Новият ХТР на шимано

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Новият ХТР на шимано

Мнениеот MacLeod » Нед Юли 25, 2010 10:07 pm

Здравейте, много ми харесва този курбел:
http://bike.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/products/mountain/new_xtr/component_systems/trail.html#drive_train
Проблемът е че пише, че е за 10x3 скоростна система. Дали ще мога да го сложа на 9x3 скоростна система ? И ако не, знае ли някой дали ще има и вариант за 9x3 ?
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: Новият ХТР на шимано

Мнениеот bobi124 » Пон Юли 26, 2010 5:57 am

Смятам че го пише за да си вземеш и венчета XTR. По принцип не би трябвало да има проблем да работи с 9 скоростна касета.
bobi124

Рейтинг: 1262

Мнениеот Stanev » Пон Юли 26, 2010 11:14 am

По скоро няма да стане. Веригата е съвсем различна, зъбите са съобразени с нея (дебелина и т.н.), а и до колото си спомням беше упоменато, че Шиманските и Срам системи на 10 не са съвместими с 9-ки.
Изображение
Аватар
Stanev

Рейтинг: 1511

Мнениеот MacLeod » Пон Юли 26, 2010 1:43 pm

Тоест какво излиза ? Няма нов ХТR за карачите с 9x3 скорости. Е***и дискриминацията :bawling:
Аватар
MacLeod

Мнениеот airborneone » Пон Юли 26, 2010 2:06 pm

MacLeod написа:Тоест какво излиза ? Няма нов ХТR за карачите с 9x3 скорости. Е***и дискриминацията :bawling:

Просто ще си вземеш комплекта и си готов...
Ако ли не скачай на друг курбел, ако търсиш леко в този ценови клас не е като да няма избор....
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот hitar_potar » Пон Юли 26, 2010 2:25 pm

хмммм, защо ли си мисля, че за курбела се упоменава, че е за 10-скоростните касети, понеже са променени броя зъби на плочите... :dontknow: според мен няма да има проблем такъв курбел да се кара с 9-скоростна касета отзад и верига за нея. новата шиманска верига за 10 скорости е по-тънка и със специална посока заради касетата отзад, чиито зъбчатки са по-тесни и с по-малко разстояние една от друга. но наистина не виждам какъв точно проблем би било да се кара курбела с 9 скорости отзад. :dontknow: :dontknow:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Пон Юли 26, 2010 3:44 pm

Просто ще си вземеш комплекта и си готов
. Тази идея хич не ми харесва. Не искам да си изхвърлям задния перфектно работещ обтегач x7, нито задната касета на срам ( от най - високият им клас ). А въобще и не искам да си помислям как ще се разделя със задната си команда срам x0. Просто имам нужда от нов курбел. Шимано ХTR ми се струва супер избор, но ако работи само за 10 скорости, не благодаря. Ще проуча дали има шанс hitar_potar да се окаже прав. Надявам се да има такава възможност..
Аватар
MacLeod

Мнениеот si-fi*LISKO » Пон Юли 26, 2010 8:46 pm

А какво му е на сегашния XTR ? :dontknow:
Много вероятно е след пускането на новия в продажба, цената на стария XTR да понамалее, а качеството му да остане същото. Трябва да имаш предвид и нещо друго. Когато фирмите пускат изцяло нова технология на пазара често тя има някои елементарни, но досадни недостатъци. Вярно е, че 3х10 системата на Шимано бе изпробвана първо в по-ниски от XTR класове и японците със сигурност няма да направят компромис с продуктите от най-високия си клас, но в следващия модел ще има доста подобрения и отстранени проблеми ;) Тъкмо ще имаш време да си поизносиш сегашните компоненти и с чиста съвест да минеш на 3х10
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот MacLeod » Пон Юли 26, 2010 10:39 pm

Ама аз не искам да минавам на 3x10. Точно от това ме е страх, че ме принуждават да го направя, като произвеждат всичко ново на 3x10. За мен 3x10 си е напълно безсмислено и няма никакво предимство пред 3x9.
Аватар
MacLeod

Мнениеот hitar_potar » Вто Юли 27, 2010 12:23 am

MacLeod написа:За мен 3x10 си е напълно безсмислено и няма никакво предимство пред 3x9.

ааа, не е така. айде мога да се съглася, че 10-скорости са излишни, ако зъбите отзад са 11-36, щото то си е същото като 9-ка 11-32 без 36т-зъбчатката... но 10-ка в комбинация 11-32 си е по-добре от 9-ка 11-32 - с 1 предавка повече печелиш по-малки стъпки между скоростите, което много се усеща, като връткаш XC, дори да не е на професионално ниво. аз, който карам за чистото удоволствие и не гоня и грам спортни резултати, усетих адската разлика, когано минах от 7-ца 11-28 на 9-ка 11-32. 10-ката ще е с още по-плавно редящи се скорости.
иначе идеята и за настоящия курбел ХТР не е лоша - може и такъв да налазиш. :agree:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот airborneone » Вто Юли 27, 2010 8:46 am

si-fi*LISKO написа:А какво му е на сегашния XTR

hitar_potar написа:иначе идеята и за настоящия курбел ХТР не е лоша - може и такъв да налазиш. :agree:

Та малко инфо от употреба:
Тегло на курбела 520гр без средно и плочи.
Прекалено сложно са направили махането и слагането на лявото рамо на курбела.
Ако се налага често почистване и смазване може да има проблеми.
Като цяло не ми харесва, че за сервизирането на курбела трябват специялно ХТР инструменти.
За здравина не смея да твърдя... може би се гъне при педалиране малко повече от Сейнт-а.
:beer:
Аватар
airborneone

Мнениеот MacLeod » Вто Юли 27, 2010 2:25 pm

Не съм карал с 10 скорости и може да са по - добри. Аз малко наизуст се изказах, за което се извинявам.
Както и да е, нямам чак толкова чувствителни крака, че да ми дреме дали карам с 3x9 или 3x10. Просто в момента имам окомплектовка 3x9 от висок клас, без да броим курбела, който е от нисък и в скоро време го очаквам да се разпадне :bawling: Затова си търся преден курбел от висок клас за 9 скорости, който да има и поддръжка за бъдеще. Тоест ако след известно време ми потрябват нови плочи за него, да мога да си ги намеря. Не знам дали ще могат да се намерят плочи за стария ХТR догодина по това време примерно, след като новият е с 10 скорости :dontknow:
Аватар
MacLeod

Мнениеот airborneone » Вто Юли 27, 2010 2:37 pm

MacLeod написа:Не съм карал с 10 скорости и може да са по - добри. Аз малко наизуст се изказах, за което се извинявам.
Както и да е, нямам чак толкова чувствителни крака, че да ми дреме дали карам с 3x9 или 3x10. Просто в момента имам окомплектовка 3x9 от висок клас, без да броим курбела, който е от нисък и в скоро време го очаквам да се разпадне :bawling: Затова си търся преден курбел от висок клас за 9 скорости, който да има и поддръжка за бъдеще. Тоест ако след известно време ми потрябват нови плочи за него, да мога да си ги намеря. Не знам дали ще могат да се намерят плочи за стария ХТR догодина по това време примерно, след като новият е с 10 скорости :dontknow:

По спомен плочите са доста скъп консуматив на хтр-а.
Въпреки че аз лично ги продадох доста евтино...
Винаги можеш да се надяваш, че някой изватен дх-ар ще си продава плочите защото кара само с 1 :D
Аватар
airborneone

Мнениеот hitar_potar » Вто Юли 27, 2010 3:20 pm

лично според мен няма да имаш проблем да налазиш новия модел - просто броя зъби на различните плочи е мъничко променен спрямо настоящия модел заради 10-те скорости отзад. доколкото успявам да разбера от обясненията и графиките в интернет, плочите също така са оптимизирани за перфектна работа с новите шимански вериги, които си имат посока на монтиране. това обаче далеч не значи, че с различна верига няма да бачкат. ако имаш парите, налазвай новия модел. за да си сигурен, можеш да пратиш 1 запитване на Шимано със въпросче за възможността за 9 скорости, просто така за всеки случай. :agree: а догодина ще налазиш вече и останалите компоненти от новата линия, ще минеш на 10-скорости отзад, и ще наточиш байка тъкмо за да дойда и да ти го открадна! :rofl: :beer:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот MacLeod » Вто Юли 27, 2010 6:31 pm

Хаха, стига такива помисли, че после пак трябва да злоупотребявам с алкохола, за да моря мъката в душата :D А иначе на шимано и аз мислех да им пиша, ама не намерих откъде става това. Пак
ще погледна...
Аватар
MacLeod

Назад към All Mountain/Ендуро продукти