Асемблиране на леко колело за ХС и шосе

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Асемблиране на леко колело за ХС и шосе

Мнениеот hakama » Сря Юни 02, 2010 8:41 pm

Привет,
Искам да си сглобя колело за градско (60%) планина, шосе – 40%.
Бюджета е 500-700лв
Критерии: <= 12Кг!
-Почти изправена стойка (размер 16" и 17" са ми удобни)
-сравнително леки части и добри.Аз съм 170см, 57кг
Доколкото съм запознат най-лесно и ефективно могат да се свали тегло от вътр/външ. гуми, шини, рамка...
Прегледах съседната тема - ще взема под внимание препоръките, макар че са от миналата година.
Гледам че има wheelset-ве за около 200лв - това ли е по-добрият вариант, а не отделно?

Какви компоненти бихте препоръчали?
Естествено ще има части втора употреба, за да мога да вляза в бюджета. Подчертал съм тези за които смятам да направя този компромис, т.е. да са втора употреба, но подлежи на промяна.
*Със син шрифт мисля да добавям съответните компоненти и да добива вид бъдещото (мечтано) колело :beer:

Рамка – засега ZX5 (новата версия още не са я пуснали – за старата какво ще кажете, М - 1670г)

Чашки
[color=#FF0040Вилка[/color] - нямам идея, Епикона е добър вариант, но е само за v-brake, за начало ще е някаква временна, но каква?
Лапа
Кормило
Команди
Спирачки -V-brake
Лостчета
Средно движение
Курбели
Дерайльор преден
Капли (ако не са подбити)
Спици
Главини
Гуми
Венци
Дерайльор заден
Колче
Седалка
Педали (VP Components 565 -510г :/ )
....?

Moже да съм пропуснал някои части !?
Аскесоари :

калници
стоп
фенер
Заден махащ се лесно багажник (да може да се монтират дисаги)
Относно скоростната система SRAM или Shimano? Първите оставям с впечатлението че са по-евтини?

Замислям се за 9 или 8 плочки (24-27) - има ли смисъл да загубя една плочка заради 50-100гр?

Откъде ще препоръчате да си набавям частите?
Какви допълнителни разходи ще ме споходят (наплитане, сглобяване, настройка?)

Понеже искам до края на месеца максимум да съм го сглобил, някои от частите ще ги взема „оборотни“ и по-натам ще доизкусурявам :) :beer:
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Re: Асемблиране на леко колело за ХС и шосе

Мнениеот bio » Сря Юни 02, 2010 9:39 pm

hakama написа:Привет,
Бюджета е 500-700лв
Критерии: <= 12Кг!

това е фантастика. за тези пари това тегло е почти недостижимо. за тези пари ако "асемблираш" вместо драг онтарио нов, ще се получи стар ... ще изпуснеш отстъпка 20-25% надолу при покупката на цял велосипед и ще си закупиш всички части на цени на "дребно". намери това което искаш да караш и си го вземи.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот veno » Сря Юни 02, 2010 10:00 pm

съгласен съм с горния пост, за тези пари се ориентирай към цяло колело... вместването в <12кг. е почти невъзможно с този бюджет, според мен вероятността да успееш е по-малка от 1% :)
Аз си поддържам колелото във www.velo09.com

Изображение
Аватар
veno

Рейтинг: 1692

Мнениеот hitar_potter » Сря Юни 02, 2010 11:27 pm

За жалост, мисля, че трябва да се съглася. Такова тегло би постигнал евентуално с компромиси като твърда вилка. Иначе, стандартът, който ползват рам за колчета и седалки (i-beam май се казваше) се явява по-лек от обикновените, но с/у съответната цена. Правилно си се насочил към v-brake-ове, но уви - не се сещам за разни компоненти, които биха свалили от теглото. Все пак, ако ще гледаш да спестяваш тегло-нека да е най-вече от гумите, защото те освен, че тежат, се и въртят и тяхното тегло „тежи“ повече :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот hitar_potar » Чет Юни 03, 2010 12:36 am

Изображение
ето животно 12 кила с приблизителна цена 700-750лв. събирано е в продължение на години, все още е в движение след няколко години вярна служба. само че доста от частите са втора ръка, търсени са с доста търпение, байка в този си вид става за много леко XC и шосе, спирачките не спират особено и човек трябва да се съобразява с твъзможностите им. рамката е хром-молибденова, но доста тънкостенна, което повлия на здравината й - преди 2 години и нещо се скъса, но си беше професионално заварена.
като цяло компонентите не са най-висок клас, но далеч не са и най-ниския. но пък преди години цените на някои неща бяха съвсем различни от сегашните, по-ниски. и както казах, доста от частите са вземани използвани. така че доста зависи на какви оферти ще попаднеш. лично според мен вземай готов RAM HT1 или Драг Онтарио и си го карай така. като дойде време за смяна на части, то ще си покаже. :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот eMcKu » Чет Юни 03, 2010 8:14 am

Каква фантастика ?
За някои, може да е трудно, но за други не. Въпрос на желание, търпение и професионализъм.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот outfaced » Чет Юни 03, 2010 11:42 am

eMcKu написа:Каква фантастика ?
За някои, може да е трудно, но за други не. Въпрос на желание, търпение и професионализъм.

с нови чаркове не става ... смятал съм го ;)
С чаркове на старо ще стане.
Задължително с твърда вилка, Vbrake, комбинирани команди.
Ако се прежалиш за една плоча отпред (за спокойно градско каране е достатъчно), това спестява почти 250гр.-300гр. от дерейльор, плочи, жила и тн.

Иначе един RAM HT1 като му сложиш твърда вилка вместо тоя топуз дарт-а и му сваляш от раз едно кило :)
Като сложиш и една идея по шосейни гуми и си още 300гр. надолу
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот eMcKu » Чет Юни 03, 2010 12:09 pm

Никой, не говори за нови части. Ето ти 800 лева на цяло :D
Всичко е ХТР, без предния декланшор. Теглото клони към 9 и малко.
Изображение
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот hitar_potter » Чет Юни 03, 2010 12:56 pm

А, да-пропуснах да спомена, че ако сложиш педали автомати, това ще се отрази положително на теглото, а и въртенето ще е много по-лесно. За шосейно и ХС, автоматите са подходящи, но трябва да им свикнеш, а и струват пари...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Вилката » Чет Юни 03, 2010 1:54 pm

Аз, чрез колегата WrathChild, взех един LOOK от CrMo, с твърда вилка, гуми 1.9 (нещо като semislick), висок клас компоненти на Shimano(доста стари обаче), цялото колело за 220. За около 60 лв. смених верига, педали и спирачки V-brake, че беше с кантарчета и сега е чудесно колело с тегло около 11 кг. Остава ми да намеря плочи като за тия курбели и ще е перфектно, но е малко сложно, че сегашните плочи са некви ексцентрици и не знам дали ще мина без смяна на курбелите.
Аватар
Вилката

Мнениеот azoic » Чет Юни 03, 2010 3:29 pm

С части на старо може да стане, но не и до края на месеца.
за услугите: наплитането е около 10-15лв/капла, сглобката е доста относително, предполагам 25-30лв, за настройка може би 5-7лв. Тук има специалисти, те да кажат :)
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Мнениеот hakama » Чет Юни 03, 2010 8:39 pm

Добре де, вие ме отчаяхте направо.
Значи по-вероятно ще си взема нещо на старо (ако излезе оферта) и успоредно ще градя друго или по наличното, ама идеята е старото да го продам цяло после...а може и на части- кое е по-изгодно?

Далеч съм от мисълта да гоня тегло от всеки компонент - от делейрьор SLX до ХTR са 20-30гр разлика... а цената е 2-3но по голяма - в това няма смисъл.
Все пак РАМ HT1 е 12,7кг и 700лв ,а рамката е 2125г (16"). ZX5 e 1670г (М) -450грама само от рамка (а и Дарта си тукмак и той )! Верно че при цяло колело частите идват 20-30% по-евтино но аз не смятам да ги купувам от подобен магазин или поне без отстъпка :)

Може да ме насочите в кои класове да се ориентирам като разумни цени и снонсо тегло. Може би Шимано Деоре, СРАМ Х.3 .4 ?
Както и определени компоненти (гуми,шини, спици, курбели? ) от които да посъбера малко повечко пари и да ги купя едно по едно.
Тайно се надявам от CRC да си поръчам по-изгодно части. :peace:

При комбинираните команди колко грама/лв се спестява и губя ли от комфорта? Ще ми се спирачките да са със модулация.
Аватар
hakama

Мнениеот azzmaster » Чет Юни 03, 2010 11:24 pm

Много леки гуми,но само за шосе-Scwalbe Kojac.Карам с такива,помпят се до 6,5 атмосфери,38 милиметра широки,295 грама тегло.Не се намират в България все още,взех ги по 14,5 паунда от CRC.
Ако искаш по евтини,може да си земеш на CST има едни city classic 1,4 по 12 лева са бройката и тежат малко,може би 350-400 грама.
По качествени в БГ,които може да ти свършат работа-Maxxis Detonator,24 лева бройката,1,25 балон , имат и лек грайфер така че може и да стават относително за ХС ако не ги помпаш много.
Тези гуми са като цяло за шосе,и ако гониш тегло,ще трябва да се примириш,или просто да си вземеш 2 чифта гуми-едни за планина и едни за шосе....
Твърдата вилка сваля от теглото 1300-1500 грама,само че се намират предимно настаро,за 50-60 лева може да си намериш ако имаш търпение.
Доколкото за издигането на кормилото,отиваш в магазин на Веломания и си купуваш лапа Zomm 3D forget- 28 лева,oversize,захват на кормилото 25,4,дължина 120 мм,ъгълът и се регулира от 0 до около 55 градуса-лично аз съм я издигнал на към 45 градуса,като така се жертва от стабилността на колелото,но стойнката ми е доста по удобна.
За повече сваляне на тегло,ще трябва да вложиш повечко пари ...все пак може да започнеш като си вземеш леки алуминиеви курбели , от тях се сваля доста.
Вариант е и да си само с една плоча отпред,но не може да махнеш декланшора защото веригата пада от вибрациите от време на време,трябва да има фиксиран дерайльор-от опит ти го казвам,към година карах така само с една плоча 42 зъба изключително удобно е за в града.Все пак се пести тегло от 2те други плочи,команда жило и броня...
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Мнениеот LIL » Пет Юни 04, 2010 9:33 am

При Наско на Вашингтон имаше един Кенъндейл, аз бих го погледнал. Оборудван е с ХTR от по старите серии и с оригинална вилка.
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Юни 04, 2010 11:52 am

eMcKu написа:Никой, не говори за нови части. Ето ти 800 лева на цяло :D
http://media.snimka.bg/4507/015268853.jpg

В случай, че съм разбрал eMcKu правилно и той продава това колело за тези пари - hakama, купувай.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот eMcKu » Пет Юни 04, 2010 2:18 pm

Pr3d4t0R написа:
eMcKu написа:Никой, не говори за нови части. Ето ти 800 лева на цяло :D
http://media.snimka.bg/4507/015268853.jpg

В случай, че съм разбрал eMcKu правилно и той продава това колело за тези пари - hakama, купувай.

Продадох го, преди около 6 месеца. Просто, давам пример за тези пари какво съм сглобил.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот hakama » Пет Юни 04, 2010 10:42 pm

Към каква вилка ще ме ориентирате на първо време (RST Gila-те са малко над 2000 мисля) XCR kym 2300. За по нататък може да се мисли за нешо под 2000 (на старо).
За рамката освен ZX5 - каква друга алтернатива имам (под 1800г)?
Аватар
hakama

Мнениеот bio » Съб Юни 05, 2010 6:30 am

hakama, първо имам едни въпроси ... доколкото разбирам в момента нямаш друго колело, нали така ?!? и как реши, че се нуждаеш от нещо
... Критерии: <= 12Кг! ...
. виж не се заяждам, просто ми е интересно. обикновенно хората натрупват малко опит в планинското колоездене и се ориентират към дадена дисциплина, марка , тегло, размер на рамката, технически познания, инструменти и т.н.. не ме разбирай погрешно, велосипед под 12 кг е много хубаво нещо и искренно ти пожелавам такъв. обаче ако нямаш сили да въртиш нагоре, ако ще и 5 кг да ти е колелото все таз.
еваларка и на колеги "фантасти" спретнали такива хубавки колела. тук няма какво да се каже и коментира, само адмирации.
и последно давам ти един съвет: ТУК, Ozzie е дал едно много полезно помагало ... великa .xls табличка. е, правиш си една такава подобна и гледаш различните варианти ... цени и тегла и така виждаш, с кои компромиси подминаваш заветните 12 кг.
както писах и по-горе вземи си едно колелце, прави си кефа, карай ... и тогава му мисли дали ще гониш под 12 кг. желая ти успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот hakama » Съб Юни 05, 2010 4:37 pm

Aз съм карал Leader Doberman - с мека рамка , доста над моя размер, но кой ти е знаел преди. От една година не го карам (откакто се качих няколко пъти на колело от 600-700лв), но не съм карал в планината.
От 2-3 години обмислям това колело и все нещо ме спира. За 12те кг, добре може и да са 12,5кг :D Понеже видях че HT1 (което е вече 640лв) е само 12,7кг и си мисля, че е осъществим този проект
Хмм, а варианта да взема на старо RAM HT1,2 или Онтарио и да сложа всички части на една рамка ZX5 с вилка около 2000г (RST GIla * ) + нова седалка и олекотени външни и вътрешни гуми (шините са сравнително леки на Рама)- ще е може би най-лесния и бърз. Не знам дали мога да взема направо ново 80% колело (аз да занеса въпросните компоменнти които споменах)- едва ли...

За удобна, анатомична, лека седалка - какво ще препоръчате? На specialized имали някаква която позволявала да циркулира кръвта доста добре през артериите?!

Ориентирайте ме към вилка, в случая 80мм малко ли ще са ми? Може би 100мм. тегло +-2000гр ,за около 100-150лв. (може и на старо нещо по-добро). Да има пивоти за v-brake (по възможност lockout) :)

Към колко мм ход да се ориентирам , като се има в предвид че не съм тежък и няма да се зоря много по планината (новак съм)
Kakво ще кажете за RST Gila (Аполона е с Т7 , 85лв) Това намерих в офиц. сайт :
http://www.rst.com.tw/ct/product/produc ... 9545147420

Виждам че има и мех. локаут :) и е към 2000г. (на две различни места пишат различни грамажи.)
RST Capa ML - 79лв, 1700кг, но май е доста зле като работа.
http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... ts_id=2331
Аватар
hakama

Мнениеот hitar_potar » Съб Юни 05, 2010 5:01 pm

але баце, какви работи говориш ти бе? да вземеш рам хт2 на старо и да подмениш рамката с онтарио или ZX5? :eek3: първо, че рам хт2 е по-добра рамка от 2-те драговски алтернативи. второ, че с подобна подмяна само ще налееш допълнително пари в 1 безсмислена кауза, щото ще даунгрейднеш. какво си се хванал в тия килограми? :dontknow: дали да са 12 - 12,5 - 12,7 - 13,5 - какво значение има точно. колело около 15-16 кила ще върви по-добре по пътя със сликове, отколкото байк 12,5 кила с рошави гуми. въобще не знаеш какво искаш. :dontknow: в твоя случай разковничето е: колело на старо, по възможност рам хт1 или 2, драг онтарио или ZX5, като промените по него след покупката трябва да се сведат до смяна на педали, смяна на брони и жила, може би лостчетата на спирачките и самите спирачки (някой не толкова скъп модел V-brake), някакви сносни гуми за XC, може би смяна на някой компонент по скоростната система. но държа да подчертая, че става дума само за част от тези промени, а не всичките накуп. просто ако се налагат всички тия промени накуп, се обезмисля покупката на въпросното колело, щото така или иначе ще дадеш доста повече пари.
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот codename47 » Съб Юни 05, 2010 9:02 pm

ето цял раздел за тегло в мтбр: http://forums.mtbr.com/forumdisplay.php?f=49 :beer:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот edinmilion » Съб Юни 05, 2010 10:55 pm

Направо ново колело, примерно Ferrini R3 - 11,4 кг. (тегло според сайтовете) за 447,00 лв.
http://www.yessbikes.com/index.php?page ... &Itemid=53
edinmilion

Мнениеот argon » Нед Юни 06, 2010 3:40 pm

Ами, така като гледам силно се съмнявам че това е реалното му тегло :) По-скоро поне с килце отгоре :) Според мен идеята за ефтина нова вилка не е никак добра. По-добре нещо "на старо" ,което ще има по-адекватно тегло и което да можеш да продадеш след това, ако е в добро състояние.
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

Мнениеот hikervelo » Нед Юни 06, 2010 4:05 pm

Здравейте, вариантът на hakama е РАМ НТ 1 без да променя нищо от окомплектовката, но го поръчва с гуми Schwalbe Maraton Supreme. Аз карам НТ 2 на шосе с такива, голям кеф. Движа се спокойно с шосейни бегачи. Със същата гума си влизам спокойно на каруцарски пътища и пътеки без много големи наклони при спускане и при сух терен. На мокър асфалт държат супер, много леки са, кевларени бордове и т.н., издръжливи са на спукване, но са съпи. За по-тежък терен слагам други гуми, ама доколкото разбрах къде ще кара, на него други гуми няма да му трябват.
hikervelo

Рейтинг: 1140

Мнениеот WrathChild » Нед Юни 06, 2010 9:57 pm

За тази сума можеш си направиш читаво колело и още как! Мисли почвечко, търси най-доброто съотношение цена-тегло. Има един момент, при който парите скачат рязко, а теглото спада слабо - спирай да вдигаш класа точно преди този момент. Но като гледам вечи си усетил това. Ето какво беше построено за един приятел преди няколко месеца:

Изображение

Теглото беше 9.100кг, при положение, че седалката беше грозно тежка, но задника на карача го изискваше :) А и вилката не беше, най-подходящата. С предварително замислената вилка и седалка идваше 8.720 кг при общо похарчена сума около 800 лева.
Sometimes the same is different but mostly it's the same.
Аватар
WrathChild

Рейтинг: 1711

Мнениеот hakama » Сря Юни 09, 2010 6:00 pm

Като тип скоростна система на каква да се спра? Каква е разлиакта между 3х8 и 3х9 и 2х10 (във възможностите, масата, цената)?
Комбинираните команди удачен вариант ли са?

За вилка какво бихте препоръчали за първо време и за по-нататък?
Аватар
hakama

Мнениеот naka76 » Чет Юни 10, 2010 5:32 pm

На мен 3х8 ми е достатъчно. Сложиш ли си кобинирани команди си вързваш ръцете за бъдещи подобрения по велосипеда.
Аватар
naka76

Мнениеот hakama » Пон Юни 21, 2010 12:05 pm

Започвам да преминавам към действие :agree:
Можете ли да ме ориентирате в теглата на следните компоненти- в какви граници да се целя, за среден клас или нещо по-високо (в разумната граница). Втора ръка ще са най-вероятно.
Приготвил съм и една везничка с точност до 1г :D :peace:

Вилка - под 1800-2000г (100-300лв), с пивоти
Лапа (трябва ми да е и къса с издигане; захват?)
-кормило (пак издигнато) - moже би под 280г; мм?
-колче - мм, гр.
-курбели (с венци) - 800-1000г ги гледам на Шимано
-касетите гледам че са около 300г в
-Курбели: (SLX нагоре) 850-1000г
-v-brake 180-200г -това е сигурно за едната, понеже Deore XT по каталог е 350гр
Тази е 360g:
http://screambikes.eu/spirachki/spirach ... -m530.html

-За седалката нямам никаква идея все още, трябва да е с ясно изразен канал :dontknow:

-Гуми, тук ще са нови, (60% градско, 40% планинско), виждал съм и по 330г, но са адски тънки. Задната ли се пука по -често? Както и за вътрешни.

-Капли-
От съседната тема добих някаква представа:
предна - около 750-800 (100-140лв)
задна 950-1050г - 100-150лв

Ами това са по-съществените неща. Ако можете да препоръчате и съответни компоненти- :beer:
Аватар
hakama

Мнениеот argon » Пон Юни 21, 2010 5:13 pm

Не че искам да те обезкуражавам, но така както си го замислил, положително няма да влезе в определения бюджет. А и много от нещата са свързани неразривно. Мисля, че трябва да поразгледаш нещата малко по цялостно според бюджета, а не само и единствено според грамовете. И основното е да имаш рамка !!! Не може да искаш съвет за седалково колче и колко да е неговата дължина или диаметър, без да имаш рамка и да знаеш какъв е нейния размер. Аз мога да ти кажа, че колчетата USE Alien тежат 187г. за 350мм, и какво от това като на теб такова колче може да ти е късо за бъдещата ти рамка. И какво от това, ако USE не произвеждат колчета с диаметъра на бъдещата ти рамка. И какво от това като тези колчета струват по 140лв :agree: Как може да кажеш, че ти трябва къса лапа, а да искаш някой от нас да ти определи дължината на кормилото. Ако те питам защо искаш да е къса, и колко е дълга една къса лапа, може да имаме сериозни противоречия. А и ако те посъветвам за лапа със захват 25,4 а кормилото което ще ти предложи EDIkoisi_95_MANiqka е с диаметър 31,8- какво се случва ? А и да спомена че теглото на SLX курбелите е заедно със средното движение, и се продават заедно. Природата им е такава- курбелите и средното са едно цяло :)
С една дума искам да ти кажа, че трябва да почетеш и да поразгледаш повече нещата преди да казваш, че минаваш към действие. За да може да са конкретни и смислени въпросите ти и да може да ти помогнем реално. Сега се получава, че ние трябва да преминем в действие, пък ти ще ни премериш действието после с везната :beer:
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

Мнениеот veno » Пон Юни 21, 2010 9:08 pm

Аз си поддържам колелото във www.velo09.com

Изображение
Аватар
veno

Рейтинг: 1692

Следваща