Криви уши за главина на алуминиева рамка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Криви уши за главина на алуминиева рамка

Мнениеот biggfoot » Пон Юни 21, 2010 10:32 am

Здравейте! Нещо не мога да намеря в архивите инфо, затова пускам тема по въпроса. Преди време купих от един човек от форума колело с рамка Climber, всичко й гледах на тая рамка, но не се сетих да погледна следното - оказва се, че ушите за задната главина са по-широки от размера на самата главина. Изглежда са били малтретирани, защото главината не ляга плътно и като се стегне има възможност за доста широк луфт. Разликата е от порядъка на 2мм.
Та може ли този дефект надеждно да се корегира или по-скоро да се ориентирам към нова рамка? И ако може преложете как и къде.
Благодаря преварително.
Take the long road and ride it
Аватар
biggfoot

Рейтинг: 1220

Re: Криви уши за главина на алуминиева рамка

Мнениеот bikerider » Пон Юни 21, 2010 10:57 am

А в коя посока е (потенциалния) луфт? Хоризонтален?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот bio » Пон Юни 21, 2010 10:57 am

да възможно е .... използват се част от тези инструменти. не мога да ти кажа къде в София/или друг град/ можеш да я закараш. Аз съм разпъвал така една стоманена рамка с подръчно напревени инструменти. получи се задоволителен резултат (за мен). имах проблем е единият дропаут и ми го оправиха "някъде" в Софето.
бих те посъветвал да изчистиш рамката и да я огледаш за пукнатини, защото има и някаква вероятно да е не само изкривяване. ако всичко е ок, закарваш я "някъде", където разполагат с пълен набор от такива инструменти и могат да ти я съберат и центроват и след това караш. като си имаш едно на ум, че трябва да я щадиш ...
успех !!!
едит: виж и този линк
и този
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот pe60t0 » Пон Юни 21, 2010 11:28 am

@bio тука не става въпрос за разпъване и опъване, ами за това че диаметъра на ушите е по-широк от диаметъра на оста на главината

@biggfoot правят се разни изпълнения с "леене на алуминии" с цел да се оформи ухото, обаче в повечето случаи са само временно решение и вероятно ще ти се налага да го правиш често. Тъй че не знам дали ще бъде "cost-effective" тоя начин. Все пак можеш да се поинтересуваш и да пробваш. Другия вариант е да се развихриш в гаража с един кен от бира/кола или консервна кутия и може да направиш някой шедьовър.

Успех.
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот bio » Пон Юни 21, 2010 12:38 pm

pe60t0 написа:@bio тука не става въпрос за разпъване и опъване, ами за това че диаметъра на ушите е по-широк от диаметъра на оста на главината

@biggfoot правят се разни изпълнения с "леене на алуминии" с цел да се оформи ухото, обаче в повечето случаи са само временно решение и вероятно ще ти се налага да го правиш често. Тъй че не знам дали ще бъде "cost-effective" тоя начин. Все пак можеш да се поинтересуваш и да пробваш. Другия вариант е да се развихриш в гаража с един кен от бира/кола или консервна кутия и може да направиш някой шедьовър.

Успех.

мерси за поправката, моя грешка е ... аз обаче като чета, друго разбирам ... но ти си прав.
успехи !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот pe60t0 » Пон Юни 21, 2010 12:42 pm

Ми той и автора така го е обяснил че...

:beer:
Аватар
pe60t0

Мнениеот bikerider » Пон Юни 21, 2010 1:55 pm

pe60t0 написа:Другия вариант е да се развихриш в гаража с един кен от бира/кола или консервна кутия и може да направиш някой шедьовър.

Трудно за постигане:

bigfoot написа:Разликата е от порядъка на 2мм.

@bigfoot: аз не бих правил механични корекции по дропаута на алуминиева рамка. Стоманена да, но алуминиева точно на дропаута не бих пипал. Може да помислиш за преходна стоманена втулка с дебелина 1мм, но първо е трудно за правене, второ няма гаранция, че процеса няма да продължи. Като че ли най-лесен изглежда варианта с нова рамка. И най-сигурен.
Аватар
bikerider

Мнениеот trix » Пон Юни 21, 2010 2:17 pm

щом е малтретирана дори да сложиш втулка или U - планка с дебелина 1 мм, каплата едва ли ще стои централно на рамката...така че по-добре друга рамка
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот biggfoot » Пон Юни 21, 2010 2:18 pm

Ето този размер е по-голям: Изображение
Луфтът е в тази посока: Изображение
Аватар
biggfoot

Мнениеот pe60t0 » Пон Юни 21, 2010 2:24 pm

bikerider написа:преходна стоманена втулка с дебелина 1мм

Можеш ли да обясниш/дадеш снимка какво точно имаш впредвид с това, че нещо не го разбирам. За втулка, която се нанизва на оста ли става въпрос ?
Аватар
pe60t0

Мнениеот biggfoot » Пон Юни 21, 2010 2:26 pm

bikerider написа:
pe60t0 написа:Другия вариант е да се развихриш в гаража с един кен от бира/кола или консервна кутия и може да направиш някой шедьовър.

Трудно за постигане:

bigfoot написа:Разликата е от порядъка на 2мм.

@bigfoot: аз не бих правил механични корекции по дропаута на алуминиева рамка. Стоманена да, но алуминиева точно на дропаута не бих пипал. Може да помислиш за преходна стоманена втулка с дебелина 1мм, но първо е трудно за правене, второ няма гаранция, че процеса няма да продължи. Като че ли най-лесен изглежда варианта с нова рамка. И най-сигурен.

И аз си мислех, че може да се пробва нещо такова, но много трудно ще се получи. Трябва да е дебела 1мм и да е с вътрешна резба. Ще взема да посетя един стругар да видим дали може да се направи. Само не знам дали ще е безопасно, но за сега не се сещам причина да не е.
Някаква идея къде в София могат да проверят дали е права цялостната конструкция на задницата?
Жал ми е за рамката, че за такъв на пръв поглед незначителен дефект трябва да се хвърли. Лошо, че беше подарък за приятелката ми, но май ще се наложи да почака да събера за нова рамка :(
Аватар
biggfoot

Мнениеот bikerider » Пон Юни 21, 2010 2:33 pm

Защо с резба - просто втулка, която да обере разликата. Не е нужно да се закрепва за главината, рамката служи за ограничител.

Само че, както си го нарисувал (за посоката) излиза, че проблема ти е разчекната задница на рамката. От първата снимка, пък, излиза точно това, за което говорим досега. Втората снимка ли е объркана или аз нещо не разбирам? Извинявам се за тия досадни въпроси, ще ми се да вникна в проблема докрай.
Аватар
bikerider

Мнениеот pe60t0 » Пон Юни 21, 2010 2:36 pm

Предполагам има впредвид, че като затегне гумата за рамката и я разклати, луфта се проявява в тази посока. Общо взето си го представям същото като при незатегнат QR.
Аватар
pe60t0

Мнениеот Fanatico » Пон Юни 21, 2010 2:40 pm

Да не би да са разбити лагерите на главината ?
Понеже на мен ми се беше случвало и се усеща доста.
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот biggfoot » Пон Юни 21, 2010 2:40 pm

На втората снимка стрелките трябва да са на нивото на главината, т.е. главината се движи в хоризонталната равнина. Например ако се натисне само с едната калодка на спирачката се проявява хлабината.
Иначе, да няма нужда от резба всъщност :agree:
Аватар
biggfoot

Мнениеот bikerider » Пон Юни 21, 2010 2:44 pm

Ясно. Ами да ти кажа, бих опитал с някаква втулка, но наистина се опасявам, че този процес е започнал от нещо, тоест ти ще отстраниш само симптомите. Ако ухото е отслабено от това "отваряне" втулката ще е временно решение.
Аватар
bikerider

Мнениеот biggfoot » Пон Юни 21, 2010 2:52 pm

Да, ще го пробвам май тоя вариант временно, но като цяло при първа възможност - нова рамка. Тя бъдещата ми байкърката няма и 50кг, но няма да си простя ако заради това стане някакъв сакатлък.
Благодаря за вниманието и бързите отговори :agree: :beer:
Аватар
biggfoot

Мнениеот blizzard » Пон Юни 21, 2010 4:39 pm

Добре, дори да са поизядени ушите на рамката, луфт не би трябвало да има ако е достатъчно стегнат QR-а. Все пак главината не се държи от някакво триене, подпиране или каквото и да е на оста в рамката а от триенето между контрагайката на конуса и QR-a (гайките на оста). A пък как може при добре стегната главина да има луфт, съвсем не мога да си обясня. Според мен проблемът трябва да се търси другаде - например в некачествен QR. Ако ушите са изтъркани дотолкова че да няма достатъчен контакт между рамката и гайките на оста (струва ми се малко вероятно), това е друг въпрос. Ако наистина са изядени и ушите, това най-вероятно е станало от каране с незатегнат QR и решението на bikerider за втулка е удачно за да се избегне бъдещо изяждане на материала.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот bikerider » Пон Юни 21, 2010 5:04 pm

Виж, bigfoot вече обясни - при спиране цялото колело се криви в дропаутите. Това, че рамката "стиска" главината не е достатъчно, за да не се местят краищата на оста в дропаутите. Ти говориш за аксиално осигуряване, а луфта е радиален.

Това, от което се опасявам не е, че е отнет материал, а че ухото може да е отслабено. Дано е изядено.
Аватар
bikerider

Мнениеот blizzard » Пон Юни 21, 2010 5:24 pm

Точно за радиален луфт говоря и аз.
Натискът, който се упражнява от гайките би трябвало да е достатъчен, нали все пак само той се противопоставя на силата на педалиране при рамките с хоризонтален дропаут. И нали ако не беше достатъчен рамките с вертикален дропаут щяха да изпускат главината при всяко приземяване на задната гума накриво.
Аватар
blizzard

Мнениеот bikerider » Пон Юни 21, 2010 7:19 pm

Напълно съм съгласен, само че в случая идеше реч за QR и за спиране. Ако главината беше на плътна ос с гайки е съвсем друга история.
Аватар
bikerider

Мнениеот манджа » Пон Юни 21, 2010 7:24 pm

Добре защо не пробваш просто да навиеш 1/2 контрагайки ( от едната или от 2те страни ) за да уплътниш? Ако така не се получи значи проблема е другаде... а защо не пробваш с друга капла ?
Pulse STR
Аватар
манджа

Рейтинг: 1454

Мнениеот blizzard » Пон Юни 21, 2010 7:37 pm

bikerider написа: Ако главината беше на плътна ос с гайки е съвсем друга история.

При качествен QR разликата не би трябвало да е твърде фрапантна. (=
Аватар
blizzard

Мнениеот geco » Чет Юни 16, 2011 1:30 pm

Здравейте.Имам съмнения че моята рамка има някакво усукване в задния триъгълник,защо каплата седи леко наляо при горните вилки.Другото нещоо е че оста(с гайки) влиза доста трудно в ушите.Въпросите са: Как да проверя дали рамката е усукана и може ли да се сложи по тясна дистанционна втулка на оста (тази от ляво ,която е между конуса и контрагайката) или трябва да се разпъне рамката?
geco

Рейтинг: 1279

Назад към Веломеханик