Питане за разлика между два модела велосипеди

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Питане за разлика между два модела велосипеди

Мнениеот YAROSHKH » Пет Юни 18, 2010 12:53 pm

Базирайки се на описанието на темата, а именно :
" Начален клас велосипеди и компоненти
Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 700 лв. (за твърдаци) и до 900 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене. "
Тъй като сещнах много мнения, всичките се опират на предположението , че за първи път се качвам на велосипед, и смятам да се метна по Върховете около Чени връх, уточнявам:
Велосипеда го искам предимно за разходки из черните пътеки около Варна. Побити камъни, Аладжа манастир, и тем подобни маршрути. Спрял съм се на двойно окачване, и бих искал да знам, какво да очаквам от двата видя окачване като возия. За техническата подръжка - .. работя в сервиз и знам , колко е издръжливо евтиното и колко скъпото... Това вече съм го преценил. Интересува ме возията, поведение при преминаване през препятствие. Предполагам, че едното окачване ще поема по-големи неравности, за сметка на по-некомфортно возене. А, другото - по-меака возия, но пък при преминаване перз по-голми неравности ще му свършва хода.... Моля, подскажете ми ! Че дойде лятото, и хич не ме свърта вкъщи ...
http://www.balkan.bg/Reactor2008/images/balkan2008/pricelist/57/26.jpg
http://www.leader96.com/products/40/view
YAROSHKH

Рейтинг: 1100

Re: Питане за разлика между два модела велосипеди

Мнениеот sliper96 » Пет Юни 18, 2010 1:13 pm

Aз сам начинаещ,така че неразбирам много, но от това,което съм изчел от този сайт тези колела не стават.Но както казах аз съм нов в този спорт и за това чакай други мнения,но мисля че те няма да се различават много от моето. :)
sliper96

Рейтинг: 1160

Мнениеот YAROSHKH » Пет Юни 18, 2010 1:25 pm

Е, аз пък не съм нов, и съм си направил подобаващи изводи. Стават, не са за екстремни натоварвания, но за умерено ползване вършат работа. Просто искам да получа срванение за окачването за да реша кое да бъде.
Благодаря за въздържанието от изказвания, колко по-качествени има от тях ...
YAROSHKH

Мнениеот NikolaZ » Пет Юни 18, 2010 1:34 pm

От това окачване няма смисъл Честно и откровено.А за возията е под всякаква критика.От тая пружина можеш само да очакваш да не смекчава нищо.Пък и ти да не стоиш постоянно на седалката ?
Sweeter far than life I found that love was
Аватар
NikolaZ

Рейтинг: 1225

Мнениеот YAROSHKH » Пет Юни 18, 2010 2:02 pm

ИЗвинявам се, че мисля различно от вас, но... да- седя си постоянно на седалката.А, пружината си смекчава. Не знам защо мислите , че не смекчава... Аз досега съм карал колело с пружина, карал съм и без.. знам за разликата.
YAROSHKH

Мнениеот bio » Пет Юни 18, 2010 2:20 pm

няма да ти давам акъл какво да си вземеш ...
Leader Flac - Изчерпана наличност, на снимката е с дискови спирачки, а пише че са v-brake ...
Reactor Blizzard - ... нямам какво да кажа
общо взето еднакви вилки и други компоненти, еднаква идеология (soft tail) на окачването и чиста пружина ... всичко по тях е еднотипно. нямаш голям ход нито отпред нито отзад. получаваш "добра" возия за много кратко време, след което компоненитите започват да скърцат и умират един след друг ... и това не зависи от "ездата", теглото и т.н.
за тези пари бих взел твърдак, може да подрусва повече на дупето ... но е 100% по-добро за мен !!!
желая ти успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот YAROSHKH » Пет Юни 18, 2010 2:33 pm

Колеги, явно съм проуснал да повторя ... :eyebrow: "... уточнявам:
Велосипеда го искам предимно за разходки из черните пътеки около Варна. Побити камъни, Аладжа манастир, и тем подобни маршрути...".
За това не ми трябва велика издръжливост. Няма да ми е първото колело, знам колко биха се износил компонентите му, и от каво зависи износването...
Благодаря още веднъж, от въздържанието за изказвания от рода, колко по-добри велосипеди има...
YAROSHKH

Мнениеот imbecile » Пет Юни 18, 2010 3:07 pm

@YAROSHKH:

1. Двата вида окачване? И двете "пръчки", които си посочил, са с един тип задно "окачване"
2. Поведение при преминаване през препятствия? В раздел "Начален клас велосипеди"? Ами...."такова е поведението"
3. Искаш го за разходки? Ако това за теб е разходка, ок.

Та, какво точно те интересува? И двата велосипеда са в един ценови клас, вероятно минимална разлика в цената, а като работа и поведение - както вече казах - "пръчки". Ако искаш да ти кажем дали да си купиш баничка със сирене или с извара - аз обичам повече сиренето :agree:
И за да не кажеш, че съм офф-топик - който и да вземеш от двата - все тая! От трън, та на глог...
In the quiet words of the Virgin Mary.... come again?
Аватар
imbecile

Рейтинг: 1862

Мнениеот YAROSHKH » Пет Юни 18, 2010 3:12 pm

Колега, благодаря ти за отделеното внимание, което показва, че бълагринът все още не е изгубил чувството си на хумор, но май съм пропуснал да повторя...
Благодаря още веднъж, от въздържанието за изказвания от рода, колко по-добри велосипеди има...

А, че са еднакви - съвсем не си прав, което личи , че не разбираш и грам от механика. На едното колело, пружината е между опиорната точка и точката а въздействие на силата от колелото. А на втората - след точката на въздействие на колелото... Това не може да не дава отражение на начина по който реагира колелото при преминава през препятствие. А, иначе можем да си чешем пръстите много.... Я, ми кажи каква кола караш ?
YAROSHKH

Мнениеот Falcor » Пет Юни 18, 2010 3:46 pm

Колега, и двете колела са еднотипни. Дори с посочените разлики, като работа ще бъдат почти еднакви. Понежe съм карал Cross Nomad, смея да твърдя че и тези двете тук ще работят задоволително само в началото на експлоатацията. (Bio +1)
Сега би ли обяснил (най -добре със схема)
YAROSHKH написа:На едното колело, пружината е между опиорната точка и точката а въздействие на силата от колелото. А на втората - след точката на въздействие на колелото...
,че да не си хвърлям веднага дипломата :( (Може и на ЛС, само за моя информация, понеже е вероятно и аз да не съм разбрал какво имаш предвид)
И за да не съм Off, Reaktora отдалече ми прилича на някаква произволна купчина железа, който са заварени за развлечение. Тоест Leader-a ми се вижда по..... добър
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот imbecile » Пет Юни 18, 2010 5:56 pm

YAROSHKH написа: На едното колело, пружината е между опиорната точка и точката а въздействие на силата от колелото. А на втората - след точката на въздействие на колелото...

In the quiet words of the Virgin Mary.... come again?!
Нямам почти никакви познания по механика, но ти и нобелов лауреат да си по физика, с това си изказване обезмисли всичките си познания :D :agree:
И за да не съм голословен - и двата велосипеда са с едноставно окачване (освен ако зад курбела не се крие някоя тайна разработка на DW), пък дори и да има дребни разлики в кривата на силите, пътят на задната ос, коефициентът на окачването или pedal-feedback-a - пак казвам - все тая! Нито рамките са проектирани с мисъл за посочените параметри, нито "шоковете" са....шокове :D
Още нещо - никъде не съм казвал колко по-добри велосипеди има. Ясно ми е, че имаш определен бюджет и тези велосипеди влизат в него. Ясно ми е, че ги искаш за разходка, не за качествено планинско колоездене. Само не ми е ясно защо изобщо се повдига тема за поведението на тези рамки и разликите между тях, вземайки предвид казаното в предишните изречения?!
Айде със здраве, минусът е от мен :beer:
Аватар
imbecile

Мнениеот Ozzie » Пет Юни 18, 2010 6:24 pm

@YAROSHKH
Купи си кое да е от двете.
После ти обещавам да ти дам да покараш моето за 10-15 км. по черни пътища и след това да правиш разлика в работа и поведение на окачването.

P.S. Има една статия в сайта - "Недъзите на евтините велосипеди с двойно окачване". Потърси я и я прочети, пък дано ти е от полза. Тук се опитваме да те убедим, че това на което си се спрял, съвсем не е най- доброто решение за теб и съвсем добронамерено да ти спестим ядове с ремонти в бъдеще време. Ти обаче продължаваш да упорстваш и да се опитваш да ни убедиш колко си велик в механиката и колко ние сме прости... Ми успех! :)

P.S. Предложението ми по- горе е напълно сериозно!!!
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот 5roff » Пет Юни 18, 2010 7:04 pm

YAROSHKH - ти ще дойде да си от онези дето пускат тема и не приемат външно мнение, просто искат да чуят нещо определено. Така че аз ще ти предложа, както съм предлагал и на други потребители на мтб.бг- кажи ми какво искаш да чуеш и аз ще ти го кажа. Съвета ми е да си купиш друго колело, но не някой пружиноносач, а примерно драг хакер (НОВ) или по-добре от пазара някой аполон, гризли и т.н.
Но ако определено си решил да не си купуваш колело, вземи си купи нещо друго- примерно 10кг Карловска луканка (23лв/кг х 10кг = 230лв)

:agree:
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Рейтинг: 1944

Мнениеот maverick4o » Съб Юни 19, 2010 11:26 pm

Като оставим всичко друго...бих взел Лидера,защото коплектовката му е по-добра-Аливио.Като курбелите аливио са едни от малкото бюджетни разглобяеми курбели.По нататък може и вилка да смениш...кой знае.Та... Успех с покупката :beer: Но ако питаш мен в каталога на Лидер има много по-хубави велосипеди :magnify:
Аватар
maverick4o

Рейтинг: 1118

Мнениеот imbecile » Нед Юни 20, 2010 9:18 am

maverick4o написа:Като оставим всичко друго...

Очевидно, включително и първия пост в темата. Та, къде видя въпрос, касаещ окомплектовката?
Аватар
imbecile

Мнениеот Darkness » Нед Юни 20, 2010 3:44 pm

:offtopic: Лелееее ебаси смеха :roll2: :roll2: :roll2:
Вземи лидера! След няколко месеца ще ти се наложи да си купиш нов лидер и след още няколко месеца пак и така докъто не си купиш колело. :agree:
It Is A Good Day To Die!
хехе
Darkness

Рейтинг: 1360

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти