Kak se otvaria Suntour XC-60?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Kak se otvaria Suntour XC-60?

Мнениеот Cocko » Чет Май 26, 2005 8:34 pm

Имам един проблем- Не знам ВЪОБЩЕ как се отвариат и разглобяват каквито и да е вилки. Ключове за врътките знам къде да си направя, но за махане на боту6ите от шишовете дори да си го представя не мога. Ако XC-60 не се отваря, моля само кажете, за да не стои безмислено форума.

П.С.
Моля да ме извините, ако темата вече я има, просто не ми се гледаше във всички форуми.
Пиши на кирлица!
Pi6i na kirilica!
Cocko

Рейтинг: 1700

Мнениеот caviara » Пет Май 27, 2005 10:40 am

Виж дали това ще ти помогне:
[url]http://www.srsuntour-cycling.com/servlet/siteos.suntour.SRDownloadServlet?binary_id=526&SID=1117182825_ca11000000000237d9e6[/url]
Защо трябва да е просто, като може да е сложно...
caviara

Мнениеот Cocko » Пет Май 27, 2005 9:28 pm

Линка нещо не ми работи, но ако имаш предвид упътването на вилката, дадено на сайта, ваче го четох. Там само ми казват да не ползвам тази вилка за състезания по спускане. Аз не съм чак самоубиец. Все пак много благодаря. Ако можеш да ми дадеш само най-общо инфо за разглобяването, ще ти бъда крайно задължен.
Пиши на кирлица!
Pi6i na kirilica!
Cocko

Мнениеот shaggy86 » Пет Май 27, 2005 9:45 pm

имам такава,значи не съм я отварял,но мисля че трябва да махнеш врътките,и после да изкараш шишовете от долу развътайки болтовете,там има пружини и еластомери ....... питай някой който е отварял такава
Аватар
shaggy86

Рейтинг: 1745

Мнениеот klmn » Пет Май 27, 2005 11:19 pm

Абе виж чЗВ-то.Трябва да си правиш дьльг шестограм,за да брькнеш през ботушите да го отвинтиш,отдолу няма врьтки.
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот Cocko » Съб Май 28, 2005 6:46 pm

Искрено ви благодаря. Погледнах в ЧЗВ, но там нямаше нищо, което да мисвърши работа. Всичко беше написано за хора карали и знаещи поваече от мен, иначе нямаше да отварям форум. Отново благодаря на Shaggy86 и KLMN. Ще пробвам по тоя начин и ноже би ще напиша статия, ако се получи.
Пиши на кирлица!
Pi6i na kirilica!
Cocko

Мнениеот caviara » Съб Май 28, 2005 10:59 pm

Това, което се пробвах да ти пратя беше така наречения Exploded View на вилката, има го на сайта на сънтур, там където е вилката.
А защо ще я разглабяш?
Защо трябва да е просто, като може да е сложно...
caviara

Мнениеот Windstream » Нед Май 29, 2005 6:29 am

@Cocko
За разглобяването:
1. отпускаш пружините максимално (с врътките горе)
2. махаш врътките - хващаш гайките им (приличат на зъбно колело) с нещо подходящо и плавно ги развиваш, веднъж като тръгнат може и на ръка да ги доразвъртиш. Нещото подходящо в идеалния случай е един специален пластмасов ключ който си върви с вилката/байка, обаче понеже предполагам нямаш такъв може да ползваш и вътрешните зъби на някакви широко отварящи се клещи, номера с тях е да не стискаш "зъбното колело" на врътката, а да ги ползваш като гаечен ключ т.е. нагласяш клещите на необходимия размер и с едната ръка ги държиш да не се разгъват, а с другата да не се сгъват повече (иначе врътката ти отива).
3. вадиш пружините и пластмасовите им накрайнци
4. изнамираш някакъв мнооого дълъг шестостен и бъркаш с него в шишовете, по неясна за мен причина Suntour тотално са осрали монтажа им към ботушите и вместо като бели хора (нищо че са жълти де) да сложат болтовете отвън и да ги завиват в шишовете те са направили точно обратното - болта се пъха отвътре и се завива или в ботуша, или в някаква гайка (от чертежа не става много ясно)
5а. хващаш арката с едната ръка и короната с другата и вадиш подпорите от ботушите - ако си късметлия нищо няма да е заклинило никъде, ако не си действай по план "б"
5б. обръщаш я с краката нагоре, натискаш я към земята (баси как прозвуча само :evil:), дръпваш двата ботуша нагоре рязко и всичко се разпада, а карантиите й излизат самички (леле, т'ва пък все едно от "Наръчник на младия изтезател" съм го взел).

А защо наистина искаш да я отваряш?
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Мнениеот freak » Нед Май 29, 2005 8:44 am

[quote="klmn"]

Трябва да си правиш дьльг шестограм,за да брькнеш през ботушите да го отвинтиш,отдолу няма врьтки.
[/quote]

еми моята отдолу има по една врътка на всеки ботуш. обаче не сам я отварял и дори незнам какво правят...:beer:
Have you ever noticed that anyone driving faster than you is a maniac and anyone slower is an idiot?????
freak

Рейтинг: 1200

Мнениеот Windstream » Нед Май 29, 2005 10:07 am

[quote="freak"]

еми моята отдолу има по една врътка на всеки ботуш. обаче не сам я отварял и дори незнам какво правят...:beer:
[/quote]

Твоята от коя година е? Щото по-старите май си бяха наред т.е. с външни болтове (не врътки, врътките са горе и са за preload настройка).
Аватар
Windstream

Мнениеот freak » Нед Май 29, 2005 12:37 pm

[quote="Windstream"]

[quote="freak"]

[/quote]

Твоята от коя година е? Щото по-старите май си бяха наред т.е. с външни болтове (не врътки, врътките са горе и са за preload настройка).
[/quote]

моята вървеше с колелото, което си взех преди 3 седмици. има ги врътките отгоре(пласмасовите) и отдолу шестограм:dunno:
Have you ever noticed that anyone driving faster than you is a maniac and anyone slower is an idiot?????
freak

Рейтинг: 1200

Мнениеот Cocko » Нед Май 29, 2005 12:45 pm

Вилката странно се втвърди след малко ползване и нито грес, масло, или други подобни субстанции не помогаха. Проверих дали главината или по-точно гайките върху оста неразширяват/стесняват вилката, но и това не беше, така че реших да не е нещо отвътре. А ако питаш и за моята вилка- купена преди 6-7 месеца от веломанията зад Синагогата. Гледах я отдолу- там няма нищо, само две лъскави с нещо подобно на дупка отдолу, която, обаче, има кръгла или подобна форма.
Пиши на кирлица!
Pi6i na kirilica!
Cocko

Мнениеот klmn » Пон Май 30, 2005 7:02 am

Отвьрти регулаторите максимално(преди да се скьсат)и прьсни тьрбите сьс силиконов спреи.При мен вилката поомекна.И аз сьм с такава.[беер]
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот Windstream » Пон Май 30, 2005 10:01 am

@freak
Ми точно това е по-добрия вариант, с шестограмите отвън - няма дълги ключове да си правиш, няма глупости :)

@Cucko
отворите на тия двете лъскавите отдолу да не са шестостенни (подобни на тия дето ти държат лапата за вилката и кормилото за лапата)? Щото ако са това са си живи болтове, развиваш ги с обикновен 5мм шестограмен ключ и няма нужда да си правиш специален половинметров такъв. За втвърдяването - понякога при каране в дъжд водата успява да си порправи път в подпорите (което е странно, досега Suntour без грес във врътките не съм виждал, а греста би трябвало да спира теча :dunno:), на мен не ми се е случвало, но други от форума са го изпитвали тоя приятен момент точно като втвърдяване. Не знам дали и твоя случай е такъв, но щом нищо друго не помага наистина е хубаво да се отвори и да се провери вътре какво е положението.

@klmn
Регулаторите доста трудно ще се скъсат, нарочно се опитвах да прецакам едни от XCP75 (да факто същите като вашите) веднъж и не се дадоха никак лесно.
Аватар
Windstream

Мнениеот Cocko » Пон Май 30, 2005 10:31 pm

Със сигурност не са шестограми, защото пак ги погледнах. Видях ги винтчетата отвътре и като си направих (или по-точно ми направиха) шестограми ги отвих. След като успях да разглобя вилката поочистих отвътре ботушите с четка за бутилки (задигната от майка ми). След като и шишовете бяха изчистени, вилката бе смазана, сглобена и работеше много по-добре.
Пиши на кирлица!
Pi6i na kirilica!
Cocko

Мнениеот Windstream » Пон Май 30, 2005 11:52 pm

@Cocko
Мда, както и предполагах Suntour са прецакали хубавата сглобка... Това което виждаш отвън по чертеж са някакви тапи, от какъв зор са там идея си нямам. Абе важното е че си се справил и вилката работи. Приятно каране!
Аватар
Windstream

Мнениеот M1010X » Вто Май 31, 2005 9:04 am

малко офтопик:
@Cocko - да имаш идея откъде мога да си намеря четка за бутилки? изкъртих се да търся още преди година и повече (пак за един suntour :)), обаче... йок. виждал ли си по пазарите?

anyone else?
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот Cocko » Вто Май 31, 2005 9:18 am

@M1010X Честно казано-не. Моята е на майка ми, която я е получила от своята майка. Но на женския пазар може и да има, а може и в някой от евтините магазини за домашни потреби наоколо.
Пиши на кирлица!
Pi6i na kirilica!
Cocko

Мнениеот shaggy86 » Вто Май 31, 2005 9:19 am

@M1010X подири в магазин за домашни потреби -там където има разни лигени,пласмасови тъпизми,парцали за почистване и др. глупости но сигурно има и в големите магазини като метро,била и др.:agree:късмет в търсенето!
Аватар
shaggy86

Рейтинг: 1745

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Май 31, 2005 9:20 am

Ако не откриеш четка, отиди в някой оръжеен магазин и си вземи някакъв евтин шомпол за 12-ти калибър - диаметърът на четката е около 20 мм. Повечето шомполи имат възможност за смяна на четките - метална, с твърд косъм или с мек косъм.Освен това имат и един отвор в предната част, в който можеш да вкараш калчища - вършат идеална работа за почистване на оръжейни цеви и предполагам, че ще можеш да почистиш и тръбите на вилката.:beer:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Рейтинг: 2000

Мнениеот M1010X » Вто Май 31, 2005 10:07 am

ахахах... благодаря на всички. това с шомпола ми хареса :) ако опра дотам, така ще направя.
мерси отново.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот Black cat » Нед Фев 18, 2007 1:24 pm

Знам че темата е доста стара ( за което се извинявам )но не искам да пускам нова тема понеже проблема ми е подобен.

Вилката е ХСМ. Разглобяването до т.3 по инструкцията на Windstream мисля че се съвпада с моята вилка.В долната част на ботушите има 2 гайки захванати на 2 болта (тези в ботушите)
Трябва ли да държа контра като развивам гайките ?

Да приемем че вече съм я разглобил и съм решил да сменям втулките.
Как се вадят те и като слагам новите използват ли се някакви помощни средства или само се поставят и си готов?
Аватар
Black cat

Рейтинг: 1960

Re:

Мнениеот IVAN98 » Пет Фев 18, 2011 5:17 pm

Black cat написа:Знам че темата е доста стара ( за което се извинявам )но не искам да пускам нова тема понеже проблема ми е подобен.

Вилката е ХСМ. Разглобяването до т.3 по инструкцията на Windstream мисля че се съвпада с моята вилка.В долната част на ботушите има 2 гайки захванати на 2 болта (тези в ботушите)
Трябва ли да държа контра като развивам гайките ?

Да приемем че вече съм я разглобил и съм решил да сменям втулките.
Как се вадят те и като слагам новите използват ли се някакви помощни средства или само се поставят и си готов?

Ето тема в коята пише подробно! http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair013
Изображение
Аватар
IVAN98

Рейтинг: 1068

Назад към Веломеханик