63.5 см. и над 63.5 см. Те трябва да имат надеждни помощни колелца, защитен кожух на веригите, инструкции за безопасност от производителя и документ за съответствие с европейските стандарти.
Помощните колелца трябва да са тествани технически, за да се избегне риска да се деформират при употреба и детето да падне от колелото. Ако велосипедът няма предпазен кожух на веригата, крачето на детето може да се заклещи между веригата и зъбното колело.
КЗП ще проверява велосипедите с височина над 43.5 см. и тези до 43.5 см., които нямат маркировка „СЕ". Кампанията има две основни цели. Потребителите да се информират на какво да обръщат внимание, когато купуват велосипеди (особено детски), а търговците да предлагат модели, които отговарят на европейските стандарти за безопасност.

(C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/167839.html#ixzz0prLzqg3T

1.Всичко това е добре, но под една от дадените снимки на която присъства съвсем нормален велосипед за възрастни е написано "Планински велосипед без защитно покритие на веригата. Има риск колоездачът да се пореже, дрехите му да се захванат за веригата и да се стигне до инцидент". Сега очаквам да почнат да слагат предпазители, който после ние да махаме. Може разбира се журналиста да не е доразбрал.
2. По-интересния за мен въпрос е всички ли производители в България имат право да слагат "СЕ"на продуктите си? За да сложиш този печат необходим ли е някакъв особен контрол или просто трябва да платиш такса?
Питам понеже знам че сигурно имаме някой юрист-колоездач, който да ме светне :agree:
3. Струва ми се тъпо да се проверяват само детските велосипеди :dontknow:
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Re: КЗП и велосипедите

Мнениеот outfaced » Пет Юни 04, 2010 11:49 am

пак чели-недочели, разбрали-недоразбрали и на по светци от Папата ще се правят ... трябвало да имат помощни колела ?!?!?

http://www.kzp.bg/index.php?mode=viewd& ... nt_id=2345
мдааа ... помислих, че пловдив24 са лепнали неподходящи снимки, ама те и тия от КЗП явно са много наясно кое е и кое не е детски велосипед.
Ужас, къде сме тръгнали и ние с тия открити вериги ... ша са порежем ей. :lol:
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот Stancho » Пет Юни 04, 2010 1:24 pm

Ем утре отивам да търся 24 цолови помощни колела, че братовчедка ми няма да кара безопасно колело тогава... Все пак още е дете и кара 24 не 26...
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Юни 05, 2010 5:09 pm

Планински велосипед без защитно покритие на веригата. Има риск колоездачът да се пореже, дрехите му да се захванат за веригата и да се стигне до инцидент.

Дали срязването на дрехите от веригата са ми първата грижа като карам велосипеда си в планината? От какво трябва да е изработен 'кожуха' за велосипеда ми така че да не го сгъна още в първите дни?
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот gofren » Съб Юни 05, 2010 5:56 pm

EccentricMOTION написа:
Планински велосипед без защитно покритие на веригата. Има риск колоездачът да се пореже, дрехите му да се захванат за веригата и да се стигне до инцидент.

Дали срязването на дрехите от веригата са ми първата грижа като карам велосипеда си в планината? От какво трябва да е изработен 'кожуха' за велосипеда ми така че да не го сгъна още в първите дни?

+ веригата отпред е закачена на 3 венеца отзад на 7-8-9, доста мобилен трябва да е кожухът. Както и да е, има лепенки за крачоли дето държат крачола да не влиза във веригата и венците. Аз карам с такова и съм много доволен.
Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Мнениеот azze » Съб Юни 05, 2010 8:41 pm

След малко в новините по БТВ ще има репортаж на тази тема.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Назад към Общ форум