Развиване на средното движение

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Развиване на средното движение

Мнениеот ins » Сря Май 26, 2010 6:01 pm

Здравейте,

имам проблем със средното движение. "Гайката" от към венеца постоянно се развива. Колкото и да я стягам, след около седмица две каране се получава луфт, който много ме дразни. :) Преди да я завия попринцип я мажа с грес. Има ли някакви специални греси против развиване? Мисля си дали да не я намажа със силикон или някакво лепило? Друго което ми хрумва е да използвам водопроводни калчища или тефлон, белким с тях се развива по-трудно? Въобще защо тази гайка е направена с обратна резба, така че да се саморазвива при въртенето на педалите а не да се самозавива?!
ins

Рейтинг: 1200

Re: Развиване на средното движение

Мнениеот Ozzie » Сря Май 26, 2010 6:43 pm

ins написа:Има ли някакви специални греси против развиване?

греси няма, както правилно си се досетил има "лепила" за резби
"tread lock" се водят, има поне няколко вида на пазара, LOCTITE е една от популярните марки

P.S. Tъй като предполагам средното ти е от този вид които са със сепаратори и съчми, препоръчвам да извадиш едни 20 лв. и да идеш до най- близкия сервиз, да ти монтират средно с машинни лагери. При правилна употреба, не би трябвало да имаш проблеми дълго време.
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Univer welo » Сря Май 26, 2010 8:44 pm

Курбела на квадрат ли е ? Най- честата грешка в този случай е, че се мисли - развива се гайката, а причината е в разбития квадрат на курбела. Ъгълът /морза / е този ,който държи курбела за вала /средното движение/ .. Провери дали това е причината. Написаното важи за средно с квадрат. Надявам се да съм бил ясен. Ремонтът е - нов оборот или хватките на бедните - с меки / ал, медни / пластинки. :wavey:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот ins » Чет Май 27, 2010 11:02 am

Мерси, днес ще отида до магазина да видя опцията за ново средно с машинни лагери (каквото и да значи това, мисля че се сещам за разликата, но не съм сигурен :) ).

Иначе курбелът е на квадрат, но 100% не е от него. Пътвоначално докато окрия от къде идва всичко и аз мн се чудих. Накрая се отви още и луфтът стана видим. От тогава си го завивам периодично, ама не мисля че това е решение. Осен това от толкова завиваници дори леко си поодрасках и рамката.
ins

Мнениеот ins » Чет Май 27, 2010 2:01 pm

Иха! Ос касета - 15 лв, монтаж 20 лв. Първо ще пробвам с някакво лепило. :)
ins

Мнениеот bio » Чет Май 27, 2010 2:21 pm

ins написа:Иха! Ос касета - 15 лв, монтаж 20 лв. Първо ще пробвам с някакво лепило. :)

приятелю, те специализираните "смазки" за резби струват толкова :> пробвай с лак за нокти ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот evilzet » Чет Май 27, 2010 2:56 pm

Я кажи с какво го завиваш, да не е с някои клещи папагали.
evilzet

Мнениеот манджа » Чет Май 27, 2010 3:40 pm

тези 15-20 лева са едни от най добре вложените в колелото пари ... след смяна на средното движение се усеща една много голяма разлика в педалирането ;)
Pulse STR
Аватар
манджа

Рейтинг: 1454

Мнениеот Ozzie » Чет Май 27, 2010 5:53 pm

ins написа:Иха! Ос касета - 15 лв, монтаж 20 лв. Първо ще пробвам с някакво лепило. :)

искаш да кажеш, че за монтирането ти искат 20 лв, отделно от цената на средното? :bigeyes:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот kapitanblood » Чет Май 27, 2010 7:29 pm

Ozzie написа:

искаш да кажеш, че за монтирането ти искат 20 лв, отделно от цената на средното? :bigeyes:

Я сега сподели,къде и кои ти каза тая цена???Преди 2 седмици смених ос-касета на Драг Онтарио,за 12 касета+5 лева монтаж....това се случва при близнаците......ето http://www.bgmaps.com/map.aspx?city=sofia&tip=1&lang=bg
Ако си от София,отиди там и няма да имаш проблеми. :agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот ins » Чет Май 27, 2010 10:55 pm

Във Веломанията дето е срещу центъра по хигиена. Ясно си попитах човека, 35 за касетата + монтаж. Освен пък нещо да са ме взели за канарче? :)

Та засега залепих с каквото има като лепило в къщи. Отне ми доста време да почистя хубаво всичко. Да видим колко ще издържи, ако пак се развие го сменям.
ins

Мнениеот kapitanblood » Чет Май 27, 2010 11:01 pm

http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=71325
Ако беще прочел това,щеше да си наясно,какво е мнението,за този магазин,(не коментирам хората работещи в сервиза,от тях съм адски доволен),и нямаше да ходиш до там.
Съвета ми е,да си смениш средното движение ,а не да чакаш пак да се отвие.......17-18 лева излиза....ти си направи сметката,дали ти е изгодно.... :agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот zafirovp » Пет Май 28, 2010 3:05 pm

Здравейте,
ако може ще ползвам темата на човека, понеже имам същия проблем. След като си разглобих рамката за пребоядисване се сетих, че няма как да махна курбелите. Все пак започнах да въртя като луд без даже да съм сложил веригата. След това забелязах, че от ляво на редното се е развило нещо като шайба. Сега има луфт. Как да го оправя. Средното е VP на квадрат а курбелите са от най-евтините, но всичко е на 150-200 км каране.

Мерси :beer:
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот did » Пет Май 28, 2010 3:10 pm

zafirovp написа:Все пак започнах да въртя като луд без даже да съм сложил веригата. След това забелязах, че от ляво на редното се е развило нещо като шайба. Сега има луфт. Как да го оправя.

К'во ти пука, че нещо се било развило, докато си въртял без верига? Нали вече караш с каска 1.6 кг. Каската ще ти опази главата, даже и колелото ти да се разпадне.

Може да хванеш това нещо като шайба, което се е развило и да го чукаш с каската, докато се намести.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот zafirovp » Пет Май 28, 2010 3:17 pm

Ех тая тенджура... Още не съм я пробвал. Нищо колелото ми е 22 кила, а каската кило и 600 така че се компенсират. Да не говорим, че струва колкото цялото колело. :rofl:
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот ins » Вто Юни 08, 2010 6:10 pm

И така оправих се като използвах обикновенно лепило Loctite Power Gel. Нарочно реших да изчакам малко преди да пиша за да не се развие пак.

Иначе наистина смятам, че по-доброто решение щеше да е ново средно. Аз залепих движението още същата вечер след като ми казаха високата цена с каквото имах в къщи. Ако имах повече време може наистина трябваше да отида в друг магазин. Нищо засега всичко е ОК.
ins

Мнениеот uBaH » Сря Юни 09, 2010 7:22 am

ins, ти добре си го залепил сега с Power Gel и си държи, ама как ще го развиеш, ако се наложи? Надявам се поне, да не си прекалил с количеството лепило :D
Power Gel-а си е баш лепило и няма нищо общо със tread lock мазилата, специално предназначени за предпазване от саморазвиване на резбови съединения.
Аватар
uBaH

Мнениеот ellepero » Нед Юни 13, 2010 8:04 pm

Имах същия проблем но го реших по следния начин... Пъво изчистих чезбата на средното и болта от маслото с което беше намазана с обезмаслител , след това навих болта с малко тефлонова лента ( струва 60 стутинки в секи магазин за инструменти ) по посока на завиване и завиваш .. вече държи месец а преди на секи 20 минути се развиваше .
Изображение
ellepero

Рейтинг: 1174

Назад към Веломеханик