Избор м/у няколко модела?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор м/у няколко модела?

Мнениеот Evgenibgr » Пон Юни 21, 2010 6:39 pm

И аз като други от форума искам ХС колело до 12 кг. Сега карам едно ретро колело твърдак с Cr/Mo рамка CrMn вилка Miyata '85г 13,5 кг. Не е лошо колелото, но ми се иска нещо по-съвременно. Карам предимно Софийско. Не карам екстремно.
След дълго четене се спрях на следните модели:

1) http://www.tsirikosbikes.gr/index.php/i ... er-02.html цена над 2000лв
2) http://www.tsirikosbikes.gr/index.php/i ... er-01.html цена под 2000лв
3) http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 634&lang=2
4) http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 634&lang=2
5) http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 671&lang=2
Последния вариянт ми харесва най-много. След това Идеала и после Скотта. Разликата м/у Scale 60 и 80 е най вече във вилката.
Един от проблемите е, че размера на рамката трябва да е 16' (40см).
С какво Скот е по-добър от горния Идеал. Геометрията на идеала ми се струва доста добра. А Шокблейза има добър монтаж. Днес се качих на един с размер L и ми беше голям и казват че по-малки няма да има(но не бяха сигурни).
Ако имате и други предложения кажете, но без Драг, Трек, Крос - български марки.
Аватар
Evgenibgr

Рейтинг: 1258

Re: Избор м/у няколко модела?

Мнениеот Bolverk » Пон Юни 21, 2010 6:51 pm

Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Рейтинг: 2000

Мнениеот Evgenibgr » Пон Юни 21, 2010 6:59 pm

Аватар
Evgenibgr

Мнениеот eMcKu » Пон Юни 21, 2010 9:22 pm

Evgenibgr написа:А това дали е добре:

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=31468

Здравей, имам същото колело за продажба с по-добра окомплектовка. Ако те интересува, дай скайп, да ти покажа, пък може и да го пробваш при интерес. :agree:
Може да споделиш ръста си и килограмите.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот Evgenibgr » Сря Юни 23, 2010 10:20 am

За сега май се спирам на модела CUBE LTD Comp 2010.

http://www.bikexpert.ro/catalog/comp-2010-p-2616.html

По-изгодно ми е да отида до Румъния и да си го взема лично, от колкото да ме мотаят с цените в БГ. Излиза около 1600 лв.
Аватар
Evgenibgr

Мнениеот pe60t0 » Сря Юни 23, 2010 11:22 am

Само дето тая вилка (RS Dart 3) нещо не ми се връзва. Виж дали може да я смениш с някоя Reba примерно или някой модел на Fox.
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот Evgenibgr » Сря Юни 23, 2010 1:35 pm

Другия вариант е:
http://www.bikexpert.ro/catalog/ltd-pro ... -2617.html
Разликата е във вилката. Тук е Manitou Minute LTD 100mm, Air Assist, Remote-Lockout
Аватар
Evgenibgr

Мнениеот pe60t0 » Сря Юни 23, 2010 1:50 pm

Със сигурност Manitou-то е по-добър избор. Успех :agree:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот mover » Сря Юни 23, 2010 3:15 pm

Здрасти, аз направих този "скок" преди половин година. От конфекция си купих това: http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=41722
Благодарение на съвета на Bolverk! Неслучайно той отново те съветва за това супер изгодно предложение, но с по-висока комплектовка. Ако си S размер (съмнявам се), ще те консултирам за рамката и общото усещане.
Все пак, помисли, а ако можеш покарай поне 1-2 дни някое добро колело, за да знаеш какво искаш. Иначе е трудно да се разбереш и със себе си. Усещането е коренно различно. На мен ми трябваха 5-6 месеца и 1000км, за да се чувствам относително стабилен върху добро колело.
Много добро решение е преди да купиш, да го видиш намясто (в Румъния или където и да е)!
Все пак, отбелязвам, че си решил да купуваш в най-високия сезон. Ако искаш по-изгодно колело, изчакай 3-4 месеца, следи и чети!
Поздрави!
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот Evgenibgr » Вто Юни 29, 2010 3:47 pm

Днес поръчах това:

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=41724

Малко грозничко ми изглежда, но ще свикна. Дано няма проблем с доставката и състоянието на bikе, че май беше последния.
Колко ли време ще чакам доставката?
Аватар
Evgenibgr

Мнениеот mover » Сря Юни 30, 2010 9:01 am

Поздравления!
Ама как го улучи последното! Късметлия си!
Според мен изглежда мнооооооого по-добре отколкото на сайта. Твоето е със забележителна окомплектовка.

Вече сме поне двама (с) Гении. Ще направим клуб.
Моето дойде точно за 2 седмици обикновена доставка за 30лири. Със сигурност са ти дали код, с който на сайта на куриера да го следиш къде е.
Това, което аз направих веднага е:
- обърнах спирачките, защото на английски лявата е задна
- смених си скобата на седалката, че е за ключ
- смених педалите с платформени
Свиркай като дойде да се съберем някъде за обща снимка и да се почерпим :beer:
Аватар
mover

Мнениеот Evgenibgr » Сря Юни 30, 2010 6:24 pm

Комплектовката наистина е добра, само вилката струва почти колкото цялото колело.
И аз съм намислил някои смени. Първо гумите. Ще сложа някакви за под 400гр. Ще сменя касетата с венците с XT CS-M770 11-32, която е с 100 гр. по-лека и накрая педали около 200-230 гр. Надявам се да го докарам до към 10 кг.
А това с обърнатите леви и десни спирачки и команди е задължително. А обръщането лесно ли става?
Дано не трябва да се купуват други части.
Трябва някой път да се срещнем. Ако идваш към София обади се. Имаш ми телефона.
Аватар
Evgenibgr

Мнениеот mover » Чет Юли 01, 2010 7:45 am

Здрасти, Евгени,

Преди месец и аз смених предната гума със същата марка Maxxis, но модел High roller 2,35 и чувствам, че е по-добре за планината. Ако имам някое по-сериозно каране, ще сменя и задната. Т.е. ще преместя High roller-а отзад, а ще взема май Kenda Nevegal отпред (отбелязвам, че съм над 95 кг и ми трябва триене м/у гума и почва, за да спра).
М/у другото оригиналните Maxxis Ranchero са отлични за градско каране (асфалт) и за лек ХС, защото имат централни грайфери и като са добре напомпени се търкалят много леко само върху тях.
Спирачките се обръщат (само маркучите) - много е лесно, но за механик, защото трябва да се обезвъздушат. Струва 15-20 лв. Други команди не се барат.
Според мен, не се кани да сменяш други неща предварително. Покарай го и след 300-400 км ще имаш по-добри идеи кое не ти поодхожда (при мене бяха над 700км и разнообразни преходи). Още повече, както си спомням, досега си карал съвсем различно колело и първоначално може даже и да ти е много криво.
НАБЛЯГАМ, ЩЕ СЕ ЧУВСТВАШ РАЗЛИЧНО, НО НЕ БЪРЗАЙ ДА РУГАЕШ. ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ПРОМЕНИШ СТОЙКАТА И СТИЛА В ИЗВЕСТНА СТЕПЕН.

Едно нещо наистина не разбирам. Това е манията за ниското тегло на колелото. Лично за мен гоненето на тегло няма смисъл (при моето собствено тегло). При теб в известна степен има, защото самия ти си доста по-лек.

Следиш ли го вече на сайта? Тръгна ли, мина ли Ламанша :D
Поздрави!
Аватар
mover

Мнениеот Evgenibgr » Чет Юли 01, 2010 12:38 pm

Следя го разбира се :D сега е минало през HERNE-BOERNIG, DE и би трябвало да пристигне на 07.07.2010. Дано да е така, че нямам търпение :dontknow: :crazy:
Гледах геометрията на рамката. Горната тръба е сравнително къса и затова стойката е по-изправена. Винаги като се качиш на друго колело и се чувстваш странно в първия момент.
Едното ми колело беше (продадох го) с 2 кг по-тежко от другото и се караше осезаемо по-трудно.
Та така чакане му е майката....
Аватар
Evgenibgr

Мнениеот PowerSlide » Чет Юли 01, 2010 11:21 pm

Много ми стана интересно с тез гуми под 400гр какво мислиш да правиш. Ако караш шосе и широк утъпкан черен път - добре, ама колелцето предполага горско каране. Не съм виждал гума под 400гр (сигурно има де) но в гората ще трябва да влизаш с 2 резервни вътрешни + лепенки и лепило. Или вътрешна с боза която тежи поне 300гр. Също и гума под 1.95 в гората не предоставя приятни изживявания :look:
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот mover » Пет Юли 02, 2010 10:54 am

Evgenibgr написа:Гледах геометрията на рамката. Горната тръба е сравнително къса и затова стойката е по-изправена. Винаги ...

Точно така, и на мен колелото ми е сравнително късо и малко високо при челото (L размер за 182см височина). Интересно как ли ще изглежда твоето с вилка 120мм.
За да "компенсирам" дължината аз изместих седалката макс. назад. Това си има и минус, особено при изкачване на стръмен наклон предната гума се отлепя.
След това доста време (и км) си играх с кормилото. Първоначално го завъртях до 30-40 градуса, ръкохватките се изместиха нагоре и напред. Карах доста, поне 500км, но не ми беше удобно на китките. След това по съвет на колега обърхах лапата обратно, т.е. вместо нагоре, ъгълът е надолу. На практика е хоризонтална и на този етап това е оптималното решение без да сменям нищо.
Ти и твоето колело сте друг размер и всичко ще е различно, така че ако има нещо за настройки, ще му мислиш като го яхнеш.
Още веднъж те съветвам: не бързай да сменяш нищо, преди да го покараш поне 400-500км, да свикнеш и да решиш къде ще го караш в бъдеще.
Аватар
mover

Мнениеот Evgenibgr » Пет Юли 02, 2010 11:23 am

За сега и аз почти се отказах да сменям разни работи. Може би само педалите и ако има изгодни гуми, че ония леките са 80 лв бройката.
Аватар
Evgenibgr

Мнениеот mover » Сря Юли 07, 2010 5:08 pm

Пристигна ли вече?
Прати снимки.
Аватар
mover

Мнениеот Evgenibgr » Сря Юли 07, 2010 7:33 pm

:D Днес ме изненадаха сутринта с един доста голям кашон :)
... който не беше празен ;)
На живо наистина изглежда доста по-добре. В предната част на рамката тръбите са събрани, което ме изненада още веднъж приятно. Днес направих само една снимка и побързах да го занеса в сервиза на Райко-Колелото. ....и там се мотах цял следобяд :( Нещо не се разбрахме с Райко и аз си чакам, той си работи нещо друго и така остана за утре следобяд :xx(:
После ще има още снимки. И отзиви.
Та все едно в момента още нямам ново колело ;)
Прикачени файлове
DSC01800_resize.JPG
Това е току що извадено от кашона
DSC01800_resize.JPG (209.77 KiB) Прегледано 2118 пъти
Аватар
Evgenibgr

Мнениеот Searnox » Сря Юли 07, 2010 7:39 pm

: Оффтопик :

Е защо не си го сглоби сам, това му е най големия кеф :)
Аватар
Searnox

Рейтинг: 1180

Мнениеот Evgenibgr » Сря Юли 07, 2010 7:48 pm

Аз докато чаках почти го сглобих. Накичих му кормилото, седалката, сложих му предната гума да добие вид и имаше вид :) Но трябва да се разменят тръбичките на предна и задна спирачка, да се регулира предната, че нещо не е центрирана спрямо диска. Нещо ако трябва да се помпи вилката. такива "дреболии".
Аватар
Evgenibgr

Мнениеот mover » Сря Юли 07, 2010 9:57 pm

Хайде, честито!!!
Наистина колелцето изглежда различно от снимките в сайта с тези събрани отпред тръби - това сигурно е заради размера.
Направи хубави снимки и ги качи да оплакнем очите.
Пожелавам ти много хиляди интересни и безаварийни километри!
Аватар
mover

Мнениеот Evgenibgr » Чет Юли 08, 2010 10:42 pm

Днес го взех от сервиза и го покарах малко до в къщи.
Кормилото е доста на високо и се чувствах като пенсионер на "Украйна" :(
Като се прибрах веднага претърпя корекции. Обърнах лапата на обратно и оставих 1 шайба м/у чашката и нея. Слезе сигурно с ~10 см. И сега ми се струва доста по-добре, но не съм го карал. Ако не вали утре ще съм на работа с него. :)
Ето една снимка в първоначалното положение на лапата. Утре ще направя и други на актуалното състояние, че вече е късно.
Аватар
Evgenibgr

Мнениеот mover » Пет Юли 09, 2010 9:12 am

Колелцето изглежда много добре, отпред е вдигнато като АМ за спускане! Това е и заради 120мм вилка. Може ли да се настройва хода на тази вилка?
Разбира се, нормално е след това да си го настроил за градско и за катерене. И аз направих същото.
Виждам, че си сменил педалите, но май още не си сменил скобата на седалката.
Като го покараш, пиши как се чувстваш като стойка и усещане.

Пази го!
Аватар
mover

Мнениеот Анелия » Пет Юли 09, 2010 12:42 pm

ЧНБ! Изглежда страхотно :peace:
Да, добре си се сетил да обърнеш лапата, но така, както изглежда, ли го кара до вас? В смисъл седалката е много ниска и заради това вероятно си се чувствал с много висока предница. Нагласи седалката според височината си и няма да седиш като на "чопър". Знам, че може би звуча малоумно, но много често мои познати карат с извънредно ниски седалки (да можели да се опират на земята) и винаги ги карам да ги вдигат, когато не спускат. Ако случаят не е такъв, извинявай :beer:
Аватар
Анелия

Мнениеот eMcKu » Пет Юли 09, 2010 12:51 pm

Анелия написа:ЧНБ! Изглежда страхотно :peace:
Да, добре си се сетил да обърнеш лапата, но така, както изглежда, ли го кара до вас? В смисъл седалката е много ниска и заради това вероятно си се чувствал с много висока предница. Нагласи седалката според височината си и няма да седиш като на "чопър". Знам, че може би звуча малоумно, но много често мои познати карат с извънредно ниски седалки (да можели да се опират на земята) и винаги ги карам да ги вдигат, когато не спускат. Ако случаят не е такъв, извинявай :beer:

Напротив, седалката му е настроена правилно.

Честито и от мен :beer:
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот _SoRa_ » Пет Юли 09, 2010 2:57 pm

Честит да ти е.
Изглежда много добре, надявам се да те вози също толкова добре.
Хода на вилката не може да се регулира.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот Evgenibgr » Пет Юли 09, 2010 6:16 pm

Благодаря на всички за пожеланията.
Днес донастроих още малко работи и сега се усеща, че е по-добре.
Дразни ме размера на кормилото. Струва ми се много дълго (широко). Старото ми колело е с доста по-късо кормило и ми е по удобно. Да мине още малко време да усетя новото и тогава ще се реши да се скъси ли или не.
Също ме дразни това, че вилката стърчи доста над лапата, но и за това по-късно може да се намери решение.
Като дължина на горната тръба мислех, че ще е къса, но съчетана с тази лапа- 90мм, ми е идеално. Стойката при каране пак е малко изправена, но явно MTB са така. Другия вариянт е по-нататък да се сложи право кормило.
Вчера го притеглих 11,8 кг. с педалите (те са 297 гр).
И обещаните снимки от днес след корекциите на лапата:
Аватар
Evgenibgr

Мнениеот psixopat » Пет Юли 09, 2010 6:27 pm

Честито.Може би като чуя твърдак и си представям такова колело. :beer: Проблема с вилката се оправя като и резнеш стержена, тогава ще можеш да сложиш лапата нормално, и няма да има никакви спейсъри.А относно кормилото- покарай повечко, пък ще видим дали ти е широко. :agree: Така като го гледам май е 640-680 съмнява ме да е по-широко.Още веднъж чистито, приятни моменти с него. :)
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот dob111 » Пон Юли 12, 2010 12:58 pm

Може би аз купих последното Genius Ultra S-размер! Кажете впечатления и мнение! Благодаря!
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри