Препоръки за хидратираща система.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Препоръки за хидратираща система.

Мнениеот boriss13 » Съб Юни 12, 2010 7:25 am

Колебая се между два модела хидратиращи системи, и ми е интересно да чуя мнения на хора, които по възможност са пробвали и двата вида.Става въпрос за Dakine Flowlock Reservoir и този DEUTER.Не намерих подобна тема, но може и да не съм търсил по най-правилният начин :I
Поздрави! :)
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Рейтинг: 2000

Re: Препоръки за хидратираща система.

Мнениеот Ozzie » Съб Юни 12, 2010 8:59 am

Ползвам "Camelbak". С посочените не съм се сблъсквал никога, но ще кажа, че което и да избереш няма да сбъркаш.
Лично аз бих взел "Deuter"-a заради по- големия обем и по- ниската цена.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Боян Бановски » Съб Юни 12, 2010 5:28 pm

Аз ползвам Deuter, перфектна отвсякъде, много здрав мях, ПО-ЛЕСНА за имиване отвътре, макар, че рядко се налага.
Аватар
Боян Бановски

Мнениеот skiman » Съб Юни 12, 2010 6:38 pm

Дойтера. Заради по-лесното пълнене, почистване и поддръжка. Дакайна с тая дупка горе е почти невъзможно да бъде почистен хубаво или напълнен в тесен обем без да го вадиш.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот EmZo » Съб Юни 12, 2010 6:53 pm

Аз в момента ползвам Dakine, преди ползвах Deuter. И двете имат своите плюсове и минуси. Deuter-a е малко по-тежък, но пък по-дебелите стени на меха имат своето предимство. Колкото и малко вода да ми е оставала в deutera-a винаги "излиза" лесно, независимо от обстоятелствата в раницата, докъто при dakine-a често се случва заради тънките стени дори и при наполовина пълен мех, да се прегъне в раницата и да не може да излиза вода изобщо докъто не отвориш раницата и го наместиш. При deuter-a в момента в който стинсеш леко със зъби мундщука и водата тръгва лесно, без да се налага да засмукваш. И на двата меха след горе долу еднакво време, силикона на мундщука се проби. Обаче мундщука на dakine-a може да се завърти и затвори и по този начин да не капе дори и с леко пробит силикон. При deuter-a такава възможност няма и като се пробие си капе здраво и трябва да се смени. Друго удобство при dakine-a е, че маркуча може лесно да се маха и да извадиш само меха, без да изнизваш маркуча, да го напълниш и да го прибереш. От друга гледна точка, заради по-дебелите стени при по-пълна раница, deuter-а влиза някак си по-лесно.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот joropc » Съб Юни 12, 2010 11:44 pm

EmZo написа:.... При deuter-a такава възможност няма ....

Вече има.Новите мундщуци на deuter, са също със затваряне.
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот Stancho » Нед Юни 13, 2010 11:43 am

Не съм използвал Dakine, но Deuter лично на мен много ми допадна. Харесва ми системата за пълнене (удобен за пълнене на всяка чешма, без значение каква е). Мундщука е много удобен така завърян на 90 градуса и е с удобно капаче, затваря се със завъртане и маркуча е достатъчно дебел да не се прегъва по линията на презрамка (най - вече на мястото където влиза в чантата, защото моята е зимна и минава вътре в презрамката). За мен и изключително добър вариант и на мен 3-те литра вода ми стигаха за седмица градско каране, а водата вътре (без сменяне) си седеше чиста и свежа за 10+ дни... (аз съм тествал до толкова).
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот _SoRa_ » Нед Юни 13, 2010 2:25 pm

Някой да е тествал резервоара на Драг?
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот jd » Нед Юни 13, 2010 3:24 pm

Аз гласувам с две ръце за Дойтера. От миналата година ползвам един 2л. и съм много доволен. Както каза и Емзо, наистина дебелите стени на меха на дойтер си имат предимство - не съм имал никакви проблем с "излизането" на водата от меха. Самия накрайник също е много удобен и не тече, когато не трябва.

_SoRa_ написа:Някой да е тествал резервоара на Драг?

Да. Моето мнение е, че не стават - или поне аз не ги харесвам. Накрайника им така е направен, че тече дори и когато е в затворено положение (може и аз да съм уцелил някоя дефектна бройка, знам ли). Според мен въпреки това е добро бюджетно решение, особено за малки раници и кратки преходи.
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот Stancho » Нед Юни 13, 2010 4:38 pm

Искрено те съветвам да не се набутваш за него - ужасен е, евтина изработка и некачествена. Няма смисъл...
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот _SoRa_ » Нед Юни 13, 2010 4:44 pm

Благодаря за съвета. :agree:
Най-вероятно ще е резервоар на Дойтер /каквато ми е и раницата/.
_SoRa_

Мнениеот codename47 » Нед Юни 13, 2010 5:05 pm

Stancho написа:

Искрено те съветвам да не се набутваш за него - ужасен е, евтина изработка и некачествена. Няма смисъл...

още след покупката на един такъв и след първото напълване протече от едни дупчици на захващането на маркуча към резервоара :(!:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот hrissim » Нед Юни 13, 2010 11:12 pm

За статистиката и да се знае, че се предлагат на БГ пазара и други много качествени хидратиращи системи на американската фирма Platypus, които се продават тука.
Различни обеми са, освен каучуков мундщук имат и затваряне на накрайника.
От две години не е пуснал 1 капчица течност. А не е като да не го ползвам.
Чух от някъде, че същия производител снабдява американската армия с "кемълбеци"
Има и всесезонен модел.
Като потребител давам 9 по десетобалната система. 1 точка отнемам по причина, че тежи като го напълня :D
:peace:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот outfaced » Пон Юни 14, 2010 10:57 am

имам дойтер и кемълбак и аз само мога да кажа, че и двете си имат + и -
Дейтера както каза и Емо, самия мех е здрав и не се гъне. Пълни се лсно и бъзро. Чисти се и се суши пак лесно. Единственото кофти - мундщука прокапва и не съм само аз с тоя проблем. Има капачка попринцип, но това не е добро решение.
Кемълбека основния му плюс е в простия но ефективен мундщук, който не е прокапал още, а си има и "кранче". Иначе самия мех е мек и се гъне и трудно се навира в пълна раница и тая система за пълнене с голямата въртяща "капачка" е неудобна и за пълнене и за сушене и чистене.
Друго мога да кажа, че на кемълбека маркуча е се оказа по устойчив на зеленясване :lol:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот mulltex » Пон Юни 14, 2010 11:37 am

Така и така се отвори темата за мехове - как премахнахте гадния мирис и вкус на пластмаса/гума от водата?
За мен, освен за жабурене на уста за друго не става...
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот V.Rossi » Пон Юни 14, 2010 11:42 am

mulltex написа:Така и така се отвори темата за мехове - как премахнахте гадния мирис и вкус на пластмаса/гума от водата?

При мен стана със сода за хляб 1-2 лъжици и започваш да тръскаш.
Аватар
V.Rossi

Рейтинг: 1229

Мнениеот mirosr » Пон Юни 14, 2010 2:19 pm

codename47 написа:
Stancho написа:

още след покупката на един такъв и след първото напълване протече от едни дупчици на захващането на маркуча към резервоара :(!:

Абсолютно същото протичане се получи и с моя мех на Драг. Дори за едно каране не успях да го ползвам! :(!:
Моето колело обича...
Изображение
Аватар
mirosr

Рейтинг: 1225

Мнениеот _SoRa_ » Пон Юни 14, 2010 2:49 pm

Чувала съм, че някои си почистват бутилките за вода /пластмасови/ с хапчета за прочистване на протези.
Аз не съм пробвала и мнение не мога да дам даи става.
_SoRa_

Мнениеот frantishek » Пон Юни 14, 2010 5:13 pm

От двата които си посочил ще ти препоръчам на Дойтер заради цената и начина на пълнене. Моя е с такова пълнене и много удобен.

Моя мех си дойде с раницата. На Dakine си е 3 литров с "цип" от горе. Вече няколко пъти го ползвам и съм много доволен. Само като ми остане вода в него и я излея в бутилка от минерална вода се усеща много лек вкус на пластмаса. А докато си пия вода от меха такъв привкус на водата не усещам. :dontknow: Що така не мога да си обясна. Затова съм решил да си купя от таблетките на Zefal за прочистване на меховете та да видя дали ще изчезне "аромата". :D
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот boriss13 » Пон Юни 14, 2010 5:53 pm

Благодаря на всички, мисля че ще е Дойтера.Утре ще мина да хвърля едно око на тези за които колегата @hrissim е написал, както и Camelbak-ците (назнайно защо пропуснати от мен), и вече когато око пипне и ръка види ще взема крайно решение!!!
На всички изказали компетентно мнение ще се реванширам с по една бира при пръв удобен случай.На писалите под този пост няма ;) !
:D
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот Ozzie » Пон Юни 14, 2010 7:03 pm

mulltex написа:Така и така се отвори темата за мехове - как премахнахте гадния мирис и вкус на пластмаса/гума от водата?

С "Camelbak"-а такъв проблем не съм усетил, а го имам повече от две години. Все още не съм го чистил, нито промивал. Имало е случаи, в които съм забравял вода по 2-3 месеца в него. И нищо. Нито зеленясва, нито променя вкуса си. Все така годна за пиене.

Течащите резервоари на "Драг" се оправят като се достегне маркуча. След това проблем няма. Лошото е, че водата наистина придобива вкус на ПВЦ.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот mulltex » Пон Юни 14, 2010 7:16 pm

Явно ще сменям меха...
За кой модел на CamelBak говорим? :)
Омега?
Изображение
Аватар
mulltex

Мнениеот Ozzie » Пон Юни 14, 2010 7:23 pm

да, за "Омега", грешката е моя, че пропуснах да упомена модела на резервоара
:agree:
Аватар
Ozzie

Мнениеот did » Пон Юни 14, 2010 7:39 pm

И аз съм с такъв CamelBak. Нямам никакви ядове, освен че по невнимание счупих закачалката в горната част. Въпреки това си стои стабилно и се ползва безпроблемно с дойтерска раничка.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот tanya » Чет Юли 01, 2010 3:28 pm

А някой ползвал ли е резервоар на Lafuma?
http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... ts_id=2078
Мислех да си взема Deuter 2l, но нещо не мога да намеря в момента. Има само по 1л и 3л. Вторият ще ми е голям за малката раница, а еднолитровия може да не ми стига понякога.
Lafuma-та е 1.5л На външен вид изглежда като Deuter и цената е една и съща. Не знам обаче за качеството и сега се чудя дали да взема нея или да си чакам Deuter. Само, че почивката, която си дадох свърши и пак започвам да карам и ще ми трябва мех.
Искам меха отгоре да е затваряне като на Deuter. Старият ми мех беше с капак отстрани и наистина почистването беше доста трудно. На практика ми беше абсолютно невъзможно да го изпразня напълно.
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот mirror » Чет Юли 01, 2010 8:50 pm

_SoRa_ написа:Чувала съм, че някои си почистват бутилките за вода /пластмасови/ с хапчета за прочистване на протези.
Аз не съм пробвала и мнение не мога да дам даи става.

моя резервоар точно така го почиствам ;) накисвам го в някои голям съд с разтвор на такива таблетки според инструкцията им :agree:
Аватар
mirror

Рейтинг: 1210

Мнениеот bio » Пон Юли 05, 2010 8:21 am

някой има ли пряки впечатления от резервоарите на Vango ?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот mulltex » Съб Юли 31, 2010 6:30 pm

Искам отново да повдигна темата за водния мехур на Camelbak. От къде в Б-я може да се закупи, тъй като не го намерих в нито един туристически магазин?
Аватар
mulltex

Мнениеот trix » Пет Окт 01, 2010 2:47 pm

bio написа:някой има ли пряки впечатления от резервоарите на Vango ?

след ок 6 мес употреба се разлепи при голямата капачка и се чудя как и с какво да го лепя,
всъщност като са лепили меха към пластмасовия отвор на капачката са изместили едното към другото с ок 5-10мм и там се явява слабо място...
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Назад към Общ форум