махате ли пружинките на семеринги при профилактика ?

Тук всеки може да пусне анкета по въпрос, свързан с колоезденето, който го интересува, или да отговори по вече зададена тема.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 800 / 600 / 10

махате ли пружинките на праховите семеринги при профилактика на вилката?!?

1. да, на 2-3 карания ги махам и смазвам втулките, почиствам под семерингите и т.н.
1
8%
2. не, при профилактика само смазвам праховите семеринги, после обирам мърсотията и почиствам останалата смазка. втулките ги смазвам при сервизиране на вилката, отварям отдолу и разделям краката от ботушите и чак тогава почиствам и смазвам.
7
54%
3. не правя профилактика на вилката, давам я на сервиз .
2
15%
4. др.
3
23%

Общо гласове : 13

махате ли пружинките на семеринги при профилактика ?

Мнениеот bio » Пет Авг 27, 2010 9:46 am

Здравейте .... стана ми интересно как точно процедирате при профилактика на вилките си.
Преди време изразих едно мнение ...
bio написа:
kapitanblood написа:Това е сайта на RST,да си го имаш.Нещо не си писал в търсачката,както трябва.;)
За по добро смазване,махни пружинките от семерингите.

това според мен е крайно нежелателно ... и напълно погрешна практика.
nonameee9 написа:А с машинно масло става ли :dontknow: ? Защото много от мойте приятели така си смазват вилките ? Само питам, не ме бесете за това ! :peace:

nonameee9 според мен има две неща, които трябва да правиш ...
поддръжка/почистване на вилката - това включва почистване на семерингите и стеншъните както е описал kapitanblood (без часта за пружините). това ти гарантира меки и чисти семеринги -> няма да влиза прах и мърсотия в ботушите ...
сезонна профилактика - сервизиране на самата вилка. включва разглобяване на вилката, почистване и смазване на втулките с грес или там каквото препоръчва производителя. това с махането на пружините е мързеливия начин за сервизиране и смазване на втулките.
аз ползвам масло за вилка 15wt вместо тефлонов спрей.

.. напоследък прочетох и от други хора, чието мнение ценя ... че препоръчват сваляне на пружините ...
лично мое мнение е, че това не правилната практика, защото:
1. според мен води до разтягане на пружините и неправилна работа на прахоуловителите.
2. производителите не го посочват като алтернативен вариант в техните инструкции за сервизиране/профилактика.
искам да разбера вие какво мислите по въпроса ?!?
мерси и ви желая успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Re: махате ли пружинките на семеринги при профилактика ?

Мнениеот subritual » Пет Авг 27, 2010 10:10 am

Съгласен :agree:
Аз лично с моята вилка не се занимавам с такива неща,след като след 1 година употреба маслото вътре си беше както съм го сложил на цвят.Малко тефлон да не се скапват гумите и това е.
Аватар
subritual

Re: махате ли пружинките на семеринги при профилактика ?

Мнениеот bikerider » Пет Авг 27, 2010 11:41 am

Други - махам преди омекотяване/смазване и връщам след омекотяване/смазване. И през ум не ми е минавало да карам без пружинките, ако говорим за прахоуловител. За маслен... няма нужда и от коментар.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Назад към Анкети