X-Fusion Glyde R скъсен ход - решение?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

X-Fusion Glyde R скъсен ход - решение?

Мнениеот t_i_t_o » Вто Авг 11, 2009 8:55 am

Здрдавейте,

Проблем:
В края на хода си (свит) шока ми удря на кораво сякаш толкова само може да се свие, обаче реално не се е свил докрай както правеше преди, защото ясно се вижда, че не опира в гумения тампон.

Предположения:
Предполагам че плаващото бутало е поизпуснало и е навлязло масло под него така то не може да се свие докрай и затова скъсява хода на шока.

Прав ли съм в предположенията?
Ако да, може ли да си го сервизирам така:
1. развивам шестограма отдолу на шока, изпускам азота и маслото под плаващото бутало.
2. разглобявам, шока от другата страна, махам всичко дори и плаващото бутало.
3. затягам шетограма. че да не изпуска вече.
4. слагам плаващото бутало, нанизвам и всичко останало. - По този начин реално ще има някакво нялягане от нормален въздух (не азот) в камерата затворена от плаващото бутало защото съм вкарал буталото и то е свило целия обем въздух от шока до обем от та кажем цилиндър с дължина 10мм.

Ако предното са глупости има ли къде в Сф да ми го сервизират като хората, съответно на цена по малка от себестойността му? :)

Предложения и напътвствия?
t_i_t_o

Рейтинг: 1210

Re: X-Fusion Glyde R скъсен ход - решение?

Мнениеот apostol » Вто Авг 11, 2009 9:53 am

Здравей t_i_t_o,
имах подобен проблем с Metel RP 222mm, но след смяната на маслото шока заработи нормално.Маслото не беше сменяно никога и беше ''заминало'' меко казано,шок-а ''забиваше'' към края на хода си....
НЕДЕЙ изпуска азотната камера!!аз направих тази грешка :D
после не можеш да,я напомпиш/поне аз не успях...сервизи и т.н./
Провери с какво масло работи шок-а ти по принцип,ако е 7.5W мога да ти пратя малко за да смениш старото и ако не се оправи тогава върви по сервизи и т.н.
Ако смяташ,че няма да се справиш със смяната на маслото ти препоръчвам да отидеш в някой вело-сервиз за по-сигурно.
--->> Имена, адреси, телефони на магазини, сервизи и др.

Това е ЛИЧНО моят опит в тази насока.Недей счита мнението ми за меродавно! :D

Поздрави :beer:
''...хибрид между седалков лифт и вагон-ресторант...''
Аватар
apostol

Рейтинг: 1291

Мнениеот t_i_t_o » Вто Авг 11, 2009 12:27 pm

Благодаря ти за поста Апостоле, ще сменя маслото и ще видя как се държи. Все пак шока директно спира все едно удря в нещо твърдо и имам леки съмнения дали само смяна на малко ще го оправи. Ако още някой има идея нека да пише.
t_i_t_o

Мнениеот t_i_t_o » Пон Авг 17, 2009 6:31 pm

За протокола:

Станало беше точно това което бях предположил в първия пост, оправих си го сам по начина също в първия пост, вчера го тествах на боровец, екстра си беше.
t_i_t_o

Мнениеот bikerider » Вто Авг 18, 2009 10:15 am

Тоест не си го помпал?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот t_i_t_o » Вто Авг 18, 2009 2:53 pm

Не съм, получи се налягане от това че първо затегнах винта тапа, и след това вкарах плаващото бутало (точка 4. от първия пост). Иначе си работи нормално т.е. обира неравностите с малка амплитуда, а за по големите се включва и маслото както си трябва.
Сега се чудя дали ако обърна шока с плаващото бутало нагоре, процеса на пълнене на въздушната част с масло ще се забави малко или е все тая имайки предвид наляганията които стават вътре?
t_i_t_o

Мнениеот bikerider » Вто Авг 18, 2009 3:16 pm

Ами ако не си сменил уплътнението на буталото (говоря малко наизуст тук, не съм отварял точно такъв шок) като нищо пак ще го заобиколи.
Второто, чудех се това налягане, което се е получило при монтажа, реално достатъчно ли ти е за края на хода, т.е. против bottom out?
Аватар
bikerider

Мнениеот t_i_t_o » Вто Авг 18, 2009 5:12 pm

1. Като го разглобявах нещо доста се бях превъзбудил :) та може и да греша но по спомени буталото нямаше гумено уплътнение, беше само бяла пластмаса приличаща на тапа за ловджийски патрон :), т.е. в разрез прилича на буквата П, и като се замисля има логика да няма гумено уплътнение защото налягането би отваряло периферията на тапата (напраквтика разширява буталото) което води до по-добро уплътняване. Иначе дет се вика - каквото сабя покаже / за без пари толкова - няма пълно щастие :)
2. Имайки предвид че при свиване отваря клапана на масленото бутало, се надявам да не удари в края. Така или иначе като отварях шока, буталото не излезе само от налягането на азота, а се наложи допълнително да му вкарам въздух с помпа да го изкарам, така че със сигурност сега е по добре от преди ремонта.
t_i_t_o

Мнениеот bikerider » Сря Авг 19, 2009 9:28 am

:agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот t_i_t_o » Пон Юни 07, 2010 12:20 pm

Мдааа... година по късно положението е почти същото - масло под плаващото бутало, снощи го разглобих, е вече не бях толкова превъзбуден, все пак ми беше вече за втори път в живота и знаех какво да очаквам, та сега обърнах повече внимание на плаващото бутало и то определено си има гумен пръстен :) Видимо пръстена няма износвания и/или напуквания, и незнам защо е почнал да изпуска вече маслото по бързо, може гумата да се е втвърдила с времето и затова, все пак шока май направи една петилетка вярна служба... Та въпроса ми е някой (Байкрайдер) има ли идея от къде мога да си купя такъв гумен пръстен? Като цяло ми се струва малко нестандартен като размери та съм леко песимистичен, но ако някой има идея откъде да взема да сподели моля :)
t_i_t_o

Мнениеот Darkstar » Съб Юни 12, 2010 7:56 pm

В hubata seals мисля, че ще намериш каквото ти трябва на доста приятни цени :eyebrow:
Ето и адрес на който можеш да ги намериш в София:
http://maps.google.bg/maps?hl=bg&um=1&i ... CBoQnwIwAA
Успех! :beer:
Аватар
Darkstar

Рейтинг: 1162

Мнениеот t_i_t_o » Чет Юни 17, 2010 8:38 am

Тенкю фор йор съпорт :) ще намина тия дни да проверя, че да съм пушка за "обиколката" :)
t_i_t_o

Мнениеот GmTx » Чет Юни 17, 2010 10:33 am

Може и да е от пружината ако си примерно с 190мм пружина на 200мм шок и пружината е 650-850 либри буталото не се свива до край защото пружината е дебела и като се свие не му позволява да влезе повече аз имам този проблем защото с 550либри като скоча някой по-голям скок без попивка се свива цялата пужина удря тампона и чупи на две болта който го захваща за рамката
Скайп : ceci_96988
Аватар
GmTx

Рейтинг: 1138

Назад към Веломеханик