Въпрос за втулки и лапа.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за втулки и лапа.

Мнениеот zafirovp » Вто Юни 08, 2010 7:32 pm

Здравейте,
днес вече се наложи да си измия градското колело. След това естествено всичко се разскърца. Смазах всичко както си му е реда - главини, чашки, вилка и тн. След това забелязах, че когато ''шока'' е махнат и започна да движа двете части на рамката се чува леко скърцане. Първо разхлабих болта, който държи втулките но после се сетих, че от вибрациите може да изпадне. Сложих малко грес и го затегнах. Изглежда съм сложил доста повече от необходимото понеже целия болт плувна в смазка. Въпросът ми е дали болта може да се развие от вибрациите и ако да какви може да са последиците. Също така как мога да разделя двете части на рамката. Дърпах много време и пак не успях да разделя рамката. Ето и снимки на втулките. Греста не се вижда понеже я забърсах но само от вън.
Изображение
Също така досега никога не бях монтирал лапа, понеже толкова важни елементи предпочитам да ги монтира майстор. Искам да пoпитам дали е правилно това, което знам за монтаж на лапа.
1. Слагам вилката, поставям лапата и детелината.
2.Затягам първо детелината а после и лапата.
3. Карам :D

Мерси предварително :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Re: Въпрос за втулки и лапа.

Мнениеот Schizophrenia » Вто Юни 08, 2010 8:14 pm

Точно така се прави. :agree:
А едва ли ще ти се развие болта,но все пак проверявай от време на време. ;) :beer:
Аватар
Schizophrenia

Рейтинг: 1181

Мнениеот Вилката » Сря Юни 09, 2010 8:24 am

zafirovp написа:2.Затягам първо детелината а после и лапата.

Едва ли си махал детелината(пеперудката) от стержена. Сигурно говориш за тапата(металния диск най-отгоре). Правилно си определил реда, но като затягаш тапата, проверявай за луфт, и чак като стигнеш до положение да няма луфт, а лагерите да въртят свободно, затягай и лапата.
:beer:
Аватар
Вилката

Рейтинг: 2000

Мнениеот zafirovp » Сря Юни 09, 2010 3:12 pm

Мерси за отговорите. Аз направо затягам колкото сила имам тапата. Това лошо ли е. Кормилото се върти свободно.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот Вилката » Сря Юни 09, 2010 3:24 pm

Хм :magnify:
zafirovp написа:направо затягам колкото сила имам тапата. Това лошо ли е. Кормилото се върти свободно.

Ами лошо е да затягаш колкото сила имаш. Но има и друго лошо - как така "се върти свободно"? Тва или значи, че нямаш сила, което отхвърлям, щото не е нужно много сила за да пренатегнеш съчмите и да вървят тегаво. Друга версия е да ти е свършила резбата на винта който минава през тапата. Ако е така, вероятно ще имаш луфт в чашките след такова натягане. :dontknow:
Аватар
Вилката

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик