Ram HT upgrade въпроси

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Ram HT upgrade въпроси

Мнениеот Rain » Вто Сеп 07, 2010 11:25 am

Здравейте, имам една идея за промяна в окомплектоването още при закупуването /по-евтино ще излезе/. Мисля да взема HT1 базовият модел от 689 лв. като вместо тези спирачки се сложат Avid BB5 и рамката се смени с HT2. След запитване ми казаха, че това ще ми струва 140лв. отгоре /т.е. стават 830 лв./. Има ли още нещо дребно за upgrade препоръчително или става в този вариант за първо колело за XC /бюджета е ограничен доста, както предполагам се разбира :D /. Много хора гледам тук препоръчват смяна на вилката, наложително ли е? И няма ли да може да издържи на не толкова брутални натоварвания? Ще се радвам на няколко мнения и препоръки.

П.С.: Бях си смятал ако се сглоби изцяло на части, но тогава цената мина 1000лв. без дори да съм сложил всичките части и се отказах /а и във форума бях чел, че на части излиза по-скъпо/. Размера мисля да е 21" евентуално - 195см, 90см до чатала.

А има ли някой магазин, където може да се попадне на такова колело 2-ра ръка или трябва да се дебне и/или след и продава раздела?
Rain

Рейтинг: 1205

Re: Ram HT upgrade въпроси

Мнениеот Keen on » Вто Сеп 07, 2010 11:48 am

Правилно ли съм те разбрал...?!Да си купиш колело HT1 и да му смениш рамката с HT2?!Защо непремнно трябва да я сменяш щом като ще караш само XC,по-добре направо си вземи HT2?А и още нещо, смятам ,че с тази вилка няма да имаш проблеми за избрания от теб стил! Айде със здраве :beer:
Keen on

Рейтинг: 1200

Мнениеот Rain » Вто Сеп 07, 2010 11:53 am

Не точно, става дума за смяна на частите още с купуването на колелото /става по-евтино, т.н. custom build предложение, което правят РАМ/. Идеята ми е, че HT2 е по-здрава, а ще ми стъпи 50-60 отгоре и си мисля, че си заслужава /или се заблуждавам ?!/. А колелото ще има и леко спускания по по-нормални пътеки,а гледах че рамката се води XC/AM рамка и трябва да е по-издръжлива. Това е в общи линии, нещо друго според теб има ли за смяна/upgrade или другото трябва да си е добре /педалите има ли смисъл да се сменят с по-стабилни отначало?/.

Edit; НТ2 направо не мога да взема, защото е 1300 лева :D , а както казах бюджета не е голям и не ми се ще да минава 850-900лв.
Rain

Мнениеот hitar_potter » Вто Сеп 07, 2010 12:22 pm

Вариантът ти изглежда добър. Но може би, поне остави предната спирачка да бъде BB7. Такава окомплектовка може да ти позволи добри перспективи към update :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот bio » Вто Сеп 07, 2010 12:34 pm

аз карам подобен велосипед.
1. трябва сериозно да си помислиш дали наистина ти се дават 60 лв за рамка HT1-HT2. аз още не мога да разбера, постъпих ли правилно като си взех HT2 ?
2. по-добре BB7 отпред и отзад да си останеш с v-brake (или варианта на hitar_potter).
3. бих сменил каплите 117->317 това прави още +34 лв (или поне аз по-толкова го платих).
...
аз съм сменил, педали от VP 992S на VP-559 Flat - CrMo axle +16 лв и седалка от SDG BEL-AIR RL BLACK SYN/BLACK KEV на VL-1043 първоначално стана "объркване" и ми казаха, че ще ми свалят 60лв, но в крайна сметка бяха -19 лв
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот rocked scientist » Вто Сеп 07, 2010 12:40 pm

Добър вариант е и направо да сложиш спирачки BB7, ако можеш да си го позволиш - ще се получи оскъпяване с около 60 лв спрямо BB5.

Вилката си е ОК. Има къде къде по-добри вилки, това е ясно, но трудно ще постигнеш съществена промяна в качеството за стъпка с 50 лв повече например. Евентуално може да питаш за Dart 2 или 3, но мисля че няма как да се получи, понеже преди време се интересувах и ги нямаха в наличност.

HT1 е достатъчно издръжлива рамка, ако караш колелото по предназначение, разбира се HT2 се води по-издръжлива, но ако ще се спускаш по пътеки, по които смяташ, че би могъл и да се изкачиш на собствен ход, HT1 ще е достатъчна. Може би глас в полза на HT2 е, че е 21 инча като размер, а HT1 свършват до 20 инча. И е възможно геометрията на HT2 да е по-добра като за АМ рамка, това не мога да го преценя.

Смислен ъпгрейд, ако смяташ да караш активно, е да смениш курбелите на колелото с такива, чиито плочи се сменят. Така когато дойде време за смяна на drivetrain-a на колелото ще подмениш само износените плочи, а не целия курбел. Тук разликата в цените между курбела Truvativ xflow, с който идва HT1 и Truvativ Isoflow би трябвало да е минимална - около 15-20 лв.

За педалите - тези, които слагат, са най-евтините възможни и са педали все пак, но можеш да пробваш и VP 565 - разлика от 6 лв, гледано в ridespot. Попитай и за такива със сменяеми пинове - започват от около 20 лв най-евтините, но точни модели не мога да цитирам.

И сега - най-важното, заради което тръгнах да ти пиша отговор - миналата година Октомври или Ноември започна промоция, при която повечето модели на RAM от по-ниския клас (т.е. да кажем под 2000 лв) бяха намалени с 20%. Няма гаранция, че и тази година ще има таква промоция, но ако има и можеш да почакаш, направо може да си вземеш HT2 за 1040 лв (80% от 1300 лв).

Успех в избора! :beer:

Edit: bio, евтиния вариант, към който се е насочил Rain, е с шини Mach 1 Exe - за да ги ъпгрейдва до Mavic XM 317 ще му трябват към 70 лв грубо при разлика между 117 и 317 от 34 лв.
Аватар
rocked scientist

Рейтинг: 1317

Мнениеот si-fi*LISKO » Вто Сеп 07, 2010 3:23 pm

То много хора писали... та и аз да се пробвам :blush:
Rain е написал, че е 195см, което предполага тегло 100+кг. Моето мнение е ЗА смяна на рамката с НТ2.
bio написа:аз още не мога да разбера, постъпих ли правилно като си взех HT2 ?

Ако беше избрал НТ1, можеше отдавна да знаеш, че си сбъркал! :beer: Най добрите компоненти са тези, за които не се сещаме с години...
Задължително смени шините. Дали с Mach 1, дали с MAVIC или нещо друго. Ако не се лъжа, разликата в цената на 117 и 317 е около 22 - 23лв. Но поне аз(90кг) размазвам задната(уж много здрава) 317(карам я пак на 21" НТ2) прекалено лесно (а не карам агресивно) и ти препоръчвам (особено ако наистина си по-тежък от мен) нещо по-здраво, макар и по-тежко - поне отзад.
За спирачките ще е хубаво да са ВВ7, а ако парите не стигат поне предната. :agree:
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот Rain » Вто Сеп 07, 2010 3:37 pm

Благодаря за отговорите определено бяха доста полезни. Колелото не ми трябва веднага и това, което каза колегата rocked scientist звучи супер /за -20%/. Като промени явно ще е BB7 отпред /стават 860лв./. Педалите видях този модел - VP-565 като не трябва да дигне цената много. Седалката наистина сега видях е поне 60лв. и май ще се сложи препоръчаната от колегата bio VL-1043, като от магазина на нико излиза да е 34лв. по-тънко /става ~825лв./. Dart 3 вилка дига само тя с 140 лв., което си е осезаемо :D , а Dart 2 с 80 лв. и щом няма проблем с оригиналната за сега май ще се въздържа. Друга смяна е на курбелите отново след препоръката на rocked scientist да са Truvativ Isoflow / общо 840лв./. За шините гледам даже, че ще е повече към 80лв. и май ще се въздържа /Mach1 EXE толкова ли са зле?!/. Сега видях и коментара на si-fi*LISKO, малко съм слаб, т.е. съм 70кг, не 100+ :D , а този вариант на HT1 идва с Mach1 EXE , не с Mavic XM 117, както беше споменато и upgrade към Mavic XM 317 е +80лв /тези Mach1 EXE са по 17лв., а Mavic XM 317 е 56лв. на бройка/. Ако тях ги оставим с новите промени е 840лв. с предна BB7 и задна BB5 или ако и двете са BB7 - 870лв. Смятам трябва да е доста по-добра опция от оригиналният HT1 за под 200 лева отгоре, а за шините не знам, но още 80 лв. отгоре и почва да идва леко нанагорница /ще се моля май за намаленията зимният период :D/.
Rain

Мнениеот si-fi*LISKO » Вто Сеп 07, 2010 3:59 pm

Rain, това че си 70кг прави предното ми мнение до голяма степен безмислено. В такъв случай единствената причина да вземеш НТ2 е 1" по-високата рамка (и 500гр по-лека). Шините са добри за начало (не съм догледал нещо).
Доколкото си спомням, при последните намаления нямаше възможност да се правят промени по окомплектовката на намалените велосипеди! Не можах да се възползвам от тях и е възможно да греша, ако е така, моля някой да ме поправи.
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот bio » Вто Сеп 07, 2010 9:14 pm

Rain написа:....Седалката наистина сега видях е поне 60лв. и май ще се сложи препоръчаната от колегата bio VL-1043, като от магазина на нико излиза да е 34лв. по-тънко /става ~825лв./...

ами да ама НЕ .. седалката е доста по-евтина, на мен ми казаха обаче, че в цената на велосипеда не е калкулирана с търговската си цена и вместо 60 лв надолу беше 20 лв. има известен резон в това тяхно твърдение, ама според мен по-скоро ме отрязаха, защото смяната на рамката щеше да ми легне направо без пари ... за сметка на седлото.
за шините се обърках, наистина пропуснах новата окомплектовка на RAM-овете. цените който съм ти дал аз обаче са реални от преди една година. не съм карал Mach, но мисля ще те издържат.
si-fi*LISKO написа:Rain, това че си 70кг прави предното ми мнение до голяма степен безмислено. В такъв случай единствената причина да вземеш НТ2 е 1" по-високата рамка (и 500гр по-лека). Шините са добри за начало (не съм догледал нещо).
Доколкото си спомням, при последните намаления нямаше възможност да се правят промени по окомплектовката на намалените велосипеди! Не можах да се възползвам от тях и е възможно да греша, ако е така, моля някой да ме поправи.

защо бе мнението ти е добро, .. на мен ми допада. това за промоцията е вярно, пишеше "намалението е 20% и важи за всички сглобени колела на склад ... "
анти-каски !!!
Аватар
bio

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти