Скоба за седалковата тръба

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Скоба за седалковата тръба

Мнениеот Antares » Пет Юли 23, 2010 9:02 am

Няма да изпадам в подробности как си загубих оригиналната Bontrager-ска скоба, че срама си е достатъчен и без това.

Рамка Trek Fuel ex 7. Колчето е с размер 31.6 - със сигурност, скоро смених колеца. Външния диаметър на седалковата тръба аз го измерих 36.8, след едно търсене с google, попаднах на информация за Trek-ските размери, според която размера е 36.4.

От тук се почна едно ходене по мъките. Под тепетата никой не беше чувал или виждал такива размери, най-голямата скоба беше за седалкова тръба с външен диаметър 34.9. Бяха ми предложени какви ли не решения - да си взема скоба и да я изпиля до нужния размер, да ползвам пръстен за гумени маркучи в автомобил.
Звъннах на Веломания и нищо, че се водят официален вносител на Trek, за какво им е да се занимават с глупости като aftermaket облужване, девойката, с която контактувах беше безкрайно учудена от размера, който й казах. Такива нещо тя не била ни виждала, ни чувала, за което предпочитам да не коментирам, че ще ме баннат. А може би и осъдят :D

Вече съм задвижил поръчката на скоба.

Но не за това пуснах темата. Имам опасения, че скобата може да пристигне прекалено късно, а предстои едно каране, което НИКАК не ми се ще да изтърва. Да не говорим, че от маса време не съм карал...

В момента съм закърпил положението точно с един алуминиев пръстен за гумени маркучи (не е затегнат в момента). Малко наподобяващ свинска опашка, затягащ се с болт. Няколко човека ме предупредиха, че това е много сериозен риск относно рамката и по тази причина, откакто загубих скобата не съм карал. Питането ми е наистина ли е такъв риск за рамката, да използвам подобно приспособление? И също така - можете ли да дадете идеи, не-вредящи на рамката, с които да мога спокойно да нахраня Чушкопека ми с родопски камънак :)
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Re: Скоба за седалковата тръба

Мнениеот bikerider » Пет Юли 23, 2010 9:12 am

Ако подложиш гума опасността за рамката е минимална. По-скоро има опасност за теб, защото такава скоба според мен не може да стегне колчето достатъчно и при малко по-силен удар и напрежение ще изпусне при червяка. Ако имаш подръка стругар направи си една дебела метална шайба, сцепи я, пробий я и нарежи резба. Малко ще стърчи, но се прави за отрицателно време.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bio » Пет Юли 23, 2010 9:16 am

предупредиха ли те, че можеш да си скъсаш и панталона в тази скоба ... и няма да ти стане на щTREK-а !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот imbecile » Пет Юли 23, 2010 10:15 am

Щом е толкова спешно...това дали не е вариант? Фирмата е пловдивска :)
Абсолютно отчаян вариант - това.
Иначе, като алтернатива на CRC - Wiggle. Имат Priority dispatch 24hrs. точно на 36.4мм. модела, на мен с нормална складова наличност лапата ми дойде за 3 работни дни. Доставката е 6 евро.
Последна промяна imbecile на Пет Юли 23, 2010 10:34 am, променена общо 1 път
In the quiet words of the Virgin Mary.... come again?
Аватар
imbecile

Рейтинг: 1862

Мнениеот codename47 » Пет Юли 23, 2010 10:31 am

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Antares » Пет Юли 23, 2010 11:58 am

Наистина, в bikecenter не се сетих да погледна, но доколкото виждам най-големия размер е 34.9. Моя е 36.4 (ако се вярва на каталозите).

Да подложа гума и на мен ми беше хрумнало, но предпочетох да попитам все пак :D
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот imbecile » Пет Юли 23, 2010 12:53 pm

Идеята на codename47 е друга - това е клампа за монтаж на декланшор и е с панта, т.е може да се сложи и на малко по-широка тръба като твоята и да изиграе ролята на скоба за седалка...не съм сигурен дали ще осигури необходимата равномерна и количествена сила на притискане, но изглежда приложим вариант за Emergency DIY :)
In the quiet words of the Virgin Mary.... come again?
Аватар
imbecile

Рейтинг: 1862

Мнениеот Antares » Пет Юли 23, 2010 1:07 pm

:D
Деня, в който загубих скобата - именно декланшора ми спаси карането :lol:

Даже ме избъзикаха да си взема някой евтин декланшор, вместо скоба... Тоя уикенд ще пробвам да покарам лекинко със гумена подложка под "скобата"...
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот codename47 » Пет Юли 23, 2010 1:55 pm

Изображениеъъъ, аз се бях объркал че става дума за 34.9 защото не дочетох в началото поста. Сори :D
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот bikerider » Пет Юли 23, 2010 3:22 pm

Antares написа:(ако се вярва на каталозите)

Не е лошо да я премериш... за всеки случай :D
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Ozzie » Пет Юли 23, 2010 6:12 pm

Кажи все пак, как я загуби скобата. :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Назад към Веломеханик