Проблем с ETA на Marzocchi.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с ETA на Marzocchi.

Мнениеот fabolous » Вто Юни 29, 2010 7:38 pm

Здравейте,имам вилка Marzocchi All Mountain 2 ETA 2007.Но мисля,че имам проблем с ETA системата,защото като натисна вилката и я заключа тя започва да се връща,а не остава заключена.От какво може да е станало това.Ако някой е имал такъв проблем нека сподели как го е решил.Мерси предварително.(Ако съм изпуснал да спомена нещо важно кажете).
fabolous

Рейтинг: 1265

Re: Проблем с ETA на Marzocchi.

Мнениеот bikerider » Сря Юни 30, 2010 6:37 am

Прекалено ниско ниво на маслото, долей 5-10мл и пробвай пак.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот FUNN » Сря Юни 30, 2010 9:36 am

Здравей! Преди два дена аз имах същия проблем. Моята вилка е Marzocchi Z1 Sport 2006, тя също е с ЕТА система.
Колелото ми беше стояло на дъжда и не го бях карал от около седмица. Когато отидох до него и натиснах вилката с врътнато ''кранче'' на ЕТА-та, вилката не се заключи. Обвиних баща ми, защото си помислих, че някой от неговите приятели, които идват на гости, си е играл с вилката. Оказа се, че никой не я е пипал. Понатисках я малко, смазах я със силиконов спрей пак я натисках и след около петнадесет минути пробвах да я заключа. Учудих се, вилката се заключи, все едно нищо не и беше ставало. Така като по ''чудо'' ЕТА-та ми се оправи и досега не съм имал проблеми. Пък и не ми се налага да я използвам често.
Надявам се и твоята ЕТА да се оправи, пробвай както описах по-горе, ако не стане отиди да я погледнат в сервиз!

пп: bikerider ти е отговорил точно какъв е проблема, но исках да допълня как би могло да стане без доливане.
dancho717 написа:аз така на 1 колело му скъсах вилката като махнах обтегача и веригата прекалено много я обтегнах,но ако имаш обтегач няма как да стане...
Аватар
FUNN

Рейтинг: 1327

Мнениеот fabolous » Сря Юни 30, 2010 2:16 pm

Мерси много.Днес ще отида на сервиз да видя какво ще стане и ще пиша пак.
fabolous

Мнениеот fabolous » Пет Юли 02, 2010 5:21 pm

Здравейте пак.Днес отворих вилката и се оказа,че малката прожина на патрона в левия крак е счупена и затова сигурно се връща хода обратно.
fabolous

Мнениеот тучо чучо » Пон Юли 05, 2010 11:49 am

Това, че малката пружина е счупена, не е причина EТА патрона да изпуска. Проблемът е хидравличен - или има малко масло, или не завърташ достатъчно оста на хидравликата. Случайно да си свалял врътката, която контролира хода? Ако си я свалял и не си я монтирал на правилното място е възможно да са необходими още няколко градуса за пълното й затваряне.
Малката пружина позволява сгъване на вилката до 3 см. при затворена ЕТА. След като е счупена, потърси друга такава. Аз имах същия проблем, но просто изпилих пружината да легне добре и я монтирах отново. Сега ходъх при заключена вилка е по-къс.
Аватар
тучо чучо

Рейтинг: 2000

Мнениеот fabolous » Вто Юли 06, 2010 6:15 pm

Да оправи се като наместих хубаво да си влезе капачката на мястото.Сега е супер.
fabolous

Назад към Веломеханик