Jack, “изтриването” или “блокирането” на някой член на форума е мярка, която бих използвал в много крайна ситуация, каквато всъщност не мога да си представя – ако някой влиза във форума и само се заяжда, само обижда, ругае, псува и т.н., при това без да внася никаква смислена информация, т.е. постовете му да съдържат само това. Но дори и тогава подобни действия не биха имали ефект, защото той ще се регистира с друг ник и всичко ще започне отначало. Случаят с TOYAGA обаче не е такъв.
Сега “малко” по по-широката тема: за острия език във форума и правилата за общуване. Въпреки, че преди не много време ме упрекваха (приятелски разбира се) в прекомерна строгост, смея да твърдя, че форумите на МТБ-БГ са доста свободни. И понеже Bikerider спомена за чуждите форуми, ще отбележа, че формирах мнението си точно след като погледнах правилата за общуване в някои от тях (нещо, което преди не бях правил, но ми стана интересно аз ли съм най-големия диктатор и как така в другите форуми атмосферата е толкова приятелска, а в българските нещо все ни избива на кавги и караници

). Не претендирам да чета всички чужди форуми за МТБ (това едва ли е възможно), затова давам примери с двата, към които наминавам най-често – [url]www.bikeforums.net[/url] и форумите на [url]www.nsmb.com[/url] Държа да отбележа, че последният форум е бил затварян поради прекалено скапване на общуването в него и негативно отношение към по-начинаещи членове, така че правилата в него са доста строги. И в двата форума на първо място е поставено изискването за взаимно уважение на пишещите.

Най-общо казано в тях модераторите имат право да трият неща, които сметнат, че изразяват неуважение към някой друг член на форума. Да споменавам ли, че острите изказвания и отговори най-често изразяват именно това? По-конретно тези форуми имат филтри за най-грубите псувни и думи, но освен това модераторите имат право да трият всякакви обиди, псувни, и дори много по-леки форми на заяждане – изобщо всичко, което нарушава добрия тон. Дори за безобидни по “нашите стандарти” нарицателни като “тъпак” или “глупак” там могат да изтрият даден пост. А в nsmb.com заплашват и с изключване (както казах, имали са проблеми хората;)).
Както сами виждате, нашият форум още не е толкова строг, нали?:) Ако допускам по-острия език, изразяващ се в иронични и дори саркастични забележки, то е по две причини: 1) защото съм чел Конституцията и знам какво е свобода на словото. Само че “Това право НЕ МОЖЕ да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго ...” (Чл.39, ал.2, Конституция на Република България). 2) защото знам, че ако въведа тези строги правила, някои от повече знаещите ще престанат да пишат, защото са свикнали да говорят по-остро. (Което за мен е странно, но това е друга тема).
Така че, драги посетители, единствено от вас зависи в каква насока ще придвижите общуването във форума. Ако заяжданията и грубостите продължават – рано или късно ще се стигне до затягане на контрола върху тях, защото моите наблюдения сочат, че това решава проблема (макар и с някои странични ефекти). Ако всеки обаче прояви повече търпимост и уважение към другите, можем да дадем един добър пример. Мисля, че е по-лошо, когато добрият тон във форума трябва да се поддържа от модераторите (насила). Той би трябвало да е следствие на уважението към околните (независимо колко и какво знаят или не знаят).

Ако уважението липсва, това говори отрицателно най-вече за този, който не го проявява.
Затова ще си позволя да повторя и един съвет (даден вече преди мен) за случаите, когато някой се отнася грубо към вас: не му обръщайте внимание! Не му отговаряйте! Вземете само полезното от поста му. И, може дори да му отговорите само с една усмивка, все едно му казвате “Хич не ми пука от грубото ти или презрително отношение!”.

Мисля, че подобно поведение в дългосрочен план дава резултати, защото човек прави нещо докато вижда, че другите проявяват интерес към него и това се отнася с пълна сила и за заяждането.
Разбира се, забраната за обиди и самоцелни заяждания остава в сила.

По цитираната от Jack тема има доста за триене, а пък цялата тема е за заключване, но понеже той е насочил към нея, няма да трия, за да се знае какво е имал предвид.
П.С. както сигурно сте усетили, по тази тема имам да казвам десетина пъти повече.

Ако се наложи, ще го направя, защото мисля, че е за доброто на форума. Ама засега и това стига. То може да даде плод за доста размисли, които да доведат отново до приятелска атмосфера тук. Така че, замислете се!

:8D::8D:
Животът е кратък, карай бързо!