Shimano M575

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Shimano M575

Мнениеот icebobo » Съб Юни 26, 2010 1:11 pm

Когато завъртя гумата на празен ход и на моменти накладките опират в диска ,бих искал да си ги настроя но не знам как.Ще съм ви благодарен да ми помогнете или да качите линк как става регулирането.
Не е яко да си готин,готино е да си як!
icebobo

Рейтинг: 1265

Re: Shimano M575

Мнениеот Gasolin » Съб Юни 26, 2010 5:30 pm

Тая спирачка хидравлична ли е или механична? Попринцип - оттягаш двата болта, натискаш спирачката и затягаш двата болта внимателно и държейки спирачката стисната. Ако е механична обаче има повече варианти.
Аватар
Gasolin

Рейтинг: 1271

Мнениеот icebobo » Съб Юни 26, 2010 6:25 pm

Gasolin написа:Тая спирачка хидравлична ли е или механична? Попринцип - оттягаш двата болта, натискаш спирачката и затягаш двата болта внимателно и държейки спирачката стисната. Ако е механична обаче има повече варианти.

Хидравлична е,и така не става баш както казваш ,след такава манипулация здраво трие в накладките.Нещо има по тънко,че да стане.
icebobo

Мнениеот kapitanblood » Съб Юни 26, 2010 7:45 pm

icebobo написа:
Gasolin написа:Тая спирачка хидравлична ли е или механична? Попринцип - оттягаш двата болта, натискаш спирачката и затягаш двата болта внимателно и държейки спирачката стисната. Ако е механична обаче има повече варианти.

Хидравлична е,и така не става баш както казваш ,след такава манипулация здраво трие в накладките.Нещо има по тънко,че да стане.

Видя ли,дали е,крив ротора(диска)?
А центровката на калопера(спирачния апарат),се прави точно така както каза @Gasoline. :agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот outfaced » Съб Юни 26, 2010 8:40 pm

Към казаното от kapitanblood само да добавя ... може малко да са ти се поспекали буталата от мръсотия и да се наложи да се чистят ...
Току що ми се наложи да направя именно това поради същата причина на SHIMANO M 775 :D

Тая процедура в интерес на истината никога не ми се е налагало да я правя, докато карах формула. :dontknow:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот kapitanblood » Съб Юни 26, 2010 8:48 pm

калопера
,грешка,пише се,калипер(спирачен апарат.).
Моля,да ме извините. :agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот icebobo » Нед Юни 27, 2010 9:10 am

Относно дали е крив диска ,мисля че не е крив.Ако наблюдавам само него върви линейно.Но когато наблюдавам луфта м/у него и накладките диска ту наближава лявата ту дясната накладка.
icebobo

Мнениеот Ozzie » Нед Юни 27, 2010 10:19 am

значи ротора се върти, накладките са неподвижни и ротора не е крив? :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот icebobo » Нед Юни 27, 2010 1:15 pm

Ozzie написа:значи ротора се върти, накладките са неподвижни и ротора не е крив? :D

Или ротора е крив фабрично,или каплата не е регулирана както трябва,защото ротора е зекрепен на нея.Ротора ,възможно ли е от две три карания по 5-6км да се изкриви?Всичко е съвсем ново.Сега регулирах апаратчето така ,че да центрирам относително отвора за диска спрямо него.Малко опира външната накладка,но освен да разчитам да се износи и така всичко да си дойде на мястото,какво друго ми остава?Значи ротора играе около половин милиметър,но явно му е достатъчно да ми прави проблеми.Ако оправя по някакъв начин това играене на ротора,мисля че ще се справя и с настройката на апаратчето,но как?
icebobo

Мнениеот Ozzie » Нед Юни 27, 2010 1:26 pm

и да е крива каплата (шината), това няма как да влияе върху ротора, все пак последния е закрепен за главината, не за шината
просто имаш съвсем леко изкривяване в ротора, което е поправимо, можеш да пробваш да го изправиш на ръка, може и с отверка, като я ползваш за лост
има десетки теми по въпроса :agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот icebobo » Нед Юни 27, 2010 2:36 pm

Последно ,ротора не е крив, а апартчето не е успоредно на диска.Има една черна пластмасова скоба която е захваната за две уши за рамката,и вече апаратчето е захванато за тази скоба.Според мен ъгала който сключва апартчето спрямо диска може де се регулира само като се усуче малко тази черна скоба,но тя ляга на ушите и от там е фиксиран ъгъла.Освен да се подлагат някакви подложки от единия край на полта и да се усуче апаратчето ?

:wavey: Готово оправих го!!!!!!Ще се опитам да обясня набързо,за някой като мен да му е по лесно.Проблема беше не в крив диск а в посоката на апартчето спрямо диска.Значи,обръщате колелото с гумите нагоре и поглеждате от горе перпендикулярно на диска.Спирачното апаратче е направено от две части успоредни на диска и сединени с болтове,в едната част е едната накладка,в другата част другага накладка.Едната част е с по голяма дължина от другата и фактически нея ще гледаме като настройваме защото рамото е по голямо и малко да не е успоредно на диска се забелязва.Забравете за варианта стиснете спирачките и стягайте!!!!!Погледнато от горе видимия луфт между диска и тази по дълга част от апаратчето трябва да е по малка от милиметър,и отдалечена достатъчно за да не опира диска в нея(апаратчето).Пристягате внимателно като следите докато стягате да не се промени луфта,този луфт трябва след стягането да се запази и да е еднакъв от единия до другия край на апаратчето,т.е.диска и апаратчето да бъдат безупречно успоредни.След тази операция погледнете вътре какво е разтоянието между накладките и диска и ако диска е по близко да някоя накладка,съответно онзи луфт за който говорихме в начало трабва да го промените към по голям или по малък ,дотолкова че да се центрира диска между накладките....тоест отначало го повтаряте но с друг луфт.След като настроите това погледнете дали диска играе спрямо накладките и там където виждате че е крив го хванете с ръка за края му от към кривата страна и го натиснете първо по леко ,после по силно докато се изправи и започне този участък да минава успоредно на накладките.Най накрая,със салфетка внимателно забърсвате ,диска от мазното от ръцете ви,най важното е първо да забършите после да пробвате накладките,за да не допуснете мазното да попадне на феродото.Благодаря на всички който се включиха и ме насочиха,какво трябва да направя! :beer:
Последна промяна icebobo на Нед Юни 27, 2010 3:11 pm, променена общо 2 пъти
icebobo

Мнениеот манджа » Нед Юни 27, 2010 2:40 pm

icebobo написа:Последно ,ротора не е крив, а апартчето не е успоредно на диска.Има една черна пластмасова скоба която е захваната за две уши за рамката,и вече апаратчето е захванато за тази скоба.Според мен ъгала който сключва апартчето спрямо диска може де се регулира само като се усуче малко тази черна скоба,но тя ляга на ушите и от там е фиксиран ъгъла.Освен да се подлагат някакви подложки от единия край на полта и да се усуче апаратчето ?

:crazy: :crazy: :crazy: :crazy:
до колкото разбирам това черното което искаш да усучеш е преходника :dontknow:
би трябвало да има два елипсовидни отвора чрез които когато отхлабиш болтчетата върху ''черното'' да можеш да наместиш спирачката по твое усмотрение ?
Pulse STR
Аватар
манджа

Рейтинг: 1454

Мнениеот icebobo » Нед Юни 27, 2010 3:17 pm

манджа написа:
icebobo написа:Последно ,ротора не е крив, а апартчето не е успоредно на диска.Има една черна пластмасова скоба която е захваната за две уши за рамката,и вече апаратчето е захванато за тази скоба.Според мен ъгала който сключва апартчето спрямо диска може де се регулира само като се усуче малко тази черна скоба,но тя ляга на ушите и от там е фиксиран ъгъла.Освен да се подлагат някакви подложки от единия край на полта и да се усуче апаратчето ?

:crazy: :crazy: :crazy: :crazy:
до колкото разбирам това черното което искаш да усучеш е преходника :dontknow:
би трябвало да има два елипсовидни отвора чрез които когато отхлабиш болтчетата върху ''черното'' да можеш да наместиш спирачката по твое усмотрение ?

Точно така,преходника не трябва да се бута! :agree:
icebobo

Мнениеот манджа » Нед Юни 27, 2010 3:21 pm

Опита ли процедурата посочена по горе ? Мисля че би трябвало да се получи ? :beer:
Pulse STR
Аватар
манджа

Мнениеот icebobo » Нед Юни 27, 2010 3:26 pm

манджа написа:Опита ли процедурата посочена по горе ? Мисля че би трябвало да се получи ? :beer:

Оправено е!Вече съм специалист! :D
icebobo

Мнениеот манджа » Нед Юни 27, 2010 3:29 pm

айде със здраве :beer:
Pulse STR
Аватар
манджа

Мнениеот Alpina » Нед Юни 27, 2010 11:49 pm

Защо да е просто, като може да е сложно... и даже специалист се нарече...
Решението ти беше казано още в първоя пост, ама не... нищо - продължавай да се мъчиш - това което сам можеш да си причиниш, никой друг не е способен :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот icebobo » Пон Юни 28, 2010 7:08 am

Alpina написа:Защо да е просто, като може да е сложно... и даже специалист се нарече...
Решението ти беше казано още в първоя пост, ама не... нищо - продължавай да се мъчиш - това което сам можеш да си причиниш, никой друг не е способен :beer:

Ами сложно е за да питат такива като тебе.Мислиш ли ,че това от първия пост не го пробвах няколко пъти.Истината е ,че като започнеш да притягаш , апаратчето мръдва и си променя положението.Това че си стиснал спирачките не е достатъчно да фиксира апарата да не движи при стягане."Специалист"беше в рамките на шегата,но като нямаш чуство за хумор .......... :beer:
icebobo

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Юни 28, 2010 8:59 am

Не е нужно да се стиска спирачката:
- отхлабват се болтчетата на апаратчето, захващащи го за преходника (или директно за вилката), така че да е леко подвижно;
- накладките се регулират, така че да захапят диска и апаратчето да остане неподвижно;
- затягат се отхлабените ботчета;
- накладките са вече успоредни на диска и мога да се настрочт спрямо предпочитанията на задкормилното устройство ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Alpina » Пон Юни 28, 2010 9:07 am

Pr3d4t0R, на някои спирачки не могат да се регулират накладките ;)
Както е и в конкретния случай :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Юни 28, 2010 11:12 am

Интересно, въобще и не предполагах, че е така :beer:

:offtopic:
Как тогава при такива спирачки се регулира износването на накладките?
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Alpina » Пон Юни 28, 2010 11:25 am

Те го правят сами ;) :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот icebobo » Съб Юли 03, 2010 9:04 pm

Извинявам се ,че пак ви занимавам с тази моя спирачка.Апаратчетата съм си ги регулирал ,но задния диск 16" като спирам по плавно започва да свири.Какъв е проблема на тази спирачка,щото дразни така - нова спирачка и да свири.Пък уж маркова. :smash:
icebobo

Мнениеот uBaH » Пон Юли 05, 2010 10:54 am

Голям диск туй - 16" чудо (да не е от някое BMW) :D

Свиренето, при търкане на накладките в диска е обсъждано многократно, а причините за това са най-различни.
- писал си, че спирачката е нова, следователно може да свири, защото накладките още не са се разработили (напаснали, изгладили, изтъркали и т.н. спрямо диска). Моите BB7 бяха така и двете в началото;
- неподходящи за дадения диск накладки (от гледна точка на материал, от който са изработени). Предполага се, че като е нова спирачката нещата са ти комплект, следователно едва ли е това;
- много твърда и по-едра частица, намираща се в обема на материала на накладката/накладките. Или за по-происто - представи си тебешир с някакво камъче в него - едното се търка много лесно, а другото почти никак. Когато такава частица влезе в контакт с диска, обикновено пак се чува свирене.

И още много други, кои по-общи, кои по-индивидуални. Като за начало провери 1 и/или 3 ;)
Аватар
uBaH

Мнениеот icebobo » Пон Юли 05, 2010 12:08 pm

uBaH написа:Голям диск туй - 16" чудо (да не е от някое BMW) :D

Свиренето, при търкане на накладките в диска е обсъждано многократно, а причините за това са най-различни.
- писал си, че спирачката е нова, следователно може да свири, защото накладките още не са се разработили (напаснали, изгладили, изтъркали и т.н. спрямо диска). Моите BB7 бяха така и двете в началото;
- неподходящи за дадения диск накладки (от гледна точка на материал, от който са изработени). Предполага се, че като е нова спирачката нещата са ти комплект, следователно едва ли е това;
- много твърда и по-едра частица, намираща се в обема на материала на накладката/накладките. Или за по-происто - представи си тебешир с някакво камъче в него - едното се търка много лесно, а другото почти никак. Когато такава частица влезе в контакт с диска, обикновено пак се чува свирене.

И още много други, кои по-общи, кои по-индивидуални. Като за начало провери 1 и/или 3 ;)

Много благодаря за точния и кратък отговор,ще проверя за посочените от теб неща и ще пиша какво съм открил. :beer:
icebobo

Мнениеот icebobo » Нед Юли 11, 2010 1:52 pm

Съвет номер три го изпълних,свалих накладките с водна шкурка им пригладих феродото,с обезмаслител почистих диска преди да сглобя,върнах ги обратно и много внимателно настройх апаратчето към диска.Отначало не свириха при пробното каране,но това само първите 5 минути,и почнаха да свирят отново.Да не би да си ми сложили някакви калпави китайски накладки ,на предната няма такова свирене?
icebobo

Мнениеот icebobo » Съб Юли 24, 2010 11:17 am

След като не можах да ги изтърпя,смъкнах накладките и им направих с ножовката по един напречен канал на всяка накладка.Спряха да свирят но по слабо спират нещо,незнам дали искат да се улегнат и заради това.Това го направих само на задната спирачка.
icebobo

Мнениеот icebobo » Съб Юли 24, 2010 1:51 pm

Нищо не стана,както се беше се върна положението.
icebobo

Мнениеот icebobo » Сря Юли 28, 2010 7:56 pm

Тази тема само аз си пиша..... :D Искам да попитам този път ,ако някой има такива спирачки да ми каже от къде да регулирам хода на лосчетата.Той си беше добре но сега спирачките хващат ,когато лосчетата са близо до ръкохватките и е неудобно.Там където лагерува лосчето има един шестограм и като го развивам цялото лосче отива напред и съответно хваща по преди,но пък се отдалечава много лосчето и трябва да се протегам с пръстите да го хвана.Ще ми потрябва бързо да го натисна някой път и ще го пропусна.Има ли друг начин за регулиране на моя проблем?
icebobo

Мнениеот Admin » Съб Юли 31, 2010 12:22 pm

Ако няма специален регулатор (а в случая явно няма), е възможно да намалиш хода на лостчетата чрез доливане на спирачна течност, но щом казваш, че преди са били добре, а сега не, значи трябва да има причина за тази промяна и по-добре да я откриеш. Да не би да са глътнали въздух?
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Следваща

Назад към Веломеханик