Мързя ме да чета цялата тема, ама видях на едно-две места спускане/фрийрайд.
Пич, ако карането ти е по-непретенциозно откъм настройки на вилката, ако не ти се налага да въртиш доста докато стигнеш до "горе" откъдето ще се мяташ, вземи си една вилка със съвсем проста и обикновена хидравлика и евентуално с опция за заключване на хода...
На мен лично много ми допада идеята на RS за масивните еднокоронни вилки. Карал съм Домейн 318 със 18см ход и бях много доволен - не съм състезател, нямам кой знае кви претенции към вилката, освен да си върши работата НАДОЛУ. И смятам, че напълно си ги удовлетворява тоя мои капризи - мазно и гладко сгъване, без насичане, без спайкване, хубави уплътнения (маслото изкара сезон и половина каране по всякакви настилки), здрава. Дори - хубав, изчистен дизайн.

Друг плюс - евтина е. В pinkbike.com можеш да намериш сносна и запазена такава за около 200 паунда, което са си нищо пари. Помисли си тоя модел (318 IS). Ако държиш да регулираш хода, има и други модели от Домейн серията с тази възможност.
Моя опит е базиран на това. Моите колебания биха се съсредоточили върху еднокоронния сектор. С марцоки не съм запознат.